Виновни, но не престъпници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Виновни, но не престъпници

Виновни, но не престъпници

Прокуратуратурата се озъби на Румен Овчаров и Ангел Александров

3761 прочитания

В елита на изпълнителната и съдебната власт в България има полупрестъпници.

Това е основният извод от резултатите на проверката, наредена от прокуратурата по грандиозния корупционен скандал, който тресе държавата вече месец.

Ревизията бе образувана в началото на май по настояване на главния прокурор Борис Велчев, след като висши магистрати и представители на изпълнителната власт започнаха да се обвиняват взаимно в корупционни практики, отправяне на заплахи, оказване на натиск и изнудване. Драмата започна, след като шефът на следствието Ангел Александров предложи за уволнение следователя Татяна Шарланджиева за това, че е изнасяла информация от разследването. Впоследствие обаче тя, нейната колежка Зоя Иванова и уволненият зам.-министър на икономиката Корнелия Нинова обвиниха Александров в оказване на натиск. За изнудване от него спомена и изпълнителният директор на "Булгартабак" Христо Лачев, който бил притискан и от уволнения зам.-министър на бедствията Делян Пеевски. Александров от своя страна се оплака, че е бил заплашван от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

В резултат от проверката държавното обвинение стартира разследване срещу Делян Пеевски за злоупотреба със служебно положение. Освен това ревизията изкара наяве съмнителните практики на шефа на следствието. Той и Румен Овчаров ще бъдат разследвани и за престъпления срещу правосъдието.

Самият Борис Велчев определи скандала като "омерзителен и унизителен". Той отказа да коментира доколко морални са действията на основните участ­ници с мотив, че прокуратурата проверява само дали са налице данни за извършено престъпление. Още в понеделник обаче извика Ангел Александров в кабинета си. Предположенията след това бяха, че Велчев се е опитал да убеди Александров да подаде оставка преди оповестяването на резултатите от проверката.

Дисекцията на скандала бе ръководена зам. градския прокурор на София Иванка Трифонова.

Според нея няма данни, че Александров е бил заплашван от Румен Овчаров - двамата са разговаряли чрез посредничеството на близкия до ДПС бизнесмен Николай Вълканов и оръжейния бос Николай Гигов. Овчаров е казал, че има за Александров "много компрометиращи материали". Заканите на министъра Александров обаче приел индиректно и не предизвикали у него основателен страх, че ще бъдат осъществени. Тоест Овчаров не го е изплашил достатъчно, за да има престъпление.

В същото време прокуратурата е категорична, че Александров като директор на следствието е "предявявал искания към трети лица с оглед предприемане от тяхна страна на определено поведение", от което били възможни "благоприятни пос­ледствия". Няма достатъчно данни за престъпление, защото не може да се докаже, че Александров е знаел, че с действията си цели постигане на забранена от закона облага. Държавното обвинение визира конкретни казуси. Така например Гигов е срещнал няколко пъти Ангел Александров с Румен Овчаров. Като шефът на следствието настоявал Христо Лачев да бъде сменен и дори предал папка с материали на Овчаров. Също така Александров оказвал натиск и на комисията по хазарта за това фирма, която няма доказан произход на средствата, да вземе лиценз. За целта написал бележка с името на представителя на министерството на икономиката в комисията - Камелия Стоянова. Пред разследващите Александров не отрича, че е писал бележката, но не си спомня защо. Шефът на следствието признава, че е съдействал на фирмата, тъй като по думите му "на въпросната фирма се създават много затруднения, за да не бъде тя допусната до пазара..." Александров се опитал да се намеси и в работа на държавния резерв, като се опитал да убеди чрез посредник бившия зам.-министър на икономиката Корнелия Нинова да гласува "за" направено предложение. След като тя се възпротивила, той казал, че е "дълбоко разочарован и снема доверието си от нея".

Според прокурор Трифонова лансираните твърдения от Христо Лачев, че е бил изнудван от Александров, който му искал 150 хил. на месец, не могат да се потвърдят. Тя обаче открива достатъчно данни за престъпление по друга част от проверката - установено е, че Александров и Овчаров са водили разговори за делото "Топлофикация". Говорителят на главния прокурор Маргарита Попова каза, че ако се съберат категорични доказателства, ще има и обвинения.

"Най-потърпевш" от скандала обаче ще се окаже скандалният Делян Пеевски. Бившият заместник на Емел Етем ще бъде разследван за това, че се е възползвал от служебното си положение. Според прокуратурата през периода януари - март 2006 г. Пеевски е поискал от Лачев близки до него фирми да сключат договори с "Булгартабак".

Въпреки явното му компрометиране Ангел Александров все още не е подал оставка. Този факт е притеснителен, тъй като, въпреки че е в отпуска, той все още може да влияе на разследването.

Борис Велчев (вляво) и прокурор Иванка Трифонова (вдясно) оповестиха резултатите от проверката на скандала
Фотограф: Юлия Лазарова

В елита на изпълнителната и съдебната власт в България има полупрестъпници.

Това е основният извод от резултатите на проверката, наредена от прокуратурата по грандиозния корупционен скандал, който тресе държавата вече месец.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Напуснал

  "предявявал искания към трети лица с оглед предприемане от тяхна страна на определено поведение", от което били възможни "благоприятни последствия". Няма достатъчно данни за престъпление, защото не може да се докаже, че Александров е знаел, че с действията си цели постигане на забранена от закона облага.

  А защо е предявявал искания ако не за постигане на облага? Може би после не може да се докаже, че облагата е забранена от закона или е позволена от закона. Това, ако не е дебилизъм. Въобще, ква е тая прокуратура, която си позволява да говори такива глупости. Няма такава гнусна пасмина, като изродите - политици в България.

 • 2
  Avatar :-P
  Robinson

  Как беззъбата прокуратура се озъби на "страшните" престъпници. Не ставайте смешни, дами и господа от този вестник! Вземете, че понапишете нещата с ИНСТИНСКИТЕ ИМЕНА. Стига завоалирани статии, повдига ми се от омотаните ви в неконкретика текстове.

 • 3
  Avatar :-|
  Читател

  Вестник КАПИТАЛ е добър вестник. Онези, които го хулят, са силно пристрастни политически, което е типично за страна като България - с ниска култура, отрицателни политически традиции, липса на свободи от западен тип, затвореност, ориенталски подход към европейски проблеми, просташка надменност над онова, което ни е непонятно и непостижимо, и куп още неща, присъщи на нация, изгубила 500 години от историята си.
  Вестникът е обективен, със широки интереси, достъпен и разбираем, демократичен и модерен. Ако нещо не върви, то е заради бедността на аудиторията, която или не може да бъде адекватна на такъв информационен мастродонт, или просто няма възможността да го купува. Засега.
  Вестникът ще стане необходим за нас и ще се впише в действителността ни, когато рязко се повиши жизненият стандарт на живот, вследствие на общия подем на икономиката - едно благопожелание, което слушаме вече 17 години, една утопия и мираж. Той ще се чете от дясната демократична умерена част на обществото, която сега е още в скута на майките си - това са нашите деца днес . Сега нямаме дясно пространство - имаме псувачи на лявото и побеснели от алчност типове, бивши партийнии секретари и комсомолци в тандем с реститутки и пуснати от пандиза идиоти. Той ще се чете от новите десни като помагало, учебник или информационен оперативен източник - нещо, което в момента е трудно постижимо поради отсъствието именно на такава средна класа - двигател на европейското развитие на нацията.
  За сегашните икономически субекти вестникът е дразнител, провокатор, трудно смилаем от гледна точка на ограничеността на богатите днес - бившите шестаци на VІ отдел на ДС и производните им. Други богати нямаме - просто не им се разрешава да съществуват, а ако се появят, биват разстрелвани. ДС няма друг подход към проблемите, те са военни под пагонза цял живот, не са бивши, както няма бивши негри, и професионалната им деформация изключва други подходи, присъщи на нормалните държави. Когато след 40-50 години се появи лоялна, призната, законопослушна и национално отговорна средна и висша класа, ако такива въобще се появят и тук не дойде отново социализма, тогава КАПИТАЛ ще бъде лидерът на медиите. В това няма съмнение.

 • 4
  Avatar :-|
  любомир

  По повод на разразилия се политически и корупционен скандал се учудвам, или по-скоро не се учудвам за съжаление, защо нищо не предприема висшия съдебен съвет. Дори действията на г-н Ангел Александров да не са съставомерно деяние по НК, то все пак едва ли е в кръга на правомощията му да предявява искания към трети лица с оглед на предприемане от тяхна страна на определено поведение. Според мен поведението му представлява уронване на престижа на магистратстката професия. Това би трябвало да послужи на висшия съдебен съвет да предприеме действия за отстраняването му. Само че очевидно за членовете му всичко изглежда нормално. Имайки предвид колко е уронен престижа на магистратите това за съжаление може би наистина е така. Остава да се надяваме, че все пак някои от тези хора ще се сетят, че са там за да си вършат работата, а не за да се прикриват едни други.

 • 5
  Avatar :-|
  Ряпата и Картофа

  Няма друг път към забогатяването - ускорено, ударно, това, което трябва да донесе благоденствие и власт на някои за 200 години напред - освен чрез масирани кражби на държавно имущество. Който е решил да спи, да се радва на всеки божи ден и да лови пеперудки със сакче, вместо да прави заговори и да трепе конкуренти с два изстрела, да се прости с надеждата за висок жизнен стандарт. Красивият живот иска много работа, връзки с органите, блъскане, схеми, опит от затвора, агресивност, чупене на кости, стрелба, взломове, пренос на наркотици, липса на морал, на задръжки, иска вулгарност, нихилизъм, селска простащина, минало на от МВР-член на СДС, самообладание, душевна проституция, целуване на рунтави задници, дупедавство, минало на келнер, на спортист, на квартален хулиган, на лумпен.
  Престанете да се заяждате с престъпниците - вие просто не можете да бъдете като тях. Вие нямате нито настояще, нито бъдеще. Вие сте си у дома на дивана, на един фасул или леща /ако все още ги имате/, а ТЕ са във вилите си на море, в чужбина, в ягуарите и беемветата си. Това, че нямате акъл да сте бияч, мутра, банков чиновник, държавен служител, и дори освободен от пандиза тип, си е ваш проблем. Вие сте обречени на мизерия и ще бъдете вечно наведени и натаковани като интелектуалците, като разните там доценти, доктори и хирурзи. Днес шофьорите са герои на своето време, а не нормалните бачкатори. Вината си е ваша.
  Затова - крадете, крадете и омитайте всичко в тази чужда вам държава, и после я напуснете - идете на Запад на чистото, и там се изсерете. Тогава ще ви уважават.

 • 6
  Avatar :-|
  Аз

  А вие, драги читатели спомняте ли си как Висшият съдебен съвет гласува остраняването на Пеевски от редиците на прокуратутрата? Че при всичките неща който излязоха на яве за него, за неговата некадърност и протекции от тоя Александров, гласуваха почти 50:50 за да не напусне прокуратурата и само с 1 2 гласа успяха да го махнат. Що за хора са тези, че да гласуват против отстраняването на един явен паразит? Никак не се учудвам как бездействат за Александров. Просто те самите са едни паразити! Потресен съм от тези скандали, чесно ви казвам.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK