Параграф 22 ще качи инфлацията

Цените на бензина ще се увеличат заради армията, правителството, парламента и президента

Министерството на отбраната e упълномощено да заяви


Според министерството на отбраната "За да достигне нашата армия оперативни способности, които са адекватни на способностите на нашите съюзници в НАТО, необходимият финансов ресурс за отбрана е повече от заявения 2.6% от БВП".


От ведомството на Веселин Близнаков твърдят, че ако средствата бъдат намалени, "съществува сериозен риск да не изпълним поетите международни ангажименти и да изостанем от другите членки на ЕС и НАТО".
Ето и конкретните мотиви на министерството за исканите средства:


Като член на алианса 8% от сухопътните ни войски трябва да са на мисии зад граница, а 40% от пехотата - да е напълно оборудвана и подготвена да участва в мисии; трябва да се изградят 34 нови формирования по стандартите на НАТО.


МО има пет приоритетни договора по проекти за модернизация и ангажименти за плащания по тях до 2011 г. ( за новите и съществуващите хеликоптери, транспортните самолети, транспортните средства, за ремонта на изтребителите), свързани с мобилността на армията и ангажимента за участие в мисии зад граница.
Има и други приоритетни задачи, например проектите за комуникационна и информационна система и за лагерно-походното оборудване.
Високите стандарти на подготовка на военнослужещите изисква пари.


Пълната професионализация на армията до края на 2007 г. изисква дъпълнителни 45 млн. лв.


В българската армия има автомобили, приети на въоръжение през 1955 г., танкове от 60-те години и БТР-и от 1967 г. Разходите за превъоръжаване на един военнослужещ са най-ниските в НАТО - 2500 долара, като Румъния отделя 2 пъти повече, Холандия - 14, Дания - 9, Естония - 4 пъти повече. Близо 15 години не е даден нито лев за същинска модернизация на българската армия.

Вероятно помните как действа прочутият параграф 22 от едноименната книга - всеки може да бъде освободен от армията, стига да е луд и в качеството си на такъв да заяви желание да я напусне.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
17 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Офицер от БА

  Здравейте,
  може да прозвучи като конфликт на интереси, но мисля, че това което е публикувано трябва да се разшири като обхват и обем на информацията. Мотивите са ми следните:
  1. Публикуваните заплати са коректно посочени с изключение на това че е забравено да се спомене ограничените човешки права на кадровите военнослужещи, заключаващи се в това че освен като кадрови военнослужещи не могат да упражняват друга професия, не могат да регистрират фирма и да участват в управлението на такава. Тези ограничения би трябвало да доведат и до по-голямо възнаграждение за тежкия труд свързан с множество рискове, голямата отговорност за живота и здравето на подчинените и за повереното скъпо въоръжение и техника.
  2. Няма разлика в безплатната храна и порционните пари. Ако може да се нарекат такива,защото са само 30 лева месечно. Вие сами си направете сметка дали това осигурява някакъв порцион и въобще за какво може да послужат. А безплатната храна е само тогава когато се носи 24-часово дежурство.
  3. На кадровите военнослужещи не се раздават премии, допълнителни пари и други стимули, който ги има в доста от другите държавни учреждения.
  Иначе съм съгласен с вашето, и не само вашето, становище, че бюджета на армията трябва да е по-прозрачен, трябва да има ясна визия, програма и план за поетапното превъоръжаване и достигане на необходмите способности, съобразно поетите ангажименти пред други държави и организации.
  Разбира се трудно е изцяло да има прозрачност поради наличието на класифицирана информация.Все пак става въпрос за Националната сигурност.
  Има още много да се дискутира по тези въпроси, но надявам се вие ще продължите дискусията във вестника,който списвате. Аз съм негов редовен читател от самото му начало и ще продължа да го чета с интерес.
  Успех в тежката задача да показвате на обществото един независим поглед върху много от горещите за обществото теми.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  x

  А като махнаха акциза за газ за битови нужди - бензинджийте си траеха и не намалиха цените. Елементарно.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  23

  Уважаеми Йордан МАТЕЕВ и всички дами и господа журналисти,
  първо проверете, с колко е увеличен бюджета на другите ведомства, като МВР и Земеделие и гори и тогава пишете и говорете.
  Досега МВР отчитат хващане на някакви рибки и дечица, а като догодина им увеличат бюджета със 100 милиона лева, да не да хванат "неизвестните известни извършители" на всички поръчкови и други престъпления?!
  Министерството на земеделието и горите опазиха ли дивеча и горите или им трябват още пари да дадат разрешителни за лов?!
  Искате прозрачност, а самите вие покривате и прикривате истината!

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Йордан Матеев

  Към Офицер от БА:

  Преди всичко, благодаря за конструктивния коментар.

  по т.1
  В тази тема не съм си поставял за цел да анализирам дали заплатите в армията трябва да са по-високи, отколкото в други държавни сектори и с колко да ги надвишават. Предполагам, че лекарите и учителите също биха изтъкнал редица аргументи срещу това в армията да получават в пъти по-високи възнаграждения. Не се наемам да коментирам кой и с колко повече трябва да печели. Посочих заплатите единствено, за да хвърля известна светлина върху размера им, тъй като както знаете реалният им размер е класифицирана информация. Тоест ние знаем основното възнаграждение, но не и средното за амрията след всички допълнителни възнаграждения.

  по т.2 и т.3
  Използваната информация за допълнителните възнаграждения е от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Ето извадка от него:
  Чл. 225. (1) На кадровите военнослужещи се изплаща допълнително възнаграждение за продължителна служба върху основното месечно възнаграждение в размер на две на сто за всяка година трудов стаж, но не повече от четиридесет на сто.
  ...
  Чл. 226. (1) На кадровите военнослужещи се изплащат допълнителни възнаграждения за специфични условия на труд по ред и в размери, определени от министъра на отбраната.
  (2) За служба и дейности в условия, вредни за здравето, на военнослужещите се изплащат допълнителни възнаграждения по ред, определен от Министерския съвет.
  Чл. 227. На военнослужещите могат да се изплащат награди и възнаграждения за годишни резултати по ред, определен от министъра на отбраната.
  Чл. 228. Военнослужещите имат право на допълнително възнаграждение за заместване или съвместяване на длъжности по ред и в размери, определени от министъра на отбраната.
  ...
  Чл. 232. При командироване военнослужещите получават освен брутното си възнаграждение още и пътни, дневни и квартирни пари при условия и в размер, определени от Министерския съвет.
  ...
  Чл. 234. (1) На кадровите военнослужещи се осигурява храна или левовата равностойност, работно и униформено облекло, друго вещево имущество и снаряжение, които не се облагат с данъци.
  (2) На кадровите военнослужещи се изплащат порционни пари, които не се облагат с данъци.
  (3) На военнослужещите се осигурява топла храна и ободряващи напитки при носене на нощно дежурство, занятия, учения, тренировки и лагери.
  (4) На военнослужещите се осигурява безплатна предпазна храна и противоотрови при извършване на дейности, свързани с вредни за здравето последици.
  (5) Доволствията по ал. 1, 2, 3 и 4 се осигуряват във вид, по норми и условия, определени от министъра на отбраната.
  ...
  Чл. 237. (1) Кадровите военнослужещи при освобождаване от кадрова военна служба получават еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20.
  ...
  (5) При освобождаване от военна служба след прослужени 10 и повече години военнослужещите имат право на еднократно безвъзмездно допълнително вещево имущество.
  ...
  (2) Кадровите военнослужещи - офицери и сержанти, могат да закупят едно жилище от фонда на Министерството на отбраната през целия срок на службата, ако са прослужили в Министерството на отбраната, в Българската армия и в структурите на подчинение на министъра на отбраната не по-малко от 10 години.
  ...
  (4) За кадровите военнослужещи, които ползват жилище при условията на свободно договаряне, Министерството на отбраната изплаща компенсационни суми при условия и по ред, определени от Министерския съвет.
  ...
  Чл. 246. Задължителното обществено осигуряване на военнослужещите се осъществява при условията и по реда на Кодекса за социално осигуряване, като средствата са за сметка на държавния бюджет.
  Чл. 247. (1) Военнослужещите задължително се застраховат срещу злополука, настъпила при или по повод изпълнение на служебните задължения, със средства от държавния бюджет.

  към 23:

  Има много проблеми в държавата, за които в "Капитал" пишем непрекъснато, но ми се струва, че е невъзможно всички да се вкарат в един текст. Съгласете се, че на проблемите в полицията и земеделието мястото им не е в текст за армията. В текста дори не споменавам с колко се е увеличил бюджета за отбрана спрямо предходната година. Поради това няма и сравнение с други бюджетни сектори. Вие обаче ми давате ценна идея за следващия брой на "Капитал", за което ви благодаря.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Пън

  За мен най-шокиращи бяха данните за разходите за отбрана като процент от БВП и заетите в армията в сравнение с останалите страни от НАТО. Та ние се нареждаме веднага след известните милитаристи Турция и Гърция?! Ето от къде идвал изразът "на гол тумбак чифте пищови" :)

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Офицер от БА

  Уважаеми господин Матеев,
  аз също не съм се опитал в коментара си да определя дали другите професии трябва да получават по-голямо възнаграждение. Мога да ви кажа че цитираните от Вас членове от Закона за отбраната и въоръжените сили на Р България са в голямата си част само добро пожелание. За голямо съжаление министъра на отбраната не е определил в свой нормативни актове и не е регламентирал повечето допълнителни плащания. С изключение на командировъчните за мисиите, който са с различен размер според риска в дадената страна, останалите са общоизвестни - 12 лв. дневни и ограничение до 35 лв. за нощувка.Пак на Вас оставям да прецените в какво качество хотели се спи и за каква храна стигат 12 лв. за цял ден далеч от семейството. Друго което ще спомена за да не се спекулира е допълнителното възнаграждение за обезщетение при ползване на квартира при свободно договаряне.Ами тя за София е 90 лева за сам или за двучленно семейство.Вие кажете къде в София има квартира за 45 "еуро"!!!
  Може да спорим още много, но ми се струва че обръщаме дискусията по темата в грешна посока.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  ppq до пън

  приятелю, много си прав. Според мен най-големия проблем на военните е именно големият им брой, непрозрачноста при харченето на средствата, който между впрочем не са никак малко. Пък, затова че си мислят че тяхната работа е отговорна- много, ама много се заблуждават. С нищо не са по добри от учители, лекари и др. А пък висшия им команден състав трябва доста да се съкрати.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Никола Шопов

  Велиик е нашия войник, Велик Велик Велик Велииик!

  За съжаление, както се изразяваше многоуважаемия от мене
  подп. Недялков от бившето поделение 22120, "Българския войник е
  е велик само по време на война, през мирно време е едно нищо!"

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  петроФ

  Аз не мога да разбера едно, среди /днес гравитиращи около Атака/, които пищят, че България отделя много малко средства за отбрана, цитираха проиценти на военни разходи на съседни страни, веселяха ни с поговорки от рода "който не храни своя , храни чужда армия" и пр. ипр., сега си трайкат, и даже твърдят, че нямало толкова нужда от чак такива разходи, че армията щяла да е виновна за бъдещи повишени цени.
  Ако логиката им е, че няма нужда от тези разходи защото "НАТО ше ни пази, както се казва пасианса пак не излиза. Същите тези среди са противници на членството ни в НАТО...

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  m.


  Изводът е ясен:
  Армията се доутвърждава като най-големия кърлеж, изсмукващ малкото останала кръв на народа!

  Нередност?
Нов коментар