Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 21 юли 2006, 0:00, 2847 прочитания

Главният прокурор на България Борис Велчев: Повече независимост и повече самоконтрол на прокурорите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил

Борис Велчев е роден през 1962 г. в София. Завършва юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски" през 1987 г. . През 1988 - 1990 г. работи като съветник в отдел "Правен" на Министерския съвет. Впоследствие е асистент, старши асистент, главен асистент и доцент по наказателно право и международно наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски", София, ръководител на катедра по наказателно-правни науки във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". От 2002 г. е председател на Правния съвет на президента. Бил е член на Консултативния съвет по законодателство в 39-ото и 40-ото Народно събрание.

Висшият съдебен съвет го избра за главен прокурор на 23 февруари 2006 г.Току-що кацате от Брюксел, носите ли поне една добра новина за работата на прокуратурата?


Стори ми се, че на срещата ни с комисаря Рен и с вицепрезидента на Европейската комисия Фратини имаше мъничко повече оптимизъм от друг път. Това ме кара да мисля, че онова, което правим в прокуратурата, не остава незабелязано. Разбира се, похвали в същинския смисъл на думата, нямаше, даваме си сметка, че ни предстои още страшно много работа и че се оча­ква от нас да не отслабваме усилията си, не просто до октомври или до края на годината, а поначало.

При цялото си негативно отношение към работата на прокуратурата обществото забелязва и малките позитивни стъпки. Според изследване на "Галъп" за пръв път от много години прокуратурата е вдигнала рейтинга си. А и вашият рейтинг не е нисък.

- Това е нещо ново за мен. Аз помолих част от социологическите агенции, други очевидно съм пропуснал да помоля, да спрат измерването на моя рейтинг. За разлика от политиците, за които това има значение, защото се явяват на избори, и които измерват по този начин своята популярност, на мен не ми е нужна лична популярност и би било добре да бъде мерен рейтингът единствено на институцията, която оглавявам. Ако наистина рейтингът на прокуратурата се е вдигнал, това ме радва. Но абсолютно наивно е да си го обяснявам единствено с работата на главния прокурор. Надявам се, че средата, която създаваме, е на максимална професионална свобода, която да мотивирала колегите и в страната да работят свободно и професионално. Но не се заблуждавам от рейтинги. Рейтингите са ужасно преходни.Как изглежда прокуратурата отвътре?

Прокуратурата отвътре изглежда по-добре, отколкото ми изглеждаше отвън. Тогава не познавах доста от колегите, сега мисля, че в прокуратурата работят и много почтени професионалисти. Именно на тях разчитам да оформят облика й в следващите месеци и години.

Тази седмица Висшият съдебен съвет отхвърли две ваши предложения - за назначаване на шефове на отдели във ВАП и ВПК. Преди това беше бламирано предложението за назначаването на Васил Миков във ВПК. Това не ви ли обезкуражава?

Не, няма никаква драма. ВСС е върховният кадрови административен орган на съдебната власт, аз съм само един от членовете му, съвсем нормално е част от предложенията, които правя, да не бъдат одобрявани.

Мислите ли, че ВСС ще окаже пълно съдействие в усилията ви за реформиране на прокуратурата?

Не съм усетил никакъв опит от ВСС да блокира каквото и да било сериозно усилие за реформиране на прокуратурата. Надявам се те да оценят аргументите, които отразявам в исканията си било за сваляне на имунитети на магистрати, било за освобождаване на магистрати, и в съответствие с тяхната професионална и човешка съвест да получавам тяхната подкрепа.

Какво ще направите, ако ВСС не уволни прокурорите, чиито оставки поискахте?

Имам ли някакъв избор? Ще продължа да работя с тях.

Какъв по-точно е конфликтът между закона и морала в казуса около участието на прокурори в дисциплинарни производства срещу техни колеги?

Конфликт между закона и морала според мен няма. Има обаче определени морални граници, които не бива да се преминават. Разбирам, че всеки един от нас има своята лична история, познава много хора в продължение на години, през годините част от тези хора явно се променят. Давам си сметка, че да се съди за някой само по това, че познава някого, е абсолютно неуместно. Но когато си прокурор, трябва да имаш по-ниска граница на търпимостта за подобен тип контакти, трябва да се стараеш те да не създават съмнението, че над тези хора има прокурорски чадър. И ако в нещо упреквам колегите, уличени в провеждането на многобройни разговори с лица със съмнителна репутация - за която те знаят впрочем, то е именно, че са прекрачили границата на онзи необходим баланс между онова, което всеки човек трябва да прави, за да поддържа постоянните си контакти, и което един прокурор не бива да прави.

Мислите ли, че "Правилата за професионална етика на прокурорите в България", приети от ВСС през 2003 г., са чисто формален документ, който реално няма значение, ако визираме поведението на прокурорите Матев и Ганчев?

Иска ми се да мисля, че не е чисто формален документ, но си давам сметка за нещо важно. Етичните правила в България все още се подценяват. Прокурорската гилдия не се е самоосъзнала в онази степен, която изисква да се саморегулира по такъв начин, че да не допуска подобни прояви. Мисля обаче, че бъдещето е на много по-дисциплинирана прокуратура не заради формалните законови изисквания, а заради самоосъзнаването на отговорностите, които прокурорът носи, и на етичните правила, които прокурорската професия налага.

Декларирането на имуществото на магистратите в каква степен ще помогне на система да си възвърне доверието на обществото?

Не приписвам магически свойства на декларирането на имуществото на магистратите. Не мисля, че това е целебно решение, с което ще преодолеем корупцията в съдебната власт. То е една правилна стъпка.

Тогава какво ще преодолее корупцията?

Не мисля, че има едно средство, което само по себе си може да преодолее корупцията.

Каква политика тогава?

Политиката трябва да бъде в две посоки. Към превенция на корупционното поведение и към много голяма решителност при наказването на корупционните прояви. Съчетанието на тези два подхода рано или късно - надявам се по-скоро рано, отколкото късно, ще доведе до прелом в борбата с корупцията. Но е наивно да смятаме, че това може да стане за един ден.

В Брюксел не ви ли подсказаха полезни практики в тази насока?

Не мисля, че в Брюксел някой ще ни предпише някакви идеи. Мисля, че всички знаем какво е необходимо, за да се почувства промяната в прокуратурата. Повече професионална свобода, повече независимост, повече вътрешен самоконтрол на прокурорите - това са като че ли основните неща.

Има ли договорка да не се проверяват дела, към които бившият главен прокурор има по-специално отношение? Ако не е така, ще бъде ли направена проверка на "Бръмбъргейт", убийството на прокурора Николай Колев, на ямболската адвокатка Надя Георгиева?

Ако има такава договорка, би трябвало да знам за нея, защото не вярвам някой да я е направил в мое отсъствие. Аз не съм участвал в никаква такава договорка, тя би била абсурдна. Не мога да си представя какво е породило подобно подозрение, че има такава договорка, но тъй като вие споменахте няколко дела, по няколко думи за всяко едно то тях. Делото за т.нар. "Бръмбаргейт" е в съдебна фаза. Там никаква договорка с мен не може да има, защото господар е съдът. За делото за убийството на прокурора Николай Колев аз вече се разпоредих и говорих с г-н Ангел Александров да се поеме от следователите на НСлС. Надяваме се това да доведе до по-ускорено, по-качествено разследване. Не че имам някакъв конкретен упрек към колегите, които са водили делото досега, но резултатите до този момент не са убедителни и ми се струва, че промяна е необходима. Делото за ямболската адвокатка беше върнато от съда на прокуратурата, имаме едномесечен срок да внесем наново обвинителния акт. Отговорността на това дело е за наблюдаващия прокурор. Той трябва да направи обвинителния акт убедителен.

Каква е съдбата на предварителното производство срещу брата на бившия главен прокурор - Ангел Филчев Борисов, за контрабанда на антични ценности?

Изненадахте ме с този въпрос. Наистина не зная, не съм проверявал. Вероятно може да бъде проверено, но доколкото знам, има висящо предварително производство.

Как работят прокурорите след въвеждането на новия НПК?

Новият НПК е голямо предизвикателство, независимо че като цяло той утвърждава ролята на прокуратурата, както е модерно да се казва, като господар на досъдебното производство. В него има доста разпоредби, които на този етап будят известно притеснение и които вероятно ще бъдат обекти на последваща законодателна промяна. Няма да бързаме да оценяваме закон, който е в сила едва от 29 април. Колегите ни във ВКП работят много сериозно по обобщаването на практиката, имаме готовност към края на годината, когато се появи практиката в съдилищата, да направим инструкция по прилагането на НПК, която да изпратим на колегите в регионалните прокуратури.

Кога ще сте доволен от работата на прокуратурата?

Да си доволен от работата на система като прокуратурата поначало е трудно, защото тя ежедневно се сблъсква с нови и нови предизвикателства и всеки се доказва всеки ден. Но вече няма перманентни негативни оценки. Имаме оценки, които са предпазливи, оценки, които сдържат в себе си нотки на оптимизъм, и това ме радва. Но да твърдим, че прокуратурата е изцяло реформирана, че е абсолютно способна да реши въпросите си за броени месеци, е съвършено неоснователно. Давам си сметка, че сме изминали немалка част от пътя, но част от него още предстои.

И още един доклад на Европейската комисия.

Да, този е решителен доклад за нас и трябва да направим всичко, за да покажем в най-добра светлина направеното. И което е не по-малко важно - да покажем, че изграждаме онзи инструментариум, който по необратим начин ще гарантира, че резултатите ще станат в бъдеще много по-убедителни. Скептицизмът е оправдан. Много дълго бяхме свидетели на думи, само на думи. Много дълго много хора ни обясняваха как вършат реформи, съзнателно запазвайки статуквото. Давам си сметка, че може би много хора не вярват, че сега се опитваме да реформираме прокуратурата. Надявам се постепенно с действията си да ги опровергаем.

Проверяваните проверяващи

Компютърен жребий постави проверявания за произход на доходите висш прокурор Николай Ганчев в дисциплинарните комисии към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Те трябва да преценят дали колегите му Цеко Йорданов и Ангел Илиев заслужават наказание заради свои действия или бездействия. Двамата магистрати бяха завеждащи отдели във Върховната касационна прокуратура (ВКП) по времето на бившия обвинител номер едно Никола Филчев. След смяната му новият главен прокурор Борис Велчев назначи пълна ревизия във ВКП. Проверката показа, че Цеко Йорданов неправомерно е изземвал и решавал дела на свои подчинени, а колегата му Ангел Илиев е забавял различни преписки с години.

Попадането на бившия военен прокурор Николай Ганчев в комисията е чиста случайност, но веднага постави въпроса до каква степен би било морално той да изпълнява подобна функция, имайки предвид контактите му с лица, ползващи се със съмнителна репутация. Заедно с колегата си Люлин Матев магистратът попадна в разработка на МВР срещу русенския бизнесмен Илиян Пенев-Мацола, разследван за участие в различни престъпления. 13 съдружници и приятели на Мацола получиха общо 91 години затвор на втора инстанция заради рекет, сводничество и побои.

Реакцията на повечето от членовете на съвета бе еднозначна - Ганчев не трябва да участва в дисциплинарните производства срещу колегите си. Председателката на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова каза, че Ганчев сам трябва да си направи отвод, защото магистратите не могат да се позоват само на презумпцията за виновност. Това е така, защото до този момент срещу Ганчев не бе налице внесено искане за дисциплинарно производство.

Теоретично, ако някой се оплаче на ВСС (във всяка прокуратура в страната има пощенска кутия за писма с жалби до съвета) от действията на Николай Ганчев в Апелативната прокуратура - София, то жалбата му ще попадне директно при скандалния обвинител.

Самоотводът на бившия военен обвинител дойде още на следващия ден от заседанието. В четвъртък скандалният обвинител е депозирал молба в деловодството на ВСС, с която той моли да бъде изключен от дисциплинарните състави, в които членува. С това си действие Николай Ганчев се опитва да избегне неловката ситуация от това да бъде принудително изключен. Решението на бившия военен прокурор най-вероятно е продиктувано от факта, че началникът на Софийската апелативна прокуратура Лъчезар Маринов е предложил на ВСС Ганчев да бъде освободен като негов заместник. Маринов е предприел това свое действие по настояване на главния прокурор Борис Велчев, според който с постъпките си Ганчев уронва престижа на съдебната власт.

Обвинителят, който не крие приятелството си с Мацола, участва и в три от постоянните комисии на ВСС - "Инвестиционна политика", "Научно осигуряване и ИТ" и "Съдебна администрация".

Все още не е много ясно дали ВСС ще подкрепи исканията на Борис Велчев - в отсъствието на главния прокурор съветът го бламира и отхвърли две негови предложение за назначения - на Борислав Йотов и на Мила Георгиева, като завеждащи отдели във ВКП и ВАП.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми

Според прокуратурата в организираната престъпна група влизат 10 души, за 4 от тях е поискан постоянен арест

30 май 2020, 2247 прочитания

България получава 5 пъти повече пари за енергийния преход. Какво следва от това? 1 България получава 5 пъти повече пари за енергийния преход. Какво следва от това?

От 458 млн. евро субсидията ще се повиши на 2.69 млрд. евро, но възможностите за използването на тези средства са ограничени

30 май 2020, 2521 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Забранено за нови телевизии

"Диема", "Европа" и TV 7 се простиха с надеждите за скорошен достъп до рекламния пазар

Още от Капитал
Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

20 въпроса: Бистра Андреева - Пешева

Най-новата книга в неин превод е романът "Американа" на Чимаманда Нгози Адачи

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10