Външен човек

Външен човек

Брюксел може да дари наблюдение над делата в България като последен шанс за реформи

1683 прочитания

Вероятно някои министри в правителството са си мислили, че е особено оригинално да поискат европейски експерт да наблюдава скандалите в България.

Реакцията на Европейската комисия обаче показва, че за нея това е фарс, от който тя не може да се измъкне.

В понеделник министърът на вътрешните работи Румен Петков и главният прокурор Борис Велчев изпратиха писмо до Европейската комисия (ЕК) с молба експерт от ЕС да бъде изпратен в София, за да наблюдава хода на следствените действия. На другия ден Велчев уточни, че експертът трябва да се увери, че прокуратурата и полицията работят обективно и безпристрастно.

Писмото обаче показва, че в правителството цари или

паника

от реакцията на Брюксел по продължаващите скандали в България, или тотална некомпетентност. В писмото изпратено до ЕК изобщо не се казва какво точно би правил този експерт, какъв би бил смисълът от неговото идване и какъв би бил достъпът му до информация. Първоначалната реакция е била учтив отказ - изказването на представителя на комисията в София Майкъл Хъмфрис у нас беше в този дух. Безсмислието на молбата се подсилва от факта, че Делегацията на ЕК в София редовно получава информация, посолствата на страните членки наблюдават случая, главният прокурор има холандски съветник, а в България има 22-ма европейски експерти, разпределени по различни съдилища. Още един експерт повече или по-малко няма да окаже решаващо значение. Освен това, както коментира служител на комисията, "в Брюксел нямаме експерти по управление на България, това си е ваша работа".

В крайна сметка е преценено, че присъствието им е безсмислено, но ако не го направят, ще понесат критики от страните членки, че не реагират на корупцията в България. Говорителят на генералния секретар (най-висшата административна длъжност в ЕК) Катрин Дей, до която е изпратено писмото, каза за "Капитал", че чакат разяснения от главния прокурор и вътрешния министър в понеделник. Друг източник смята, че наблюдението ще бъде договорено от премиера Сергей Станишев при срещата му с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в Загреб. Брюксел има голям арсенал от инструменти, които се ползват, когато трябва да се даде рамо на правителство в нужда. Например през 2002 г. беше договорена партньорска проверка, за която правителството твърдеше, че ще преразгледа затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Тогава от комисията никой не уточни, че проверката няма такава цел, за да помогне на кабинета да преодолее обществените критики.

Каквато и да е реакцията на ЕК, почти сигурно е, че България ще загуби най-верния си лобист в нея. Източници от институцията твърдят, че комисарят по вътрешен ред и правосъдие Франко Фратини, за който се смята, че подкрепя България в решаващи моменти, се почувствал омърсен от замесването на името му в корупционните скандали. Ако не друго, той едва ли втори път ще дойде да кара ски в Боровец.

На теория може да има две ползи от евронаблюдателя. Оправдавайки се с него, българските власти да предприемат по-радикални действия, което досега се е оказвало илюзорна тактика. Втората е, че ключови свидетели, които се страхуват да дават показания пред българското следствие, може да бъдат по-отворени към чужденците. Но това автоматично би превърнало европейския експерт в страна по делото, което комисията също не може да си позволи най-малкото по политически причини. На практика от

"експерта от Брюксел"

няма да има полза. За него ще бъде невъзможно да прецени доколко правилно са събирани доказателствата, дали действията са правомерни, след като следствието се води вече почти година. Така ще му остане да каже, че при събраните данни не е могло да се издаде присъда. Комисията би била въвлечена в поредния провал на правосъдието в България, което тя няма да си позволи.

Самите служители на ЕС не горят от желание да наблюдават България. Един от експертите, често посещаващи София, пожелал разбираемо да остане анонимен, каза пред "Капитал", че винаги се е чудил как точно на него от всички пътници на самолета му правят проверка за наркотици. Друг се впечатли колко често хотелската му стая е била "почиствана". Освен ченгеджийските приключения повечето експерти са на мнение, че в МВР се чувстват засегнати от проверките и постоянно правят обструкции. В сравнение с България Румъния например е била доста по-кооперативна.

Засега комисията по политически причини не иска да налага наказания на България, за да не бъде обвинена, че е приключила преговорите със София твърде рано. Експерт на Съвета на министрите (т.е. представителите на страните членки) каза за "Капитал", че е останал със същото впечатление, когато миналата седмица в Брюксел е бил обсъждан докладът по наблюдението. Очакванията към текста, който ще бъде представен през юни, са да бъде силно критичен, но по-скоро няма да предложи по-драстични мерки като предпазни клаузи в областта на правосъдието и вътрешните работи (т.е. изключване на България от някои области на европейското право и политики). Вместо това обаче комисията може относително лесно да ореже средствата за България по европейските фондове. Заключенията ще бъдат готови чак през юни, но евроексперти смятат, че комисията ще даде отсрочка на правителството до есента, когато ще се вземе окончателно решение.

Вероятно някои министри в правителството са си мислили, че е особено оригинално да поискат европейски експерт да наблюдава скандалите в България.

Реакцията на Европейската комисия обаче показва, че за нея това е фарс, от който тя не може да се измъкне.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  pipetrov

  Тези не разбраха ли че в Европа Тодорживковски комунистически номера не минават

 • 2
  Avatar :-|
  Pak ne rasbrah

  Мисля, че съм много проста - как става така, че един цял народ страда и се срамува от управниците си. А сигурно щот съм блондинка е така.

 • 3
  Avatar :-|
  nabliudatel

  > "Писмото обаче показва, че в правителството цари или паника от реакцията на Брюксел по продължаващите скандали в България, или тотална некомпетентност".

  Защо сте решили, че показва ИЛИ наличието на паника, ИЛИ наличието на тотална некомпетентност? По-скоро царят И паника, И некомпетентност. Правотелството е неспособно да се справи с корупцията на такова ниво. Тя е неспособна да се справи с нея дории на на най-ниското ниво. Цялата държава е прогнила - "блато пълно с алигатори" както каза един европейски наблюдател. Какво ще постигнат, като ни ашладисат тук от ЕС специален човек, да гледа в ръцете ченгелите и прокурорите какво правят. Няй-много наблюдателя лично да се убеди в пълното им безсилие и неспособност да разследват. Така е, защото системата е тотално бюрократизирана, а разследване с писане на протоколчета и хартийки не става - трябват действия и то активни. Ама нашите ченгета, прокурори и съдии са научени да изписват тонове хартия и са толкова заети с това, че не им остава време да свършат нещо по същество.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал