Пред СДС стои нова кауза - реформа на политическата система
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пред СДС стои нова кауза - реформа на политическата система

Пред СДС стои нова кауза - реформа на политическата система

Велина ГОСПОДИНОВА
1780 прочитания

Профил

Пламен Юруков е собственик на БАЛКАМ АД, производител на SPETEMA Caffe. Роден е през 1964 г. в София. Завършил философия в СУ "Св. Климент Охридски". Почетен консул на Казахстан. Председател на Асоциацията на вносителите и производителите на кафе. Член на СДС от 2003 г.

На китайски "криза" се изписва с два йероглифа - първият означава "екстремално", а вторият - "нова възможност". За разлика от други не смятам, че СДС е изчерпал потенциала си да прави политика", казва Пламен Юруков.

Причината за разговора със собственика на кафе "Спетема" на тема СДС е, че среди от синята партия се готвят да издигнат кандидатурата му за лидер. "Дадох съгласието си за това, след като трима независимо един от друг фактори в партията ми предложиха да се кандидатирам", добавя той.

Няма съмнение, че в момента СДС е в дълбока криза. Въпросът за бъдещето на партията стана актуален след катастрофалното представяне на евроизборите и след като Петър Стоянов и ръководството подадоха оставки, а насрочената за 16 юли национална конференция се превърна в единствената, може би и последната възможност СДС да покаже, че има сили да се реформира.

По традиция новината за номинирането на Пламен Юруков беше посрещната в сините редици със смесени чувства. Част от депутатите вдигаха рамене и твърдяха, че името му им е непознато, макар че той е член на СДС от 2003 г.

Други обаче коментираха възможността Юруков да оглави партията като "тест за истинското желание на СДС да се промени". "Партията има нужда точно от такова лице. Успял бизнесмен, философ по образование, човек, необременен с вътрешнопартийните и междуличностните отношения в СДС. Въпросът е дали класическите седесари в партията са готови да преглътнат такава промяна", смятат поддръжници на кандидатурата му. "Идеята да ми бъде издигната кандидатурата не дойде ей така - седя си в офиса и някой идва да ми предложи да стана лидер", отговаря Пламен Юруков на скептиците. И разказва

Предисторията

"След неуспеха на десницата на президентските избори се събрахме група единомишленици, за да изработим продукта дясна политическа партия, защото това си е продукт със съответните елементи - идеология, структура и програма. Първата стъпка беше да поръчаме проучване, с което да разгледаме политическите нагласи в дясното пространство. Въпросът, който задавахме, беше дали да се прави нова партия, или има възможност при реформиране на СДС той да заеме позициите на тази модерна дясна партия. Проучването показа, че СДС може да се вдиг­не на крака и да заеме своето място в политическия спектър, което аз наричам извън вече заетите 30%. Те се разпределят между БСП и ДПС, а останалите 70% всъщност нямат свое политическо представителство.

За разлика от другите имена, които до този момент се спрягат в публичното пространство като кандидати за поста на Стоянов, Пламен Юруков има своя визия как трябва да се реформира СДС и

Каква партия

да бъде. "Много често се задава въпросът доколко определена група избиратели са лоялни към политическата партия, за която са гласували. Аз искам да го обърна. Политиката, която трябва да се води, е партията да е лоялна към своите избиратели и ръководството да е лоялно към своите партийни членове и симпатизанти." Освен за промяна на отношението партия - избирател Юруков има и конкретни идеи как да се реформира СДС: "Партийният живот трябва да се сведе в клубовете и идеите да се обсъждат там. Те трябва да се превърнат в място, където да се чувстват уютно и представителите на бизнеса. СДС осъществи стопанската реформа, благодарение на която в България има голям брой малки и средни фирми, и тези хора нямат политическо представителство. А точно средният бизнес е двигател на партията на активните личности. СДС има голям потенциал от такива хора, които през годините се отдръпнаха по различни причини. Точно този потенциал трябва да се събере." И още: "Новият тип организация на партията трябва да е основан на добре организирана система за предварителни избори за кандидати за депутати, кметове и общински съветници, защото това е начинът да получиш доверието на хората. Демокрацията е управление в полза на управляваните и не може една партия да не се управлява така, както искат нейните членове, а решенията да се вземат от тесен кръг хора от ръководството", казва Пламен Юруков. Убеден е още и че връщането на доверието в СДС минава през формулирането на

Новата мисия на СДС

която според него е реформиране на политическата система. "В България трябва да се появят партии от нов тип, защото всички до момента са организирани като бившата БКП - тип функционерска партия, която съществува само когато ползва ресурс от държавата. Когато е на власт тази партия, е добре и може да си задържи членската маса, защото действа командно-административният поход - ресурсите се разпределят отгоре надолу, като се назначават хора на различни държавни длъжности", казва Юруков. Вторият елемент от политическата сфера, който според него трябва да се реформира, е избирателната система. "Тя е несправедлива, дори не е пропорционална, а партийна, защото върху листите има изключителен контрол от страна на партийните централи. Задачата на избирателната система е да преобразува индивидуалните предпочитания в колективен избор. Това е един много сложен процес. От друга страна, чистият мажоритарен избор не е подходящ за България, защото не е тайна, че избори се купуват. Функцията на партиите е да не позволяват на определена клика или група да овладее политическата власт при условията на представителната демокрация, т.е. те са филтър. Поради това лидерските партии са в противоречие с този принцип, защото при едноличните решения лесно могат да проникнат такива интереси", казва Юруков. Вярва, че СДС може да бъде този филтър, защото не е партия на отделен човек.

„За мен са важни принципите и идеите, около които СДС трябва да се обедини“
Фотограф: Красимир Юскеселиев

Профил

Пламен Юруков е собственик на БАЛКАМ АД, производител на SPETEMA Caffe. Роден е през 1964 г. в София. Завършил философия в СУ "Св. Климент Охридски". Почетен консул на Казахстан. Председател на Асоциацията на вносителите и производителите на кафе. Член на СДС от 2003 г.

На китайски "криза" се изписва с два йероглифа - първият означава "екстремално", а вторият - "нова възможност". За разлика от други не смятам, че СДС е изчерпал потенциала си да прави политика", казва Пламен Юруков.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  кафенце

  Част от депутатите вдигаха рамене и твърдяха, че името му им е непознато, макар че той е член на СДС от 2003 г.

  те по принцип всички членове на СДС се познават, ама този понеже е член от 2003 г. са забравили че са го приели.  чисто самоубийство на СДС си е с този лидер.

 • 2
  Avatar :-|
  Sedesar

  От такъв лидер има нужда СДС - който да привлече активните хора, които са отвратени от сегашното лице на СДС - партия на апарата, който се е вкопчил в някаква надежда СДС да дойде отново на власт и те да живнат. Останалите седесари никой не ги пита за нищо.
  Освен това, такъв независим от апарата човек по-лесно ще постигне обединение с ДСБ.

 • 3
  Avatar :-|
  АНАЛИЗАТОР

  НА УМРЯЛО КУЧЕ НОЖ НЕ СЕ ВАДИ. Тоя на снимката да става и да се маха.Сбъркал е форума със селския плащад, ама и там схванаха вече измамата. Най обикновени пладнешки крадци изпадащи от политическата трапеза. Такъв е края на всички ЛЪЖЦИ!Няма СДС свърши се-край на манипулациите и лъжите.

 • 4
  Avatar :-|
  Баранов

  Пламен Юруков ,
  За това става реч в днешната ни политическа ситуация ... А технологията е позната - Нова кръгла маса за нова политика в промененото ни , Ново общество ... На нея и би сетил новата роля на СДС в него ... Нещо , в което вярвам ... Но иначе , ролята е трайно неясна , стига до "простичкото" си самоотхвърляне към трайно присъствие в "бюрото" за празни политически амбиции ...

 • 5
  Avatar :-|
  дядо Иван

  Драги седесари,
  Преди да се доверите на г-н собственика на кафе "Спетема",поискайте достоверна информа
  ция за бизнеса му.Насочете усилия в посока,участие в далаверите на бившия министър на зе
  меделието Венцислав Върбанов!Сега Ви сапунисват,но се подготвят да Ви обръснат на сухо!
  Всеки кандидат-лидер на политическо формирование,трябва да е готов да излезе на светло,
  ама много на светло.Не бъдете лековерни!Жалко за синята идея,хиляди хора останаха с из
  мамени надежди!И аз.

 • 6
  Avatar :-|
  д-р Стоилов

  Дядо ,Иване,надеждите на всички бяха излъгани.
  За жалост всички в началото много обещават.И много работят.Истински.И само хубаво може да се каже за тях.
  Когато вземат властта,не могат да изпълнят обещаното.
  То не е и лесно.
  Особено и с хората ,които ги заобикалят на следващите стъпки.
  Следващият ,който ще изгори,сигурно ще е Бат Б.
  Аз пия кафе "Спетема"
  Даже да не ми харесва,ще го пия,за да му дам шанс.Да има на пазара не само "Н..." и подобни.
  Да дам шанс на 1 българин,на България.
  Ако той не ме огорчи,ще го подкрепям.
  На снимката ми харесва.За първи път го виждам.Знам от години,че "Спетема " е Българска марка.
  Искам от сега да го помоля.
  "Ако искате да сме с Вас,да не се продадете на Н... и подобни "
  Отново искам да се обърна към дядо Иван
  дядо ,Иване,
  все ми се иска да опиша онова,което чух по радиото в зората на демокрацията.
  Правят интервю,за едно от първите кафенета в София,на пл."Ленин",което работело 24 часа.
  Всеки казва по нещо.
  Един дядо казва
  "Как няма да съм против /кафенето/.До като аз спя,те правят пари."
  Единият ми Дядо е бил горе-долу богат.
  "Щото много е работил"-това вече съм го писал.
  Аз също правя първия си милион.
  Щото много работя.
  Дай,Боже,всекиму"

 • 7
  Avatar :-|
  politician

  Този е подставено лице на хората на Христо Бисеров в СДС-Пламен Минев/бивш шеф на митниците, крал като за последно по времето на ОДС управлението/, Пламен Радонов-тъп,по-тъп,най-тъп, Пламен Радонов. Този беше зам-военен министър при Костов и се наложи Костов да го махне заради тъпи далавери при строежа на военна база в Пловдив. Още кара джипа, който взе от Вазовските машиностроителни заводи. Има неизплатен заем от 15 000 лева за къщата си във Велико Търново и си мисля, че залепянето му зад Спетемеца не е без меркантилен елемент. Тук са и протежето на Бисеров Илия Лазаров, доскорошен главен секретар на СДС, пладнешки крадец и мошеник, по тоталитарно време отказал се от майка си в Държавен вестник. Тук е и евангелистът Мартин Димитров, когото тези хора май са накарали да се откаже от кандидатиране срещу сигурно място в бъдещия НИС.

 • 8
  Avatar :-|
  кормчия

  Бог да прости СДС !
  И все пак беше емоция - що скачане падна,блокади. Ама всичко с времето си. От лаици,бивши ОФ/БКП секретари и долнопробна чуждестранна агентура - толкоз. До едното време.
  Сега Яне Янев ще яхне дясната вълна, докато тия се карат помежду си. Ама кой е този Яне Янев? Ами ще го видят....

 • 9
  Avatar :-|
  bylgarin

  СДС-почивай в мир!Амин!

 • 10
  Avatar :-?
  десен

  Май на левичарите в СДС им стана горещо при тази кандидатура. Най-накрая истински десен човек да се кандидатира за лидер на СДС! Това е тест за политическата зрялост на СДС. Ако продължи по старата традиция на лидери с неясен профил и на хора, които се перчат с популистки приказки, наистина СДС ще си остане трайно лява партия и ще се топи без да разбират защо. На СДС му трябва да намери истинските си поддръжници сред активните хора в България! Това е една разумна кандидатура и клюкарите, колкото и да търсят под вола теле, пак няма да го намерят!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK