В мрежата на президента
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В мрежата на президента

С частична промяна в отбора си Първанов ще чертае новите национални приоритети

В мрежата на президента

Екипът от съветници на Георги Първанов може да захрани няколко кабинета

2467 прочитания

С частична промяна в отбора си Първанов ще чертае новите национални приоритети

© Надежда Чипевa


"Конституционната юридическа дреха, която е ушита за президента, е толкова голяма, колкото е личността, която я изпълва."

Това е един от съветите, който Георги Първанов получава за своя втори мандат. Сигурно затова онези, които са слушали президента при представянето на новия му екип тази седмица, може да са се заблудили, че държавният глава в България:

- определя националните приоритети на държавата и ръководи политическия дебат в обществото

- изпълнява функцията на коректив на изпълнителната власт - участва в процеса на децентрализация и осигурява връзката между централната и местната власт - подпомага министър-председателя, финансовия и социалния министър при формулирането на социално-икономическите приоритети
- осъществява връзката с гражданското общество

- грижи се за хората с увреждания или в неравностойно положение и т.н., и т.н.

В действителност възможностите на президентската институция са много по-скромни. (А отдавна констатиран проблем е диспропорцията между правомощията на държавния глава и процедурата, по която той се избира - преките национални избори.)

Ако в международните контакти президентът все пак е лицето на държавата, то в полето на вътрешната политика той е почти безсилен. Държавният глава може да връща закони, но парламентът е в правото си да не се съобрази с ветото му. При съставянето на правителства функциите му са чисто технически и церемониални - той само свиква избори и връчва мандати. Нито дума за посредничество, арбитраж или друга намеса в преговорите между политическите сили - нещо, което се случи преди почти две години, когато Първанов препоръча правителство от поне три парламентарни партии и си извоюва званието "архитект на тройната коалиция".

Тази седмица - три месеца след официалното си встъпване като държавен глава втори мандат, Първанов представи новата си администрация, като специално подчерта предпочитанията си за думата нова, а не втора. Той нареди около себе си 29 души. Този внушителен брой юристи, икономисти, политолози и друг тип представители на академичната общност силно контрастираше с тясната дреха на президентските правомощия. Държавният глава обаче обясни, че политиката, която смята да води занапред, е на отваряне на президентската институция чрез привличането на още нещатни сътрудници. Все пак Първанов направи уговорката, че секретарите "изразяват позиция тогава, когато президентът или вицепрезидентът са преценили, че има нужда от засилване на аргументацията". А иначе лицето на институцията са самият президент и неговото вице.

"Последните три месеца бяха

Време за равносметка

за търсенето на нови решения както с оглед на организацията на работа на самата администрация, така и с оглед на националните цели и задачи. Имахме нужда от време да подредим собствения си дом." Така държавният глава обясни закъснението, с което влиза във втория си мандат. В пълен дисонанс с пропилените три месеца обаче президентът заяви желанието си президентството да не е реактивно, както досега, а да прави изпреварващи ходове. Амбиция, която не се връзва особено с последвалата новина, че Първанов планира в близко бъдеще да представи своя икономическа стратегия, която екипът му пишел вече втора година.

Презентацията на екипа се случи горе-долу седмица след като в медиите изтече информация за тайна работна среща на Георги Първанов и секретарите му в Пампорово. На нея били обсъдени вторият мандат на държавния глава, стабилността на политическото управление и активната роля на президента след края на управлението му. Всъщност при официалното представяне на съветниците си Първанов даде доста сигнали за бъдещите си намерения.

"В българското общество има дефицит на идеи", констатира държавният глава и добави, че отсега нататък "президентството ще формулира теми и ще предлага решения". Няма да скучаете, обеща президентът, който между другото често е упрекван, че е скучен и равен като политически образ. "Уверявам ви, че няма да скучаете, ако, разбира се, производството на стратегически, програмни политически продукти не е скучно занимание." Експозето на президента беше изцяло в духа на "големите проекти" и "широките кръгове от хора". Дори и графичното представяне на новата административна структура представляваше серия от концентрични кръгове, структурирани около фигурата на държавния глава.

Впрочем целият (засега вътрешноинституционален) дебат за ролята на държавния глава след изтичането на мандата му поразително напомня на разговора, който тече вече втора година в Русия относно бъдещето на Путин и евентуалните му професионални и политически занимания. Аналогии могат да се открият също и между "новия български проект" на Първанов, който той обяви за запазена марка на втория си мандат, и "националните проекти" на руския държавен глава, обявени през 2005 г. в сферата на селското стопанство, образованието и строителството. Доколко е възможно

Наследникът на Първанов

да бъде излъчен от същия мозъчен тръст, или ако останем в речника на държавния глава - от същата администрация, която тази седмица беше представена на медиите, е въпрос, който е обсъждан в Пампорово. Със сигурност обаче следващият президент на Русия ще бъде посочен от Путин и от неговия кръг тайни съветници - хора, лоялни на президента и свързани с него от десетилетия, които не вземат пряко участие в политиката и нямат амбиции за Кремъл. Сред тях са началникът на Федералната служба за охрана ген. Евгений Муров, шефът на личната му охрана ген. Виктор Золотов, ректорът на Политехническия институт в Петербург Владимир Литвиненко, ученият юрист от Града на Нева Николай Егоров, прессекретарят му Алексей Громов и шефът на руските железници Владимир Якунин, бивш агент на КГБ. При представянето на екипа на Първанов, случайно или не, кръгът беше почти същият - присъстваха директорът на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, шефът на контраразузнаването главен комисар Иван Драшков, както и директорът на службата за охрана ген. Румен Миланов. А сред доверениците на държавния глава е ректорът на УНСС Борислав Борисов, както и новото попълнение - икономистът, който през 2001 г. изпадна от листата на НДСВ заради принадлежност към ДС, Венцеслав Димитров.

Изненадващо един от най-ефектните приоритети, обявени от Първанов, е намерението му да формира мрежа от клубове на президентската власт. "Да създадем мрежа от клубове не само в София, но и в страната, където има много неизползван управленски и професионален потенциал - хора от бизнеса, управленци, интелектуалци - млади, стари", каза държавният глава. Силната връзка на Първанов с местните бизнесмени, кметовете и т.нар. интелектуалци - предимно от културния елит отпреди 1989 г., се видя най-детайлно по време на кампанията му миналата есен. Тогава за много хора беше въпрос на чест да се включат в агитката. Заради подписа си в подкрепа на президента кметът на Каварна Цонко Цонев дори жертва Бойко Борисов и бъдещето си в ГЕРБ. Друга мрежа, която Георги Първанов смята да продължава и занапред, е Клуб 100. Инициативата стартира през 2000 г., когато той още беше лидер на БСП. В клуба се включиха проф. Андрей Пантев, Стоян Александров, Ивайло Калфин, Ирина Бокова, Стефан Данаилов, Евгени Гиндев, Нансен Бехар, проф. Димитър Иванов от Лондон, Александър Арабаджиев, Андрей Пръмов, Виктор Пасков, Огнян Сапарев, кметът на Бургас Йоан Костадинов и др. Голяма част от тези хора след това намериха реализация във висшия ешелон на държавната власт при премиера Сергей Станишев. Оттук и славата на президентската банка кадри. Само за последните две години от "Дондуков" 2 излязоха един министър и вицепремиер, главен прокурор, конституционен съдия, член на Висшия съдебен съвет и известна бройка посланици. "Голяма част от моите секретари, съветници, с които тръгнахме през 2002 г., получиха нова и много от тях не лоша реализация, която приемам като комплимент за кадровата ми политика", каза и самият Първанов. Той не скри намерението си дори да засили тази политика на президентството и в бъдеще.

Едва ли обаче представите на Първанов за бъдещата му роля в държавата се свеждат само до селекцията на потенциални управленци. Този ресурс очевидно има и по-дългосрочни цели. Първанов опроверга категорично версията, че ще прави нова партия - версия, която се появява и изчезва периодично. "Не може днес президент, утре партиен лидер", каза Първанов, пренебрегвайки кариерата на френския президент Де Гол и директно атакувайки Петър Стоянов. Факт е обаче, че му е прекалено рано да мисли за партийно строителство. До края на мандата му има още почти пет години, а преди това му предстои нелеката задачата да имплантира достатъчно свои хора в следващата власт през 2009 г., когато изтича мандатът на това правителство.

В какви конфигурации ще играят те ще стане ясно след серията избори, когато политическият пейзаж се преформатира.

"Конституционната юридическа дреха, която е ушита за президента, е толкова голяма, колкото е личността, която я изпълва."

Това е един от съветите, който Георги Първанов получава за своя втори мандат. Сигурно затова онези, които са слушали президента при представянето на новия му екип тази седмица, може да са се заблудили, че държавният глава в България:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Селкор

  Олио да те попари, Гоце!

 • 2
  Avatar :-|
  Дядо Петър

  Президенството е типичен пример за раздуване на една по начало излишна институция.
  Която се използва в момента изцяло за личните цели на комунистическото ченге Гоце.
  Позор за всичките му "експерти" - помагачи. За няколко допълнителни гроша се продават на комунистическото мекере.

 • 3
  Avatar :-|
  Дядо Петър

  Президенството е типичен пример за раздуване на една по начало излишна институция.
  Която се използва в момента изцяло за личните цели на комунистическото ченге Гоце.
  Позор за всичките му "експерти" - помагачи. За няколко допълнителни гроша се продават на комунистическото мекере.

 • 4
  Avatar :-|
  Дядо Петър

  Президенството е типичен пример за раздуване на една по начало излишна институция.
  Която се използва в момента изцяло за личните цели на комунистическото ченге Гоце.
  Позор за всичките му "експерти" - помагачи. За няколко допълнителни гроша се продават на комунистическото мекере.

 • 5
  Avatar :-|
  Демилитаризиран

  Браво на редакцията на в.Капитал!!!!
  Желев бе "О", Стоянов "5", Първанов І "10". Погледнете снимката! 50% от хората запечатани на нея са на`учени с юмрук да спират българските идеи и да реализират идей, създавани не в България! Хора, които никога не са вървели по път, определян от тях самите! Те не могат да правят пътеки с ходене, а да спират хората, които могат да ходят там, където няма пътища! Новата администрация - Първанов ІІ, в новото хилядолетие върна България на ниво "-О". Жалко!
  Да се надяваме, че това нама да бъде причина още 1 милион млади българи да напуснат България.

 • 6
  Avatar :-|
  Сестримски

  Гоце наш!http://oshte.info/004/10/1210/07.htm

 • 7
  Avatar :-|
  Реалполитик

  Първанов не е легитимен, това е ясно. Въпреки комфорта на институцията президент, Първанов няма никакви заслуги към тази държава.

  Защо и на кого прилича той? Разберете на http://realnapolitika.blogspot.com/

 • 8
  Avatar :-|
  Съселянин

  Момчето много се назорва.

 • 9
  Avatar :-|
  д-р Стоилов

  Аз съм комунист по убеждения,но не гласувах за др.Първанов.
  Сякаш съм предчувствувал,че във ІІ-я му мандат трябва да намразя действията му.
  В І-я ,само не ги харесвах.
  А не помня за кого гласувах преди това,дано не съм за него.Вероятно не съм,щото още в началото,съпругата ми,бивша комунистка,сега предателка,ми говореше,че,ето,пак комунист щели да изберат.Отговорих й,че той е другата дума започваща с К и завършваща на ист от 9 букви ?

 • 10
  Avatar :-|
  неангажиран

  Случаен човек без интелект, тежест и морал. Едно безвъзвратно изгубено време.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK