Хотел "Наглост"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Хотел "Наглост"

Хотел "Наглост"

Три хотела на Слънчев бряг трябва да бъдат съборени

26284 прочитания

Бездействие

36 са общо контролните органи в България, показва проверка на прокуратурата.

Борба

7 месеца са нужни на прокуратурата, за да убеди контролните органи, че построените на брега хотели са незаконни.

"Комплекс Heaven (в превод небеса) се намира в центъра на курорта Слънчев бряг, буквално на самия плаж, между пясъка и пешеходната алея на курортния комплекс. [...] Басейна е модел на самите Долче и Габана, общия санитарен възел е по модел на Роберто Кавали. [...] разполага със собствен плаж с дължина 100 м, като всеки собственик разполага с два лични шезлонга."

из сайт за недвижими имоти, правописът е автентичен

Ако беззаконието в България има паметник, това без съмнение е Слънчев бряг. Черноморският курорт, станал символ на строителното безумие и кич, е като визуализация на най-тъмния период от следпреходната ни история.

Tам спокойно може да бъде организирана туристическа обиколка на хотелите, свързани с печално известни силови групировки - многоетажни постройки, изградени със съмнителни инвестиции и в разрез с всякакви законови правила. Ако можем, хм, да си затворим очите за улиците без тротоари и грозните, лошо построени на няколко сантиметра една от друга сгради, има едно нещо, което е, меко казано, нагло, и, твърдо казано, противоконституционно - строителството върху плажната ивица.

След близо седеммесечна битка с изпълнителната власт Върховната административна прокуратура (ВАП) успя да убеди контролните органи в държавата, че в Слънчев бряг има незаконно построени сгради и те трябва да бъдат премахнати. В резултат от проверка на държавното обвинение преди около месец Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде заповед за премахването на три сгради в курорта, разположени буквално на плажната ивица. Това са прочутият хотел "Дюн" на покойния шеф на "ВАИ холдинг" Георги Илиев, хотелоподобната постройка "Апартаменти "Хевън" на Георги Славов-Главата (син на взривения сикаджия Стоил Славов) и "Оазис ВИП домове" на пловдивския холдинг "Галакси пропърти груп".

"Заповедите са по чл.225 от Закона за устройство на територията, който предвижда само и единствено премахването на незаконния обект", разказва висш магистрат, пожелал анонимност. Тук можем да отворим една скоба. Когато става дума за проблемните хотели, малко са хората, които са готови да говорят с името си. "Когато правихме проверката, разбрахме, че зад тези хотели стоят хора с огромен властови ресурс", признават прокурори и добавят, че натискът е бил на всички нива.

"В държавата има 36

Контролни органа

Защо всеки път, когато някои построи хотел на плажа, всички се обръщат към прокуратурата", каза преди време главният прокурор Борис Велчев. "Забележете колко са институциите, които би трябвало следят за незаконно строителство - регионалните дирекции за национален строителен контрол (РДНСК), ДНСК, инспекторатът към Министерството на регионалното развитие и благоустройство, структурите към общините", изброяват прокурори.

Всичко започва с писмо, което държавното обвинение изпраща до ДНСК. В него се задава логичният въпрос как така трите сгради са изградени на плажа. Според конституцията крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост и върху нея не може да се строи. Въпреки това спорните постройки са построени на десетки метри от морето. Този факт, освен че е забележим с просто око, може и да се констатира и в рекламите на хотелите в интернет - така например в рекламата на "Оазис ВИП домове" с гордост се казва, че "само 25 м делят сградата от кристалните води на Черно море". За апартаменти "Хевън" - "буквално на самия плаж, между пясъка и пешеходната алея [...] разполага със собствен плаж с дължина 100 м"...

"Въпреки очевидното погазване на конституцията контролният орган отговори, че няма нарушения на закона и строежите са законни", разказва висшестоящ прокурор и въздишка добавя: "И действително беше така." Той пояснява, че до "законните" разрешителни за строеж се е стигнало благодарение на

Вратички в закона

"Така например един обект променя собствеността си неколкократно и междувременно се изменя неговото предназначение, за да се върне накрая при собственика си", разказват от ВАП. Хотел "Дюн" е построен върху ресторант "Дюни", апартаменти "Хевън" - върху пързалката "Парадайз", а "Оазис ВИП домове" - върху стария ресторант "Оазис".

За да блокира подобна практика в бъдеще, прокуратурата изпраща предложение до министъра на регионалното развитие и благоустройство за изменения в закона. От министерството отговарят, че прие­мат предложението и още през първото тримесечие на 2007 г. ще го внесат в Министерския съвет. Проект за изменение на ЗУТ е одобрен от правителството и е приет на първо четене в парламента заедно с още два. В нито един от тях обаче не се казва нищо за ограничаването на строежите върху плажната ивица. До редакционното приключване на броя не получихме отговор на запитването защо министерството е пропуснало да изпълни обещанието си.

"Тук проверката щеше да приключи", разказват прокурори. Държавните органи са направили всичко възможно, за да убедят прокуратурата, че хотелите, построени на брега на морето, са законни. От държавното обвинение успяват обаче да се сдобият с информация, която е била скрита до този момент - от нея става ясно, че са налице

Сериозни разминавалия

между реално построеното и това, което е посочено в разрешителните за строеж. Така например Ел Би Джи - фирмата, собственик на хотел "Дюн", е получила разрешение да построи на три етажа "ресторант, жилища, постройки с обслужващи функции и паркинг". Проверка показала, че вместо това е изграден хотел със 155 легла, без паркинг и на 3+1 етажа, като категорично се отбелязва, че в устройствения план въобще не е предвидено изграждането на хотел.

Апартаменти "Хевън", които по план се водят "представителна сграда с апартаменти за сезонно ползване", е изградена в несъответствие с разрешените максимална допустима височина и брой етажи. Идентичен е и казусът с "Оазис ВИП домове", които се водят "представителна сграда с офиси, апартаменти и КОО" (КОО = комплексно обществено обслужване). "Разрешението в единия случай е за четири етажа, а са реализирани 5+1 плюс един подземен", коментират прокурори и добавят, че в нито едно от разрешителните не става дума за хотел, а в действителност проверката е открила три действащи хотелски комплекса. "Това е все едно на място, което по план е предназначено за строителство на детска градина, да бъде построена електрическа централа", коментират специалисти. Бърза проверка в интернет показва, че сградите, иначе със статут на всичко друго, но не и на хотел, изпълняват именно такива функции. И за трите сгради в интернет съвсем лесно могат да бъдат открити различни предложения с цени за нощувка и т.н. Две от тях - Heaven и "Оазис ВИП домове", предлагат също така и закупуването на апартаменти в сградите.

След като държавното обвинение получава тази информация, започва поредната вълна от кореспонденция с МРРБ, като последните предлагат оригиналното решение - прокуратурата да изпрати цялата преписка на община Несебър, която да се произнесе. "Искаха да ни кажат да помолим органа, който е допуснал всички тези очевидни нарушения, да се произнесе по проверката ни", коментираха безумната ситуация от държавното обвинение. "Топката се прехвърля няколко пъти между различните институции", коментира висш магистрат. В крайна сметка обаче от МРРБ признават, че постройките са

Незаконни

и описват разминаванията. И в трите случая заключението е, че "отклоненията са в хода на цялата процедура". От ВАП коментираха, че това практически означава, че надзорните органи просто не са изпълнили своите задължения по време на строежа, когато разминаванията са били поправими. На базата на констатациите ДНСК съставя констативни протоколи. Някои от собствениците правят възражения. Тук обаче следва нещо интересно - в единия от случаите възражението идва не от представител на спорната сграда, а от служител на РДНСК - Бургас. "Явно е станало ясно, че някой трябва да връща нещо", иронично коментира странната ситуация висш магистрат. На 17 април, след близо седеммесечна борба с държавната институции, заповедите на ДНСК за премахване на трите обекта са факт. "В закона съществуват две хипотези, обясняват от ВАП - тази на чл.224 от ЗУТ, според която се спира изпълнението, и чл.225, според която се премахват незаконни строежи или части от тях." Трите заповеди са именно по чл.225. Те подлежат на съдебен контрол, а ако не бъдат обжалвани или пък съдът ги потвърди, подлежат на незабавно изпълнение. Според закона първоначално собственикът сам ще бъде поканен да изпълни заповедта, след което се преминава към принудително премахване.

Независимо от решението на съда цялата тиха война между държавните институции е повече от показателна. Тя за пореден път извади наяве факта, че бездействащата и корумпираната бюрокрация в повечето случаи е част от проблема, но не от решението му.

Хотел „Хевън“ в действителност е... „представителна сграда с апартаменти за сезонно ползване“
Фотограф: Стоян Раданов
Хотел „Дюн“ не е хотел
Фотограф: Aсен Тонев

Бездействие

36 са общо контролните органи в България, показва проверка на прокуратурата.

Борба

7 месеца са нужни на прокуратурата, за да убеди контролните органи, че построените на брега хотели са незаконни.

"Комплекс Heaven (в превод небеса) се намира в центъра на курорта Слънчев бряг, буквално на самия плаж, между пясъка и пешеходната алея на курортния комплекс. [...] Басейна е модел на самите Долче и Габана, общия санитарен възел е по модел на Роберто Кавали. [...] разполага със собствен плаж с дължина 100 м, като всеки собственик разполага с два лични шезлонга."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

49 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  читател

  Спокойно, няма да ги бутнат Съдът ще отмени решението

 • 2
  Avatar :-|
  Дядо Петър

  Тъпите, алчни и безскрупулни мутри си заложиха бомба със закъснител.
  В бетонните им джунгли едва ли ще почиват нормални хора. Пък и да опитат, едва ли ще повторят.
  Така че се надявам, че както сега трябва да си внасят персонал, след няколко години ще трябва да си внасят курортисти.

 • 4
  Avatar :-|
  mutra

  не се косете, това е само прах в очите на хората.
  1. сградите са с апартаменти, които имат реални собственици, а те по закон могат да ги отдават под наем.
  2. дори да има отклонение от разрешеното за построяване, това ще се реши с глоби.
  Никой няма да хвърли милиони с риск да му бутнат сградата след 2 години.
  а, забравих да кажа - пийте Пещерска ракия! - тя ще направи плажовете "ОАЗИС".

 • 5
  Avatar :-|
  м

  Е, хубаво е, че най-после започна такова разследване. Да видим как ще завърши - това е по-важното. Иначе за "Оазис" - 25м са много. Най-близкия ръб на сградата до морето е на 10-15м, но явно не искат да са прекалено очебийни. Всъщност с действията срещу точно тези три сгради ще се разбере дали сме започнали да излизаме от ситуацията - "Всяка държава си има мафия - в България мафията си има държава". Не знам дали думата "мафия" е точна в случая, но разбирате какво имам в предвид.
  Честно казано ако някой ден видя по телевизията багерите да събарят тези сгради - наистина ще си помисля че сънувам...
  Пресата е власт... "Капитал", проверете твърденията на " Sozopol i varvarite" - няма кой друг да го направи. Ако това е истина, за да се спре трябва да се вдигне шум, по възможност да отидат и репортери с камери - строителните пирати се страхуват от това. За съжаление държавата все още не е достатъчно силна да се бори самостоятелно срещу тях - помагайте й...

 • 6
  Avatar :-|
  м

  ...всъщност тук вместо да укоряваме можем да поздравим прокуратурата - дори само започването на това разследване според мен е голям напредък /дали не е свързан с факта, че собствениците на две от сградите вече не са между живите/. И все пак... нека видим къде ще му излезе края...

 • 7
  Avatar :-|
  кольо

  Използвайте форумът за обединение на единомислещи>Обичам ви!

 • 8
  Avatar :-|
  Пътешественик

  Господа, по престъпна държава от Б-а НЯМА. Живял съм в Нова Зеландия, страната с огромна крайбрежна ивица. Но там е в сила и се изпълнявя стриктно закона съгласно който крайбрежната ивица 500метра от Океана към сушата е СОБСТВЕНОСТ НА КРАЛИЦАТА, т.е. на Н А Р О Д А и никой няма право да забие и един пирон. Всеки може да си опъва палатка и да летува където си иска!

 • 9
  Avatar :-|
  zashto istrivate komentara za Sozopol?

  Pisha komentara otnovo!!!!:
  Molja da prodaljite debata za betonnite bezobrazia po nasheto chernomorie - otvarjam edna tema - Sozopol, Harmanite i Bodjaka - stroi se kato za posledno.... Ako idete sega na Novia plaj ili t.n. Harmani shte vidite che djunite gi njama a buldozerite sa izrovili pjasaka - v nego shte otkriete parcheta amfori, kosti, ostanki ot sadove. Kakto se izrazi edin chujdenez kojto gledashe s ujas gazeneto na razkopkite - " Ej, vie hora - vie ne znaete che hodite varhu zlato". Verojatno iskashe da kaje - "Hej, varvari, ne znaete li che veche ste v Evropa..."

 • 10
  Avatar :-|
  ИНженер

  Едно напомняне-незаконната сграда на пл.Македония-точно срещу ДИНСК беше съборена до терена, и след 2-3 години -отново издигната, и то даже по висока!!! Сега стърчи като паметник на нахалствато и наглостта!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK