Стоян Мавродиев: Дясното е социално

Стоян Мавродиев: Дясното е социално

4289 прочитания

Профил
Стоян Мавродиев е член на изпълнителната комисия на партия ГЕРБ. Ще отговаря за икономическата политика на партията. От 1991 до 1996 г. е правен и данъчен консултант в Price Waterhouse (България). Основател и управляващ съдружник на United Consulting. Адвокат. Има магистратура по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и по финанси в УНСС - София.


Вече няма съмнение, че новоучредената партия ГЕРБ е дясна от икономическа гледна точка.

Не дясноцентристка, а дясна. Нито една от съществуващите в България политически партии не е излизала до момента пред обществото с толкова категорични десни икономически идеи, обикновено свързани в практиката с непопулярни мерки, положителният ефект от които е голям, но често е отложен във времето.

Бъдещето ще покаже дали тези идеи ще намерят място в икономическата програма на партията и дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и неговите съмишленици ще имат смелостта да не олевеят в условията на предизборна надпревара и при евентуално управление.

За разлика от партиите в тристранната коалиция и съществуващите дес­ни партии имаме кураж, воля и мъжество да приложим идеите си на практика, казва икономическото лице на ГЕРБ Стоян Мавродиев, доскорошен член на ДСБ, а преди седмица избран за член на изпълнителната комисия на партията на Бойко Борисов. Той е събрал екип от експерти в областта на данъците, финансите и макроикономиката, които разработват подробна икономическа програма на новата политическа сила. Всъщност изнесените на и след учредяването на партията икономически идеи ще бъдат подложени на широк обществен дебат, преди да се превърнат в програма, което се очаква да стане до няколко месеца. Планират се много дискусии с работодателски организации, професионални общности, независими икономисти, експерти и дори синдикати.

Критиките към правителството

Успоредно с изготвянето на програмата икономическият екип на ГЕРБ ще анализира и критикува активно политиките на управляващата коалиция. Основният проблем в тристранната коалиция според Стоян Мавродиев е липсата на стратегия и визия за развитие. Правят промени в данъчните закони на парче, постоянно се случват промени, които не са обсъдени нито с бизнеса, нито с професионалните общности, аргументира се той и посочва като най-актуални примери изненадващото допълнително увеличение на акцизите за горивата и промените в режима на ДДС за лизинга. Според него с настоящите високи данъци и осигуровки правителството кредитира сивия сектор: "Те водят една лоша политика, която в никакъв случай не е дясна. Поради това, че не е дясна, и поради това, че е хаотична, тя не води до желания икономически растеж."

Доста критично е отношението на финансиста към бюджетната политика на правителството - голямо преразпределение, огром­ни излишъци и популизъм при разпределянето им, липса на достатъчна прозрачност, прахосване на държавни пари, раздутата на шуробаджанашки принцип и по системата 8:5:3 администрация. Ние виждаме, че има огромен, неефективен, лошо функциониращ държавен апарат от чиновници, които в голямата си част са неквалифицирани и лошо платени, обяснява Мавродиев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също не пести критиките си към управляващите: "Това, което се развива в държавата, е въпреки правителствата и благодарение на частния капитал. Те не успяват да изпълнят програмата си, защото зависимостите не им дават възможност да я изпълнят. Двеста трийсет и седем милиона излишък беше преразпределен оня ден и никой не знае как беше преразпределен. И в същото време няма пари за София, към която като столица трябва да има държавна политика. Това преразпределение на излишъци трябва да се вкара вътре в бюджета."

Идеите на ГЕРБ

Икономическите идеи, оповестени от Бойко Борисов, показват, че партията ще постави в центъра на вниманието си бизнеса като основна движеща сила, която може бързо да подобри благосъстоянието на хората. Ясно се вижда, че идеите са сходни, в голяма степен дори идентични, с тези, изразявани от либералните български макроикономисти от Института за пазарна икономика, Центъра за либерални стратегии, "Индъстри уоч" и институт "Отворено общество" - малко държава в икономиката, ниски и плос­ки данъци, малка и качествена администрация, бюджетна прозрачност, приватизация, демонополизация, премахване на субсидиите. Генерал Борисов е категоричен, че това са и неговите убеждения: "Аз съм длъжен към хората, които донасят работни заплати, хората, които мислят праг­матично и със своя ум развиват производството и индустрията."

Публичните изяви на Стоян Мавродиев също показват убеденост, че в икономиката дясното е най-печелившо за хората. Аз лично, а и моите колеги изповядваме тезата и вярата, че всъщност добрата дясна икономическа политика е много по-социална, споделя икономическият лидер на ГЕРБ. Често той дава като положителен пример икономическата политика на Маргарет Тачър. Гледа положително и на опита на Ирландия и прибалтийските републики, които станаха символ за икономическа свобода и бързо развитие. Мавродиев изрично подчертава, че няма да има сътресения и революции. Той обаче е доста твърд по отношение на евентуален натиск от страна на Брюксел по данъчната политика: "Трябва да престанем с тази практика някакви чиновници да идват и да ни казват кое е добро за България, доколкото няма конфликт с договора ни с ЕС."

Ще има ли последователност

Най-голямото предизвикателство пред новата партия през следващите месеци ще бъде убеждаването на обществото, че дясното в икономиката е социално, а лявото - анти­социално. Поне в най-новата история на България няма партия, която да е успяла в това начинание. Сблъсъкът с все още преобладаващото непазарно мислене ще бъде и първата проверка за "мъжеството" на Бойко Борисов и неговия екип, които вече работят за дясната идея: "Аз като частник, когато съм бил такъв, знам, че инвестицията трябва да бъде с нулев данък. Няма нищо по-мощно, което може да дръпне частника напред, от това пълната инвестиция да му се признае за разход. Тогава фирмите започват по-бързо да се развиват. Когато един работник ти работи добре, след една или две години ти му вдигаш заплатата. Така всъщност се формира средната класа", обяснява Борисов. Стоян Мавродиев се надява да спечели хората, "защото нашата цел е да оставим максимално количество доход в техните джобове". Доколко ГЕРБ няма да се откаже от своите идеи ще се види първо в икономичес­ката програма. "Ще изложим нашата визия и ако някой ден избирателят прецени, че сме достатъчно подготвени и че нашите идеи отговарят на неговите виждания и ни даде шанса да управляваме, тогава ще преминем смело и непоколебимо към практическото изпълнение на тази програма", обяснява икономистът на ГЕРБ.

Дали ще спазва тази програма е въпрос с твърде много условности в момента. Според Бойко Борисов гаранция за последователността и предсказуемостта на икономическата политика, ако поеме управлението, ще бъде икономическият министър, който "трябва да бъде прагматик, експерт, излъчен от средите на бизнеса". Бойко Борисов не се притеснява да каже, че не е специалист по икономика и точно заради това е делегирал икономическите въпроси на Стоян Мавродиев и неговия екип. И е категоричен, че след като напишат програмата, тя ще се изпълнява: "Тяхното мнение е водещо, аз с тях се съобразявам. Но в момента, в който го напишем, аз ще искам всички да го спазват. Демокрация има до вземането на решения. След това изпълняват."

Ако ГЕРБ запази дясната си икономическа идентичност до влизането във властта, идва и най-тежкото изпитание - изпълнението на програмата. Проб­лемът става още по-сериозен при коалиционно управление. Според Бойко Борисов "коалицията убива програмите", защото "всеки се оправдава с партньора си". Вече е ясно какво иска ГЕРБ. Остава да видим дали ще може да го направи и дали наистина ще го направи. Защото, както казва главният герой в българския филм "Мъжки времена", едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.


Икономическите идеи на ГЕРБ


Държава и икономика


Условия за ускоряване на българската икономика и макроикономическата стабилност
Максимално оттегляне на държавата от икономиката
Приватизация на някои административни услуги
Приватизация на много от държавните предприятия
Разбиване на монополите
Прекратяване на бюджетните субсидии за държавни монополи чрез приватизация
Инвестициите в образование и знание са приоритет номер едно
Съществено намаляване на администрацията - малка, висококвалифицирана, професионална и добре заплатена администрация
Защита от нелоялна конкуренция
Данъци


Приоритетно развитие и нулев данък за инвестиции в информационни, комуникационни и високи технологии, образование и наука, туризъм, инфраструктура, селско стопанство и енергетика
Намаляване данък печалба до 10% с тенденция за намаляване до 7%
Нулев данък за реинвестирана печалба
Намаляване на общата осигурителна тежест до 10% (максимален осигурителен доход 500 лв.)
Вноска в частен пенсионен фонд - 10%
Намаляване до 10% на данъка върху личните доходи (необлагаем минимум 800 лв. с тенденция да стане до 1000 лв.)
Намаляване на ДДС до 15%
Премахване на данъка върху дивидента, данъка върху наследството, данъка върху даренията и облагането на представителните разходи на фирмите
Данъчна амнистия и еднократно облагане на необявените доходи
Драстични санкции при укриване на доходи и неплащане на данъци
Бюджет


Прозрачно управление на публичните финанси
Оптимизация на публичните разходи и намаление на държавните разходи като част от БВП
Ограничаване на бюджетните излишъци
Ускоряване на фискалната децентрализация на общините


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  ЗАПОЗНАТ

  ПИТАЙТЕ ГО ТОЯ ХУБАВЕЦ, ЩО НАПУСНА ДСБ? КОСТВО ГО ОТГЛЕДА, МАСА ПОРЪЧКИ МУ ВЪЗЛАГАШЕ, ПАРИ БОЛ, ИЗХРАНИ ГО И СЕГА ТОЯ МУ БИ ШУТА! Вижте му само ГУЗНАТА физиономия! ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ, че и Стояновата работа. НЕБЛАГОДАРНИК

 • 2
  Avatar :-|
  yow

  Прекратяване на субсидии от държавни монополи ще има ли?

 • 3
  Avatar :-|
  skitalo

  Плосък данък за всички и т.н. Кого ще обслужва това? Средната класа?!

  Във всички нормални страни над един определен висок праг на доходите има доста по-висок данък, тъкмо защото до този праг е средна класа, а над него е богатството, от което трябва да се вземе по-голям данък ,за да има и за социални помощи и държавен бюджет.
  Защото ако се взема прекалено много от средната класа, тя просто се губи, както е в България. Освен това логиката е, че тези с по-високи от средния доход имат и повече лостове за укриване на доход, от някой който е на среден доход.

  А това което Бойко предлага е друго - един аршин и за тоя дето бъхта на средна работна заплата и за оня дето е надиплил тлъста пачка. Така средна класа ще се образува на кукуво лято.

  Бойковата система не се отличава много от това което е сега в България и ще е в полза пак на комунистите-олигарси, а не на зараждаща се средна класа.

  Как може да сте такива калинки там и да не ви хрумва че сега на комунистите, които станаха крупни капиталисти им се иска да имат ниски ставки за огромните си холдинги и крупните си хонорари и заплати (щото има и доста от тях на държавни служби) и ви го лансират това като "дясна" политика, пък тези дето са на средна и под средна работна заплата - нека да плащат данъци като гламави за да компенсират в държавния бюджет.

  За ваше сведение това не е дясна, а направо антидържавна политика и със сигурност не облагодетелства средния българин.
  Отчайващо е до каква степен българинът не вижда по-далеч от носа си и се оставя да го манипулират с 'нови идеи' които му бъркат директно в джоба.

  Проста сметка за прости избиратели:

  1. Вариант плосък данък

  Олигарх
  личен доход: 100,000лв/мес
  данък: 10%
  Остатък след данък: 90,000/мес

  Чиновник
  личен доход: 500лв/мес
  данък: 10%
  Остатък след данък: 450лв./мес

  ПОСТЪПЛЕНИЯ ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ОТ ДВАМАТА: 10,050лв.

  2. Вариант подоходен данък (прогресивно увеличаващ се данък, както е в нормалните страни)

  Олигарх
  личен доход: 100,000лв/мес
  данък: 40%
  Остатък след данък: 60,000/мес

  Чиновник
  личен доход: 500лв/мес
  данък: 0%
  Остатък след данък: 500лв./мес

  ПОСТЪПЛЕНИЯ ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ОТ ДВАМАТА: 40,000лв.

  Колко мозък се иска за да прецениш кой вариант ще създаде средна класа...
  Аз бих казал че олигарха и с 60,000/мес няма да умре от глад, докато тия 50лв за чиновника могат да са разликата между щастието и банкрута.
  Е, може би ще има по-малко Ферарита като това на Вълка... в чиито стъкла да се оглеждат просещи пенсионери...

 • 4
  Avatar :-|
  citizen

  Странно как в тази ГЕРБ дясна идеология тезата за слабата държава трябва да се въведе като политически ефект от държавата и да се отстоява пак от нея. Като същевременно трябва да се стреми "да не олевява в предизборни условия"(вж. по-горе), т.е. да не забягва към идеи за "силната държава", покровителка на бедните и обезправените (които във вулгарни десни термини са си некадърници, невъзползвали се от равните жизнени шансове). На това му викам аз парадокс на дясната (либерално-икономическа) политика! Слабата държава се удържа като "слаба", на ненамеса в икономическата сфера, именно от една силна държавана политика на "отслабване". Да си спомним за неолобералите, които още през 60-те години са разбрали това!... Това към КАПИТАЛ

 • 5
  Avatar :-|
  Pinokio - kym skitalo

  G-n Skitalo, Boikowata sistema wkliuchwa i powishawane na neoblagaemia minimum, taka che shemata izglejda taka:

  Олигарх
  личен доход: 100,000лв/мес
  данък: 10%
  Остатък след данък: 90,000/мес

  Чиновник
  личен доход: 500лв/мес
  данък: 0% (zaradi powishenia neoblagaem minimum, kolko tochno e wypros na predstoiasti siskusii)
  Остатък след данък: 500лв./мес

  Pri sochenata ot teb stawka na danyka ot 40% pri progresiwnoto oblagane, stimulite za ukriwane na danyci, s cel neplastane na bezumno wisokia danyk sa ochewidno izkusitelni, ne mislish li.

 • 6
  Avatar :-|
  Pinokio - kym Zapoznat

  G-n Zapoznat, mojete li da podkrepite dumite si s niakakwi po-konkretni primeri ili taka samo mojete da laete i da pliuete po edin wse oste "neocapan" mlad chowek.
  Zasto mislite, che "Kostwo" go e otgledal - imate li dokazatelstwa za towa, goworite za towa, kato che li ste bil swidetel? "Masa porychki" - kakwo imate predwid, utochnete. "Pari bol" - moje bi ni napomniate za symnitelnite darenia, koito fondaciite na Komandira i polowinkata mu sa pribirali bezrazborno, bezogledno i bezotchetno.
  Towa, che s takyw plam pishesh i zastitawash Kostowite kyrdjalii, a i pretenciozniat ti nick, mi podskazwat, che si chast ot tiah. Koeto weche mi gowori, che si ot onia bezpomostni nesretnici, deto mu blijat podmetkite na Komandira, w zamiana na edna negowa usmiwka, kakto i toplo biurce w partiikata mu. Ne hrani nadejdi, Zapoznati, skoro wsicko ste swyrshi i niama da ima DSB izobsto, horata na Bg ne mogat da wi ponasiat.
  Goworish za neblagodarnosti - kyde e Swetoslaw Gawriiski sega, "podkrepeniat" ot Kostow kandidat za kmet na Sofia, koi se seshta za nego, koi gowori za nego? Kyde e Nedelcho Beronow - drugiat "udachen" izbor na Komando? Ne biaha li tezi hora izpolzwani bezogledno i posle zahwyrleni na politicheskoto bunishte ot beblagodarnika Komandir. Utehata i na dwamata e, che skoro i Kostow ste im prawi kompania w zonata na zdracha, w "Lonesome town", tam kydeto shuta na izbiratelia ste wi zaprati.
  Az systo sym mu bil shuta na Komando i na kriwata mu organizacia. I na teb bih ti bil edin, Newyzpitaniko:)

 • 7
  Avatar :-|
  до Pinokio

  Уважаеми Pinokio,
  притежавам ОГРОМНА ИНФОРМАЦИОННА МОЩ но имайте предвид следното:
  1.НЕНАВИЖДАМ ЛЪЖАТА;
  2.ПРЕЗИРАМ ЛИЦЕМЕРИТЕ;
  3.КАТО МОИ ДЕЙСТВИЯ ТОВА ЖИТЕЙСКИ И ПРОФЕСИОНАЛНО Е ДОКАЗАНО;
  4.В ЛИЧЕН ПЛАН Е ГУБЕЩА ПОЗИЦИЯ ОСОБЕННО ДНЕС, НО ТРЯБВА И ДА ИМА И ТАКИВА? Не всички можем да бъдем почтени "честни" бизнесмени, като ония известни двама едровратни дупнишки "предприемачи" на които НТВ и Милен Цветков дори на крака им отидоха в града и посветиха цяло предаване.
  А, сега за нашия голям финансов консултант. А, направете справка на колко години е и как така се получи да бъде КОНСУЛТАНТ в редица наши и чужди фирми и концорсиуми. Чисто и просто той както Каролев, Милен Велчев, Л.Качакова, М.Севлиевски, и прочие КОМСОМОЛЦИ в навечерието на промените бяха по ПЛАН изпратени в западните школа за да бъдат телепортирани впоследствие към момента на ПЛАДНЕШКИЯ ПРИВАТИЗАЦИОНЕН ОБИР. Затова бяха изпратени за да са в услуга на ОЛИГРСИТЕ. Например от бившето АОНСУ през периода 1988-1994г., почти всички служители бяха изпратени по програмата ФУЛБРАЙТ на заапад и впоследствие оглавиха ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ екипи. Те бяха основното ядро в процеса на приватизационната кражба по време на правителството на СДС и това на Кобургота-1997-2004г., Спирам защото ми омръзна да давам безплатно информация и КАПИТАЛ тъй не се научи, че ТЯ е най ценния капитал, има стойност и поне предколедно можеше труда ми да бъде поне в рамките на скромното възнаграден. На ЗАПАД се плаща прескъпо, а тук НИЩО! Продължавате с набиването на оная работа, явно там сте ненадминат, защото очевидно мислите с долната, а не с горната глава.

 • 8
  Avatar :-|
  Pinokio

  Jalko, misleh, che ste wodim debat i ste obmenim idei. Nie ste prodyljawame da sme aktiwni i da deistawame s glawite si, dokato iawno Vashata most e samo informacionna:) Veseli praznici:)

 • 9
  Avatar :-|
  до Pinokio

  Pinokio виждам, че сте интелигентен човешки индивид търсеш анализа на конкретното. Лично АЗ се придържам към КАРДИНАЛНОТО /главното / което е в основата на всички проблеми. Затова като АНАЛИЗАТОР съм ДЛЪЖЕН и стремя да развивам максимално точно изложената теза подкрепена поне с минимум аргументи. В дадения случай отново се прави опит за поредната заблуда на обществото/електората/ предвид създадената нова формация ГЕРБ! Мадридския тарикат, щеше да оправи държавата за 800 дни. Сега млад негов ппоследовател закачил се на поредния локомотив се опитва емблематично да използва същата цифра с ЦЕЛ на базата на динамичния стереотип бъдат излъгани отново хората. Е питам сега докога ще се лъже и какво постигаме? Пак ли като оная шепа пишман царедворци и братовчедите им ще се пълнят гуши и България докога ще копае още надълбоко задминала отдавна котата на дъното. Върху това се замислете!
  Бъдете жив и здрав. Весели празници!

  С поздрав:
  АНАЛИЗАТОР/запознат/

 • 10
  Avatar :-|
  Електорална единица

  Абе вие, дето се пишете умни, грамотни и културни, задавали ли сте си въпроса защо само бедните държави са силно политизирани?
  Знаете ли защо в Швейцария политиката е скучно, излишно и тъпо занимание?
  Защото, полуграмотници селски такова, бегълци от татовите стада, ПОЛИТИКАТА Е ФУНКЦИЯ НА ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ. Знаете ли какво е стандарт? Не е онова - уискито с туршия и курвите в кръчмата със чалгата, неее... Стандарт в България още не е имало, няма и да има както се вижда...
  Защото няма беден народ с десни убеждения - това е перверзия, фантазия на болни мозъци и на пожарникари.
  Вече 127 години се гаврите над българските хора, обещавате им бъдеще, но не им давате настояще, предъвквате проблемите и се чудете защо стават революции. Ами защото лакомията на някои нашенци няма измерения, затова. Защото не се живее с пенсия от 80 лева и заплата на висшисти с два западни езика за по 202 лева, малоумници такива. Затова ще сринете сега и Европейския съюз, защото хич не ви пука нито за САЩ, нито за Европа, нито за нищо, освен може би за Хитлер и Мусолини. Признайте си, всяка нощ ги сънувате, нали? И такива ще правят българска демокрация!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход