Новият брой: Накъде след вота
Close

Вълчи капан

Развалянето на концесиите за софийската чистота се оказа невъзможно

Изходът от кризата със столичната смет още не се вижда на хоризонта
Изходът от кризата със столичната смет още не се вижда на хоризонта
Изходът от кризата със столичната смет още не се вижда на хоризонта    ©  Юлия Лазарова
Изходът от кризата със столичната смет още не се вижда на хоризонта    ©  Юлия Лазарова

Финландска фирма ще наследи концесиите

През седмицата стана ясно, че преговорите за покупката на фирмите по чистотата се водят от името на новосъздаденото дружество "Новера" ЕАД. Тя е собственост на регистрираната във Финландия "Новера пропъртис лимитид". По думите на Георги Крумов българското дружество е 100% притежание на "Екуест" и е създадено специално за конкретния проект. "Екуест" преговаря с две австрийски и една германска фирма, специализирани в чистотата, от която предстои да бъде избран бъдещият партньор на фонда. Той ще стане съдружник и ще отговаря за управлението на дейностите по почистване на столицата.

Кметът поиска съкратени срокове за завода

Столичният кмет Бойко Борисов поиска да се съкратят сроковете за проектиране и екологични оценки на бъдещия завод за преработка на столичния боклук. Той стори това на среща със Съюза на издателите на вестници. Изчисленията на кмета показвали, че при сегашните тромави процедури завод може да има най-рано в края на 2010 г. И то при пълно съдействие от страна на държавата, тъй като част от разрешенията не зависят само от общината. Дотогава отпадъците ще продължат да се трупат за сметка на все по-големи разходи за балиране, транспортиране и съхранение. Идеята на кмета е разрешението на проблема със столичния боклук да мине по Закона за управление на кризи, което ще позволи съкращаване на сроковете.

Имало едно време един Вълк. Той живеел в общинската гора, където имал много приятели. Един ден те решили да дадат на добрия Вълк концесия до 2014 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  huaress

  Крумов няма да купи фирмите на Вълка докато не му гарантират построяването на завода за преработка на отпадъците, затова е говорил със Станишев, не за някакви си съветници. Премиерът обаче може да обещава всичко, но нищо не може да се направи за завода ако не се променят няколко нормативни акта. Освен това Икуест идея си нямат от опериране с отпадъци, така че ще трябва да вкарат фирма от бранша, най-вероятно Вълка ще си остане оператор, макар собственикът на акциите да бъде сменен. Но запомнете - без гаранция за завод сделка няма да има.

  Нередност?
Нов коментар