Победа с един удар
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Победа с един удар

Красимир Гергов печели най-много от отлагането на конкурсите за нови телевизии

Победа с един удар

Красимир Гергов се е споразумял за честотите на ТИМ

Весислава АНТОНОВА
6584 прочитания

Красимир Гергов печели най-много от отлагането на конкурсите за нови телевизии

© Валентина Петрова


Hole-in-one е термин от голфа, в който играчът печели, като вкарва с един удар топката в дупката. Консултантът на няколко ефирни телевизии Красимир Гергов познава отлично правилата на голфа.

С различни комбинации през последните години той постави под свое влияние сериозна част от рекламния пазар, приходите на телевизиите, оказва се, контролира ("консултира") и някои от операторите, които по силата на "временния" си статут излъчват на свободните честоти. Сега му е нужен само един удар, за да запази победата - да няма конкурси за нови медии… Колкото е възможно по-дълго.

Съвсем не изненадващо, за Гергов се носят легенди, но той най-добре описва себе си. Ето какво казва в интервю пред "Дневник" преди година:

Г-н Гергов, колко рекламни агенции при­­тежавате?

Много. Вярно е, че са много, но аз си признавам само за "Крес".

Редно ли е да имате повече от една рекламна агенция и ако е така, това не уврежда ли лоялната конкуренция?

Говори, че когато съм навлизал в рекламния бранш, съм направил значими инвестиции, защото съм преценил колко перспективна е рекламната дейност. Дори да съм направил такива сделки, не е нормално да говоря за тях, понеже са забранени по закон. Затова не е хубаво да се появяват дори предположения, че имам участия и в други рекламни агенции. Макар че мога да дам достатъчно примери от световния бизнес, с които да докажа, че в глобален план се случва различни агенции да имат един собственик и управление...

Това, което казахте, звучи като "имам, но не искам да си призная."

Точно така. Всъщност дори си признавам, че имам.

Говори се, че сте новият собственик на телевизия "7 дни", как ще коментирате това?

Да, чух подобни неща. В тази връзка, както и относно предположенията, че имам участия в Би Ти Ви, "Триада", "Фокс лайф" и др., ще кажа, че не мога да имам такива, понеже ми е забранено по закон...

Категоричният ви отговор относно това имате ли собственост в телевизия "7 дни" е не - така ли?

Не, защото нямам право по закон. Не казвам, че нямам договор, който да урежда мой финансов интерес. Не казвам също така, че нямам влияние като авторитет - това е нещо, което не може да ми бъде забранено по закон.

Това е част от бизнес стила на Гергов - минимални официални участия и много сделки и дялове от дружества, за които не си признава. Пред списание Bussiness Week този месец Гергов потвърждава, че е консултант на News Corporation (собствениците на bTV) още от 1999 г., когато американската компания кандидатства за национален тв лиценз. "Американ­ците предварително се бяха обърнали към мен, за да им стана консултант не само в медийните проекти."

Гергов не отрича и връзката си със софийската кабелна GTV (която излъчва на честотата на "Триада комуникейшън", чийто собственик беше самият той). На въпрос на вестник "Монитор" консултант ли е на медиата, преди година той обяснява: "Най-интересното е, че "Триада комюникейшън" беше спрян на 30 септември, а сега разбирам, че GTV тръгва отново на 30 септември. Тогава е и моят рожден ден. Преди години на 30 септември подадоха документи всички желаещи да бъдат собственици на частна електронна медиа. Мисля, че тази дата трябва да напомня на хората, че свободата на словото, спирането на електронни медии рано или късно излиза наяве, а правдата тържествува."

Изпълнителен директор на GTV е Мирослава Бонева (Парсънс) - съпруга на изпълнителния директор на bTV Албърт Парсънс, чийто консултант е Гергов.

Още една телевизия в обритата...

На този фон никак не е невероятно, че именно интересът на Гергов беше посочен от засегнатите кабелни телевизии, които се надяваха на достъп до ефир, но не получиха шанс заради спряното лицензиране. Още повече че след GTV и "7 дни" (за която неофициално се твърди, че под някаква форма е придобил от Георги Агафонов) буквално от няколко дни Гергов, изглежда, е постигнал и сделка с варненската група ТИМ за честотите в 27 града, между които и София. На тях в момента излъчва телевизионният канал СТN.

Сглобяването на СТN като почти четвърта национална телевизия е една от най-сериозните мистификации на пазара през последните години. За получаване на временен статут от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за честотите в част от градовете беше кандидатствала шуменската "Топ тв". Точно в този период след дълга сага с необслужвани кредити, натиск и дела собственикът на телевизията Николай Йонков загуби фирмата си в полза на свързаната с ТИМ "Техностийл". Дружеството също кандидатства за временни лицензи и без обяснение ги получи за всичките 27 бив­ши окръжни градове. Въпросът, на който от КРС така и не отговориха, е на какво основание е станало това, след като в много от населените места операторът не е излъчвал никога. В споровете си с ТИМ шуменският собственик на "Топ тв" беше привля­къл на своя страна бившия шеф на Столичната общинска банка Любомир Павлов, който сега контролира TV 7. Павлов от своя страна се договори за общи действия по проекта "спасяване на "Топ тв" с Красимир Гергов. Миналата седмица обаче двамата публично се позиционираха като врагове - Павлов - от страна на ощетените кабелни телевизии, Гергов - като сочения за спирачка на конкурсите. Разликата в обстоятелствата е, че междувременно "властелинът" на рекламния пазар се е споразумял с ТИМ. За собствеността на "Топ тв", изглежда, вече няма спорове, тъй като миналата седмица като неин нов съдружник с 80% е вписана "Пропърти инвестмънт", която на пазара неофициално свързват с Гергов. Неин представител е Христо Брусарски, чийто брат Владимир е управляващ на "Трейшън клифс голф енд спа резорт" - дружество, където Гергов фигурира като член на надзорния съвет. Официално говорителят на "Химимпорт" (собственост на ТИМ) отрече, а самият Красимир Гергов отказа да влезе в подробен разговор за тази сделка.

Тройно закопчаване

Ако трябва да се опрости, ситуацията на телевизионния пазар изглежда доста безнадеждна. Един и същ човек чрез рекламните агенции държи приходите, чрез временните лицензи блокира достъпа на нови играчи, а отново по всеобщо мнение на пазара влияе върху рейтингите на телевизиите, измервани засега единствено от агенцията на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев - TV Plan/TNS, и съответно единствен източник на информация за медии, агенции и рекламодатели. Гергов подкрепи старта на пийпълметричната система преди години. По-късно купи дялове в издаваните от Стойчев и Райчев списания "Жената днес", "Наш дом", "По-здрави". Тримата имаха и общ радиопроект. В момента партньорството им е скрепено със съдружие в "Блек сий рама" АД, дружеството, което реализира единия от трите голф проекта в района на Каварна и Балчик.

Евентуален пробив се очаква от подготовката на нова пийпълмертична система, оперирана от международната агенция за изследвания GfK. Проектът се подкрепя от БНТ и "Нова телевизия", очакван е от част от големите рекламодатели и много от малките телевизии. Освен ако статуквото отново не успее да го провали. Защото Красимир Гергов със сигурност подготвя ответен удар и в тази посока.

Hole-in-one е термин от голфа, в който играчът печели, като вкарва с един удар топката в дупката. Консултантът на няколко ефирни телевизии Красимир Гергов познава отлично правилата на голфа.

С различни комбинации през последните години той постави под свое влияние сериозна част от рекламния пазар, приходите на телевизиите, оказва се, контролира ("консултира") и някои от операторите, които по силата на "временния" си статут излъчват на свободните честоти. Сега му е нужен само един удар, за да запази победата - да няма конкурси за нови медии… Колкото е възможно по-дълго.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  МЮЛЕР

  Като ЕКСПЕРТ в борбата с корупцията и организираната престъпност АЗ питам!? ОБВИНЕНИЕТО, което е елемент от Държавата защо МАФИОТСКАТА СТРУКТУРА - групировката ТИМ още стои на общественото полезрение? Не ли срамно на фона на предстоящото ни влизане в ЕС ние да се занимаваме с индивиди, които отдавна трябваше да са в ЗАТВОРА! Така е, депутата от НДСВ Б. Ралчев, който от дълги години беше техен адвокат къде е днес? Не е ли в ПАРЛАМЕНТА! Обвинителите Манчев и Ганчев, какво правят днес? Те пък строят ХОТЕЛИ! Е, какво по вече да се коментира, това че другаря Гергов, какво се бил споразумял с тия мафиоти? Хайде бе! Несериозно е! Жалко, че го няма прокурор Дюй или италианския Фалконе, та да видят тия СИНКОВЦИ, какво значи силата на Държавата, когато тя се управлява от ЧИТАВИ нейни граждани в името на НАРОДА! Ще ми стане само на мафиоти и мафиотчета! Срамно, че все още някои си веят безнаказано гривата! Спирам, че ми е гнусно!

  Мюлер! - Експерт в борбата с корупцията и организираната престъпност!
  22.07.2006г.
  грСофия!
 • 2
  Avatar :-|
  бай ***

  Капитал се различава от мафията само по средствата - вместо да стрелят по конкурентите, пишат тенденциозни материали срещу тях:)

 • 3
  Avatar :-|
  бат Бойко

  Елате ни вижте във Варна, във всеки читав бизнес са се впили пиявиците от ТИМ,а държавата пак нехае и целенасочено създава условия за държава в държавата!!!

 • 4
  Avatar :-|
  МЮЛЕР

  Бате, че къде е техния дългогодишен защитник сега депутат от НДСВ другаря БОРИСЛАВ РАЛЧЕВ? Не е ли в ПАРЛАМЕНТА бе приятелю? Ако не знаеш да ти кажа, сега другаря Ралчев депутатства но оставил КАНТОРАТА в ръцете на популацията също юристи,които продължават да ОБСЛУЖВАТ групировката ТИМ! Е, кой да се бори с МАФИЯТА в тая Държава? Сашка Васева Ли?

  Мюлер! - Експерт в борбата с корупцията и организираната престъпност!

  25.07.2006г.
  гр.София!

 • 5
  Avatar :-|
  анонимен страх !

  Като заглавието !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.