Няма риск от финансова криза

Докладът на Европейската цен­трална банка прави паралел между обстоятелствата, довели до азиатската криза, и ситуацията в България, Румъния, Хърватия и Турция. Има ли риск за криза в България?

Докладът съдържа секция, анализираща макроикономиката и финансовата система на всяка една от четирите страни. Ако някой иска да разбере каква е оценката за българската икономика, трябва да прочете частта за България, където ясно се казва, че банковият сектор е стабилен, с високо ниво на капитализация и доходност, страната реализира висок икономически растеж, основан на стабилния режим на паричен съвет и последователната и устойчива фискална политика. Разбира се, подчертани са предизвикателствата пред икономиката ни: дефицитът по текущата сметка, нуждата от продължаване на структурните реформи и темповете на инфлация, които са по-високи от маастрихтския критерий. Едва ли в последно време европейска институция е давала по-добра оценка на българската икономика.Интерпретациите на доклада в медиите са различни, като те изцяло се основават на така наречените специални акценти. В един от тези акценти се появява абстрактна референция към опита от азиатската криза. С тази референция експертите на ЕЦБ не казват, че това ще се случи в България или в някоя от другите дискутирани държави. Движението на определени показатели в определена посока, което наподобява други страни в други исторически периоди, не е основание за формирането на никакви крайни изводи и докладът е много ясен в това отношение.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Жоро / Благоевград

  Уважаеми колеги,
  Виждам, че практиката от преди една-две седмици - читателите да имат безплатен достъп до вестника в определени дни от седмицата е преустановена. Ще кажете - това е редакционна политика. Да, така е - но дали тя увеличи продажбите на вестника с 5,10 или повече проценти? Съмнявам се, защото тези, които имат пари нямат нужда от него, а тези, които имат нужда от него - нямат пари да си го купят.
  Затварянето на възможността безпаричните читатели на Капитал, но негови верни приятели, да имат достъп до по-интересните /условно казано, статии в него/ ще го превърне като другия му събрат - Дневник, който е просто едно капсулирано издание, на което в Интернет отдавна никой не обръща някакво сериозно внимание, защото ръководството му е сметнало, че е кой знае какъв вестник. Ако не вярвате, че е така - просто напишете и публикувайте реалните продаваеми тиражи на Дневник и на Капитал. Хващам се на бас обаче, че няма да го направите, защото те са обидно ниски, в сравнение с тиражите на "24 часа" и на "Труд", а да не говорим с тиража на регионалния Благоевградски вестник СТРУМА, който продава дневно между 10500 до 12000 броя. .
  Разбирате мисълта ми навярно - не прекъсвайте връзката си с тези читатели, които ви харесват, ценят и искат да гледат света през информационния прозорец на вестник КАПИТАЛ, защото често пъти в живота по-малките неща се оказват по-важни и по-ценни от смятаните за важни и ценни. Световната практика е измислила не един и два начина за повече продажби на печатни издания, но не ми се вярва сред тях да е ограничения достъп до онлайн изданията им.
  0887/611692

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Борислав Кандов

  Тук можете да прочетете повече за промените в capital.bg (http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=270702)

  Нередност?
Нов коментар