Милиарди, заровени в гетото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Милиарди, заровени в гетото

Милиарди, заровени в гетото

Ако ромите работеха повече, децата им учеха и българите ги искаха за приятели, всички щяхме да сме по-богати

© Георги Кожухаров


 • Той е на осем
 • Ходи бос
 • Има въшки
 • Живее с още петима на петнайсет квадратни метра
 • Понякога ходи на училище, за да може майка му да си получава помощите
 • Вече знае, че съдбата му е предрешена, защото единственото, което ще умее и след осем години, е да проси.

Това сте го чели много пъти.

Икономика на дискриминацията

Дискриминацията разрушава човешки животи, струва ни пари днес, но и ни лишава от благосъстояние утре, защото пътят до потенциала на всеки от зачеркнатите е барикадиран. Всичко това е дори изчислимо и икономистите Лъчезар Богданов от анализаторската компания Industry Watch и Георги Ангелов от институт "Отворено общество“ са го нап­равили в свое изследване*. Според изводите им, ако в интеграцията на ромите се инвестира умно, положителният ефект за десет години напред ще е колкото този от очакваните европейски фондове и някъде между 1/3 и 2/3 от това, което България произвежда за година. Говорим за суми от 15 - 30 млрд. лева (виж таблицата "Икономически ефект“). Оценките в изследването са, че за да постигне това, България трябва да вложи в конкретни политики около 1 млрд. лв. за същия период. Ако ставаше въпрос за проект в областта на недвижимите имоти например, частната инициатива досега да го е глътнала, защото възвращаемостта си струва.

Ако ромите работеха...

В изследването си двамата икономисти сочат като основна пречка пред трудовата интеграция системата за социално осигуряване. Неработенето е рационалният избор на ромите, тъй като, ако се възползват от помощите, те най-вероятно биха получавали повече средства, отколкото доходите, които квалификацията би им осигурила. "Социалните помощи сега са безплатни от гледна точка на получателя им. Той не полага никакви усилия, за да ги вземе. За него парите падат от небето“, обяснява Георги Ангелов. Двамата изчисляват, че ако родители в семейство с 4 деца не работят и се възползват от всички възможни социални програми, техният нетен месечен доход ще бъде 470 лв. Ако започнат работа на средната за страната заплата от 350 лв., нетният им доход (след приспадане на данъците и добавяне на детските надбавки) ще бъде 600 лв. Предвид липсата на квалификация, образование и трудов опит на мнозинството от ромите обаче по-реалистичният сценарий би бил да намерят работа за по-ниска зап­лата от 200 - 250 лв. Оказва се, че тогава семейството ще получава с 10% по-малко, отколкото ако родителите останат безработни и разчитат на социални помощи.
Изводът е, че интеграцията на ромите изисква промяна в стимулите им да работят или да учат, а не наливането на допълнителни средства в социалната система и строенето на къщи, твърдят икономистите. Те предлагат обезщетенията за безработица да са по-ниски и техният размер да намалява с течение на времето. Получаването на помощи трябва да е обвързано и с полагането на труд и посещаването на класове за ограмотяване.

Държавата стимулира раждаемост, не и образование

По този начин децата не получават образование, израстват на улицата и в ромските гета, където нямат позитивен пример за подражание. "В гетото децата виждат, че само престъпниците са успешни“, казва Лъчезар Богданов. Така порочният кръг на безработица и престъпност се затваря и ромските деца вървят по пътя на родителите си към системата за социално подпомагане.

Как да се случи интеграцията

Как обаче да се случи това? "Въпреки че дискриминацията често се сочи като спънка пред ромите да си намерят работа, тя обяснява едва 5-10% от случаите“, убеден е Георги Ангелов. Има сектори, в които не достига работна ръка, но когато работодателите се обърнат към бюрата по труда и се опитат да наемат някой от записаните безработни, често той не се отзовава на предложението за работа, посочва Ангелов. Дори това да се случи, ромите често не могат да се адаптират към средата. В общия случай самите работодатели не знаят как да ги задържат, защото в "сблъсъка на културите“ очакват ромите сами да преодолеят разликите. "На който му се работи, не му трябва интеграция. Най-важното е да има желание за работа. Ако може и иска да работи, за мен няма значение дали е англичанин или ром. Заплащането зависи от това кой колко изработи“, категоричен е обаче строителният предприемач от Варна Пламен Андреев, в чиято фирма "Планекс холдинг“ работят хора от ромски произход.
"Някои роми не могат да си попълнят сами молбата за получаване на помощи, защото не могат да четат и пишат“, казват икономистите. Красимир Кънев от БХК пък отбелязва, че България е страната с най-голям дял роми, които говорят ромски и се социализират на този език - "В Унгария например мнозинството роми говорят унгарски, което ускорява образователната интеграция там. Докато нашата образователна система се сблъсква с деца, които говорят само и единствено ромски.“ Според Богданов и Ангелов реформата в социалната система трябва да бъде съпътствана и от промени в образователната система. Прилагането на принципа "парите следват ученика“ и външна оценка за постиженията на учениците (чрез стандартизиран тест например), на база на която се определя субсидията за училищата, ще стимулират училищните директори не само да записват ромски деца, но и реално да следят за доброто им образование. Същевременно според Антонина Желязкова "санкциите срещу родителите, които възпрепятстват децата да ходят на училище, трябва да бъдат безкомпромисни“.
Икономистите смятат, че интеграцията изисква и десегрегация на ромските гета - роми да живеят в други квартали и не-роми да се нанасят там. За тази цел обаче държавата трябва да подобри инфраструктурата в гетата. Самите роми ще имат стимул да се грижат по-добре за жилищата си, ако знаят, че са техни, посочват икономистите. В момента много от ромите живеят в нетрайни постройки на общинска или държавна земя. Икономистите предлагат държавата да узакони тези постройки и да даде право върху земята на ромите (и на всички останали, живеещи незаконно на такива терени). Оземляването е свързано с разходи от държавата (заплащане на общинските земи например), но ще даде на представителите на малцинството постоянен адрес и все пак някакви законни активи, което поне на теория може да им даде достъп и до банково кредитиране. В допълнение, подобрените жилищни условия ще намалят смъртността и разпространението на болести в тези квартали.

Остава да го поискаме

Казано иначе, интеграцията е възможна. Но не и преди преобладаващата част от обществото да бъде убедена в това.

*"Интеграция на ромите в България: необходими реформи и икономически ефекти“, май 2006 г.

 • Той е на осем
 • Ходи бос
 • Има въшки
 • Живее с още петима на петнайсет квадратни метра
 • Понякога ходи на училище, за да може майка му да си получава помощите
 • Вече знае, че съдбата му е предрешена, защото единственото, което ще умее и след осем години, е да проси.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

49 коментара
 • 2
  jwalker avatar :-|
  Кулин бан

  Определена част от ромите вероятно искат да се интегрират. Но пред тях стоят два проблема: първият е неприемането от страна на българите, а вторият е отхвърлянето от страна на ромското общество, понеже те са поискали да се откъснат от него. Така те стават никои, неприети и отхвърлени от всички. Необходимо е отваряне от страна на българите, но и желание на ромите да изоставят средновековния си начин на живот. Иначе интеграция няма да има.

 • 3
  Avatar :-|
  BDM

  INTEGRACIQ NAISTINA E NUJNA, NE SAMO OT SOC STRANA, NO I OT IKON KAKTO SE POD4ERTAVA V TAZI STATIQ. NE MOJE KOGATO IZPITVAME NUJDA OT SVEJA RABOTNA RYKA I TQ VSE POVE4E 6TE E NUJNA ZA V BYDE6TE, DA PRENEBREGVAME TAZI OB6TNOST. TQ E TO4NO TOVA KOETO SA EMIGRANTITE ZA ZAPADNITE STRANI, NE E NUJNO DA VNASQME RABOTNA RYKA, TAKAVA 6TE DOYDE V BG, SLED NQKOQ DR GOD.TOGAVA MOJE BI 6T ESYJELQVAME 4E NE SME INTEGRIRALI TOLKOVA VREME TEZI HORA, KATO DOVTASAT PO-IZOSTANALI I NEGRAMOTNI OT AZIQ I AFRIKA.
  NO BEZSPOREN E VYPROSA ZA PROMQNA NA OTNO6ENIETO NA SAMITE 4LENOVE NA TAZI GRUPA

 • 4
  Avatar :-|
  georgekodinov

  Не е вярно че нивото на образованието няма да падне и че постиженията на децата в училище не са свързани. Този който е написал това показва пълно неразбиране на образованието.
  Не трябва да се забравя че (за жалост) обучението в българските училища е В ГРУПИ.
  И преподавателя винаги съобразява темпото със СРЕДНИТЕ възможности на групата.
  Така че при обучението в група винаги се появяват едни центробежни сили.
  И нека не се връщаме към системата на квотите както беше по соц време : толко и толко места за рабфак, толко и толко места за хора от стражица ...

 • 5
  Avatar :-|
  петър

  Аман от умници.
  Не се ли досещате ,че каквито фантазия и желания има капитлиста ,а може би и по-добри има и обиковеният човека -независимо дали е негър, циганин или "умен "българин...Ех, християни православни само на Великден и Коледа.Гавното е дане правишнадругитетова ,коетоне искаш да правят на тебе.Когаз а последно сте постъпили по този начин?Създали сме общество на паразити.Даже не допускате ,че лакомията ще провали човешкият род.Безжалостни сме даже за бъдещето на децата и внуците си.Разира се ,че е по-удобно да се прикрием зад наукоподобни -еднокраки или безкраки -теории за ползата от един или друг начин на узаконяване ,на заробането ,на един човек от друг негов събрат.
  Циганите по-добре от нас съзнават ,че милиардите не създават щастието.На капиталиста мусе иска да има машинки ,които да му подсигуряват възможности за задоволяване на себичните му желания

 • 6
  Avatar :-|
  ромофил

  Отраснах със съседи роми - тези хора бяха любимците на всички съседи и на всички деца, защото дядото на фамилията е бил сладкар и правеше най-вкусната бяла халва на света...
  Аз самият работя с ром, който има две "висши" и говори четири чужди езика, без да броим българския :)

 • 8
  Avatar :-|
  Читател-дългогодишен

  Това очаквах от в-к "Капитал" - аналитична статия по проблема (макар да не съм съгласен с всички изказани тези, особено за извеждането на преден план на икономическите причини на престъпността), а не лозунгарски антидикриминационни призиви в стил неправителствени организиции, уж милеещи за ромите и за евроинтеграцията на България.
  В този смисъл, смятам че дейността на т.нар. "правозащитни организации" в по-голяма степен вреди, отколокото помага на интеграцията на ромите. Първо, с публичните си изяви те демонстрират по-специално отношение към проблемите на един етнос за сметка на друг, ако щете и за сметка на на изконното право за непосегателство върху живота чрез практическото оневиняванепна на посегателствата върху личността (убийства, иззнасилвания и т.н.),когато са извършени от роми. Второ, ако искат ромите да бъдат наистина интегрирани, не само в Българи, но и в Европа, не трябва да им внушават чувството за полагаемост на привилегии и безнаказаност, а трябва да обърнат повече внимание на примане и уважаване на ценности, без които интеграцията няма как да стане: НЕПРИКОСНОВЕНОСТ НА ЛИЧНОСТА, ТРУД, ЗАКОННОСТ, СПАЗВАНЕ НА ЕЛЕМЕНТАРНИ НОРМИ НА ПОВЕДЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО и т.н. В момента сме свидетели точно на обратните действия
  Всъщност, ако се замислим, че видим че в масовия случай, съдейки по публичните им прояви, "ПРАВОЗАЩИТНИТЕ" ОРГАНИЗАЦИИ НЯМАТ ИНТЕРЕС ОТ ИСТИНСКА ИНТЕГРАЦИЯ НА РОМИТЕ В ОБЩЕСТВОТО. НАПРОТИВ - ЗА ДА ОПРАВДАЯТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ, А ОТ ТАМ И ПАРИТЕ, КОИТО ПРЕМЕНАВАТ ПРЕЗ ТЯХ, ТЕ ЗАДЪЛБОЧАВАТ КОНФЛИКТИТЕ МЕЖДУ БЪЛГАРИ И РОМИ, РАЗГРАНИЧАВАЙКИ ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ДВАТА ЕТНОСА В НЯКОИ СЛУЧАИ ПОВЕЧЕ ДОРИ И ОТ КРАЙНИ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ. ЗА ТЯХ Е ПО-ДОБРЕ ДА СЪЩЕСТВУВА ЕДНА КАПСУЛОВАНА ЛУМПЕНИЗИРАНА МАСА, КОТО ДА Е ПОДВЛАСТНА НА ВЛИЯНИЕТО ИМ И НА ВЛИЯНИТЕ НА СВЪРЗАНИ С ТЯХ КРЪГОВЕ. Маса от хора, които са лесно управляеми и с чиято експлозивност могат лесно да бъдат изнудвани органите на властта и обществото като цяло; които лесно магат да бъдат заведени под строй до урните. Затова не се учудвайте, че по телевизията нашамарването на ром от полицай (не че е оправдано) ще бъде издигнато до висша проява на дискриминация, а в същото време ще се правят опити за цензуриране на информациите за убийства, извършени от роми, а дискриминация ще е самото споменаване на факта. Публичното говорене за ромите само като за жертви и премълчаването на другата страна на медала създава това чувство за блезнаказаност у мургавите братя и съответната реакция на неприязън у българите.
  Защото, ако не следва да се говори за етническите характеристики на престъпността, би следвало да не се преекспонира и етническия характер на бедността.

 • 9
  Avatar :-|
  Един българин

  Живея в Пловдив до Аджисан махала -това е стар турски квартал, който се намира в центъра, точно до стария град. Счита се за богаташкият квартал на ромите - тук няма семейство без собствена лека кола, а на доста от къщите можем само да завиждаме... Добри съседи са. Нощем улиците в махалата са по-добре осветение от българската част. Престъпност почти няма. Вероятно затова в кварталите в съседство се строят много нови кооперации..

  как изкарват парите си ли? Търгуват, основно с Турция, някой работят в чужбина. Има обаче една особеност - всички говорят турски и се обиждат когато ги наречеш цигани. Затова мисля че не е правилно когато поставяме всички цигани под един знаменател - това всъщност са много и различни общности - обединени от едно - че са различни от нас.

  PS Ромските семейства в квартала имат средно по две деца и са възприели почти напълно нашия начин на живот и не е трудно чоек да ги приеме, само сватбите им да бяха по-тихи...

 • 10
  Avatar :-|
  Читател-дългогодишен

  Мисля, че не е оправдано да се говори за някаква икономическа дискриминация на ромите и съответно тя да се посочва за причина за неинтегрирането им. Масовият български пенсионер със десетки години стаж, а и не рядко с образование, получава от държавата много по-малко отколкото едно ромско домакинство, в което работоспособните членове на семейството обикновено, не искат и не им е изгодно да работят. Защо им е да образоват децата си и да ги накарат да поемат отговорности, когато е по-лесно да се карат така, а и внушенията които им налагат са, че като малцинство това им се полага, а дори да пристъпят нещо закона си имат извинение... Така интеграция със сигурност няма да стане. Прави са авторите от в-к "Капитал" за разумното инвестиране на средствата в ромите, но трябва и самите роми като икономически агенти да бъдат научени да преосмислят начина, по който ги харчат. Моя позната живее с пенсия под 100 лв.Понеже знае, че трябва да си плати тока черпи за не-повече от 7-8 лв. на месец, колкото да не се пребие в тъмното. И все пак оцелява без да е вдигнала вой до небесата, без от БХК да са се заинтересували за нейните права и без да краде.
  Няма ли най-накрая някой правозащитник да обясни на ромите, че за да се интгерират трябва не само да консумират, но и да създават блага, че отговорността към децата им е на първо място тяхна, и след това на държавата. Да ги научи, както казваше един познат КАТО ИМАТ 5 ЛВ. ДА НЕ ИЗПИЯТ ЕДНА РАКИЯ И АКО СТАНАТ ОСТАНАТ ПАРИ ДА КУПЯТ ПАРЧЕ САЛАМ, А ДА СИ КУПЯТ БОБ И ДА НАХРАНЯТ ЦЯЛОТО ДОМОЧАДИЕ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.