ГЕРБ е за ниски и плоски данъци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ГЕРБ е за ниски и плоски данъци

ГЕРБ е за ниски и плоски данъци

Текст, публикуван ексклузивно на www.capital.bg

1734 прочитания

Готова ли е икономическата програма на партия ГЕРБ?

Не, сериозната работа предстои. Подходът, който сме възприели, е достатъчно професионален и сериозен и доколкото аз съм професионалист в тази сфера, не бих искал да подходим аматьорски. Идеята ни е да привлечем максимално широк кръг от експерти в областта на бюджет, финанси, макроикономика и да направим сериозна, детайлна, професионално разработена програма във всяка сфера със съответните разчети, с прогнозни бюджети и изчисления.

Основните идеи и насоки, в които ще се работи са начертани. Целта ни е да подготвим и обосновем програма, която помага на хората да живеят по-добре. Това според нас влкючва по-ниски и лесни за администриране данъци, въвеждане на плосък данък, намаляване като цяло данъчното и осигурителното бреме върху бизнеса, предприемачите и всички граждани, оставянето на по-голям ресурс в хората и бизнеса, а не изземването му от държавата с цел съмнително преразпределяне.

Имате ли вече сформиран икономически екип?

Естествено, имаме вече икономически екип и той работи по целите, които сме си поставили. Това е сериозен екип от експерти, всички са с опит в областта на данъци, финанси, бюджет. Много от тях са минали през големите консултантски фирми като ПрайсуторхаусКупърс, Кей Пи Ем Джи, Делойт и Туш, през различни банки, както и служители в моя офис, които са финансисти, юристи и данъчни експерти. Тези хора работят сериозно по икономическата ни програма. Нашата цел ще бъде да направим дебати с различни групи - работодателските организации, например Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България, различни професионални изследователи като "Индъстри уоч", Центъра за либерални стратегии, Института за пазарна икономика. Може в дискусията да привлечем и синдикатите. Ще се опитаме да инкорпорираме всички професионалисти, които разбират от тези материи - те да дадат своите идеи, ние да ги обсъдим и да вземем градивните и добри неща от тях.

Кога ще бъде готова икономическата програма?

Нашата цел е в най-кратък срок да сме готови, за да сложим на масата идеите, които ще защитаваме. Със сигурност това ще отнеме поне няколко месеца. Но по-важното е, че ние очевидно ще имаме десноцентристка програма, по-скоро даже дясна в добрия смисъл на думата. Ние се стремим към програма, имаща подобен смисъл и съдържание, което съвсем ясно идентифицира принадлежността на новосъздадената партия ГЕРБ към този спектър от общественото пространство.

Ще обхваща ли програмата конкретен период?

Първата ни основна цел ще бъде ежедневно да посочваме грешките на управляващите. Ние сме опозиционна партия очевидно. Следователно всеки ден, в който се случва нещо в икономически, финансов, данъчен, бюджетен аспект, когато ние видим нещо противоречащо на нашите виждания, ще го критикуваме и ще изказваме своите позиции. В тази програма ще дадем визия как според нас би следвало да изглежда икономиката, данъчната система и по какъв начин трябва да се прави бюджет. Ще изложим нашата визия и ако някой ден избирателят прецени, че сме достатъно подготвени и че нашите идеи отговарят на неговите виждания и ни даде шанса да управляваме, тогава ще преминем смело и непоколебимо към практическото изпълнение на тази програма.

Към настоящия момент какви са вашите притеснения по икономическата политика, водена от правителството?

Притесненията са много и едва ли мога да изброя всички. Но сред най-важните е, че нямат цялостна стратегия и визия как биха искали да изглежда България. Правят промени в данъчните закони на парче. Постоянно се случват промени, които не са обсъдени нито с бизнеса, нито с професионалните общности. Последният пример са промените в Закона за ДДС, касаещи облагането на лизинговите договори и на консигнационните сделки. Настоящото правителство води според мен бюджетно-данъчна политика без ясна стратегия и визия. От една страна виждаме една прекрасна мярка, каквато е намаляването на корпоративния данък на 10%. В същото време тя е съпроводена със сериозно увеличаване на акцизите, което убива ефекта от тази мярка върху населението. И в същото време те не правят нищо в много важни сектори, например социалното осигуряване. Размерът на социалните осигуровки, който в момента е 36%, е изключително висок. По този начин те кредитират сивата икономика на практика. С тази ставка създават все по-голям сив сектор. Карат работодателите да укриват работните заплати на хората. Оттам има ефект и при данъчното облагане на общия доход, защото се скрива истинската база на облагане. Виждаме смешни и измислени нива на официалните работни заплати. По изследванията на "Индъстри уоч" средната заплата в София е 840 лв., но ако погледнем средният размер на платените данъци, той въобще не е на тази база. Лично за мен това е неубедителна и недобра икономическа политика. Образуват огромен излишък в бюджета - 2.3 млрд.лв. до октомври по данни на Министерството на финансите. Този излишък след това се преразпределя по най-лошия възможен начин, с популистки цели в много от случаите. Вместо този доход да остава в джобовете на хората и те да успяват да живеят по-добре и да създаваме национално благосъстояние, всъщност правителството решава как да го разпределя.
Политиката им по отношение на общините също е притеснителна - начина, по който желаят да управляват общините административно, без да допуснат отдавна препоръчаната, включително от Европа финансова децентрализация, за да може след това да решават кой кмет е бил достатъчно благосклонен към централната власт и достатъчно прилежно е слушал, за да решат колко пари да му отпуснат.

Те водят една лоша политика, която в никакъв случай не е дясна политика. Поради това, че не е дясна, и поради това, че е хаотична, тя не води до желания икономически растеж, който примерно постига Ирландия и много други държави.

Каква е вашата визия?

Нашата визия е за икономика, освободена до минимум от държавна намеса, прагматично данъчно облагане, намаляване и премахване на доста от видовете данъци, съществуващи в момента. Премахване на практиката за образуване на огромни бюджетни излишъци, строга финансова дисциплина, приватизация на много от държавните предприятия, разбиване на монополите, съкращаване на огромния и раздут държавен апарат. В момента на шуробаджанашки принцип тройната коалиция си разпределят постове в съотношение 8:5:3. Ние виждаме, че има огромен, неефективен, лошо функциониращ държавен апарат от чиновници, които в голямата си част са неквалифицирани и лошо платени. Естествено, това води до корупция. Ние желаем да има малък, стегнат, професионален, добре платен апарат от чиновници, които да си вършат добре работата и минимално се намесват в икономиката.

Не се ли притеснявате, че вашите идеи ще изискват непопулярни мерки, които ще засегнат много хора?

Аз лично, а и моите колеги, изповядваме тезата и вярата, че всъщност добрата дясна икономическа политика е много по-социална. Това го беше казала и Маргарет Тачар и го направи напрактика във Великобритания.

Трябва да призная, че ние не сме новатори или хора, които тепърва измислятреволюционни идеи – огромната част от нашите предложения са вече реализирани и благоприятните им последици се виждат в страни като Ирландия, Естония, Латвия, Литва и др.

Това ли имате предвид под "социална пазарна икономика", както пише в политическата програма на ГЕРБ?

Да, добра дясна икономическа политика има много по-големи положителни социални ефекти върху хората. Една от проявите на този тип политика е махането на хората от опашките за безработни и връщането им на работните места.
Не трябва да се подценява мнението и способностите на хората – по-добре е те сами да разполагат и разпределят собствените си средства, отколкото това да прави държавата, изземвайки им доход чрез данъци и впоследствие управлявайки зле набрания ресурс.

Всъщност, добрата икономическа политика е социална, защото тя се стреми да оставя у хората повече средства, да им осигури по-добри възможности за работа и по-добро заплащане, за да накара работодателите им да им плащат и осигуряват по-добре. Колкото по-малко държава има в икономиката, толкова по-добре за всички субекти.

Това означава ли, че ще приложите икономическият модел на Ирландия?

Аз лично съм много положително настроен към опита, който светът ни дава. Една от добрите практики определено е Ирландия. И ние със сигурност не трябва да се срамуваме да вземаме добри икономически модели, включително от Ирландия. Ще трябва да видим, разбира се, доколко тези модели са приложими в конкретната ситуация в България, да адаптираме определени идеи. От една страна ние не можем да си позволяваме да допуснеме сътресения на икономиката, правейки някакви революции. От друга страна не трябва да се лишаваме от добрите практики и не трябва да ги оставяме настрани, защото нямаме кураж, воля и мъжество да вземаме подобни решения. Мисля, че точно това ни отличава от съществуващата тройна коалиция и от съществуващите десни партии. За разлика от тях ние ще имаме куража да приложим идеите си на практика.

Какво ще се случи, ако тези вашите идеи се сблъскат с негативно отношение от лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов?

Лично аз като човек, който отдавна познава генерал Борисов и е имал и професионални контакти с него, и в момента като човек, натоварен с икономическия ресор в ръководството на партията, мога със сигурност да кажа, че на мен никога никой не ми се е бъркал в работата, не ми е оказвал влияние в тази посока. Господин Борисов ми даде абсолютната свобода да подбера и екипа по изработването на нашата икономическа програма. Разбира се, при неуспех аз ще си нося отговорността - лично и професионално. Не виждам конфликт и не виждам как ще се сблъскаме в тази тема.

Убеден ли сте че при евентуално поемане на властта икономическата политика от вашата програма ще се води последователно и няма да има сътресения?

Към днешна дата, да. Естествено, човек не може да бъде гадател какво ще се случи във времето, но със сигурност, доколкото познавам господин Борисов и хората, които са в ръководтвото на партията, мисля, че сме добър екип, който като демократична политическа структура ще взима решения, обсъждайки ги колективно. Господин Борисов не е показвал и нямам основания да си мисля, че той би вземал еднолични решения при положение, че има решения на групата, участваща в изпълнителната комисия. И съм убеден, че той има волята и мъжеството да следва добра икономическа политика, на основата на приета икономическа програма, обсъдена с българското общество. Без да разрушаваме, разбира се, и съществуващите в момента добри практики, защото трябва да има приемственост в управлението. Ние не сме революционери и нямаме намерение да бъдем революционери.

Какво ще се случи, ако срещнете отпор от засегнати обществени групи?

На първо място ще се опитаме да не накърняваме интересите на хората. Тоест да се събразяваме с интересите на всяка една съсловна група хора, да направим най-добрите модели в съответните области, да създаваме условия за инвестиции, висок икономически растеж, разкриване на работни места и хората да живеят добре - това е нашата цел.

Какво можете да кажете за бюджетната политика, която ще водите?

Не трябва да има огромни бюджетни излишъци. Мисля, че процентът на преразпределение е прекалено висок и трябва да бъде значително по-нисък от настоящите около 43% от БВП.

Разходната част трябва да се намали и да се управлява разумно. Не намираме за нужно, например, за всяка една държавна агенция и структура да се харчат безразборно бюджетни средства – за сграда, за автопарк, за необосновано високи заплати, за закупуване на скъпа и ненужна техника и други, и всичко това, много често се прави задкулисно, без явен търг и ясна конкурсна процедура.

Може ли да падне до 30-35% от БВП, колкото е в Ирландия и прибалтийските страни?

Не бих искал да казвам конкретни числа. При всички положения ще се стремим към по-добри модели от настоящия. И ирландския, и прибалтийските модели са много по-добри от следвания от България модел, така че определено ще вървим в тази посока.

За каква данъчна политика е ГЕРБ?

Определено дясна. Ние не сме правили подробни изчисления. Тези въпроси ще бъдат подробно разработени. Нашата цел е да има ниски и плоски данъци. Това е, което смятаме, че трябва да се въведе като принцип. 10% на мен лично ми се струва много по-благодатно за икономиката, отколкото 36%, които стимулират хората да лъжат.

ГЕРБ е за политика, която оставя повече пари у хората и бизнеса и дава съответно нови и повече възможности. Ние сме за излизане на държавата от икономиката и бизнеса, държавата не може да се меси на пазара и да го изкривява с арогантното си и неадекватно, неподчинено на бизнес правилата, поведение. ГЕРБ е за държава и държавна администрация, която обслужва и подпомага бизнеса, предприемачите и хората, администрация, която съществува с ясното съзнание, че трябва само и единствено да подпомага хората, а не да им пречи.

С тази данъчна политика ще спечелите макроикономистите...

Аз се надявам да спечелим и хората, защото нашата цел е да оставим максимално количество доход в техните джобове. Защо да вкарваме хората в сивата икономика, като крият реалните си възнаграждения и получават от работодателите пари под масата. В частния сектор почти никъде не са отразени реалните работни заплати. Нашата цел е да извадим сивата икономика на показ. И за всички хора, които въпреки ниските данъци решат да лъжат, значително да увеличим наказателноправните и административни санкции - всеки да си носи отговорността, когато лъже, за да повишим дисциплината и събираемостта.

Докъде искате да намалите ДДС?

Нашата амбиция ще е да намалим ставката на 15%, колкото е минималното равнище за ЕС. В какъв срок ще го напривим зависи от сериозни разчети и от състоянието и възможностите на икономиката. Ние нямаме намерение да правим революция.

В каква посока трябва да се промени в данъчното законодателство?

Това е прекалено обширна тема, в която трудно мога в момента да вляза в конкретика. Но със сигурност - данъчна система, която е много по-проста от сегашната, данъчна система, в която хората много по-лесно да разбират правата и задълженията си. В момента аз не знам дали има непрофесионалист, който да може да попълни лесно данъчната си декларация.

Това означава ли, че сте за премахване на данъчните привилегии, които усложняват декларацията?

Не сме навлизали в детайли, за да коментираме конкретни привилегии на конкретни групи хора, но това, което със сигурност имаме, са сложни и тежки данъчни закони, изключително сложно и неразбираемо направени данъчни процедури и документи. Дори професионалистите трудно четат данъчните закони.

Какво е отношението ви към субсидирането на държавни монополи?

Аз мисля, че субсидията е лоша икономическа практика, защото всеки субект трябва с добри практики да успява да докаже своята конкурентоспособност и държавата трябва да внимава със субсидиите. Виждате, че в БДЖ например има множество злоупотреби, а държавата отпуска всяка година огромни субсидии. Решението е да се промени съществуващата система. Аз лично мисля, че няма никаква прачка да се тръгне постепенно към концесиониране и раздържавяване на някои от дейностите до момент, в който да се стигне до пълна приватизация. Това го направиха във Великобритания преди много години. Тачър имаше куража да го направи с английските железници.

Считаме, че прекратяването на лошите субсидии ще се случи с приватизацията на монополите. След като едно или друго предприятие или дейност е в тежест за държавата, за бюджета, следователно и за всички нас, то трябва незабавно да се продаде, държавата не може и не трябва да бъде пазарен субект – собственик. Тя може и трябва да регулира, за законодателства и да правоприлага. Единствено частният стопанин – инвеститор може да се грижи да управлява адекватно за собствеността си.

За какво ще се борите в ЕС от името на България, ако имате властта в областта на селскостопанските субсидии?

Аз лично смятам, че България трябва да намери собствения си модел на поведение, който да защитава в максимална степен хората, работещи и правещи бизнес в селското стопанство. В същото време България не би следвало да създава сектор, който е изцяло зависим от субсидии. Това е моето лично мнение. Примерно Франция има лошо и недобре функциониращо селско стопанство поради огромните субсидии.

Можем ли да приемем, че изложените до момента от ГЕРБ икономически идеи са първоначални и могат да търпят изменения?

Това са нещата, в които ние вярваме и които бихме искали да осъществим. Естествено, ако различните съсловни групи, професионалистите в различни сфери дадат добри предложения, ние, ако сме достатъчно отговорни, ще вземем тези предложения под внимание. Не можем да се конфронтираме с бизнеса и задължително трябва да направим такава програма, която да отразява интересите както на бизнеса, който е основният двигател на обществения прогрес, така и да не накърняваме интересите на хората.

Как си представяте фискалната децентрализация?

Тук отново ще дефинираме нашата позиция, когато сме готови с икономическата програма. Със сигурност моделът, който в момента работи, е всичко друго, но е и фискална децентрализация и няма никаква воля в тази насока. Трябва много по-голяма, мажоритарната част от събираните от общината данъци да останат в нея, а миноритарен процент да отиде в правителството за правителствени разходи.

Какво се разбира под "защита на икономически активните" в политическата програма на ГЕРБ?

Аз лично смятам, че трябва от една страна много сериозно да помогнем на бизнеса да работи добре с минимална намеса на държавата и с минимални пречки, които тя да съдава по отношение на излишни регулации или намеси. От друга страна, смятам, че на така наречените социално слаби трябва да бъдат осигурени допълнителни курсове, квалификации, да се създава възможност да получават работа. Разбира се, помагайки на бизнеса да работи добре, ще спомогнем за създаването на много повече работни места. Бихме могли да намерим някакъв баланс. Трябва да се преборим с безработицата. Крайно време е да премахнем целите групи от хора, които цял живот се препитават със социални помощи. Трябва да помогнем на тези хора и да ти насърчим да си намерят работа.

Подкрепяте ли стратегията България да влезе в Еврозоната до началото на 2010 г.?

Естествено. Наш приоритет ще бъде да влезем в еврозоната колкото може по-скоро. Според мен за българската икономика ще бъде добре да бъде част еврозоната и определено трябва да отговорим на изискванията, които ЕС е поставил. Има много ясни кретирии за това. Колкото по-бързо отговорим на тези критерии, толкова по-добре.

Имате ли конкретни идеи по отношение на приватизацията?

Аз съм радетел за пълна приватизация на всички възможни държавни активи, които излишно се администрират от държавата в момента. Защото държавата определено не е добър стопанин, по-добре е те да бъдат в частни ръце и да се управляват по-професионално.

Можете ли да бъдете по-конкретен?

Това отново трябва да бъде част от ясна, точна приватизационна програма, която да е част от нашата икономическа програма.

При всички случаи нашата конкретика, ще включва категорично ясни правила, прозрачна процедура и изцяло използване на конкурсно начало при всяка трансформация на държавна собственост.

Ангажирате ли се това да влезе в програмата?

Естествено, че се ангажираме. България няма нужда от държавна застрахователна компания или държавна банка, с изключение на централната банка. Аз го намирам за безмислено и трябва да вървим в прогресивна посока, която включва приватизация. Когато говорим за приватизация, можем да включим пристанища, летища, магистрали, водопреносната мрежа и електрическата система. Сегашното правителство предизвика проблеми с приватизацията на електропреносната система, защото се премина от държавен в частен монопол. Не създадоха конкуренция, а направиха лоша приватизация, която в момента рефлектира в социални напрежения и скандали.

Каква е разликата между нулев данък за реинвестирана печалба и върху инвестициите например във високи технологии?

Това са две различни системи. В единия случай не се облага реинвестираната печалба, а в другия просто няма данъчно облагане в конкретни сфери. Ако в България дойде Microsoft или IBM и започнат да създават огромни предприятия в България, то те ще бъдат освободени от данъци.

Мислите ли, че ЕС ще допусне такава политика от страна на България?

Аз лично смятатам, че трябва да имаме куража да си отстояваме националния интерес, включително пред ЕС. Трябва да престанем с тази практика някакви чиновници да идват и да ни казват кое е добро за България, доколкото няма конфликт с договора ни с ЕС. Ние оттам нататък сме свободни да си отстояваме националния интерес. Аз лично нямам колебание да се боря за това, както и партията ГЕРБ.

Ще обявите ли данъчна амнистия ако дойдете на власт?

Подобна амнистия е била прилагана успешно в немалко държави - САЩ, Италия, Белгия, Германия, Ирландия и др. Много от нашите опоненти популистки ще ни обвинят, че чрез амнистията ще се направи опит за легализиране на бандитски или някакви престъпни пари. Това обаче не отговаря на истината. Данъчната амнистия е просто един от многото инструменти, с които може да се влияе върху икономическата среда. Разбира се, преди да се извърши амнистията, бихме искали да предизвикаме професионален дебат и да съберем и чуем всички мнения.

Готова ли е икономическата програма на партия ГЕРБ?

Не, сериозната работа предстои. Подходът, който сме възприели, е достатъчно професионален и сериозен и доколкото аз съм професионалист в тази сфера, не бих искал да подходим аматьорски. Идеята ни е да привлечем максимално широк кръг от експерти в областта на бюджет, финанси, макроикономика и да направим сериозна, детайлна, професионално разработена програма във всяка сфера със съответните разчети, с прогнозни бюджети и изчисления.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  zae...

  be gerbova marka s malyk nominal.

  ne mojah da go docheta, ama pazi boje ot nedouchili i nai-veche nedomislili drislyovci (ne znam shto si mislyat che sa ikonomisti)...ei gi i tiya jabi vdignaha krakata za "moderna ikonomicheska politika"-t.e. div kapitalizym i vseki da se opravya sam. estestveno, sled kato kapaciteta na eksploatatorskoto ograbvane na nacionalnoto bogatstvo i na bachkatorite v bg e totalno izcherpan. mi ne, fanete izmislete neshto svyastno vmesto da povtaryate kato papagali tezite na razni idiotski organizacii (a, znam che vi i plashtat da pravite socialni eksperimenti tuk vmesto da se probvat na sobstvena zemya...). ai gerba pri dsb i sds i restitutkite i prostitutkite. i oshte- ne shta pametnik na mf sreshtu parlamenta

 • 2
  Avatar :-|
  pinokio

  Pazi boje ot takiwa, deto wse ne dochitat neshtata, wse ne doizslushwat, wse zaemat pozicia "sreshtu" i "anti", bez da predlagat razumna alternatiwa.
  Ili w duha na ne "eksploatatorstwoto", wmesto da predlagame i prawim ikonomicheski reformi, naprawo da nacionalizirame wsicko, da wyzstanowim "nacionalnoto bogatstwo", da dadem wlastta na "bachkatorite" i da razdawame pari, wmesto da se zarabotwat.
  Aman ot takiwa proletarii, deto gi e "fanala" teoriata na konspiraciata.

 • 3
  grosskopf avatar :-|
  Grosskopf

  Май нещо неподготвен сте го хванали юнака:))))

 • 4
  Avatar :-|
  Nikolay

  Do #1, #3: Aman ot pishman-spetzialisti (v sluchaia - ikonomisti). #1: rechnikat ti izdava dostatachno tvoeto intelektualno nivo, a ako ima dumichki deto ne gi razbirash, togava sedni poprocheti nesto, s psuvni smo njama da stane. Do #3: mnenieto, koeto e sikazal, zvuchi dosta smisleno, drug e vaprosa, dali ako imat vazmozhnost naistina ste go osastestvjat. No pone pravi dobro vpechatlenie, che ima hora v BG, koito popoglezhdat kakvo ima na Zapad, no bez bezmozachno kopirane ("Ot Brjuksel kazaha.."). BG trjabva da izbira dali ste poeme patia na Gartzija, kojato e bila naj-bednata pri vlizaneto si v EU i si e ostanala takava (dopredi vliznaneto na bivsheto sotz strani) ili na Irlandija, kojato ot vtorata po bednost stava vtorata po bogatstvo (izrevarvajki stranite s t.n. "sotzialni pazarni ikonomiki" kato Skandinavskite strani, Avstrija, Germania i Holandija). Naistina njakoi stapki se napraviha v BG (namaljavane na korporativnija danak), no drugi (namaljavane na bjurokratzijata i darzhavnija sektor, investitziii v obrazovanie, nauka i privlichane na high tech industry) sa vse oste chuzhditzi za balgarskite polititzi.

 • 5
  Avatar :-|
  Nikolay

  Edna kritika: edinstvenoto nesmisleno nesto e namaliavane na DDS. Tova i glupakat Velchev ne uspia da go napravi (vapreki, che iskashe - ili pone taka kazvashe). DDS vapreki ogromnite zloupotrebi e tehnicheski naj-lesno sabiraemijat i (i dejstvitelno naj-sabiraem) danak. Vtoro, modernata ikonomicheska praktika diktuva namaliavane na prekite danatzi (pechalba, obst dohod) za smetka na uvelichavane na kosvenite (aktzizi, DDS). Prichinata e, che prekite danatzi imat direktno neblagoprijatno vazdejstvie varhu ikonomicheskata aktivnost, dokato vlijanieto na kosvenite danatzi e indirektno (chrez potiskane na konsumatzijata). Kosvenite danatzi ste stimulirat spestovnost, koeto v nashite uslovija e zhelano javlenie.

 • 6
  Avatar :-|
  Longanlon

  ГЕРБ и неговия финансов консултант адвоката Маврудиев е все едно НДСВ и Владо Каролев. Останалото е за по досетливи...?

 • 7
  Avatar :-|
  реалист

  без да съм фен да бойко борисов мисля, че трябва да се радваме, че е прегърнал десните икономически идеи
  1 защото те са печиливши за всички
  2 защото дясната идея ще стане по-ясна но много повече хора, а знаеме, че тя е е по-трудна за разбиране - изисква повече образование и повече информация
  аз не се съмнявам, че бойко борисов ще спечели повече с леви идеи въпреки, че уж в българия лявото е заето, а дясното е свободно след провала на сдс и нароилите се от него "десни". между другото все още не мога да преценя дали бойко борисов осъзнава това. ще бъде много интересно да се следи икономическото му мислене през следващите години.
  ако ще ме управлява бойко, с всичките му недостатъци, то нека поне да води дясна икономическа политика.
  може би съм прекалено голям идеалист, но си мисля, че той може да се промени, особено ако слуша умните и кадърни хора с десни възгледи, а не онези няколко хиляди души, които му ръкопляскаха угоднически в очакване като дойде на власт да грабят.
  рискът е, че бойко борисов може да дискредитира либералната идея, но да се надяваме, че либералната мисъл в страната ще реагира адекватно в момента в който той се отклони от ценностите на либерализма.

 • 8
  Avatar :-|
  skitalo

  По отношение на това дали Бойко е прегърнал изведнъж десните идеи (ама наистина?!) - спомнете си само преди няколко години как комунистически дечица викаха "Да живее царя" и се тупаха колко са десни, че дошли от Лондон, пък после направиха правителство и хоп, а ?! Каква стана тя? Гласуват си ведно с татковците комунисти и турските мекерета!
  Естествено в резултат България пак е страната на мутрите, агентите, подкупите и поръчковите убийства.

  Това ви чака и с Бойко ако го отгласувате да ви ръководи.

  От бивше комунистическо ченге десен не става ( то и чеп за зеле не става даже ами...) Толкоз пъти го гледахте тоя филм, как още не сте го научили още - не знам.

 • 9
  Avatar :-|
  реалист

  тоест ти предпочиташ да те управляват комунистите от БСП, ДПС, НДСВ, СДС, ДСБ, ССД, БЗНС и Атака, но не комуниста Бойко?
  а не се ли досещаш, че десните идеи на ГЕРБ може да предизвикат конкуренция на идеи и все пак нещо може да се подобри? или твоите идеи стигат до това да оплюваш всички?

 • 10
  Avatar :-|
  skitalo

  На теб пък толкоз ли не ти хрумва, че Бойко (и четирийсетте разбойника които го следват в ГЕРБ) са поредното превъплъщение на агентурни пионки с цел отново да се завземе 'дясното' политическо пространство от 'доверени' лица и после пак да има гласуване дружно с БСП под предлог че сред тях има 'професионалисти' и т.н.
  тоест всичко онова, което се случи с НДСВ. Та нима и те не бяха 'бивши' и потмци на 'бивши' и 'експерти' 'за спасяване на България', 'десни' и прочие!?!

  Старата песен на нов глас - бивш комунист и ченге, сега станал десен предизборно, айде бе!

  Историята се повтаря, а паметта ми не е толкоз къса за да не се сетя какво ще стане пак.

  Бойко не е демократ и не е по-десен от левия ми чорап, а като се замисля не е и по-умен от него и даже около Бойко вони по-лошо.

  Вони на нечисто минало и комунизъм. Аз мразя тази воня. Ти очакваш от нея да се родят нови идеи!?! Или си безумен наивник или комунистически агент.

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е ХОРА С НЕЧИСТО МИНАЛО ДА СПРАТ ДА СЕ БУТАТ В ПОЛИТИКАТА В БЪЛГАРИЯ И ТОВА ЩЕ СТАНЕ САМО АКО СПРЕМ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ТАКИВА!!!

  Нови идеи може да има само ако се смени персонала. Иначе е като в поговорката за вълка и козината.
  Всъщност ни трябва просто върховенство на закона и да следваме тези които вече успешно ползуват 'топлата вода', вместо да се мъчим да я откриваме наново.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.