Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Васил Божков представи...

...пълното великолепие на България

Антиките в Европейския парламент


Изложбата представя антики от тракийския период и от римската епоха на Тракия. Като най-скъпи се сочат два сребърни ритона с позлата, които са с формата на елен (IV в. пр.Хр). Най-древен е бронзов меч със златна украса (X-IX в пр.Хр.). Най-ефектни са златна погребална маска (V в. пр.Хр.) и златен венец (IV в. пр.Хр.). Има много рядък сребърен съд (лебес, или пиксида) от класическа гръцка древност, голям сребърен съд (алабастрон), украсен с глави на бог Пан. От тракийската античност има няколко сребърни фиали, съдове и апликации от конска муниция. Позлатените съдове от сребро (кантороси и купи) са от късния елинизъм. Римският период е представен с мраморната статуя на момиче, две бронзови статуетки на Марс и Венера. От него е и бронзов балсамарий, декориран с цветен емайл. Експонатите са перфектно реставрирани.

Много натрапчива аналогия. Преди две години руският петролно-газов олигарх Виктор Векселберг изпревари търга на аукционната къща "Сотби'с" и купи от фамилията Форбс колекцията й от прословутите яйца "Фаберже".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  Avatar :-|
  berna
  • + 1

  Жалко , че таива като В. Божков и Боян Радев се изживяват в ролята на меценати. Гледах едно предавана на Маргарита Михнева по Канал 3, за иманярството, подменените и изтъргувани нелегално български съкровища и антики, убийството на Бай Желязко-Императора, и все подобни връзки и играчи в тази доходоносна далавера- като се почне от брата на Филчев, та чак до проф,Божидар Димитров. Най -накрая трябва да се каже истината за разграбването и измамите с паметниците на културата, защото иначе все ще си задаваме въпросите на Михнева- "Добре де кой 6те ми каже аз пред какво се възхишавам в Националния исторически музей- пред истинско съкровище или пред МЕНТЕ?"

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Николай
  • + 1

  Божков - Черепа казва в предговора на каталога си : " ... унас .... трудно се понасят различността и по-големите възможности......". Не е верно! Не само че трудно се понасят, но въобще не се понасят незаконните и несъстезателни НАЧИНИ за достигането на тези по-големи
  възможности. Някой да е плакал искрено за смърта на И.Павлов, Е. Кюлев, В. и Г. Илиеви, Доктора и прочее мафиотски персонаж? Такива като тях, назначени капиталисти, утвърждаваха
  и продължават да утвърждават НЕСЪСТЕЗАТЕЛНИЯ принцип за постигане на успех в живота.
  Докато този принцип преобладава в нашето шибано общество, България хаир няма да види.


  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  boby1945

  Е..ее..еее накрая главният прокурор обясни ли ви че няма "криминал" в цялата работа? Или, понеже в страната някой обичат да учат повече отколкото им побира куфелницата, още има "празноти" от типа, леля ми мъжка ли е или напротив!

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Паисий
  • + 1

  Ментепрофесор Божидар Димитров заяви пред електронните медии (сигурно и печатните), че колекция Божков е регистрирана в Националния исторически музей. Това станало на базата на "фактури". Част от предметите били купени на Аукциони в чужбина. Той обаче не обясни какво пише на тези фактури. На кого се броят парите? Платен ли е данък върху солидната стойност? Каква е номенклатурата на предмета на покупопродажба? Ако там пише, че предметът е паметник на културата, той трябва автомътично, по действащия закон да бъде конфискуван и да постъпи в музей. Ако пише "картофи", защо ментепрофесорът ще се подписва върху регистрационен документ. Ако е внесен от чужбина, как е станало това? Нали митничарите винаги конфискуват преминаващите навън и навътре паметници на културата. Ако ментепрофесор Димитров ги е освободил с писмо от НИМ, предметите трябваше да постъпят в неговите колекции. Всичко е в мъгла. Оня ден в едно предаване на Михнева видяхме маститият ментепрофесор пред една витрина пълна с ментета. И това беше витрина на НИМ, където, според прокурорската проверка, всичко било наред.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Poirot

  Buprosi mnogo sa poastaveni v tazi statia. Ochertava e edna linia. Bojkov zasrami bulgarskata socialisticheska durjava, zashtoto predstavi stranata v Brussels po neveroiaten nachin, koeto napravi priemaneto na Bulgaria v EU da se zapomni. Kolekciata e subrana kakto moje, no poradi lipsata na zakoni i pravila po-vajnotoe, che toi nee kupuval za da preprodava na golemi kulturni akuli v chujbina. Kupuval e, za da zapazi imento v Bulgaria. I dariava mnogo stoinostni neshta na muzeia. Po vremeto ne Jivkov, kogatoa na vlast beshe i bashtata na segashnia "premier" cehnegtea ot DS organiziraha cisganska mafia imaniari i iznesoha ot Bulgaria mnogo cenni arheologicheski nahodki. To po onova vreme razkopki praveha samo bandugite i to po nai varvarskia nachin. Kolko e susipano, kolko e izavedno na bial sviat nikoi ne znae. Osven to va socialisticheskite purvenuta sega sa strashno zaeti da si chetkat imidja pred Zapadnia sviat, puk poviarvaite mi te nikoga ne sa imali vkus kum istinskite cennosti v kulturata. Te jiveeha za mitove, i suzdavaha himeri s gigantmanii v stila na Kimirsen. Sicialismut si e fact, che si specheli zavinagi miasto v panteona na bezprosvetshtinata...

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Х

  Готин череп:)

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Mahx
  • + 1

  Аз пък ако имах от една страна такава колекция от предмети, добити по знаен и незнаен начин, а от друга известен капитал добит също по знаен или не чак толкова начин, веднага щях да я продам на западни колекционери, а след това да си я купя отново от тези колекционери, но чрез аукциони, които издават фактури. По този начин и съкровищата са легализирани, и парите добре изпрани. Като бонус остава имиджа на "спасител на българските ценности" (а защо не и архонт
  Това казано с известно намигане. А ние, обикновените българи, наистина можем да сме радостни, че тези предмети са все още в границите на нашата страна (въпреки че още сме твърде малки и не знаем как да ги използваме, въпреки че след някое и друго десетилетие когато паднат и границите в умовете ни това няма да е от значение).

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  добри
  • + 1

  Прочетох внимателно "законопроекта" на Чилова, който се смята за поръчан от Божков.
  За онези които не познават сега действащата нормативна база може би е нов. За познавачите обаче е видно, че е едно правно упражнение на г-жа Чилова на което трудно може да се пише дори 3,50.
  Видно е че направата му е на способа copy-paste от стария закон (от 1969) от някои конвенции и другите действащи сега нормативни актове.
  Малкото нови моменти в закона са съвсем мъгляви, неточни, неразработени (за целите които следва да постигнат) и недобре правно регламентирани. За синхронизация между текстовете трудно може да се говори...
  Най-голямата промяна е заглавието "Закон за културното наследство" и че вместо за "паметници на културата" се говори за недвижими и дВижими "културни ценности". Дори това обаче не е направено подобаващо и тези основни понятия в закона нямат необходимата ясна и пълна правна регламентация, което беше основен недостатък и на стария закон. Относно режимите по-нататък в закона е още по-трудно да се разбере какво и как целят при правната мътилка с основните понятия. Има проблеми при опита да се разбере откъде започва и къде свършва защитния статут.
  В същото време има явно противоконституционни текстове в частта за археологическото наследство. По Конституция единствено "археологическите резервати" са изключителна държавна собственост. Никъде там не е постановено, че всички археологически ценности следва да са изключителна държавна собственост!
  Ако г-жа Чилова и археолозите искат това е редно да потърсят начин да променят Конституцията.
  Въпросният закон не отговаря изобщо на нуждите на културно-туристическата индустрия и не създава условия за развитието на културно-туристическата инфраструктура. Чсно е, че национализацията на колекциите и въвеждането на държавен монопол в археологията не биха могли да способстват развитието на една културно-туристическа индустрия, а напротие...
  Не на последно място целият този сбирщайн си остава изцяло несинхронизиран и пожелателен тъй като е твърде далече от реалността и надали изобщо ще заработи.
  Няма и разработен проблема с финансирането който следва да осигури колосалните средства необходими на държавата при един държавен монопол.
  Мога да пиша за пропуските и безсмислията в закона-Чилова повече от колкото е той самия но ще се въздържа.

  Сега накратко за една алтернатива представена от колегите от Асоциация АРХЕА.
  Те бяха в основата на стопирането на предишния правителствен проект. За няколко дни тогава без много шум успяха да пуснат в публичното пространство "Алтернативен проект", който обезсмили правителствения.
  По-късно Архейците разработиха "Стратегия за опазване и устойчиво развитие на културно-историческото наследство в Република България".
  После публикуваха на сайта си и "Нов законопроект - работен вариант".

  Който желае да види нещо наистина ново и креативно може да ги намери на:
  http://archaeology.zonebg.com/law.htm

  Още при пръв прочит се вижда, че хората разбират в детайли тази материя. Новият им законопроект макар и със старото заглавие е наистина нов и отговаря както на обществените отношения и нужди, така и на европейските предизвикателства.
  Започва се с ясна и точна правна регламентация на основните понятия и правни термини. После се прави нужната систематизация на дейностите и действащите лица. После се дават режимите и т.н.
  Въвежда се централизирана информационна система, държавно-обществен контрол, специален държавен аукцион за сделки и пр.
  Вижте го сами. Заслужава си:-)

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  иван п.
  • + 1

  Божо Димитров е най-големият измамник, който детронира Бузата и Императора, за да седне на тяхното място. Тоз политически мошеник узаконява крадените антики на Бъни Радев, Димитър Иванов-отвратителното Гестапо, Васил Божков-Черепа, както и своите , крадени лично от него предмети по време на разкопки , когато се изживяваше като най-големия археологически корифей. Прочее, той и до сега, закрилян и поощряван с много пари и и предмети на иманярските мафиози , не тия дето копат като улави, а ония от най-горната йерархия, си развява псевдонационалистическия байряк и мощно осребрява чувства и идеологеми, ей тъй, за черни дни. Божо, имай страх от Господа, и за тебе ще дойде Видовден!!!

  Нередност?
Нов коментар