С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
35 8 дек 2006, 22:30, 5254 прочитания

Неформалният лидер на партия ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов: 800 е най-отвратителното число

Текст, който ще намерите само в Capital.bg

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Кое е най-важното в икономическата програма на ГЕРБ?
Развитието на държавата - неслучайно ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България, бел.ред.) има думичката развитие. Защото досега властта се употребяваше единствено и само за забогатяване. Колкото правителства минаха, всички хубаво забогатяха - развитие никакво. Това, което се развива в държавата, е въпреки правителствата и благодарение на частния капитал. Частният капитал винаги си намира форми и начини да се развие - къде с корупция, къде с гъвкавост, къде през офшорни фирми. Развитието, а не печалбата е важно. Аз съм казал на хората, които се занимават с икономическата програма на ГЕРБ, че това не е догма, не пишем библия. Всичко трябва да се съобразява с реалностите и с рамките, които слага ЕС. Друго - в държавата има добри икономисти. Независимо от това, че са от други партии или не са наши политически партньори - давам пример с Александър Божков, Красен Станчев, Андрей Пръмов - трябва с всеки един да се говори.
На учредителното събрание се приема устав и политическа програма и не беше нужно да казвам цифри от икономическата програма. Но чрез тях аз исках да очертая към какво ние ще се стремим. И когато казваме, че ние сме дясноцентристка паритя, по тази програма ще се съди за нашите намерения. Аз като частник, когато съм бил такъв, знам, че инвестицията трябва да бъде с нулев данък. Няма нищо по-мощно, което може да дръпне частника напред, от това пълната инвестиция да му се признае за разход. Тогава фирмите започват по-бързо да се развиват. Когато един работник ти работи добре, след една или две години ти му вдигаш заплатата. Така всъщност се формира средната класа - на мениджърите.

Две правителства обещаха нулев данък върху реинвестираната печалба и не изпълниха обещанията си.
Ние говорим за програма, която ще действа 2008 или 2009 г., когато ще сме в рамките на ЕС и наложените ни реформи, защото след 1 януари ще продължи, мисля, доста по-силен натиск върху реформите в България. Вече действайки в една такава икономика, никой няма да ни позволи тук ние да си перем ДДС, да си правим контрабанда, да си имаме сив сектор. Изчезването на сивата икономика автоматично ще повиши събираемостта на данъците. Проблемът е дали може да се направи събираемост такава, каквато има в ЕС. Ако това се направи, всичко, каквото сме казали в тази програма, е абсолютно изпълнимо. Ние говорим за програма на държава, която спазва правилата. Институциите работят и когато те хванат, че переш с ДДС, отиваш за 10 г. в затвора. Затова правителствата досега не правеха това - защото няма съдебна реформа в България, няма осъдени за ДДС, за пране на пари.


Икономиката иска предсказуемост. Ще бъдете ли достатъчно предсказуем и последователен в икономическата политика?
Аз казах - министърът (говорим хипотетично, ако сме победили, ако управляваме) не трябва да бъде партийно лице. Той трябва да бъде прагматик, експерт, излъчен от средите на бизнеса. Това е нашият обществен договор и аз ще сключа договор с работодателските организации. Сега те не успяват да изпълнят програмата си, защото зависимостите не им дават възможност да я изпълнят. 237 млн. излишък беше преразпределен оня ден и никой не знае как беше преразпределен. И в същото време няма пари за София, към която като столица трябва да има държавна политика. Това преразпределение на излишъци трябва да се вкара вътре в бюджета. За да се знае, че събираемостта е толкова, облагаемият доход е толкова. Ние говорим за 800 лева необлагаем месечен доход. Аз даже им се карах - единственото, за което им се карах,  - че са написали цифрата 800, която е най-отвратителното число в съвременната ни история. Но те смятат, че горе-долу 350-400 евро ще бъде заплатата. В рамките на ЕС това е една нищожна заплата. Ако за София това е средната работна заплата сега, след две години това ще бъде минималната работна заплата.

Много хубави програми са написани досега от различни правителства и партии. Как ще убедите читателите на нашия вестник, че програмата, която вие пишете, ще бъде спазвана?
-Най-важното е дали ще има коалиция или няма да има в следващото управелние. Коалицията убива програмите. Всеки се оправдава с партньора си. Да правиш коалиция в Германия е едно - там германецът първо поставя държавата, после себе си. Друго е да правиш коалиция в България, когато всеки тегли към себе си повече пари от бюджета.

С коя от сегашните партии бихте могли да реализирате вашата програма?
Всички, които сме в център-дясно и имаме подобни идеи, крайно време е на следващите избори да се представим по-добре. Защото ето аз на изборите в София бих 70 на 30, но след като нямам нито един общински съветник, след като правителството е чуждо - каква програма? И господ да ти я напише, не можеш да я изпълниш. Аз имах 20 млн. лв. и направих с тях булевардите. Имах 200 хил. за кучета и, ако ви прави впечатление, спря да се говори за тях.Има много нереформирани сфери в момента. Това обаче винаги е свързано с непопулярни мерки сред определени групи хора. Готов ли сте да жертвате част от вашато популярност?
Аз я жертвах вече с ГЕРБ. Аз много добре знам, че ако си стоях независим или ако бях се кандидатирал за президент - там само Бойко Борисов има значение. Сега виждате 5 хил. души зала - трябва да налагаш характер там. Трябва тази аморфна маса от доктори, учители, спортисти да организира така, че да може да побеждава. Защото вижте какво се получава - един доста по-елементарен ляв електорат, обаче дисциплиниран отива, гласува, побеждава и Дъбов управлява. А всъщност истинските, работещите, творците в държавата, отвратени от всичко това, просто не отиват да гласуват. Лошото при демократично настроените хора е, че те не са дисциплинирани. А трябва, ако ние не искаме да продължаваме да гледаме маймунджулуците на Татяна Дончева, която излиза и казва: "Отвисоко ми казаха..." Кой е тоя отвисоко - Господ ли е, президент ли е, премиер ли е? Той си има име. Кажи го. "... ми казаха да направя маймунджулък и политиката е мръсна работа". Ние не искаме да сме мръсници, като се занимаваме с политика. Точно обратното - в цял свят политиката е движещата сила на обществото и тя трябва да е прозрачна, ясна, от хора, които си застават с физиономиите. Това ние искаме да възстановим. Защото има два вида управление - диктат и партии. Като всеки ден отвращаваме обществото от партиите, ще вървим един ден към диктат. Ние затова искаме да възстановим доверието в партиите и личностите там. Ние трябва непрекъснато да си говорим с хората и дясноцентристките партии да направят така, че да дисциплинират своя електорат, за да може да отидат и да бият на избори. Това, че сме трети - на кого помага? Досега демократичните сили в България гледат как се прави политика. Прави я Станишев, Първанов, прави я Ахмед Доган, царят. А те само гледат и протестират. Колко години ще продължава това? Затова аз на моменти може би съм малко по-рязък, на моменти съм малко по-твърд, но ако искаш да побеждаваш, трябва да имаш дисциплинирана организация. В противен случай си бърборко. Аз на тези хора в НДК им казах: ако искате да бием, ще се мобилизираме, ще бъдем тим. Аз съм демократ по душа, но когато отиваш на едно състезание, трябва да си максимално мобилизиран и тогава се слуша едно мнение. Защото в противен случай става анархия. Ние ще спорим в комисиите - те с мен ще спорят часове до момента, до който не бъде написано нещо на лист. Тяхното мнение е водещо, аз с тях се съобразявам. Но в момента, в който го напишем, аз ще искам всички да го спазват. Демокрация има до вземането на решения. След това изпълняват.

Вие стоите ли 100% зад десните икономически ценности?
Не 100% - това е мое убеждение. Аз съм длъжен към хората, които донасят работни заплати, хората, които мислят прагматично и със своя ум развиват производството и индустрията. Трябва да им дадем дължимото.

Има ли личности от управляващото мнозинство, които ще привличате?
И сега има хора от ДСБ, от СДС, които си контактуват с хората от БСП. Ето забележете Атанас Атанасов и Татяна Дончева да речем. Можете много по-често да ги видите заедно, отколкото Дончева с Румен Петков. И сега има т.нар. контактьори. Просто не искат да го кажат на глас. Аз винаги давам пример с Божидар Димитров, когото най-вероятно ще го изключат от БСП. В БСП има също личности, които заслужават уважение и аз с тях се разбирам добре. Такива има и в СДС. И ако един ден се прави коалиция, тя ще се прави от личности. Затова моята стратегия ще бъде - всеки, който иска да изпълнява тази програма, да заповяда.
Много се радвам на коментарите, че ГЕРБ е лидерска партия. Защото тази омраза, която лъха от тях, показва, че те всички са притеснени. Нека да видим какво е лидерското в ГЕРБ. Първо кой на мое място би дал цялата власт на друг човек, без да участва никъде. Ами те утре могат просто да кажат: извинете, г-н Борисов, ама вие не сте никакъв. В кои моменти аз се намесих като лидер - когато трябва да се определят членовете на комисии. Защо? Тези хора не се познаваха - единственият, който ги познава, съм аз. Ако аз ги бях оставил, всеки град щеше да си представя човек от неговия град. Това е учредително събрание, а не отчетно-изборно. Цветанов има пълните права да гледа, да намира от град на град, всяка структура. Кое е недемократичното? Кой друг даде подобна власт - царят ли, Костов ли. Да, моят характер е такъв. Обичам да има ред и дисциплина. Не мога да търпя говорилня, но аз с часове седя и слушам. Те говорят, аз слушам и накрая се съобразявам с това, което кажат.

Изключвате ли възможност за коалиране с БСП, ДПС и "Атака"?
Към днешна дата - изцяло. Защото коалициите се правят на база на изборните резултати. И народът определя кой как си е свършил работата от партиите. Никой не гарантира, че точно нас ще ни хареса народът, за да говоря отсега кой с кого ще прави коалиции. БСП днес е едно, след една седмица може да е друго. ДПС, НДСВ, СДС - също. ДСБ без Костов е съвсем друга организация - става нормална.
Нашата програма ще бъде тази, около която ще се прави коалиция. Ако зависи от нас, разбира се. Надявам се, че десноцентристките партии ще могат да излъчат достатъчно депутати, които да съставят десноцентристко правителство.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Разходите за труд растат силно, бъдещите тол-такси в Германия са незаконни 1 Вечерни новини: Разходите за труд растат силно, бъдещите тол-такси в Германия са незаконни

И още: САЩ пращат войници в Близкия изток заради Иран; Facebook ще пусне догодина собствена дигитална валута Libra

18 юни 2019, 1769 прочитания

Разходите за труд в България растат с втория най-висок темп в ЕС Разходите за труд в България растат с втория най-висок темп в ЕС

Работодателите са заделили средно с 12.3% повече за персонал през първото тримесечие спрямо година по-рано

18 юни 2019, 1171 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Възход и падение на МВФ

Последното споразумение донесе повече вреди, отколкото ползи за българската икономика

Garitage Park и казахските милиони

Големият имотен проект в София е собственост семейството на Аслан Мусин, който до 2012 г. е считан за дясна ръка на Назарбаев

Изборите: Технология на подчинението

Резервът от зависими гласове, който ГЕРБ и ДПС си осигуряват в малките населени места и ромските махали, може да превърне всеки вот в свирен мач

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

20 въпроса: Полина Лъжанска

д-р Лъжанска е сред инициаторите на сайта CancerCare.bg и благотворителния маратон Race for the Cure

Sweet Dreams (Are Made Of This)

Ани Ленъкс изненада почитателите си с изложба-автопортрет