Дръж интернета!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дръж интернета!

Дръж интернета!

Как МВР си представя регулацията на глобалната компютърна мрежа и борбата с пиратството

Росен БОСЕВ, Петър ГАВРИЛОВ
4437 прочитания

Представете си следната неприятна ситуация: на връщане към къщи да срещнете пред входа група любезни (или не толкова) оперативни работници от МВР, които да ви кажат, че идват да обискират офис на пиратски сайт.

Офис, който за най-голяма ваша изненада се намира във... вашия дом. Точно това се случило на един от потребителите на тракерите, които през изминалата седмица бяха обект на специализирана операция на МВР и столичното следствие. Въп­росният човек се опитал да протестира, че това е домът, в който той живее със семейството си. Полицаите го парирали с железен аргумент: "Щом компютрите са в мрежа, значи е офис!"

Ако това не ви притеснява, чуйте друго: преди няколко дни полицията нареди на всички големи доставчици на интернет да спрат достъпа на клиентите си до един сайт, защото според тях чрез него се извършва нещо незаконно. Ако става без санкцията на съда, това практически е налагане на цензура. Още по-странно в случая беше, че някои интернет доставчици, включително БТК, "Орбител", "Нетиссат" и други компании с много клиенти, безропотно изпълниха разпореждането и спряха достъпа на клиентите си до част от интернет.

Ето така, за да се пребори с интернет пиратството, държавата използва най-тежката си артилерия. Шумната полицейска операция включваше целия набор от репресивни мерки - изземване на техника, арести и филтриране на интернет сайтове. За да спре нелегалното разпространяване на филми и музика в интернет, държавата практически погази фундаментални граждански права. Окей, няма спор, че с торент сайтовете се разменя основно пиратско съдържание, но дали това е цената, която всички ние трябва да платим?

Как се стигна дотук

Шумните събития от миналата седмица имат предистория още от края на 2006 г. Тогава Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) предупреждава собствениците на големите торент сайтове "да вземат мерки и да преустановят разпространението пос­редством техните тракери на обекти, защитени от закона за авторското право и сродните му права". "Разпореждането буквално казваше да спрем торент тракерите, защото са незаконни", каза за "Капитал" Димитър Ганчев, единият от собствениците на провайдъра "Бол.бг", който държи тракера torerents.bol.bg. Поставеният краен срок е март тази година. След изтичането му разследващите правят оферта, на която трудно може да се откаже. "Дадено ми беше да разбера, че в случай че не спра сайта, ще бъда арестуван", казва Елиан Гешев, собственик на най-големия български торент тракер arenabg.com. "Заплашиха ни, че ще изземат компютри и ще арестуват администратори. Ние сме интернет доставчик, това щеше да ни съсипе бизнеса", разказва Мартин Павлов, собственик на доставчика "Линкос", който доскоро държеше друг популярен тракер - zamunda.net. "Имаше обаждания от полицията с подобен намек", потвърждава и Димитър Ганчев от "Бол.бг".

В края на миналата седмица акцията е факт. Полицията обискира 14 офиса и конфискува 16 компютъра. При операцията бяха задържани единият от администраторите на zamunda.net и самият Елиан Гешев, на когото впоследствие е наложено прокурорско задържане за 72 часа. Голяма част от разпитаните потребители на тракера (големи ъплоудъри) са получили "обещанието" да не им бъдат повдигнати обвинения, ако свидетелстват срещу Гешев.

Веднага след операцията МВР свиква журналисти, пред които с гръм и трясък съобщи за "поредния успех" в борбата срещу интернет пиратството в България. Няколко дни по-късно Софийският районен съд (СРС) отхвърли искането на прокуратурата за налагане на домашен арест на собственика на arenabg.com. От съдебния акт става ясно, че целият шум е вдигнат на базата на обвинението, че чрез сайта си Гешев е помогнал на седем души да разпространят седемнадесет филма - заглавия като "Оливър Туист",

"Илюзионистът"

"Ледена буря" и т.н., чиито права се държат от "Диема вижън". Освен това собственикът на arenabg.com е обвинен, че е давал съвети във форумите на сайта и в някои от порнофилмите, които се разпространяват чрез тракера, участват лица, "които приличат на непълнолетни". От мотивите на определението на СРС става ясно, че по повдигнатите обвинения "не са налице каквито и да било доказателства за тези престъпления". Самата прокуратурата явно се е съгласила с определението на съда, защото не е намерила за основателно да протестира. Чрез говорителя на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев наблюдаващият разследването прокурор Радка Стоянова отказа коментар с аргумента, че производството е на ранен етап.

Това, което става ясно от действията на разследващите органи, е, че основната цел на акцията не е постигането на осъдителна присъда срещу евентуалните топ пирати, а просто респектиране на ползващите торенти. Така например, за да бъде осъден Гешев по обвинението за помагачество, наравно с него трябва да бъдат осъдени всички лица, на които той е помагал да извършва престъпления чрез сайта, т.е. всички потребители на arenabg.com. Този факт адвокатите на Гешев (чиито доводи съдът възприема напълно) определят като фрапиращ.

За да изпълнят

респектиращата си мисия

обаче, разследващите са използвали всички похвати на наказателния процес - претърсване, изземване, прокурорско задържане... Потърсихме мнението на адвокат, специализирал в подобни наказателни дела - Калин Ангелов. Според него използването на такива способи би било законно само ако това става за предвидените цели - да се докаже престъпление. Сами можем да се досетим дали ще бъде повдигнато обвинение срещу вероятно всички лица, които са качвали информация чрез arenabg.com от началото на 2006 г. насам. Според информацията на сървъра те са около 17 хиляди души.

Велизар Соколов, представител на BSA (Сдружението на издателите на бизнес софтуер), е на друго мнение. Той каза за "Капитал", че използването тези разследващи способни е абсолютно законно, имайки предвид, че става дума за разкриване на тежко престъпление. Според него "едва ли някой би си помислил, че разследващите ще тръгнат да повдигнат обвинение срещу всички - те ще изберат лицата, които са ъплоудвали най-голямо по обем съдържание". "Преследват се само т.нар. топ ъплоудъри", потвърди и следовател Василев. Факторът, който без съмнение обаче помага на полицаите, са последните промени на Наказателния кодекс, криминализиращи тегленето дори и на една песен от интернет.

Най-критикуваният момент от операцията обаче беше моментът, когато главен инспектор Явор Колев от ГДБОП (вече наричан по форумите Шалтер Колев ;-)) издава полицейско разпореждане, с което задължава по-големите

интернет доставчици да спрат достъпа

на своите потребители до страницата arenabg.com. Самият документ, който според юристи е пълен с неточности и грешки, бързо беше определен като опит за налагане на цензура от страна на МВР в интернет пространството. Въпреки съмнителната си юридическа стойност разпореждането е изпълнено автоматично от някои интернет доставчици.

"Филтрирането на достъпа имаше за цел да ограничи достъпа до сайта, за да се избегне манипулирането на данните на сървъра - оправдава разпореждането Светослав Василев и дава друг пример - като стане местопроизшествие, полицията го загражда с цел да запази следите." Не така мислят други юридически експерти. Главен инспектор Колев, чийто подпис седи под разпореждането, не отговори на изпратените от "Капитал" въпроси до редакционното приключване на броя.

В понеделник след нова заповед на МВР филтрирането все пак беше прекратено.

"За съжаление на нашите клиенти трябваше да изпълним разпореждането, защото е издадено от компетентен орган", коментираха за "Капитал" от БТК. На друго мнение обаче е Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации (СЕК) и управител на "Спектър нет". "БТК вероятно не разбира същността на това, което става", смята той. "Просто не може да се филтрира транспортната среда, за да се реши проблем, който е извън нея", казва Теодор Захов. Според други мнения това е все едно да се прекъснат всички комуникации с Ирак или Иран с мотива "там има терористи".

Дори след като полицията използва най-тежката артилерия и похвати срещу торент тракерите и дейността им бе до някъде ограничена, най-дразнещата форма на пиратство - сергиите с дискове, продължава да съществува. Площад "Славейков", на по-малко от 500 метра от МВР, е най-баналният пример за това. "Правомощията на следствието са ограничени и нямаме отношение към разследването на подобни престъпления", беше извинението на следовател Василев.

Логично обаче се появява въпросът: ако шумните и избирателни действия на правоохранителните органи нямат за цел осъждането на дадени лица, какво искат да постигнат с действията си. За съжаление всички други хипотетични отговори - сплашване (другата дума, съответстваща на полицейския евфемизъм "респектиране"), разчистване на пазара за други играчи, подсилване на легалните продажби, желание за развитие в професионалната кариера - говорят предимно за едно нещо: неприятна сплав от некомпетентност и нечистоплътност. Ясно е, че полицията прави първите си стъпки в разследването на киберпрестъпленията, но от самото начало трябва да знае, че фундаменталните граждански права важат със същата сила и в интернет...

Представете си следната неприятна ситуация: на връщане към къщи да срещнете пред входа група любезни (или не толкова) оперативни работници от МВР, които да ви кажат, че идват да обискират офис на пиратски сайт.

Офис, който за най-голяма ваша изненада се намира във... вашия дом. Точно това се случило на един от потребителите на тракерите, които през изминалата седмица бяха обект на специализирана операция на МВР и столичното следствие. Въп­росният човек се опитал да протестира, че това е домът, в който той живее със семейството си. Полицаите го парирали с железен аргумент: "Щом компютрите са в мрежа, значи е офис!"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

124 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Алекс

  Уважаеми господа от в-к Капитал,

  Откога да се защитава кражбата и незачитането на авторски права е политика на вестник, който претендира да е икономическа трибуна?

  Твърде, твърде разочароващо. Вчера Бойко Борисов защитавате, днес кражбата на интелектуален труд.

  Прочее, крадците винаги са защитавали и харесвали кражбата. Само на собствениците не им харесва. И на икономистите (освен тези в Капитал, очевидно)

  Но да се върнем на торентите и Бойко Борисов. Защитавате и двете и то пламенно. А те много си приличат - метод за присвояване на чужда собственост и всеизвестен гангстер и бандит.

  Повечето ползватели на торент тракери са деца. Не ги баламосвайте с права и антицензурщина. Някак не е редно. Ще вземат да останат с впечатление, че е справедливо да се краде...

 • 2
  Avatar :-|
  Longanlon

  Май баламосаният сте Вие, господине... в главата.

 • 3
  Avatar :-|
  Алекс

  Хайде появиха се и тук платените клакьорки на Амотера, ГДБОП, Велизарчо Авенюто и Армутлиева. Марш от тука, че ако зависеше от вас и въздуха, който дишаме ще е "защитен". Авторските права са на изживяване и никога не са били *авторски* винаги са били *разпространителски* права. Времето на държавно гарантираните монополи свършва, или се кавайте на влака или си стойте на гарата (и без това никой не ви иска).

  Без значение дали има нарушаване на "авторски права" или "авторски кривини", цензурата е нещо, много, много по-лошо. Особено пък когато е наредено от милицията, защото така е решила. Не зная дали ще доживеем деня в който прокуратурата ще се самосезира за откровено незаконните изпълнения на ГДБОП. Поръчките трябва да бъдат разкрити, а не Анриян Ценов да ми размахва телефон на кой Явор Колев и на fast dial.

 • Akronis
 • 5
  Avatar :-|
  понг

  Моля, моля, в тази статия става дума най-вече за полицейщина и рекет, и няма никаво отношение към правата. • Анти

  До господинът от #1 - само че за ваше голямо съжаление дори съответната комисия към ЕС смята, че разпространението по Интернет и използването когато е за лични цели а не с търговска цел не е криминално деяние. И сега какво ще кажете, а? Мнооооого жалко за вас, господа фенове на милиционерското недоразумение Явор Колев.

 • 7
  Avatar :-|
  майселф

  Ако ГДБОП спрат Арена хората ще продължат да теглят от чуждите тракери, аз лично не виждам голяма разлика освен че ще намалее скоростта на теглене

 • 8
  Avatar :-|
  Капиталист

  Поздравления за хубатава статия. Благодаря "Капитал". Прочел съм всяка една статия в IT частта и мога да твърдя, ще това са най-компетентните и най-точните обзори на събитията случващи се през седмицата.

  Г-н Алекс, не знам къде прочетохте между редовете, че автора защитава кражбата на авторски права. Статията въобще няма нищо общо с тази тематика. В случая се засяга некомпетентността и неадекватността на нашата родна полиция и се правят някои лесни за досещане изводи, без да е необходимо да се споменава фирмата поръчала си представленето. Както и да е, статии на тема "авторски права" можете да намерите в архива на Капитал.

  майселф - скоростта на сваляне няма да намалее. Скоростта на сърфиране до самият торент сайт ще намалее.

 • 9
  Avatar :-|
  Веселин

  Първо: Това е втората статия (а още не съм прегледал всички) във която текст е насложен в/у снимки. Този проблем съществува откакто промениха формата на Интернет изданието (с цел подобряване на качеството предполагам) и се появява във всеки брой. Уважаеми в-к "Капитал", някой от Вас прави ли си труда да види "продукта" който представяте?
  Второ: Извинявам се че пиша не по темата, но отдавна ме дразни.
  Трето: Да си дойдем на думата. Аз отдавна не съм бил в БГ затова имам един въпрос. Още ли могат да се купят пиратски дискове от Славейков? Защото по мое време когато полицията и съответните органи обясняваха как се борят с пиратите, сергиите на Славейков си работеха на пълни обороти. Та просто ми е любопитно, махнаха ли сергиите на Славейков щом стигнаха до сървърите и офисите на Интернет доставчиците?

 • 10
  Avatar :-|
  petkov

  Идеята ,на МВР е много ясна ,да се намери рабата на доста хора. Всъщност се прахосват бюджетни средства. Торентите ги има в цял свят ,ще ги има и в България. Органите на реда не притесняват хиляди корумпирани лекари ,катаджии ,чиновници и тн ,но все пак трябва да се отчита дейност. Малко ,като в казармата ,кипи безсмислен труд. Сървърът не е в България ,как ще бъде спрян. Времената на грубата цензура безвъзвратно свършиха. Ако не от "Арена" ще си тегля от "Пиратбей" или хиляди други места ,макар и по-бавно. Аз имам в компютъра софтуер за 13 хил долара(нелегален).Ако не беше този злодей Гешев разбира се щях съвсем легално да си го купя. Институциите в България не функиционират ,а особено родната полиция проявява чудовищна некомпетентност. Май е вярно ,че няма вицове за полицаи...всичко е истина.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK