Тигре, тигре
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тигре, тигре

Тигре, тигре

Няма рецепта за ирландския модел

1525 прочитания

Доста е привлекателно България да изкопира най-добрия възможен, при това работещ модел - ирландския келтски тигър. Сваляме данъците, оправяме образованието и всички високотехнологични фирми намират пристан в балканския тигър.

Проблемът на всички модели обаче е, че колкото и да са привлекателни, тяхното директно прилагане е често невъзможно, тъй като зад идеалната схема винаги има някои специфични моменти. Опитите за намиране на едно обяснение - какъв е големият удар на ирланд­ците, са по-скоро безсмислени. Колкото и привлекателно да изглежда намирането на магическия камък, такъв няма. Най-лесното обяснение е, че Ирландия успява да проведе подходящите реформи точно в момента, когато глобализацията на икономиката спира да бъде академичен термин.

Икономическият бум в Ирландия в началото на 90-те години на миналия век съвпада с няколко фактора, които нямат пряка връзка с политиката на Дъблин. През 1992 г. стартира общият пазар на ЕС и фирмите от САЩ осъзнават, че най-накрая трябва стабилно да стъпят на него. В избора между няколко евтини страни - Ирландия, Холандия или Испания, зеленият остров печели. Причините за това са няколко - огромната ирландска емигрантска общност в САЩ, владеенето на английски език и политиката на ниски данъци. Андрю Макдауъл от ирландската агенция за икономически прогнози "Форфас" беше обяснил за "Капитал", че едно от основните предимства на Дъблин е и британското наследство (макар че ирландците никак не обичат да го споменават) - добрата администрация и ефективната съдебна система, доказали се не едно десетилетие. Същото може да се твърди и за висшето образование на страната, което също е наследство от дългогодишното британско владичество над южната част от острова. Всяка голяма корпорация предпочита да работи именно в такава среда - предвидима и ясна. След американските инвеститори естествено идват и останалите големи корпорации.

За каквито и ирландски икономически чудеса да се говори, част от обяснението на буйния растеж на страната е и фак­тът, че тя на практика проспива 50-те и 60-те години на миналия век, белязани от световен икономически подем дори в социалистическия лагер. През 60-те години например при сравнение между Гърция и Ирландия ситуацията е точно обратната на сегашната - Дъблин е синоним на лоша политика и слаба икономика, а Атина - на икономическо чудо. Едва в началото на 80-те години новите икономически влияния достигат Ирландия, комбинирани и от още един уникален местен факт - на пазара на труда започват да излизат т.нар. следвоенни бебета (в бедния ост­ров бейби бумът също закъснява). Така икономиката започва да отбелязва раздвижване дори само заради наличието на повече работна сила поради по-ниската безработица и нарастването на населението. Последното е и причина за ниските публични социални разходи, тъй като пенсионерите в Ирландия за разлика от останалите страни - членки на ЕС, все още са малко. За някои икономисти това дори е единственото обяснение за феноменалния растеж на страната.

За всяка възможност обаче трябва да си подготвен, а Дъблин успява да направи това точно в подходящия момент. След тежката криза през 80-те през 1987 г. се сформира стабилно правителство, което успява да проведе радикални реформи. Ключовият момент е консенсусът - нещо, което много ирландци все още не могат да разберат как точно се е получило. Особено като се има предвид, че двете основни партии са воювали помежду си в началото на 20-те години. Това позволява съкращаване на разходите, което е толкова рязко, че често е наричано експанзионистично фискално затягане.

Другият фактор, който води до ирландския успех, успешното партньорство между правителството, бизнеса и синдикатите. Последните се отказват да искат постоянно повишаване на заплатите срещу обещанието кабинетът да понижи данъците за работниците. Бизнесът пък настоява за по-малко регулации, което пък идва от полза за правителството, което се чуди как да съкрати държавния апарат. Синдикатите също се съгласяват на установяването на по-гъвкави правила на пазара на труда и многогодишно договаряне на заплатите. Това дава уникална гаранция за чуждестранните инвеститори, които са сигурни, че няма да има изненадващ натиск за повишаване на разходите им за труд. В резултат на това общото данъчно ниво в Ирландия пада точно когато страната трябва да стане атрактивна за чуждестранните инвестиции - преди отварянето на общия европейски пазар през 1992 г. В началото на 90-те години корпоративните данъци са намалени от 50% на 15%, което води до обвинение в опити за данъчен дъмпинг.

Самите ирландци се гордеят много с образователната си реформа, макар че например Андрю Макдауъл смята, че нейните ефекти върху икономиката са ограничени. В края на 70-те Ирландия има все още малко висшисти, които в следващите 20 г. години се увеличават неколкократно. Важното е, че средствата във вис­шето образование са инвестирани така, че постигат конкретни резултати. Така в Ирландия процентът на инженерите е много по-висок от този в други страни, тъй като студентите влизат в университет не за да избегнат безработицата, а за да започнат работа.

Фактор, който със сигурност ще попречи на имитирането на ирландския пример, е размерът на средствата, които ЕС отпуска на новите страни членки. Четирите кохезионни страни, т.е. с брутен вътрешен продукт, по-нисък от 75% от средния за ЕС (до 2004 г.) - Испания, Португалия, Гърция и Ирландия, получаваха от ЕС средно около 2 пъти повече средства, отколкото ще получи България. Конкретно Ирландия за периода 2000 - 2006 г. разполагаше с около 600 евро на глава от населението, докато за периода 2007 - 2013 г. България ще има на разположение около 240 евро, т.е. 2.5 пъти по-малко.

Доста е привлекателно България да изкопира най-добрия възможен, при това работещ модел - ирландския келтски тигър. Сваляме данъците, оправяме образованието и всички високотехнологични фирми намират пристан в балканския тигър.

Проблемът на всички модели обаче е, че колкото и да са привлекателни, тяхното директно прилагане е често невъзможно, тъй като зад идеалната схема винаги има някои специфични моменти. Опитите за намиране на едно обяснение - какъв е големият удар на ирланд­ците, са по-скоро безсмислени. Колкото и привлекателно да изглежда намирането на магическия камък, такъв няма. Най-лесното обяснение е, че Ирландия успява да проведе подходящите реформи точно в момента, когато глобализацията на икономиката спира да бъде академичен термин.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  az

  Няма да е лошо да анализирате и завидният икономически растеж на Естония. За 10години те успияха да удвоят покупателната си способност. Естония също както Ирландия заложи на образованието и високите технолгии. Така че мисля има какво да научим от тях.

 • 2
  Avatar :-|
  От:

  Образование!Е това е.Ама тука никой няма да влага средства и усилия в образованието

 • 3
  Avatar :-|
  К.

  Има възможност да се повтори ирландския модел по нашите земи с малки разлики:
  Вместо американски най-тек корпорации идват азиатски (турски, руски, японски, тайвански) свръх организирани с почти абсурдни дисциплинарни практики. Наблягаме на образованието и в най-кратки срокове осигуряваме всеобща първоначална грамотност и смятане за подрастващите. В резултат България навлиза в РКО - развито кап общество от средата на 20 век.

 • 4
  Avatar :-|
  Junio


  "Естония, също както и Ирландия, заложи на образованието и високите технолгии. Така че... има какво да научим от тях."


  Е да, ама българинът се е възпитавал в епохата на "Зрялото Социалистическо Общество", по време на която сам Другарят Живков ни набиваше в главата "великата мъдрост", че не сме ние тези, гдето ще откриват тепърва ТОПЛАТА ВОДА, че няма смисъл родни висши кадри да развиват на родна почва високи технологии, защото нейде другаде НЯКОЙ ВЕЧЕ СЕ Е ПОГРИЖИЛ да ги развие, тъй че на нас ни остава само да купуваме лицензи...


  Което е може би хубаво, но само като начало, което за няколко години трябва да прерастне в ТЪРСЕНЕ НА СОБСТВЕНИ НЕЗАВИСИМИ ПЪТИЩА за развитие на високи технологии. Но какво можеше да прави и самият Тодор Живков ( ах, горкият той! ), след като и него го натискаха да реже колкото може повече от бюджета за образование. При което българското образование, ако даваше понякога и по някой кадърен специалист, това си беше лична заслуга на обучавания индивид, а не защото учебните лаборатории бяха пълни, например, с изрядна апаратура за практически занятия. Както беше - и е - и досега дори при презряните от нас румънци...


  Ще знаете, че в предстоящия компетишън, който е неизбежен в условията на европейското икономическо пространство, нам предстои да изядем един позорен пердах от страна на нашите румънски братя, въпреки, че те започват от същата стартова линия като нас - при същите не особено изгодни начали финансови условия. Балкански Тигър ще има - не ще и сянка от съмнение, - но Балканският Тъгър ще се окаже всъщност Влашко-Трансилвански Тигър...


  Уви!...


 • 5
  Avatar :-|
  [email protected]

  От Ирландския опит можем да вземем само образованието. Само че, не е ясно защо трябваше да разваляме доброто обучение в училище. за да го заменим с един взаимно отхвърлящ се хибрид - съветски модел училище с демократични порядки стигащи до анархия в отношенията учители и ученици. С едни непрекъснати реформи, водещи до влошаване на нещата, направлявани от министирски чиновници, които никога не са хващали дневник! С ниско платени учители, които трябва поголомно да преминават децата в по горен клас, за да не си загубят работата. Сигурен съм, че в Ирландия не е така и не само там.....

 • 6
  Avatar :-|
  Edgar Casey

  The question is what to understand about development of the technologies.
  Some people say - Le's develop all by ourselves.
  Others will respond - No the easiest way is to buy (sorry purchasse) from China or wherever.

  I would say OK. Now we are in EU already, in NATO and in what so ever.
  So far we have experienced the good and the bad side of developing the technology, and is'nt it reasonable to ask the question how to use them to make our life any better. Otherwise arguing about shall we or not is unreasonable.
  I am trying to say that one day we might become prisonners entrapped of our ambition to penetrate everiwere to modify and moderate the one's brain in direction which some times brings only sorrow.
  If it today it appears to be a disaster for one, tomorrow it will become guest to many.
  Shall we wait for cathastrophic invents caused by machine mistake, because perhaps two extreeme possibilities have been arrosen:
  1. Focussing too much power in the hands of small amount of people, which is probably fine. But
  Each individual - mentally and physically is restricted to supervise limited amount of sources and events - that makes incorrect to say tha the thigs are manged centrally
  2. The other way (the oldest) was having too much distribution, which in my oppinion was more clear and with less corruption because it was kind of more democratic way. Many subjects - different characters. Now a kind of makaroni structure was built mixtured and groundbased on bleeding edge technology so let's see what would be the future.

  P.S.

  Since 2002, the most expensive campain of "not to be allowed to be a teacher" is running, and I am amazed obout the trmendows effort and work that has been done. Nevertheless I can't omit the sharp ideas that have been introduced through that massive operation.

  Than you people.

 • 7
  Avatar :-|
  Junio


  Ще отговоря на Edgar Casey на български - за да разберат всички. Английският, на който той е писал е на нивото на един старателен и трудолюбив ученик от някое столично училище с преподаване на английски, но всъщност това си е писание на български, па макар и с английски думи, тъй че се надявам и самият Edgar Casey да разбере добре какво се каня да му напиша.


  Драги Edgar, хората, които имат мозък в главата си, се стремят да развиват независима икономика, както и независима култура, наука, изкуство, технологии и дори философия, за да не изпаднат в унизителното положение да се почувствуват един ден завързани като с пъпна връв за някого, който съвсем не им е по вкуса. Ти споменаваш за стоки, произведени в Китай, които всички ние можем да си купим навсякъде, накъдето се обърнем. Но коментирано е до втръсване, че китайските стоки са напълно негодни, така че купувайки си китайска стока, ти - де факто - не си купуваш нищо, а просто хвърляш МАЛКО пари в джоба на хитреца с дръпнатите очи, който добре знае, че твоите МАЛКО пари, като се прибават към МАЛКОТО пари на още няколко милиона такива като теб безгрижни хорица, в джоба му ще се събере тлъста сума - каквато подобава на безсъвестните хитреци като него.


  Или ти ще ми възразиш, че ИКОНОМИКА СЕ ПРАВИ С НЕКАЧЕСТВЕНА ПРОДУКЦИЯ! Ами - браво, ако е така! Ако е така, аз просто нямам какво повече да обсъждам с тебе, защото ти се явяваш един най-обикновен певец на жалката глобализационна епоха, в която от известно време насам затъваме.


  Частният случай със стоките ( за широко потребление ), може да се разпростре и върху продукцията, която е резултата на ПОТРЕБИТЕЛНАТА СИЛА, наречена НАУКА, както и на нейните следствия: ТЕХНОЛОГИИТЕ и ВИСШИТЕ ТЕХНОЛОГИИ.


  Защо трябва да има МНОГООБРАЗИЕ -


  повтарям,


  М Н О Г О О Б Р А З И Е


  - в сферата на създаване на нови решения, касаещи "висшите технологии"? Защото там, където такова МНОГООБРАЗИЕ липсва, неизбежните грешки, които биха се допуснали ( заради които биха могли фатално да завършат самолетни полети, да се стигне до експлозии в заводи, до аварии в метра и по магистрали, и още нескончаем списък от подобни неща ), - тези именно ГРЕШКИ, биха си останали НЕКОРИГИРАНИ, защото няма да има някой, който да погледне отстрани - с непредубеден поглед - на всяко ново решение в областта на "висшите технологии".


  А ти какво ми проповядваш? Проповядваш ми да сме се били върнели към дядовото рало...


 • 9
  Avatar :-|
  hamster

  Ех, че ми е писнало да служам за Ирландия... Хайде да дам и аз една проста рецепта Как да си Направим Икономическо Чудо.

  1. Влизаме в ЕС.
  2. Сваляме данъците за всички корпорации под нивата в останалите съюзни държави. По този начин бизнеса ще може да търгува (с незначителни ограничения) в цяла Европа, а ще плаща данъци на нас.
  3. Като член на Съюза, лобираме за интересите на корпорациите под формата на "глобализация", "интелектуална собственост" и т.н.
  4. Затвяраме си очите когато някоя фирма обяви, че 50-те нейни служители, работещи на наша територия, са изработили 90% от фирмените приходите, а останалите 50 хиляди - едва 10%. Особено добре се получава с иновациите - кой може да докаже че новата компютърна технология (лекарство, свръхтвърда пластмаса) е открита в огромния R&D център на компанията в САЩ, а не в мижавото филиалче у нас?..
  5. Даваме на Брюксел тлъсто парче от баницата, за да може нашите безобразия да са финансово изгодни на централната власт. Какво толкова, баницата е голяма, мазна и практически безплатна (за нас).

  Ето така се прави. А разните му там технологични инкубатори на запъртъци, експлозия на бизнеса като супернова при ниски данъци и тъмна икономическа материя - това са неща от биологията и астрономията. Слушай думи и пълней. :)

  Какъв шанс има България да стане новото Европейско Икономическо Чудо?

  0.0% (нула процента с точност до една хилядна) (IMHO)

  Първо, бизнеса вече си има едно Европейско Ч., и може да си /изпере там колкото пари си иска/зачеркнато/ развива там неограничен обем търговия, изследвания и "интелектуални производства". За разлика от реалните, тези дейности могат да се мащабират почти до безкрай: в Ирландия може и да няма място за 10000 завода и биолаборатории, но без проблем се събират 10000 офиса и "развойни центъра" с персонал по петдесетина човека.

  Второ, Чудото почти нищо не произвежда, и дори татковината да беше пълна с висококвалифицирана и евтина работна ръка (което е много далеч от истината), пак нямаше да има никакво значение. Затова пък Ч. се нуждае от ниски данъци, ниска корупция, стабилна данъчна и правна система, с каквито ние, меко казано, не можем да се похвалим.

 • 10
  Avatar :-|
  ENSKO

  Edgar Casey (in English)

  Im steel looking to try to convince the listeners that again it is no a question of buying stuff from China or Chilly. It is to say tha what do we do with them to improuve our lifes.
  All the researches and surveys conducted so far first of all displays that the general people experience major feeling of "no need of one like Casey". Shall we listen to Bush or Merkel it really does not matter because a pseudo collision has been overplayed introducing a DeadLock state for Edgar C. Obviously it works those who delivered the wholl intrigue. Supprisingly Germany continiously demonstrates love to some who is not in need, so collisions appeared to be a texture that covers the real state of artifitially created problems. It is a high time maybe the parties to discharge the pretentions so that make the life go. I am glad to use English that seems to me is understandable even for the Brits. Supprizingly the americans also are in a condition to be amazed by some of my expression. I am writting in English not to demonstrate my underestimation to the Bulgarian language, but to keeping up appearences in the language. Please skip the typos - I am trying not to use a spelling checker.
  In the future I would love to start writting in French perhaps, because is one of the most beautifull languages in the world.

  Greetings


  PS. Thing what happened to the Scientific revolution in our country, the lost times, the municipalities that had to bring more value(s) to our society.
  Once one told me "You can do nothing alone" Well I said "If the people are so keen to prove it, why should I spent my efforts to telling them the opposite".
  I really would be happy joining EU funds will flood and develope the BG economy up to very high extend. The Bulgarian State has made a tremendous effortr to shut me down, so since several month whatever "intellectual" thing I try to get into is depressed and ennoized.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK