Тотална корупция

Следствието, "Булгартабак" и Държавният резерв могат да се окажат част от обща верига на злоупотреби и изнудване

Следователят, който "снася" тайни на заподозрян по топ делото за "Топлофикация", би трябвало да бъде разследван от шефа си. Освен ако самият шеф на следствието не беше обвинен, че рекетира държавни служители, за да върши политически услуги на ДПС.

Това би трябвало да е казус за прокуратурата, освен ако разплитането на случая не застрашаваше правителството. Изтичане на информация, изнудване на магистрати, рекет на държавни фирми, черна политика - какво ли няма в скандала, който най-неочаквано се заплете през седмицата и по всичко личи няма да е от "тридневните".

Ако тази история трябваше да започне по друг начин, тя щеше да разказва за печалното държавно предприятие "Булгартабак" и за това как неспиращите опити да бъде ползвано за черни партийни каси заплашват не просто да го потопят (виж стр. 44-45 в К2), но и да провалят уж демократичните механизми за управление на държавата. Съвсем не случайно пак тази седмица представителите на ДПС в правителството отново блокираха решението за приватизация на "Булгартабак" и влязоха в директен конфликт с екипа около икономическия министър от БСП Румен Овчаров.

Сглобяване на картината

Верижното "изпускане на нерви" в оформящия се корупционен скандал започна с изненадващ анонс на ръководителя на Националната следствена служба Ангел Александров. В сряда той обяви, че предлага на Висшия съдебен съвет да уволни дисциплинарно следователя по делото "Топлофикация София" Татяна Шарланджиева, защото изнасяла информация към разследван по същия случай. От неофициални източници веднага изтече информация, че става въпрос за бизнесмена Красимир Георгиев - шеф на консултантската фирма "Фронтиер", който има общ бизнес с майката на обвинения шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров и се сочи като близък с Румен Овчаров. Контактите на следователката с Георгиев и опитите й да го предпази, пак според източници от ВСС и прокуратурата, били засечени от разговори по телефона директно и през зам.-министъра на икономиката и лична приятелка на Шарланджиева - Корнелия Нинова.

Източници на "Капитал" потвърждават, че подслушаните разговори са в подкрепа на обвинението за изтичане на информация по делото.

Един грях ражда друг

В деня, в който беше разпъната на всички първи страници на вестниците, следовател Шарланджиева реши да се брани и направи потресаващи разкрития. По думите й шефът й Александров е оказвал натиск върху нея и Корнелия Нинова по съвсем други теми. "Познавайки нашето приятелство, той се опи­та да се възползва от отношенията между нас, за да лобира за определени икономически интереси в "Булгартабак" в областта на хазарта, а така също и в Държавния резерв", каза на специална пресконференция следователката. Казаното беше потвърдено от доскорошната й пряка началничка в следствието Зоя Иванова, подала оставка според двете под натиска на Александров.

Часове след необичайната пресконференция зам.-министър Нинова потвърди думите на приятелката си, с която навремето заедно били следователки.

От откъслечните обяснения изплуваха следните твърдения:

- че чрез двете си подчинени Александров натискал Нинова да изрови компрометиращи данни за шефа на "Булгартабак" Христо Лачев. Зам.-министърът е и председател на съвета на директорите на холдинга. Според нейните изявления отказала да извърши на пръв поглед странната услуга.

- другото искане на шефа на следствието към Нинова (която е и представител на Министерството на икономиката в междуведомствена комисия по Държавния резерв) било да подкрепи деблокиране на големи количества жито от резерва.

- и трето, Нинова да въздейства в комисията по хазарта, за да се даде лиценз на "една фирма за внос на машини за хазартни игри". Според обекта на трите желания въпросната фирма не била доказала произхода на средствата си (виж карето за хазарта).

Пред bTV Нинова разказа, че й били откраднати два автомобила. Първия път това станало след отказа да осигури документи срещу шефа на "Булгартабак", а втория - след гласуването за разблокиране на стоки от резерва. Тя получила и бележка от крадеца "Да би мирно седяло, не би чудо видяло".

И пак "Булгартабак"...

Смелостта на трите дами за момента спря дотук. Източници на "Капитал", близки до икономическото министерство, обаче пот­върждават за натиск по линия на "Булгартабак" и посочват, че той тръгва от средите на ДПС. За Ангел Александров се знае, че е в приятелски отношения с Ахмед Доган, чийто следовател е бил още от социалистическо време. При предното правителство именно ДПС блокира в парламента закриването на Националната следствена служба. Партията на Доган е и с "традиционни" интереси в "Булгартабак", чиято приватизация провали по време на кабинета "Сакскобургготски". Голяма част от електората на ДПС се изхранва от отглеждане на тютюн, който държавната компания изкупува и през годините на прехода този факт винаги е диктувал политиката в сектора.

Субсидиите за тютюно­производителите са в основата на влиянието на ДПС в турските райони и затова политически темата "Булгартабак" е изключително чувствителна. Този инструмент обаче изчезва от само себе си. В момента дружеството е подложено на чудовищен конкурентен натиск от водещите световни фирми (БАТ, "Импириъл табако", "Филип Морис" и др.), след като от януари заради членството в ЕС пазарът в България се либерализира и редица световни марки влязоха на много ниски цени.

Пазарният дял на "Булгартабак" започна стремително да спада, а финансовото състояние да се влошава. Вече е очевидно, че ако не се приватизира спешно, като държавно, дружеството едва ли ще оцелее повече от година-две. Затова този път изглеж­даше, че има политическо съгласие, включително и от ДПС, за бърза приватизация. Изглежда обаче, движението има по-голям интерес да запази "Булгартабак" държавен.

Според източници на "Капитал" неотдавна заместникът на Емел Етем в Министерството на бедствията и авариите и шеф на Държавния резерв Делян Пеевски е поискал от името на ДПС ръководството на "Булгартабак" да отчислява месечни "вноски". Източниците ни не изключват възможността и да става въпрос за "частна инициатива", без задължително в ДПС да знаят за това. Пеевски, който се оказа, че в същото време е и следовател в отпуск (вижте текста за него), отрече да е правил това. На въпрос на "Капитал" дали е имал срещи с ръководството на "Булгартабак", на които е искал пари от името на ДПС, той обясни, че с Корнелия Нинова се е срещал само официално на заседания на Държавния резерв, а с Христо Лачев никога не се е виждал.

Според историята, която потвърждават няколко свързани с "Булгартабак" източника, шефовете на холдинга били посетени и лично от Ангел Александров и предупредени, че ги чакат следствени действия, които да ги компрометират и да доведат до отстраняването им. Думите на следователката и зам.-министър Нинова подозрително съвпадат със странната история. "От месеци съм обект на натиск от страна на директора на НСлС г-н Ангел Александров…Нямам и никакво намерение да пълня черни каси с парите на "Булгартабак", казва Нинова в изявлението си до медиите.

В крайна сметка от "Булгартабак" сами поискали от финансовото министерство да им бъде направена ревизия, която да покаже, че няма нищо за криене, и така да се неутрализира натискът за източване на средства от него. Това и се случило - започнала пълна данъчна ревизия, която все още продължава, казаха от Министерството на икономиката. От ведомството потвърдиха, че самият изпълнителен директор Христо Лачев е настоял за нея.

Deja vu

Пак тази седмица ДПС отказа да подкрепи изваждането на "Булгартабак холдинг" от списъка на предприятията, забранени за приватизация. Това е единствената пречка пред продажбата на цигарените фабрики. Предложение беше внасяно от Румен Овчаров на последните две заседания на правителството, но остана неприето. Според източници от Министерския съвет причината за това е именно несъгласието на минис­трите от ДПС.

Освен че ги отрязали за финансиране от тютюневия холдинг, Овчаров и Нинова отказали да подкрепят и схеми за източване на държавния резерв. Миналия месец Пеевски внесъл предложение за освобождаване на големи количества пшеница. То не беше мотивирано и гласувах против, каза Нинова пред bTV, без да уточнява вида на стоката. "Мисля, че това изчерпа търпението на Ангел Александров. След моето гласуване Зоя Иванова ми се обади, че г-н Александров е много ядосан и може да има неприятни последствия за мен." Източници на "Капитал" твърдят, че сделката все пак е реализирана - продадено е жито на ниска цена, след което отново е купено за резерва, но по-скъпо.

Буквално преди дни от Държавния резерв поискали с писмо Овчаров да предложи на правителството да бъдат отпуснати 170 млн. лева от бюджета за закупуване на горива. Министърът отказал, защото искането не било добре аргументирано. След "Булгартабак" това явно преля чашата на търпението на ДПС и те започнаха агресивна кампания срещу екипа на Овчаров, тълкуват ситуацията източници, близки до ръководството на ведомството.

Помни Шулева!

От икономическото министерство коментираха връзката между тези събития по следния начин: "Надяваме се, че поведението на ДПС по изваждането на "Булгартабак" от забранителния списък не е промяна в политическата позиция, а процедурен въпрос. Нашето становище е категорично - приватизацията е единственият правилен път за "Булгартабак". В противен случай ще трябва да се зат­ворят фабрики и да се закрият работни места, за да се направят останалите производства по-конкурентни на пазара. Трябва да е ясно кой стои зад това и кой ще понесе политическата отговорност за последиците."

Ясно е, че зад всичко това стои ДПС, коментира неофициално високопоставен служител в министерството. "Никой обаче няма да посочи директно Доган като виновник. Ако сега посочим с пръст ДПС, може да се стигне до криза в правителството и после връщане назад няма", смята той. Ако не доведе до развод в коалицията, това може да струва изгарянето на един министър, най-вероятно Румен Овчаров. С две думи - "Помни Шулева!" При правителството на НДСВ се стигна до подобен конфликт между НДСВ и коалиционния партньор ДПС пак за "Булгартабак", при което ролята на бушона-спасител на коалицията се падна на икономическия министър Лидия Шулева.

Ако тази история трябваше да има друг край, той щеше да бъде: на първия ден след скандала "Шарланджиева - Александров - Нинова - "Булгартабак" - Държавният резерв - последният да затвори вратата..." прокуратурата остана мълчалива. Неофициално представител на институцията коментира, че Александров има голям авторитет във Висшия съдебен съвет и при тази му структура е малко вероятно опашката на разкритията да го засегне.

По-лошият извод засега е, че при тази структура на властта е малко вероятно и други разследвания да видят бял свят.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


40 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Булгаристан

  Булгаристански работи. Затова на тази територия и казват Булгаристан - заради булгаристанците, като тези горните в статията.

 • 2
  Avatar :-|
  k

  не сте написали нищо за отговора на Александров

 • 3
  Avatar :-|
  CommonSense

  Ето сега е момента другарят шеф от ЕС, който миналата седмица изяви желание да бъде даден втори шанс на агентурни лекета, д ани обясни какво точно е имал впредвид. И какво точно им липсва на ченгетата от ДПС например? Може би още един Булгартабак?

 • 4
  Avatar :-P
  Krasavez

  Всичко това е много страшно. Ако журналистите се разровят по дьлбоко ще открият много странни неща са които никои не пише и говори. Например по новините даваха за някакъв шеф как назначил любовницата си на голям пост в същата фирма. Както се случва в белите страни стана межд. скандал и лицето е помолено да напусне. Защо ли ми се струва че и тук се случва това но резултата е друг -любовницата на Ал.......ов какьв ли пост заема, дали не я повишиха преди време и дали не и купиха общински апартамент. Едва ли сигурно сьм сьнувал това не е нормално да се случи.

 • 5
  Avatar :-|
  Баранов

  Тази вълна няма общо с обичайното изпускане на вода от бента ... Собствено , стената му се пука ... А жителите от "долината" са в длъжност , всичката си тревога да дигнат ...

 • 6
  Avatar :-(
  N

  Izkluchitelno mi e interesno niama li kak da se opishe stroino rabotata na vsichki predstaviteli na DPS vuv vlastta i kakvi rushveti snasiat. Ako v tozi sluchai ne si otide suotvetniat "goliam shef-sledovatel" i ne se spomenat tochnite sumi, ste si izglejdame kato v linka za Bulgaristan i tova ne e nikak veselo

 • 7
  Avatar :-(
  Soni

  Споко иде предпазната клауза по глава Правосьдие. Ще стане много яко - никоя страна членка няма да признава актовете на сьдебната ни система. Така те ще касаят само нас, а нормалните хора ще са ОК с нищо няма да им навредим, НСБОП няма да им почука на вратата и да им вземе компютара шото имали качени 2 филма и т.н.

 • 8
  Avatar :-|
  Гаус

  Не е луд който яде и т.н. .Но проблемите не са основно в прокуратурата , следствието, съда и правителството.Основен проблем според мен е липсата на качествена журналистика /4-та власт!!/ в държавата. Напишете кой е Пеевски, с каква заплата поддържа стандарта си...Ама не би трябвало аз да ви уча.

 • 9
  Avatar :-|
  komizioner

  tova ne e novina,dragi mi kapital.v publi4noto proztranztvo odavna vitae prizraka na politi4ezkata korupziq,ama ob6teztvoto ni ze pravi na priqtno razzeqno.ot 17 godini nazam ze krade na kilo.i koztov i zarq i pez,zokola i toj z negovite obry4i ot firmi.lo6oto e 4e zi zatvarqme o4ite i turpim tova maroderztvo.pone 1 politik da ozydqt i ze nadqvam 4e pone malko 6te krotnat.za zyjalenie nqma koj da go ozydi za6toto vzi4ki za vyrzani na prinzipa na zka4enite zydove.....

 • 10
  Avatar :-|
  Soni

  Истината е някаде там, но за сьжаление ние , тези дето си даваме баницата никога не я научаваме.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход