Светослав Божилов: На хоризонта - путинизация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Светослав Божилов: На хоризонта - путинизация

Светослав Божилов: На хоризонта - путинизация

8365 прочитания

Профил

Светослав Божилов е бил член на УС на фондация "Отворено общество - България". съосновател и акционер в СИБанк. Сега е изпълнителен директор на създадената от него фондация COMMUNITAS, която се занимава с евроинтеграция и подпомагане на образованието. президент и собственик на Venture Equity Bulgaria с предмет на дейност финансови инвестиции и проекти свързани със зелена енергия.

Само резултатите от изборите за евродепутати и обществените настроения ли налагат промени в правителството, или решението ще е следствие от негативните му политики?

Решението за промени по-скоро ще е поради вътрешнопартийни амбиции в партиите на управляващата коалиция, отколкото пряко следствие от резултатите на изборите. Но резултатите са добър повод за лобитата в партиите да сменят едни или други министри с по-желани от тях хора. Според мен премиерът Станишев търси баланс между вътрешните течения в собствената си партия и в коалиционните си партньори.

Какви промени трябва да бъдат направени, за да действа кабинетът силно и ефективно, като не се поддава на ескалиращите социални искания?

За голямо съжаление се наблюдават неща, които са лоши предвестници за това в каква посока ще стават промените. Крилото на Александър Лилов, Янаки Стоилов и други в БСП всъщност използва като повод скандалите през последния месец и половина-два, за да се опита чрез ляво говорене да промени политиката в посока, която е изключително опасна за страната. Но резултатът от действията им ще бъде изкривяване на политиката в посока, която ще намали финансовата стабилност.

Какви са рисковете за страната, ако премиерът предпочете политика на договаряне и непрозрачност на решенията?

Моят поглед е на инвеститор. Има неща, които будят сериозни опасения. Например промяната на наредбата за заплатите в губещите държавни дружества, която отваря дупка в бюджета. Дали тя е сантиметър или метър ще стане ясно впоследствие. Това може да не е забележимо сега, но ще има макроикономически последици, защото нарушава философията на финансовата дисциплина. Вторият подобен факт е от друга област и е свързан с корупционни практики. Беше отменено привилегированото положение само на първи клас инвеститори да придобиват имоти без търгови процедури, за да могат да правят големи инвестиции, и беше разширен обхватът на това право за придобиване на имоти без търг и за съвсем дребни инвеститори, което е възможност за непазарна конкуренция. Всеки подобен жест създава среда, която отблъсква инвеститорите и ще има лош ефект върху бюджетната рамка и стабилността. Третият факт в тази посока е изключително благоприятната медийна среда - за голямо съжаление - на това правителство. Стари практики, които през 1994 г. не бяха допуснати, по отношение на идеите за приватизация на държавна собственост чрез апортни вноски и увеличение на капитали се оказаха нещо много лесно през 2007 г. Трите примера са символи на политика, която неизбежно ще даде негативни последици върху макроикономическата стабилност.

С какво е опасна популистката социална политика, изразена от президента като "незабавно и несимволично увеличаване на доходите"?

Малко хора в БСП разбират важността на финансовата стабилност. От тази гледна точка в правителството има два позитивни типа управляващи. Първият е финансовият министър Пламен Орешарски, за когото обаче не съм сигурен докога ще може да удържа на натиска. А вторият, колкото и да е странно, е Станишев, който поне се опитва гражданското общество да бъде мислено като важна съставна част от управлението. Докато останалите от управляващата БСП по-скоро търсят възстановяване на властта на анахроничните структури на Държавна сигурност и техните оцелели производни.

Ако този "нов икономически курс", за който напоследък силно се заговори, стане по модела на крайно левите, как би изглеждала икономиката на страната?

Като Путиновата олигархична система. Олигарсите ще получават чрез апорти големи собствености и ще стават все по-богати много бързо, ще правят дарения на болници, а медиите страхотно ще се радват какви са благородни. Паралелно с това бедността ще нараства, защото никога политиката на раздаване на пари без спазване на финансова дисциплина не може да води до друго освен до криза.

Възможно ли е да се стигне до кризата от 1996-1997 година?

Не е възможно поради факта, че близо 70 процента и повече от брутния продукт се произвеждат от частния сектор и колкото и да се мисли за създаване на олигархия от страна на БСП, няма да е възможно средният и малкият бизнес да бъдат сложени под контрол. А те гарантират икономическия просперитет на страната. Но путинизация на държавата е напълно реална и тя е видима на хоризонта. От икономическите действия - политики, свързани с Русия, до действия, свързани с реабилитацията на Държавна сигурност. Тече реставрация във всички посоки.

Кое би било ясен сигнал да сменяме левовете в евро?

Не мисля, че ще се стигне дотам. Това правителство ще запази чистата проевропейска ориентация, защото смятам, че министър като Орешарски и министър-председател като Станишев не биха си позволили да нарушат както генералната рамка на финансовата стабилност, така и достатъчното уповаване на това да има гражданско общество в страната.

Застрашена ли е България от т.нар. португалски синдром - бавно догонване на европейския стандарт на живот?

Най-голямата опасност за бъдещето е популизмът. Който може да се представи с такова лице, каквото е необходимо - един ден може да говори добре за левите, друг ден за десните, но целта му е просто да управлява. В този смисъл най-вероятната следваща коалиция, която би управлявала България, неизбежно ще включи популистки елемент. Тогава наистина ще бъде по-сложно, отколкото сега.

Икономическата ситуация в момента изисква ли промени в правителството?

Най-лошото, което се случва в страната, са символите на непазарно поведение. Не мисля, че е необходимо особено преструктуриране в управлението. Достатъчно е да не се въвеждат непазарни елементи в поведението на държавата, тъй като осемте години на дясно или по-скоро дясно управление в лицето на НДСВ дадоха добра рамка за развитие на икономиката. Темпът в момента изцяло е продукт на тези осем години и това, че финансовата стабилност е елемент от поведението на правителството, само по себе си е нещо прекрасно. Не виждам нужда от нещо повече освен от запазване на тази финансова стабилност и на нормална атмосфера в гражданското общество - свободни медии и свободно дискутиране.

Това, че дясното е в насипно състояние, не увеличава ли рискът от олевяване?

Категорично го увеличава и ситуацията е много лоша. Съществува макар и минимален шанс, при който чрез обединение на ДСБ и СДС може да се запази сравнително прилична опозиция, макар в рамките на 8-9 процента, но легитимно дясна, защото друга на хоризонта няма. Няма и обществени настроения нещо ново да се появи. Това обаче създава проблем БСП да поддържа нормално управленско поведение, центрирано около финансова дисциплина.

Фотограф: Цветелина Николаева

Профил

Светослав Божилов е бил член на УС на фондация "Отворено общество - България". съосновател и акционер в СИБанк. Сега е изпълнителен директор на създадената от него фондация COMMUNITAS, която се занимава с евроинтеграция и подпомагане на образованието. президент и собственик на Venture Equity Bulgaria с предмет на дейност финансови инвестиции и проекти свързани със зелена енергия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  ps

  Какво иска тоя - да продължим да тънем в мизерия ли?

 • 3
  Avatar :-|
  еврореалист

  Най-голямата заплаха за сигурността на обществото и предвестник на Путинизацията е ерозирането на сигурноснна на обществото, което става с продължително поддържане на ниски доходи, неефективно здравеопазване и деградиращо образование.
  Гаранция, че до 1 десетилетие путинизацията така ще настъпи здраво, че нищо няма да може да я спре. Защото няма да има гражданско общество - а то не се гради с изкуствено поддържан недоимък.
  Време е някой наистина да пенсионира финансово-пилитическата класа, "пазарните молли" и фундаменталисти, барабар с "пишман философите", защото оценката за тях досега е СЛАБ 3-
  Независимо от постигнатите успехи - членство в ЕС и НАТО, резултатът е повече от незадоволителен! Няма стабилна държава и здрабо общество с ниски доходи! Така че въобще не сме Запад и напрактика от 1997 г. да едно десетилетие НИЩИчко не е свършено както трябва.
  Хърватия е къде къде по-добре от нас - с 600 евро средна заплата...

 • 4
  Avatar :-|
  еврореалист

  продължение:
  Точната дума за тази пропиляла шансовете олгархия е пенсиониране. А не уволнение. Все пак те свършиха доста работа, макар че е крайно посредствена и недостатъчна. Сега е време да отстъпят място на по-младите. Както стана с лидерите в дясното. Софиянски, П. Стоянов, Костов, дори и Царя и хората му, както и една плеяда изтъкнати "строители на съвременна България".
  Да вкараш държавата само в ЕС и НАТО е хубаво, похвално бих казал, ама не стига - трябват и достойни доходи! Стабилност на обществото трябва, ама това се постига с малко повече пипе, а не само с грандоманско его... и вечната свинска ненаситна странст за лични облаги. В задачата остана едно съществено непопълнено уравнение - ниския жизнен стандарт повече от 10 години. Значи - в пенсия!!! Така както стана в Грузия - младите юпита "пенсионираха" Шеврнадзе. Ред е и на България. Тези се провалиха. С бат Серго също натам върви.
  Освен това - време е за пенсиониране и на културно-интелектуалния елит, доколкото го има. Време е за възраждане, за изхвърляне на старата кожа...

 • 5
  Avatar :-|
  д-р Стоилов

  Цитат от по-горе:"Беше отменено привилегированото положение само на първи клас инвеститори да придобиват имоти без търгови процедури, за да могат да правят големи инвестиции, и беше разширен обхватът на това право за придобиване на имоти без търг и за съвсем дребни инвеститори, което е възможност за непазарна конкуренция."
  1.Напротив,това създава конкуренция.
  2.Пазарната икономика не признава привилигировани положения.На Вас Ви се иска ,но...
  3.Не забравяйте,че и Вие би трябвало да сте бил "малък инвеститор"Ако не сте,то -От къде Ви е 1. милион.
  4....
  5.Виж.1.
  НАДЯВАМ СЕ,ЧЕ КАПИТАЛ НЯМА ДА ЗАДРАСКА И ТОВА МОЕ ИЗКАЗВАНЕ.

 • 6
  Avatar :-|
  стан

  не знам до колко е лошо да има Путинизация. не съм компетентен, но съм убеден, че някаква ---зация трябва да има. това, което от години става с България повече не бива да продължава.

 • 7
  Avatar :-|
  икономист

  За съжаление това е една от статиите, по която "Капитал" прилича на псевдодесния си брат "Дневник". Думи като "путинизация, ченгета, ДС, СССР, КГБ" са клишета, които ограничават аудиторията на вестниците до най-маргинализираните слоеве. Резултатът не закъснява - коментарите във форумите на "Дневник" са основно на хора, които нямат нищо общо с либералната идея. Дори напротив - това са хора, които мразят богатите, оплакват се от мизерния си живот и обвиняват за това другите (държавата, ченгетата, Русия).
  Те са привърженици на партии, които се обявяват за десни, но:
  - Гласуват против намалянето на данъка върху хазарта, за да се пренасочели повече средства за здравеопазване.
  - Готови са да посегнат върху неприкосновеното право на собственост в името на някакви левичарски инициативи като "Натура 2000".
  - Отнеха правото на глас на хиляди българи в САЩ, Австралия, Русия, Турция.
  - Подкрепят твърдо субсидиите за селските стопани.
  Още много, много примери. Всъщност не мога да се сетя проблем от последните години, по които ДСБ са заели пропазарна, пролиберална позиция.
  Но въпросът беше за читателите, които си отглеждат вестниците. Не ви ли притеснява фактът, че в анкетата на "Дневник" за кого ще гласуват на втория тур на президентските избори, гласовете за Волен Сидеров бяха повече от гласовете на Първанов? Това ли са вашите читатели?

 • 8
  Avatar :-|
  икономист

  Конкретно за интервюто:
  1.Кое е по-благоприятното на медийната среда към правителството сега отколкото е била при правителството на Костов примерно?
  Тогава имаше само една телевизия с национален обхват (държавната) и директорката открито заявяваше близостта си с премиерското семейство.
  Сега държавната телевизия е на трето място по гледаемост от ефирните телевизии. Да не говорим, че голяма част от хората вече имат достъп до кабелни телевизии, много от които се обявяват за опозиционни.
  2. За опасността от олевяване: Такава в момента не съществува. Олевяване може да има при спадащ стандарт на живот, увеличаваща се безработица, стагнация в икономиката, увеличаване на бедността за сметка на средната класа. Нито едно от тези условия не е налице. Безработицата намалява, доходите се увеличават, средната класа се разширява - ситуацията е твърде благоприятна за възход на десни партии. И такава се появи - ГЕРБ.
  Една съвременна дясна партия трябва да стъпи върху три основни стълба :
  - Фискалният консерватизъм - ниски и плоски данъци, ограничаване на държавните разходи. Поне икономическата програма на ГЕРБ показва, че тя е дясна.
  -Социалният консерватизъм - хората, желаещи твърда ръка срещу престъпността, срещу всички левичарски прищевки - гейове, зелени, анархисти, феминисти. Това всъщност е основният електорат на Републиканската партия в САЩ ( а и на ГЕРБ).
  - Умереният национализъм и християнството. Навсякъде по света десните са пазители на националните ценности срещу интернационалима и пацифизма на левите. Мисля, че Божидар Димитров е с единия крак в ГЕРБ. Въпрос на време е да се присъедини официално и да повлече със себе си всички умерени националисти.
  Така ще имаме вече истинско политическо пространство от западен тип леволиберално срещу дясноконсервативно.
  Това са трите стълба на десницата. Сега самонаричащите се "десни" са стъпили върху някакви псевдодесни ценности - антикомунизма, русофобството, теориите за конспирацията. Не е чудно, че не прескочиха бариерата. Но това не означава, че обществото олевява.

 • 9
  Avatar :-|
  Танкист

  Славянството, в т.ч. Русия и България, опасно доказват своята непригодност за съвместен живот и интегриране със Запада. Тук, в тези страни, закърмени от самото си създаване, с тоталитаризъм, насилие, своеволие, упражняване правото на по-силния, при триумфа на царе, хора под пагон, при надмощието на цървулите, простаците, на побойниците, хулиганите и убийците в дадени етапи от историята на нациите, няма място за свобода от скандинавски тип. Това е неприложимо поради една основна причина - в тези славянски държави интелигенцията и професионалистите, експертите и умните трябва да изпълняват волята и нарежданията на полуграмотните, на наглите и на политическите натрапници - мразени от свои и чужди. Затова са бедни и са на опашката на цивилизования свят. Нашите лидери до един са пропаднали типове, когато се сринат от властта - припомнете си - Ленин-сифилистик, Сталин- убиец на милиони, Хрущов - простак, Брежнев - назадничав тип, Димитров - алкохолик, Червенков - култовист, Живков - за него няма да стигнат епитетите -, кой не остана неоплют и светъл? 17 години лидерите ни са издънки на криминалния свят, опасни за нацията и социалния мир в страната - ДОКОГА?! Време е младите и учените да дойдат вместо танковете. Време е!

 • 10
  Avatar :-|
  1

  Gospodina mozhe i da usvoqva dobre Evrofondovete,no ot politika razbira kolkoto prase ot hubavi qbalki. PENKILER !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK