Пеевски - наглост без граници

След като беше уволнен, заместникът на Емел Етем пожела да стане следовател. И замалко да успее...

Скандалите

Името на Делян Пеевски нашумя в началото на управлението на НДСВ. Едва на 21 години и без висше образование той стана парламентарен секретар на транспортното министерство и шеф на борда на "Пристанище Варна". По-късно името му беше замесено в скритата приватизация на зала "Универсиада" и комплекс "Тото-шанс" на Златни пясъци. Последният му скандал беше свързан с "Булгартабак". Разбра се, че той е оказвал натиск да бъде назначен негов човек за шеф на цигарената фабрика в София, както и за възлагане на поръчки на конкретни строителни фирми.

 

Наглостта в политиката си има ново име - Делян Пеевски.

Седмица след като беше отстранен от поста си заради съмнения за корупция, скандално известният заместник на Емел Етем поиска да бъде възстановен на работа в Столичната следствена служба (ССлС). Вместо да отговаря с какви пари той и майка му Ирена Кръстева са накупили за кратко време имоти за близо един милион лева, Пеевски се опита да се върне в следствието, оглавявано от неговия патрон Ангел Александров. Така от участник в най-грандиозния корупционен скандал в историята на България той беше на път да се въздигне в "борец срещу корупцията". Това беше на път да се сбъдне в сряда, когато казусът "Пеевски" беше отнесен за решаване в органа, който може да назначава и уволнява следователи - Висшия съдебен съвет (ВСС). Магистратите се оказаха в твърде деликатна ситуация, след като искането му събра цели осем гласа "за". Срещу това гласуваха 10 души, а двама се въздържаха. Така в крайна сметка закриляният от ДПС бивш заместник на Емел Етем се размина с кариерата на следовател. Всъщност това не е съвсем сигурно, тъй като по закон Пеевски може да обжалва отказа на магистратите пред Върховния административен съд.

Делян Пеевски беше назначен за следовател по предложение на Ангел Александров през април 2005 г. По това време той беше на 25 години и не разполагаше с нужния двегодишен юридически стаж. Законът обаче позволява по изключение за следователи да се назначават и хора без нужния стаж. Кариерата му в националното следствие продължи само около седем месеца, защото Пеевски получи поста на заместник-министър в кабинета "Станишев" от квотата на ДПС. Като член на изпълнителната власт той получи и правото да ползва отпуск от предишната си работа, като през цялото време мястото му в столичното следствие се пазеше.

Тъй като поначало кадровите решения на ВСС се вземат с тайно гласуване, така и не се разбра кои от членовете му са подкрепили кандидатурата на Пеевски и с какви съображения. Предполага се, че в негова подкрепа са гласували представителите на парламентарната квота. Повечето от останалите участници в заседанието не криеха възмущението си от наглостта на протежето на Ангел Александров. В медиите беше цитиран единствено председателят на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова. Тя заяви, че мотивите за отказа са същите, с които Пеевски е бил уволнен и като заместник-министър на политиката при бедствия и аварии. "Когато един човек е уволнен длъжност в изпълнителната власт поради дефицит на морал, то той не е подходящ и за магистрат. Един магистрат има нужда от по-висок морал от член на изпълнителната власт", коментира пред "Капитал" Радка Петрова.

Първоначално се смяташе, че същото мнение споделя и председателят на ВАС Константин Пенчев, който беше цитиран погрешно от две информационни агенции с думите: "Той няма моралните качества да бъде следовател." По-късно се разбра, че Пенчев е имал предвид друга скандална кандидатура - на уличения в нерегламентирани контакти с хора от престъпния свят плевенски магистрат Валери Цветанов, който кандидатства за апелативен съдия в Плевен.

До края на седмицата нямаше данни прокуратурата да е започнала проверка върху изнесените в медиите (включително в "Капитал") данни за евентуално драстично разминаване между доходите и имуществото на Делян Пеевски и неговата майка - бившата шефка на спортния тотализатор Ирена Кръстева. От държавното обвинение заявиха неофициално на запитване на "Капитал", че няма данни за извършено престъпление по случая. В същото време от комисията "Кушлев" обясниха, че им е забранено по закон да се самосезират от сигнали в пресата. "За да се образува проверка на изнесените сигнали, трябва да има образувано предварително производство или назначена проверка от прокуратурата", заявиха от комисията, която е призвана да отнема незаконно придобито имущество.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  тото

  Вие сърце нямате. Това "детенце" не е за "бумбак". Повивано е с пелени, но в наши дни стигна до мека мебел и меки седалки. Хранено е. Видно е. Бъдете милостиви. То детето на мама ще се поправи. Само милост проявете. Разбиране. Неудобно е някак си. То детето на мама вече няма да прави така. Разберете. Навремето така беше. "Аз другарко вече нама да правя така...."
  И сега е така. За жалост.
  А сега сериозно. Реалностите у нас не само са грозни и умопомрачителни, но явно и типажите не се подбират. Достатъчно е да си "доходоносен"

 • 2
  Avatar :-|
  1

  Tezi koito trqbva da pazqt ZAKONA ,ne go spazvat.D>P> che e za zatvora,spor nqma,notrqbvashe da bade vazstanoven na rabota i posle da go "ritnat".
  Dami i Gospoda magistrati,ZAKONA predi vsichko! Vas vi upravlqvat emociite.

 • 3
  Avatar :-|
  Браво

  Има надежда и за съдебната власт.

 • 4
  Avatar :-|
  Х

  Хубавец с излъчване!!!

 • 5
  Avatar :-|
  von dzerzhinsky

  Свиня със зурла!!!

 • 6
  Avatar :-|
  Loh Nes

  Bulgaria se razlaga!!!!!

 • 7
  Avatar :-|
  01323

  Значи не може да се самосезира.
  Приемането на подкуп какво е?
  Неплащането на данъци за получено възнаграждение какво е?
  Недекларирането на получено възнаграждение какво е?
  Осем човека съдии гласуват за него. Има Софийски градски съд ООД. Честито Висш съдебен съвет ООД

  Не случайно 1992 година Д. Конакчиев каза "Егати държавата, щом като аз станах министър"

 • 8
  Avatar :-|
  хепи

  Гледам го тоя човек и се изпълвам с чувство на безпомощност. В такива моменти разбираш смисъла на израза "Да онемееш от...".

 • 9
  Avatar :-|
  Атанасов

  Да не го обиждаме, на мама соколето! Одрал е на майка си кожата! Като стройна тополка е, и почти толкова кадърен!

 • 10
  Avatar :-|
  Берна

  Лелелеле, ега ти прасето, кадър депесарски


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход