Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 8 сеп 2006, 0:00, 5256 прочитания

Тайната "Градина"

Гражданското общество показа, че не иска да бъде рекетирано. Дори когато е на море

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Отивате на море. Предпочитате къмпинг, защото сте алергични към бетон, стъкло и желязо. Какво трябва да вземете със себе си, за да се чувствате спокойно и добре екипиран на морския бряг? На първо място, специализирана правна литература - наказателно-процесуален, административно-процесуален, гражданско-процесуален и наказателен кодекс, сборник с наредби на Министерството на регионалното развитие. Поне десетина свидетели, по възможност с висше образование. Двама добри адвокати - наказателен и граждански...
Събитията, които белязаха летния сезон на къмпинг "Градина" показаха, че това е начинът човек да почива спокойно на българското Черноморие през 2006 г. Това лято разположеният на няколко километра от Созопол къмпинг стана бойно поле. От едната страна участваха областните управа и прокуратура, две дружества - "Крим" и "Хелио-тур-с", а от другата -  почиващите.  Ако къмпингарите през цялото лято действаха заедно за да защитят правата си, то в отсрещния лагер до последния момент не се разбра кой с кого и срещу кого точно е.

Цялата история

започва през първите месеци на годината, когато фирмата собственик на къмпинга - "Хелио-Тур-С" (приближена до групировката на Николай Банев "АКБ Форес") започва да събира авансово по 2000 лв. за всеки желаещ да разположи караваната си на първа линия на пясъка. Няколко месеца по-късно, областната управа открива процедура за избор на концесионер на плажа, дейност която през последните години се е изпълнявала от собствениците на къмпинга. Документи, освен фирмата на Банев, подават още две дружества - "Ла-страда-арт" на Пламен Тимев-Ганди и "Крим" на Кристиян Коджуклиев. Комисията отхвърля предложението на "Хелио-Тур-С", защото "фирмата имала данъчни задължения" (което не пречи на същата комисия да й даде плажа на къмпинг Каваци) и след тайно гласуване възлага концесията на "Крим". Едноличният собственик на фирмата - Кристиян Коджуклиев е сочен от бургаската полиция за един от най-приближените хора на несебърския бизнесмен Димитър Желязков - Митьо Очите. Последният многократно е определян като участник в наркобизнеса по Черноморието, а миналата година e осъден от Софийски градски съд за незаконно притежание на оръжие. Самият Коджуклиев, който не отрича връзката си с Желязков бе обявен за национално издирване миналото лято след като избяга при опит да бъде арестуван от РДВР - Бургас. Това стана няколко дни след атентата срещу единия от конкурентите на Желязков - Рали Пенков, при който загинаха жена му и дъщеря му.
След като подписват договора за концесия, служители на областната управа правят замервания на плажната ивица при които определят границите на територията, която "Крим" трябва да стопанисва. Тогава става ясно, че традиционните "първа" и "втора" линия, за които от фирмата на Банев са събирали пари през зимата, попадат във владенията на управляваното от Коджуклиев дружество.
Няколко дни по-късно започват да пристигат първите къмпингари. Те са платили за местата си още през зимата и съвсем логично влизат в пряк конфликт със служителите на "Крим", които искат от своя страна още 1500 лв. (които в последствие стават 1000) за да допуснат караваните на пясъка. В крайна сметка влизането в "Градина" става с авансово плащане на 200 лв.,  за което Крим издава фактури. Според Илия Божинов, депутат от БСП и постоянен посетител на къмпинга, въпросният документ нямал никаква стойност, тъй като прилежащата касова бележка, която по закон трябва да се издава от адреса на търговския обект, била с адрес в Бургас.
Тогава никой не обръща внимание на факта, че според действащата нормативна уредба, както и по договора си с областната управа "Крим" няма абсолютно никакво право да събира суми за настаняване на плажната ивица. Факт, който бе потвърден и от зам.областния управител на бургаска област Георги Николчев.


Неразбираемото бездействие

В крайна сметка на 22 юни областната управа прекратява едностранно договора за концесия с приближеното до Митьо Очите дружество. Причината - "неправомерно намиращи се обекти на плажната ивица и неспазени клаузи по договора". Това се случва в началото на летния сезон, но въпреки това, служителите на вече бившия концесионер остават в къмпинга и съвсем активно присъстват през следващите няколко месеца. Те събират пари от желаещите да почиват на първа и втора линия (независимо дали са с каравани или палатки), като записват в тетрадка получените суми и заетите места. В същото време, според къмпингуващите, те не изпълняват концесионните си задължения - не чистят плажа и не ангажират спасители.
Тук съвсем логично идва въпросът защо след като областната управа е прекратила договора с "Крим" не е направила абсолютно нищо за да може да изпълни това свое решение, т.е. областните управители казват на концесионера да си тръгне, но в същото време не правят абсолютно нищо за да го изгонят, когато виждат, че той не спазва решението им. "Те обжалваха в съда. Делото е на 11 септември до тогава нищо не можехме да направим", коментира зам. областният управител Георги Николчев. "Има правни механизми, по които областната управа е могла да обезпечи решението си" опонира му известният адвокат Йонко Грозев, който е ангажиран със защитата на част от пострадалите от рекета къмпингари. "Вероятно по този начин те са се защитили от евентуални атаки" допълни Грозев.
През това време новодошлите в "Градина"  се регистрират в рецепцията на къмпинга, където заплащат курортна такса (на "Хелио Тур С"), след което биват учтиво препратени към "концесионерите" - "Офиса им е в кафето, ще ги познаете - едри, голи до кръста момчета". Служителите на "Хелио Тур С" видимо избягват конфликт с хората на Коджуклиев и дори предупреждават почиващите да не създават проблеми. През това време едрите служители на "Крим" започват да сключват договори с къмпингарите за "разполагане върху плажа на временен търговски обект", дейност която е принципно разрешена от държавата и се прилага при изграждането на сезонни постройки върху пясъка като барове и кафенете. Стотици палатки и каравани се превръщат във фиктивни търговски обекти с една цел -  концесионерът да регламентира дейността си. Естествено нито един от тези "търговски обекти" не е оборудван с нужните разрешителни или касов апарат.
В края на сезона съмишлениците на Коджуклиев започват да обикалят къмпинга с цел да съберат от собствениците на караваните оставащите 800 лева. С настъпването на края на сезона, поведението им става още по-агресивно. Те възпрепятстват изкарването на караваните като оказват натиск върху тракториста. "Успяха да съберат пари от 80 човека, но десет им се опънахме" коментира Илия Божинов. Той е един от седемте човека, които подават жалба до Бургаска окръжна прокуратура. В нея те квалифицират поведението на представителите на фирма "Крим" като рекет, изнудване и самоуправство.

Повърхностна проверкаВ края на август, зам. окръжният прокурор на Бургас - Весела Пеева се произнася по жалбата им като издава постановление с което отказва да образува досъдебно производство. Според нея липсват данни за престъпление и деянията на служителите на концесионера не попадат в обхвата на чл.214 от Наказателния кодекс - изнудване. "От правна гледна точка, този акт е почти напълно изряден" коментира адвокат Йонко Грозев. Според него обаче, прокурорското разследване не е направено щателно, като дори са изпуснати (съзнателно или не) основни факти и събития. За пример дава факта, че според прокурор Пеева в думите, които Кристиян Коджуклиев е отправил към Илия Божинов - "Не ме интересува кой си в София, бе! Тука си никой! Тука аз съм човека! Ясно? Опичай си акъла и внимавай кви ги вършиш, щото иначе ще ти се стъжни! Ясно?" не се съдържат конкретни заплахи...
Според Стефан Кючуков, един от жалбоподателите, друг явен пропуск в постановлението е и изводът на прокурора, че концесионерите не са заплашвали тракториста, който изкарва караваните на пясъка. Прокурор Пеева стига до извода (взимайки предвид снетите от тракториста обяснения), че той не е бил заплашван от Коджуклиев и хората му и съответно не е бил заставян от тях насила да изкарва караваните. Този факт бе оспорен индиректно от Георги Николчев, който потвърди, че трактористът действително е бил сплашван. Илия Божинов също е категоричен, че е имало оказан натиск. В подкрепа на последните две твърдения можем да прибавим и обстоятелството, че през последните няколко седмици десетки каравани са били изкарани от плажа с помощта на джипове, а не както е ставало други години - с трактор. И последно - тази седмица две полицейски коли стояха в близост до трактора.
Стефан Кючуков, обръща внимание и на друг странен факт около прокурорското постановление. "Актът е издаден на 25 август, а изходящият номер е от 31-ви." Той изрази съмнението, че постановлението може да е антидатирано за да не съвпадне издаването му със скандалните разкрития за злоупотреби в държавното обвинение, които гръмнаха точно по това време. Тези малки детайли, които са убягнали от прокурорската проверка биха могли да поставят под съмнение стойността на постановлението. Жалбоподателите са категорични, че ще обжалват решението пред апелативната прокуратура.
"Служителите на "Крим" показваха съвсем ясно, че са в топли отношения с окръжната прокуратура" лаконично коментира Илия Божинов.
От Окръжна прокуратура в Бургас нямаха информация относно постановлението, странното разминаване в датите и дали дали Пеева е работила и друг път по сигнали срещи Димитър Желязков, Кристиян Коджуклиев и обкръжението им. Прокурор Весела Пеева, която в момента е в отпуск не бе открита за коментар.
Според запознати за действията и бездействията на областните прокурори тази седмица е бил информиран главният прокурор. Ако това се окаже вярно, съществува съвсем реална вероятност евентуалните неправомерни действия от страна на бургаските обвинители да бъдат взети предвид в приключващата проверка в областните, районните и апелативните прокуратури в страната.
Засега обаче, истинският виновник продължва да се издирва. според някои това е областната управа, която не е доизчистила отношенията между двете дружества. Според други това са "Крим", които неправомерно са събирали средства от почиващите. Според трети това са "Хелио-тур-с", които без да имат изяснени права авансово са приемали пари. Други мислят, че виновна е прокуратурата, че не се е намесила адекватно по проблема.

Край. На лятото.

Тази седмица, Георги Николчев издава заповед според която всички каравани трябва да бъдат изтеглени от пясъка на къмпинга до 9 септември. За целта той осигурява джип на гражданска защита. "С това решение зам. областният управител реално помогна на почиващите да приберат караваните си" коментира Илия Божинов. "Трябваше по някакъв начин да заместим сплашения тракторист" допълни самият Георги Николчев. По този начин концесионерите загубват основният си коз - тракториста. Според Илия Божинов Коджуклиев и хората му ще претърпят още по-значимо за тях поражение - имиджа им на рекетьори.
През цялата седмица служебният мобилен телефон на Коджуклиев не приемаше обаждания.
Изтегляното на караваните вероятно ще сложи край на проблема. "Догодина трябва да решим с министерството как точно ще подходим" коментира Николчев. За част от къмпингуващите обаче, битката за защита на гражданските им права започва с края на съдебната ваканция. Не за друго, просто не им допада да ходят по този начин на море през 2006 г.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Столичната община планира да отвори данните си за гражданите и бизнеса Столичната община планира да отвори данните си за гражданите и бизнеса

Това е една от целите на зам.-кмета по дигитализация Владимир Данаилов

24 май 2020, 1218 прочитания

"Репортери без граници" осъди натиска на властта над "Капитал" и "Дневник" 2 "Репортери без граници" осъди натиска на властта над "Капитал" и "Дневник"

Организацията смята, че запорът на активи на Иво и Галя Прокопиеви се извършва, за да се измести вниманието от скандала за търговия с влияние в хазарта

23 май 2020, 4037 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Обвиняемите обвинители

ВКП започва наказателно преследване срещу виновните

Още от Капитал
От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето в Созопол, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Гръцка рецепта за добра криза

Атина се справи отлично с епидемията. Сега идва рецесията

Майсторът, Маргарита и ние

Романът на Булгаков се завръща в книжарниците като колекционерско издание

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10