Един добре информиран Ангел

Един добре информиран Ангел

Шефът на следствието излезе в отпуск

5890 прочитания

Известни са ми сценаристите, постанов­чиците и финансистите на това мероприятие", "Няма да угодя на тези, които искат да подам оставка", "Нищо конкретно няма да кажа.

Ще кажа само, че на някои хора не им издържаха нервите", "Магистратите говорят с актовете си"... Представихте ли си вече кой се изразява така? Някои от онези номенклатурчици, които избягват публичните скандали и предпочитат да показват, че са добре с всички. Високите постове, които заемат, им позволяват достъп до огромно количество информация, която не се притесняват да складират за черни дни. Когато ситуацията го изисква, тънко да напомнят, че "имат по нещо за всеки", а когато се наложи - да отворят сейфа с папките и да извадят каквото потрябва.

Събитията от последните няколко седмици са на път да вкарат шефа на следствието (в отпуска) Ангел Александров именно в този модел.

Здравей, Меди

Неговата звезда изгрява в средата на 80-те. След терористичните атентати в гарите Пловдив и Буново му е поверено разследването срещу Ахмед Доган и групата от Турското националноосвободително движение. "Това беше разследването на десетилетието. Едва ли някой би го поверил на случаен човек", спомня си висш магистрат. Благодарение на воденото от Александров разследване Доган получава 10-годишна присъда. Днес обаче двамата са приятели. "Коректният тон между мен и Доган се запази през цялото разследване [...] уважавах неговия стремеж да запази будна психиката си в условията на един продължителен арест и му позволявах да пише в килията си по въпроси на неговото амплоа - философията", ще разкаже години по-късно настоящият шеф на следствието. Истината е, че често между разследващ и разследван се създава здрава връзка и отношенията между Доган и Александров през годините го доказват.

След 10 ноември Ангел Александров остава в каймака на следствието. Ръководи отдел "Тежки икономически престъпления" в Националната следствена служба (НСлС) - секторът, който води делата за източването на банките и пирамидите от зората на демокрацията. Уж отделът на Александров работи усилено, но процесите завършват с оправдателни присъди. След фиаското в съда логично се появиха съмнения, че капаните за провала са заложени умишлено още в разследването.

Деветгодишната обсада на ВСС

През 1994 г. ДПС и БСП имат мнозинство в парламента и се опитват да разположат "свои" и в съдебната власт. В новия Закон за съдебната власт се вкарват текстове, които предвиждат цялостна подмяна на тогава действащия Висш съдебен съвет (ВСС). В списъка с приближените до властта магистрати попада и Александров. Ротацията обаче така и не се осъществява, тъй като текстовете са обявени за противоконституционни.

Александров тъгува само три години - през 1998 той става член на ВСС, този път от следователската квота, заедно с тогавашния шеф на следствието Бойко Рашков. Попадането му във висшия кадрови орган на съдебната власт явно не се харесва на правителство - през есента на същата година вътрешният министър Богомил Бонев изважда списък с имена на агенти на ДС, в който фигурира и Александров. "Бил съм следовател по дела на ДС, но не и офицер", ще опонира тази седмица Александров. В средата на 90-те съпругата му Катя Александрова, която е митничар в Столичната митница, е разследвана за участие в контрабанда. Следствието срещу нея обаче е прекратено и до съд не се стига.

Кариерата на Александров във ВСС обаче и този път не продължава дълго - в края на 1998 г. СДС е на власт и на свой ред иска да разположи кадри по етажите на съдебната власт, като лансира изменения в Закона за съдебната власт, мандатът на действащия съвет е прекратен и Александров е освободен. Той отново е предложен от следователската квота, но назначението му пак се оказва противоконституционно. В края на 1999 г. Александров за трети път напуска ВСС, за да дочака своя звезден миг - правителството на НДСВ. През 2003 г. коалиционият партньор на жълтите ДПС го номинира за член на ВСС.

Вече директор

Два месеца след като става (вече без съмнения) член на съвета, магистратската кариера на Александров достига своя апогей - издигнат е като единствен кандидат за директор на следствието. Наз­начен е със сбор от гласовете на избраните от парламентарното мнозинство и квотата на Филчевата прокуратура.

От този момент Александров избягва скандалите. За тригодишната му кариера най-шумният момент около личността му беше, когато следователите Бойко Атанасов и Георги Йорданов изнесоха данни за корупционни практики в досъдебното производство. Александров веднага определи казаното от тях като твърде несериозно и твърде тенденциозно. Назначената във ВСС проверка потъна в мъгла.

Последната битка на шефа на следствието бе опитът му да възстанови правомощията на службата си, орязани от новия НПК. Борбата на Александров да защити потъващото следствие обаче бе пресечена от грандиозния политически скандал, заформил се преди няколко седмици, не без негово участие.

Отпуска

В края на април Александров внесе предложение до ВСС следователят от НСлС Татяна Шарланд­жиева да бъде уволнена. Тя е обвинена в това, че е изнасяла информация от разследването по делото за "Топлофикация", като по този начин е помогнала на бизнесмена Красимир Георгиев да избегне преследване. До този извод се е стигнало, след като от подслушваните разговори на Георгиев (поръчани от разследващите делото "Топлофикация") станало ясно, че той има достъп до информация по делото. Във ВСС Александров депозира разпечатки от подслушвани разговори на Шарланджиева, както и справка от мобилни оператори, от които е видно, че тя комуникирала интензивно с уволнената преди седмица зам.-министър на икономиката Корнелия Нинова. По време на скандала Нинова (самата тя бивша следователка), Шарланджиева и нейната шефка Зоя Иванова (подала оставка впоследствие) отправиха атака срещу Александров, че ги е подлагал на натиск. Запознати с производството предположиха, че Александров е наблюдавал поведението на трите дами, а достъпът, който е имал до разпечатките от разговорите на Георгиев, му е позволил да материализира подозренията си. Дни по-късно Ангел Александров бе принуден да се оттегли, като от един от най-активните играчи в скандала се превърна в магистрат в отпуска. С цялата информация, която притежава. А колкото до поверената му служба, както каза Сергей Станишев: "Има сериозен, тежък проблем."

Известни са ми сценаристите, постанов­чиците и финансистите на това мероприятие", "Няма да угодя на тези, които искат да подам оставка", "Нищо конкретно няма да кажа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  emacs

  Голям герой тоя Алексанров. Разследвал доказан агент в лицето на Сопола. Ега ти театъра.

 • 2
  Avatar :-|
  Elias

  Ако това е следствието - не виждам смисъл от неговото съществуване...

 • killie
 • 4
  mapto avatar :-|
  mapto

  Аз ще гласувам за партия, която ще реформира следствието и прокуратурата.

 • 5
  tanas avatar :-|
  Танас

  Ето за това трябва ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ а не единия агент на ДС разследвал другия и го вкарал затвора дето онзи слухтял и предавал кардашите си на ДС.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

СОСът на прехода

СОСът на прехода