Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 11 авг 2006, 0:00, 5023 прочитания

Замените в земеделието Гора и море - неочаквано добра комбинация

Имотите край брега са по-евтини, когато са "на бартер"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
БСП поема стопанската дейност в горите

По инициатива на кръгове в БСП се подготвя нов закон, който ще извади стопанската дейност в държавните гори от контрола на ДПС. Националното управление на горите занапред ще се занимава само с инспекция и борба срещу бракониерството. Сечта и продажбата на дървесина ще бъдат възложени на новосъздадено държавно предприятие, чийто директор няма да е подчинен на земеделския министър. Предвидено е и създаването на държавен фонд "Българска гора". Той ще се пълни с постъпленията от разпоредителни сделки с държавните гори. От него ще се финансират залесителни дейности и подобрения в горската инфраструктура.Офшорки взеха най-атрактивните парцели по Черноморието

Цените на заменяните терени край Шабла и Каварна са десет пъти по-ниски от пазарните

Сред множеството замени на държавни гори край морето правят впечатление три сделки, сключени от Националното управление на горите (НУГ) и потвърдени от министър Кабил преди парламентарните избори миналото лято.

Тогава три офшорни фирми получиха общо 2000 дка в района на Шабла и Каварна срещу горски терени в Ловеч и Търговище. Оценката на придобитите от тях гори в момента е близо 10 пъти по-ниска от пазарните цени, по които се продават аналогични имоти до морския бряг. Земята е оценявана по около 6-7 лева на кв.м. Общата оценка на всичките 2000 дка е 12 млн. лева и тъй като стойността на частните имоти, с които са били заменени, е била по-ниска, трите фирми е трябвало да доплатят на държавата 6.29 млн. лева.

Анкета на "Капитал" сред местни агенции за недвижими имоти установи, че пазарната цена на земята по брега на морето в района на Шабла и Каварна се движи между 20 и 30 евро на кв.м . "Ако земята е в регулация, цената може да надхвърли и 50 евро на кв.м. Такива случаи обаче има малко, а парцелите са малки", заяви служител на една от големите агенции за недвижими имоти. В повечето случаи сделки се сключват за земя, която не е в регулация и тепърва трябва да се изважда разрешение за строителство, каквито са и заменените от НУГ парцели. Така вместо по 6000 лева средна цена държавата би могла да получи за тези парцели 40 000 и 60 000 лева на декар, или общо между 80 и 120 млн. лв.

Трите фирми са "Соутрейдинг" ЕООД, "Лийдър" ЕООД и "Джитрейд" ЕООД. Те са регистрирани в един и същ ден, близо месец преди да се извършат замените. Любопитното е, че всички те се водят собственост на офшорни фирми, регистрирани на Вирджинските острови. Две от дъщерните дружества са регистрирани на един и същ адрес в Ловеч.

Заменените парцели се намират в района на Шабла - между военното поделение и къмпинг "Добруджа", край каварненското село Топола, както и в района на някогашния младежки лагер край село Крапец в същата община на самия бряг на морето и граничат с дивечовъдната станция там. Дори и в момента в съседство със заменените имоти кипи активно строителство. Преди няколко седмици беше направена първа копка на новото голф игрище край Каварна. То се намира на броени метри от единия терен, придобит чрез замени от "Соутрейдинг". От другата страна на въпросния имот пък се строи голям комплекс с апартаменти за чужденци, чиито управител е Ангел Лингорски, брат на бившия заместник-министър на финансите Илия Лингорски.

"Не мога да спра даден инвестиционен проект, ако той е законен. В случая с Шабла държавата получава ценна гора. Ако откажа замяната без аргументи, частните инвеститори могат да ме съдят за пропуснати ползи", заяви Нихат Кабил. По думите му получените частни имоти ще се използват като семенен материал за развъдници.

Пред "Капитал" Кабил заяви, че трите фирми все още не са поискали промяна на предназначението на имотите, но ако го направят, те ще трябва да платят допълнително няколко милиона лева такса на държавата.

Въпреки това новите собственици на терените вече могат да препродадат участието си в офшорните компании при впечатляваща печалба за срока на "инвестицията". С която (ако това е целта) алтернативно "горските" можеха да залесят много повече от получените декари в Ловешко.
Държавата е показала, че знае сто начина да сключва неизгодни сделки и замяната на имоти е един от най-непрозрачните.

В управлението на горите всъщност е единственият, допуснат по-закон.

В името на качеството на горския фонд земеделското министерство "по занятие" арбитрира между различни парцели и, както може да се предположи, съществена част от замените са за парцели с големи разлики в пазарната стойност - от едната страна често се оказват атрактивни парцели на метри от морето. Срещу тях държавата се сдобива с вероятно по-качествени гори, но далеч по-малко атрактивни от инвеститорска гледна точка парцели във вътрешността на страната.Освен центровете на големите градове имотите край морето поскъпнаха най-много през последните години. И тъй като наредбата за базисните цени при замените не е актуализирана от 2003, разминаванията с пазарните стойности понякога са в пъти. Въпреки че стойността на горските масиви по Черноморието се завишава с коефициенти за отстоянието до бряг, загубата за държавата дори от единични сделки може да надхвърли 20 млн. лева.

Гора и море - най-приятната комбинация

Спорните сделки бяха временно замразени след миналогодишния скандал, когато в навечерието на изборите се разбра, че с подписа на министъра Нихат Кабил са били прехвърлени няколко големи парцела на брега на морето (виж съседния текст). По ирония на съдбата по същото време Кабил беше водач на листата на ДПС в Добричкия избирателен район. В предизборния си клип той се обявяваше за гарант на европейския модел на земеделието в България.

Проверката на "Капитал" установи, че няколко месеца след утихването на скандалите министерството е подновило замените на имоти по морето. От началото на годината са били сключени няколко замени в района на Варна. Последната от тях е с дата 17 май т.г. С нея са били прехвърлени 34.9 дка държавен горски фонд във варненското с. Самотино, намиращо се в съседство до Шкорпиловци. Собственици на държавния парцел са станали четири физически лица. В замяна те са прехвърлили на държавата 41.4 дка, намиращи се в община Антоново, област Търговище. Четиримата са доплатили 286 390 лева, колкото е разликата в определените от държавни оценители цени на заменените имоти.

При друга подобна замяна в началото на годината са били прехвърлени други 15.8 дка в Шкорпиловци. Срещу тях горският фонд се е сдобил с подобен по размери парцел в землището на разградското с. Голям извор. Новият собственик е доплатил 113 876 лева. Какво обаче е спечелила или загубила държавата от тази сделка е трудно да се оцени, тъй като пазарните сили и възможността за "състезание" за заменяните гори са тотално орязани от допусканите в закона механизми. Подобни замени са били извършени и в други райони на страната.

В духа на закона...

Замените са любим при­йом за приватизиране на държавни имоти по простата причина, че законът не позволява парцели от държавния горски фонд да бъдат продавани. Изключение се допуска само за парцели, върху които е имало построени хотели, вили и други постройки до 21 март 2003 г. Така за голите терени, върху които няма извършено строителство, остава само един вариант - чрез замени.

Бумът в прилагането на този метод започна още по времето, когато министър на земеделието и горите беше Мехмед Дикме. С неговия подпис са били извършени общо 10 замени, показва справка на министерството, огласена от наследника му Нихат Кабил в парламента през септември миналата година. Тогава стана ясно също, че самият Нихат Кабил е издал 36 заповеди за замени за обща площ 449.7 хектара.

Справката показа, че най-често са били заменяни имоти именно по морето. В района на Бургас и Варна са били сключени 16 замени за общо 231 хектара, което е половината от всички сделки. Данните бяха огласени в отговор на питане от синия депутат Яне Янев, който определи замените като перфектна схема за корупция, тъй като се сключват с предварително избрани фирми. "Това не са случайни български граждани. Това не са хора, които могат по установения ред да отидат и да заменят гори или земеделски земи в Монтанско или Видинско, където са ги купили по 50-70 лева, за гори или земи край Балчик", заяви Янев.

По целесъобразност

Замяната като инструмент има смисъл тогава, когато с нея се подпомага комасацията (уедряването) на земеделските земи и гори. Проблемът е, че с това може да се злоупотребява и замените се превръщат в механизъм за сдобиване с имоти в близост до морския бряг, големите магистрали или зимните курорти на цени, многократно по-ниски от пазарните.

Според Нихат Кабил всички искания се разглеждат по тяхната лесовъдска целесъобразност. "Примерно, когато отстъпваш горски фонд 10 или 15 декара високостеблена качествена гора и срещу него се предоставят някакви храсталаци, тогава искането се отхвърля по целесъобразност. Но искането е законосъобразно по реда на закона. Аз трябва да имам мотив, на базата на който да приема или да бъдат отхвърлени по целесъобразност", коментира министърът. Той даде за пример два случая на откази от замени по целесъобразност от началото на тази година. В първия е бил даден отказ на фирмата "Яни трейдинг груп" ЕООД, а във втория - на Анка Янкова Георгиева.

Нихат Кабил призна, че сегашната наредба за базисните цени, по които се заменят държавните имоти, е остаряла. "Аз не смятам, че това е най-доброто нещо, но преди три години, когато беше приета тази наредба, някой можеше ли да каже примерно, че щеше да се стигне до днешната истерия с недвижимите имоти. Или пък може ли някой днес да калкулира дали след три години цените там ще бъдат 2 или 200 лева на квадратен метър", заяви министърът. Той допълни, че колегиумът на министерството е приел актуализация на наредбата и цените вече се доближавали "максимално близо до пазарните".

Другият възможен подход, който законодателят по някакви причини е пренебрегнал, би бил държавата да определи ненужните й имоти и те да бъдат обявени на публичен търг, а с приходите от тях да се провежда държавната политика в залесяването. Нихат Кабил заяви, че подкрепя подобна промяна в закона. "Смятам, че е разумна такава промяна. Още повече че инвестиционният натиск е много силен", добави Кабил.

Дотогава обаче замените остават като единствен инструмент, а с тях - и рискът за ощетяване на данъкоплатците.

Нихат Кабил: Законът е такъв и аз го прилагам

Кой решава на коя фирма да се разреши замяна и на коя да се откаже?

Заявленията постъпват по съответен ред. Всички искания се разглеждат по тяхната лесовъдска целесъобразност. Важно е какво придобива държавата. Има и случаи, в които исканията за замени се отхвърлят поради липса на целесъобразност. Аз не преценявам това нещо. Преди слагането на подпис от самия министър текат много действия по дадена преписка. Където и да има най-малко съмнение за тази целесъобразност, не се дава ход и се отказва. Аз фактически финализирам процедурата - тя не е индивидуален акт.

Защо цените, по които се заменят държавните гори, се разминават значително с пазарните?

Оценката на земите се извършва по наредба, приета от Министерския съвет на 6 ноември 2003 г. За да се осъществят инвестиционни намерения в земи от държавния горски фонд, е необходимо те да бъдат изключени от горския фонд. За целта се плаща по друга наредба.

Цените в действащата наредба за базисните цени са спрямо пазара отпреди три години и действително вече не са актуални. Предстои промяна в тази наредба. Ние сме я приели на колегиум и в нея цените се доближават максимално до пазарните.

Средно с колко пъти се увеличават цените?

Максимално се доближават до пазарните. В самата база за оценките и коефициентите нарастват в пъти.

Не е ли по-пазарно, когато държавата има излишни земи и гори, да ги продава, вместо да ги заменя?

Не смятам, че това е най-доброто нещо, но законът е такъв, аз го прилагам, не го тълкувам. Ако едно искане е минало през всички сита, как да го отхвърля? С какъв мотив? Освен всичките комисии да го отхвърлят по целесъобразност, защото това, което субектът предоставя, не отговаря на изискванията. Но искането е законосъобразно по реда на закона.

Как се преценява дали една сделка е целесъобразна?

Когато се правят оценките, винаги се подхожда от лесовъдска гледна точка. Това е закон за горите. Те не могат да го гледат от друга гледна точка. Когато даден горски фонд е нискокачествен - което са големи и дребни храсти, но се води държавен горски фонд, и срещу тях получаваш високостеблени гори, които са в добра кондиция, семенни участъци, от които се вземат висококачествени семена за разсадниците. Друга целесъобразност тук не виждам.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Работодателите ще получат 100% от осигуровките като компенсация по схемата 60/40 Работодателите ще получат 100% от осигуровките като компенсация по схемата 60/40

Парламентът окончателно прие промените в Закона за извънредното положение, предстои правителството да измени и своето постановление за помощта към фирмите

6 апр 2020, 4194 прочитания

Вечерни новини: Мерките за бизнеса може да се разширят, европейските борси започнаха седмицата с повишения Вечерни новини: Мерките за бизнеса може да се разширят, европейските борси започнаха седмицата с повишения

И още: В Западна Европа обмислят планове за отмяна на ограниченията; Започва масово тестване в спешната помощ у нас, след като седем медици там вече са болни; Британският премиер Борис Джонсън е настанен в болница

6 апр 2020, 1538 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Оценката за правителството: среден 3

Ограниченията на политиката "не"

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10