Метастази на здравната реформа

Рецептите на управляващата коалиция и на икономистите за изход от кризата са коренно различни

При толкова ниска заплата, да, вземам пари нерегламентирано и това е в ущърб на болницата, признава лекар, който по обясними причини желае да запазим неговата анонимност.

И дава следния пример: "Идва пациент без талон от джипи или без здравна осигуровка. Официално сме длъжни да го пратим да си плати на касата около 50 лв. за изследване и преглед. Аз обаче казвам - това ви струва 20 лв., и вземам парите за себе си. Защото знам, че няма никакъв финансов контрол върху средствата, постъпващи в болницата, и от официалните 50 лв. аз практически не вземам никакви. Докато нерегламентираните остават за мен. В голяма част от болниците цари ранен феодализъм и никой не те защитава от директора. Ако попиташ за някакви пари, които знаеш, че се влезли в болницата, ти обясняват, че не са за заплати, а ги пренасочват към дълговете. Дори има опасност да изхвърчиш."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
30 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Християн
  • + 1

  Нека предположим, че по конституция подстригването стане безплатно, така като въздуха който дишаме.
  Някои хора ще посещават всеки ден фризьорските салони за скъпи и стилни нови прически, а тълпи от плешиви хора ще очакват безплатно имплатиране на коса. Коафьорската гилдия ще се наслаждава на големи печалби, а бизнеса ще просперира. Ще се появят нов тип услуги: хомеопатично изскубване на вежди :)
  Всичко ще бъде безплатно защтото държавата ще плаща.
  И докато бързо забогатяващи бръснари и стилисти удволетворяват скъпоструващите прищевки своите клиетите държавата започва да скърца. Бюджетът е празен. След дълго мъдруване правителството спуска нов закон целящ да ограничи:броят на фризьорите, времето за подстригване, типа позволени прически; Бюрократите започват да разпределят и да преразпределят количеството коса която се полага на един бръснар. Появяват се нови компютиризирани офиси пълни с инспектори и бумащина. Но въпреки всички мерки някои бърснари продължават да богатеят. Вероятно защото подстригват повече коса от средо-полагащият им се националент норматив. Налагат се нови промени: Бръснарите да кандидатстават за Сертификат за Необходими Консумативи разрешаващ закупуването но строго определено количество ножици и коафьорски консумативи. Създава се специална (независима) държавна агенция която да оценява работата на бръснарите, така че да няма нито много добри нито много лоши, нито преангажирани нито неангажирани. Гажданите се задължават да се подстригват по местоживеене.
  Резултът: Опашки от злочести клиенти които изчакват своят шанс да бъдат рутинно скалпирани от отегчени бръснари, които с умиление помят добрите стари времена.

  Примера е от:"Health Care Is Not A Right" (http://www.aynrand.org/site/News2?page=NewsArticle&id=13873)

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Ха хо

  Едно допълнение,
  Заплащането на здравните услуги от пациентите, неминуемо ще накара хората да си зададат въпроса "Какво мога да на правя, за да намаля този разход?", което рано или късно ще доведе до осъзнаване на връзката между начина на живот и цената за лечението на здравослвните проблеми. И макар дилемите "За какво да харча 60 лв всеки месец - за цигари или фитнес, -за хамбургери или плодове?" да са очевидни, нещата придобиват различно значение, след като осъзнаем, че отговорът на тези въпроси променя цената на здравната ни застраховка от 500 на 1000 лв(напр.) годишно.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  д-р

  не съм съгласен и с кривата на сумите отделяни в здравеопазването и с констатацията ,че те били повече от преди .Например през 2000 год ,аз си закупих апартамент ,който струваше тогава 7000 долара или 15000лв по курса тогава ,сега същия апартамент след 7 години е на стойност 30000 евро или 60000 лева ,т.е грубо казано инфлацията пряко засягаща ме е 400% .Всъщото време от диаграмата личи ,че средствата за здравеопазване са се вдигнали 2.2 пъти ,Същото важи за всички други преки разходи в здравеопазването ,ако една ампула в спешния ми шкаф я купувах 2000 г за 40 ст ,сега е близо 4 лв средно.Няма да коментираме наемите ,а транспортните ми разходи ,тъй като съм общопрактикуващ лекар се увеличиха от 36 ст газ до 1.11лв сега .Ако заплатите в болниците тогава бяха 200-250 лв ,сега са 400-600 лв .Явно е недофинансирането на здравеопазването и за това не са виновни лекарите ,а изцяло държавата .Как ще коментирате ,че сумата отделяна от държавата за здравно осигуряване на децата до 18 г,на затворници ,социално слаби е от порядъка на 0.5% от минималната работна заплата месечно ,т.е.при мин запл.120лв по 60 стотинки месечно на човек,а при 180 лв по 90 ст месечно .Смятате ,ли ,че след влизане в ЕС и при европейски стандарти на цените за 10лв мгодишна вноска може да се изисква супермодерно ,безплатно и денонощно здравеопазване ,с всички екстри .Същото важи и за пенсионерите ,от които се удържат 6% от пенсии средно по 100 лв.Това са суми от държавата отделяни за близо 5милиона от гражданите .Още 1 милион се осигуряват на мин рз-или на 6% от 180 лв -10.8 на месец.Значи остават близо 1800-2млн граждани ,които са реално поддържащи системата .При реален излишък над 1 млрд евро годишно в бюджета ередно да се изплатят веднага 100млн евро стари борчове на болниците и приватизация на всички ,които не могат да си избият заплатите .При всичките мои уважения към добрите специалисти в някои клиники ,абсолютно е нерентабилно да се поддържат същите със по 60-80 човека персонал и 5 стационарно болни -просто се закриват тези клиники или се приватизират.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  reymon

  "Има опасност част от най-кадърните лекари да ги последват. ..."

  Хаха.
  Най-кадърните лекари одавна са напуснали държавата. Това може би и обяснява донякъде и проблемите в здравеопазването (те освен, че бяха най-кадърните, бяха и най-интелигентните (невероятно, но факт;)).

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Димитър Иванов

  Колко тъпо е казано в констутицията:

  Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
  (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.

  Безплатно е здравеопазването, а пък се финансира от държавния бюджет и тра-ла-ла... Всъщност, може би в съответния закон е указано какво и за кого точно е безплатно. Но безплатното здравеопазване е хем прах в очите, хем музика в ушите на електората на доц. Тодор Кумчев, заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване ("Коалиция за България"). При този министър и това правителство едва ли ще се стигне до ефективна реформа в здравеопазването, но пък най-малкото ще се подготви почвата за приемането на доста либерална такава при следващото правителство.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Apolitichen

  Статията е много добра - една от първите, опитващи се да обхванат целия проблем. Липсва й само движението на приходните потоци за здравеопазване.
  Идеите на "икономистите" са пълна скръб - да имало "качествена услуга". А некачествената как следва да се дефинира- като погребална услуга? "Парите да следвали пациентите"- и ако пациентите не посетят болница,какво става с лекарите и болницата? И обратния случай - ако парите на пациента не стигат, защо изобщо е било необходимо да ги заделя?
  Постингът на Християн илюстрира некъдърността на българските икономисти и финансисти, чието мислене е съсредоточено да "вържат" сметките, а не да се постигне определената цел, за която са отпуснати средствата. За разлика от коафьорството, грешките в медицината често са непоправими (изваденията здрав зъб си о%

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Илко Кръстителски - д-р по икономика
  • + 1

  Статята е добра и представлява преглед на предходни публикации или отделни изказвания, на (съжелявам но не мога да изпозлвам думата ангажирани) свързани с проблемите на здравеопзването лица. Бих помолил авторите, да не преставят становищата на отделни икономисти като еталон за либерален подход. Идеите на наречените от Вас "либерални икономисти" са силни като медиини твърдения но се нуждаят от прецизиране, съобразено с настоящите за страната условия, което ги прави непредставителни по отношения на икономистите, аналзиращи с решаващи проблемите на българското здравеопазване.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Longanlon

  #1 - отлична статия в линка, благодаря!

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  В.Христова

  За какво здравеопазване говорим!!!??? Работех в Болница по физиотерапия и рехабилитация-Овча купел.Там не само се лекуваше,не само се провеждаше профилактика,но се правеше и наука и се обучаваха лекари,масажисти и рехабилитатори от България и чужбина. Сега там има само една неграмотна директорка т.нар.др.Иваничка Марковска,която почти съсипа VII-мо дкц и подкрепяна от приятели в МЗ успешно съсипа болницата.Принуди или директно уволни всички кадърни лекари и сестри и назначи такива,които хал-хабер си нямат от рехабилитация.Целта е да се съсипе болницата и да се купи на безценица.Да знаете каква апетитна хапка е това място!!!
  Това,за което пиша звучи като частен случай ,но то е една до болка позната практика.Пиша за тази болница,защото тя беше някакво изключение-рушветът и корупцията бяха непознати.Сега Иваничка превърта болните по 2-3 пъти с измислени диагнози,смуче пари от Здравната каса,а персоналът получава заплати с 3 месеца назад.Ако някой си мисли ,че в МЗ не знаят за това-просто се лъже.И за децата е ясно,че т.нар.директорка снася и там,за да си затварят очите.Е,това е нещастното ни здравеопазване,уви!!!

  Нередност?
Нов коментар