Метастази на здравната реформа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Метастази на здравната реформа

Метастази на здравната реформа

Рецептите на управляващата коалиция и на икономистите за изход от кризата са коренно различни

Йордан МАТЕЕВ, Десислава НИКОЛОВА
4413 прочитания

При толкова ниска заплата, да, вземам пари нерегламентирано и това е в ущърб на болницата, признава лекар, който по обясними причини желае да запазим неговата анонимност.

И дава следния пример: "Идва пациент без талон от джипи или без здравна осигуровка. Официално сме длъжни да го пратим да си плати на касата около 50 лв. за изследване и преглед. Аз обаче казвам - това ви струва 20 лв., и вземам парите за себе си. Защото знам, че няма никакъв финансов контрол върху средствата, постъпващи в болницата, и от официалните 50 лв. аз практически не вземам никакви. Докато нерегламентираните остават за мен. В голяма част от болниците цари ранен феодализъм и никой не те защитава от директора. Ако попиташ за някакви пари, които знаеш, че се влезли в болницата, ти обясняват, че не са за заплати, а ги пренасочват към дълговете. Дори има опасност да изхвърчиш."

Кризата и хората

"Ако един човек е приет с пневмония, но е с диабет и хипертония (което след една възраст е често срещано), здравната каса не заплаща лекарствата за съпътстващите заболявания, а ако ние ги изпишем и накараме човека да си ги купи - ни глобяват", разказва за проблемите в здравната система Диана Лекова, лекар в белодробно отделение, и допълва: "Ако човекът се окаже с диагноза, която не е по клиничните пътеки, за които болницата дава пари, се налага да натъкмяваме диагнозата, за да ни бъде платено за него." Тя споделя, че се налага и да отказват лечение: "Тази седмица синът на една пациентка ме заплаши с убийство, защото отказах да я приема. Тя наистина е зле - с тежка сърдечна недостатъчност. Аз отказах, защото нямаме свободни легла. Други болници връщат пациенти по същата причина." Д-р Лекова описва взаимоотношенията със здравната каса така: "Официално ни казват - лекувайте добре и да няма оплаквания от пациента, а неофициално - ползвайте най-евтините медикаменти и карайте болните да заплащат лечението си."

Снежана Драганова, която е с онкологично заболяване от 1996 г., смята, че системата е сгрешена още от джипито, което има ограничен брой направления: "Лятото работех на горещата телефонна линия на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Чух какви ли не истории от хора, които са много отчаяни. Един мъж дори заплашваше, че като камикадзе ще взриви здравната каса, защото не отпуска достатъчно направления, а той имаше нужда от изследване с ядрено-магнитен резонанс, което е много скъпо и не може да си го плати сам."

Основната причина за кризата според Борислав Китов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване (БЗНС-НС), е спрялата структурна реформа в здравеопазването, което е изкривило изцяло замисъла на здравния модел. "Средствата за здраве непрекъснато се увеличават, но не се решават проблемите", посочва Китов.

Реформите, започнали през 1999 г., които трябваше да заменят съветския тип здравна система с по-съвременна, стигнаха донякъде и бяха замразени през 2001 г. Оттогава всяка година при приемането на държавния бюджет правителството (първо на Сакскобургготски, а сега на Станишев) слага здравеопазването сред най-важ­ните си приоритети, но промяна няма. "Вече две правителства нямат национална здравна стратегия, няма визия какво да се прави", се възмущава д-р Иван Колчаков, народен представител от СДС, и обяснява, че не може да има система с пазарни принципи, която да работи с държавна собственост.

Напрежението в здравната система се засили още повече през последните месеци и вече дори държавниците признават, че има криза - и пациентите, и лекарите са недоволни. Монополният Български лекарски съюз не се договори с монополната и на практика държавна здравна каса за цената на медицинските услуги през 2007 г. Лекарите са недоволни от своите заплати и от застарялата апаратура, с която работят, а съюзът им заплашва с протестни действия. Искат се и оставки, включително на министъра на здравеопазването и на неговия заместник, ръководещ здравната каса. Медицинските сестри са два пъти по-малко от необходимото и продължат да напускат страната. Има опасност част от най-кадърните лекари да ги последват. Опозицията оспорва ключови текстове по финансирането на здравеопазването пред Конституционния съд. Хората са недоволни от качеството на здравните услуги и нерегламентираните плащания, които са принудени да правят, за да бъдат лекувани. Това според д­р Колчаков е "данък живот или смърт, не просто рекет или корупция". Статистиката за смъртност и продължителност на живот в България спрямо ЕС е смразяваща (виж графиките).

Държавата и политиците

А държавата недоумява, че в обществото се говори за хаос. По-скоро се правят опити за създаване на усещане за хаос, посочва Румяна Тодорова, директор на Националната здравноосигурителна каса. Тя твърди, че няма диагноза или процедура, изискваща болнично лечение, която да не е включена в клинична пътека. Според нея обаче е дошло времето за дебат по въпроса как трябва да продължи реформата в здравеопазването.

"Да се твърди, че има хаос, е нахалство, казва здравният министър. И забележете кои го твърдят - тези, които имат вина за натрупаните проблеми в здравеопазването." За какво ще протестират лекарите, пита се министърът и обяснява успехите си - спрял е задлъжняването на болниците, изплащат се стари дългове, купува се нова апаратура, парите от касата са повече от предходната година. Според него не е етично лекарите да занимават пациентите със себе си. Д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването (обединява директорите на най-големите университетски и многопрофилни болници), също твърди, че не може да се говори за хаос, но е съгласен, че има проблем с клиничните пътеки.

Според него главните потърпевши от конфликта между лекарския съюз и здравната каса са медицинските работници, а не пациентите, които е време да забравят спекулации от типа "върнаха ме, не ме искат в болницата". "Както си познават задълженията за тока, парното и цените, нека обърнат закона за здравното осигуряване и не да си знаят само правата, а и задълженията. Седма година в закона и в Националния рамков договор е записано кое се заплаща от касата, и кое - не.

Цялата болница е облепена с тарифи, навсякъде се обяснява, подписват документи за информирано съгласие по всяка пътека. След това излизат граждани и казват, че им искат пари. Доплащането не трябва да се приема за корупция и да се прехвърля вината върху лекарите." Той разбира преструктурирането така: в големите болници се дава първа помощ и се спасява човешки живот, а общинските болници поемат продължително лечение и долекуване; за допълнителния пакет услуги да се конкурират частни здравни каси.

Стреснати от засилващото се обществено напрежение, управ­ляващите за пореден път заговориха за реформи в здравеопазването. Тече тежка дискусия, но общата идея не е изкристализирала, признава Хасан Адемов, народен представител от ДПС и член на здравната комисия (виж карето). Най-далеч от пазарните идеи в системата са социалистите. Доц. Тодор Кумчев, заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване ("Коалиция за България"), признава, че не може да няма реформи, но припомня, че по конституция хората трябва да се лекуват безплатно. Според него дали ще се демонополизира здравната каса е "въпрос на законодателство". Най-пазарно ориентирани са предложенията на Стойчо Кацаров от ДСБ: да се стимулира конкуренцията, да се ограничи до минимум намесата на администрацията в лечението, пациентът да бъде поставен в центъра на системата, а когато моделът се стабилизира, да се закрие здравното министерство.

Икономистите

Идеите на либералните икономисти силно се разминават с лансирания от управляващите "социално-либерален модел". Те са за приватизация на болниците, за свободния избор, за пълно демонополизиране на здравната каса и за конкуренция между много здравни каси не само за допълнителни здравни осигуровки, но и за задължителните.

"В момента стимулите за лекарите в държавните болници са максимално да използват държавната собственост за лична облага. Целта на приватизацията е да се променят стимулите. Приватизацията не се прави, за да има къде да работят лекарите, а за да има качествена услуга", обяснява Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч". Той не одоб­рява идеята да се вдигне вноската, за да са доволни лекарите: "Измамно е да се смята, че никой лекар няма да иска дарение, ако вдигнеш парите му. Докато пациентите не са ценени с това, че носят доход за една болница, и този, който управлява болницата, не е пряко заинтересуван, няма никаква гаранция, че пак няма да му поискат пари."

Според старши икономиста от институт "Отворено общество" Георги Ангелов причината за сравнително високите разходи и ниското качество е, че здравната система е напълно централизирана и всичко се решава от бюрокрацията, а пациентите нямат никакво влияние. За него най-важното е всеки осигурен да избира здравен фонд. Той е против привилегии за лекарите при приватизацията, защото РМД дружествата нямат средства за инвестиции и ще доведат болниците до фалит. "Колкото и да е неприятно на лекарите, притежаването и управлението на болници е предимно финансово-менид­жърска работа с косвено отношение към медицински познания", допълва аргументите му програмният директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев. Основното в реформата според Ганев е парите да следват потребителя, а държавата да каже изрично кому и колко ще помага здравно, да направи конкурс сред здравните фондове за най-добри условия по тези полици, след което да плати на спечелилия и да раздаде полиците на хората, които се класират за помощта. Той предлага нещо подобно на гражданската отговорност при автомобилите - "длъжен си да имаш полицата, но от кого и на каква цена ще я купиш си е твоя работа", а който иска, се осигурява и допълнително, както автокаското в застраховането. Това означава да се премахне ставката за задължително осигуряване и обезсмисля всякакви дебати за здравни разходи като процент от БВП, както и програмите за профилактика, които според Ганев си имат пазарно решение - "ако съм здрав и се преглеждам профилактично и редовно, полицата ми ще е по-евтина, защото и рискът ще е по-малък".

При толкова ниска заплата, да, вземам пари нерегламентирано и това е в ущърб на болницата, признава лекар, който по обясними причини желае да запазим неговата анонимност.

И дава следния пример: "Идва пациент без талон от джипи или без здравна осигуровка. Официално сме длъжни да го пратим да си плати на касата около 50 лв. за изследване и преглед. Аз обаче казвам - това ви струва 20 лв., и вземам парите за себе си. Защото знам, че няма никакъв финансов контрол върху средствата, постъпващи в болницата, и от официалните 50 лв. аз практически не вземам никакви. Докато нерегламентираните остават за мен. В голяма част от болниците цари ранен феодализъм и никой не те защитава от директора. Ако попиташ за някакви пари, които знаеш, че се влезли в болницата, ти обясняват, че не са за заплати, а ги пренасочват към дълговете. Дори има опасност да изхвърчиш."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Християн

  Нека предположим, че по конституция подстригването стане безплатно, така като въздуха който дишаме.
  Някои хора ще посещават всеки ден фризьорските салони за скъпи и стилни нови прически, а тълпи от плешиви хора ще очакват безплатно имплатиране на коса. Коафьорската гилдия ще се наслаждава на големи печалби, а бизнеса ще просперира. Ще се появят нов тип услуги: хомеопатично изскубване на вежди :)
  Всичко ще бъде безплатно защтото държавата ще плаща.
  И докато бързо забогатяващи бръснари и стилисти удволетворяват скъпоструващите прищевки своите клиетите държавата започва да скърца. Бюджетът е празен. След дълго мъдруване правителството спуска нов закон целящ да ограничи:броят на фризьорите, времето за подстригване, типа позволени прически; Бюрократите започват да разпределят и да преразпределят количеството коса която се полага на един бръснар. Появяват се нови компютиризирани офиси пълни с инспектори и бумащина. Но въпреки всички мерки някои бърснари продължават да богатеят. Вероятно защото подстригват повече коса от средо-полагащият им се националент норматив. Налагат се нови промени: Бръснарите да кандидатстават за Сертификат за Необходими Консумативи разрешаващ закупуването но строго определено количество ножици и коафьорски консумативи. Създава се специална (независима) държавна агенция която да оценява работата на бръснарите, така че да няма нито много добри нито много лоши, нито преангажирани нито неангажирани. Гажданите се задължават да се подстригват по местоживеене.
  Резултът: Опашки от злочести клиенти които изчакват своят шанс да бъдат рутинно скалпирани от отегчени бръснари, които с умиление помят добрите стари времена.

  Примера е от:"Health Care Is Not A Right" (http://www.aynrand.org/site/News2?page=NewsArticle&id=13873)

 • 2
  Avatar :-|
  Ха хо

  Едно допълнение,
  Заплащането на здравните услуги от пациентите, неминуемо ще накара хората да си зададат въпроса "Какво мога да на правя, за да намаля този разход?", което рано или късно ще доведе до осъзнаване на връзката между начина на живот и цената за лечението на здравослвните проблеми. И макар дилемите "За какво да харча 60 лв всеки месец - за цигари или фитнес, -за хамбургери или плодове?" да са очевидни, нещата придобиват различно значение, след като осъзнаем, че отговорът на тези въпроси променя цената на здравната ни застраховка от 500 на 1000 лв(напр.) годишно.

 • 3
  Avatar :-|
  д-р

  не съм съгласен и с кривата на сумите отделяни в здравеопазването и с констатацията ,че те били повече от преди .Например през 2000 год ,аз си закупих апартамент ,който струваше тогава 7000 долара или 15000лв по курса тогава ,сега същия апартамент след 7 години е на стойност 30000 евро или 60000 лева ,т.е грубо казано инфлацията пряко засягаща ме е 400% .Всъщото време от диаграмата личи ,че средствата за здравеопазване са се вдигнали 2.2 пъти ,Същото важи за всички други преки разходи в здравеопазването ,ако една ампула в спешния ми шкаф я купувах 2000 г за 40 ст ,сега е близо 4 лв средно.Няма да коментираме наемите ,а транспортните ми разходи ,тъй като съм общопрактикуващ лекар се увеличиха от 36 ст газ до 1.11лв сега .Ако заплатите в болниците тогава бяха 200-250 лв ,сега са 400-600 лв .Явно е недофинансирането на здравеопазването и за това не са виновни лекарите ,а изцяло държавата .Как ще коментирате ,че сумата отделяна от държавата за здравно осигуряване на децата до 18 г,на затворници ,социално слаби е от порядъка на 0.5% от минималната работна заплата месечно ,т.е.при мин запл.120лв по 60 стотинки месечно на човек,а при 180 лв по 90 ст месечно .Смятате ,ли ,че след влизане в ЕС и при европейски стандарти на цените за 10лв мгодишна вноска може да се изисква супермодерно ,безплатно и денонощно здравеопазване ,с всички екстри .Същото важи и за пенсионерите ,от които се удържат 6% от пенсии средно по 100 лв.Това са суми от държавата отделяни за близо 5милиона от гражданите .Още 1 милион се осигуряват на мин рз-или на 6% от 180 лв -10.8 на месец.Значи остават близо 1800-2млн граждани ,които са реално поддържащи системата .При реален излишък над 1 млрд евро годишно в бюджета ередно да се изплатят веднага 100млн евро стари борчове на болниците и приватизация на всички ,които не могат да си избият заплатите .При всичките мои уважения към добрите специалисти в някои клиники ,абсолютно е нерентабилно да се поддържат същите със по 60-80 човека персонал и 5 стационарно болни -просто се закриват тези клиники или се приватизират.

 • 4
  Avatar :-|
  reymon

  "Има опасност част от най-кадърните лекари да ги последват. ..."

  Хаха.
  Най-кадърните лекари одавна са напуснали държавата. Това може би и обяснява донякъде и проблемите в здравеопазването (те освен, че бяха най-кадърните, бяха и най-интелигентните (невероятно, но факт;)).

 • 5
  Avatar :-|
  Димитър Иванов

  Колко тъпо е казано в констутицията:

  Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
  (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.

  Безплатно е здравеопазването, а пък се финансира от държавния бюджет и тра-ла-ла... Всъщност, може би в съответния закон е указано какво и за кого точно е безплатно. Но безплатното здравеопазване е хем прах в очите, хем музика в ушите на електората на доц. Тодор Кумчев, заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване ("Коалиция за България"). При този министър и това правителство едва ли ще се стигне до ефективна реформа в здравеопазването, но пък най-малкото ще се подготви почвата за приемането на доста либерална такава при следващото правителство.

 • 7
  Avatar :-|
  Apolitichen

  Статията е много добра - една от първите, опитващи се да обхванат целия проблем. Липсва й само движението на приходните потоци за здравеопазване.
  Идеите на "икономистите" са пълна скръб - да имало "качествена услуга". А некачествената как следва да се дефинира- като погребална услуга? "Парите да следвали пациентите"- и ако пациентите не посетят болница,какво става с лекарите и болницата? И обратния случай - ако парите на пациента не стигат, защо изобщо е било необходимо да ги заделя?
  Постингът на Християн илюстрира некъдърността на българските икономисти и финансисти, чието мислене е съсредоточено да "вържат" сметките, а не да се постигне определената цел, за която са отпуснати средствата. За разлика от коафьорството, грешките в медицината често са непоправими (изваденията здрав зъб си о%

 • 8
  Avatar :-|
  Илко Кръстителски - д-р по икономика

  Статята е добра и представлява преглед на предходни публикации или отделни изказвания, на (съжелявам но не мога да изпозлвам думата ангажирани) свързани с проблемите на здравеопзването лица. Бих помолил авторите, да не преставят становищата на отделни икономисти като еталон за либерален подход. Идеите на наречените от Вас "либерални икономисти" са силни като медиини твърдения но се нуждаят от прецизиране, съобразено с настоящите за страната условия, което ги прави непредставителни по отношения на икономистите, аналзиращи с решаващи проблемите на българското здравеопазване.

 • 9
  Avatar :-|
  Longanlon

  #1 - отлична статия в линка, благодаря!

 • 10
  Avatar :-|
  В.Христова

  За какво здравеопазване говорим!!!??? Работех в Болница по физиотерапия и рехабилитация-Овча купел.Там не само се лекуваше,не само се провеждаше профилактика,но се правеше и наука и се обучаваха лекари,масажисти и рехабилитатори от България и чужбина. Сега там има само една неграмотна директорка т.нар.др.Иваничка Марковска,която почти съсипа VII-мо дкц и подкрепяна от приятели в МЗ успешно съсипа болницата.Принуди или директно уволни всички кадърни лекари и сестри и назначи такива,които хал-хабер си нямат от рехабилитация.Целта е да се съсипе болницата и да се купи на безценица.Да знаете каква апетитна хапка е това място!!!
  Това,за което пиша звучи като частен случай ,но то е една до болка позната практика.Пиша за тази болница,защото тя беше някакво изключение-рушветът и корупцията бяха непознати.Сега Иваничка превърта болните по 2-3 пъти с измислени диагнози,смуче пари от Здравната каса,а персоналът получава заплати с 3 месеца назад.Ако някой си мисли ,че в МЗ не знаят за това-просто се лъже.И за децата е ясно,че т.нар.директорка снася и там,за да си затварят очите.Е,това е нещастното ни здравеопазване,уви!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.