Странджа For Sale
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Странджа For Sale

Странджа For Sale

Или как се стигна дотам природният парк да е на крачка от унищожението

5439 прочитания

Средният процент на защитени територии като природни паркове по света е 17%. В България е едва 5%. Или поне беше. Скоро те най-вероятно ще са само 4%.

Конкретната причина за това е решението на Върховния административен съд (ВАС) от миналата седмица, с което най-голямата защитена територия на Балканския полуостров - природен парк "Странджа", беше практически заличена от картата на България. Създаде се прецедент, по който може да се оборят границите и на всички други над 250 защитени територии в страната. Затова са основателни твърденията, че от решението по казуса "Странджа" зависи съдбата на българската природа. За да се стигне дотук, бяха използвани пропуски, вратички и направо огромни ями в нормативната база, които размиват отговорността между разнообразни институции и контролни органи и стимулират беззаконието.

И така до 29 юни 2007 г., когато ВАС в тричленен състав с председател Андрей Икономов обявява за нищожна заповедта от 1995 г, с която Странджа се обявява за природен парк. Решението е подписано с особено мнение от съдия Юлия Ковачева.

Мотиви за унищожаване

Според експертизата, назначена за делото "Странд­жа", точните граници на парка не може да се определят. В решението на ВАС пише, че границите на защитената територия не са вписани в картата на възстановената собственост в землището на село Варвара от 1997 г. "Това практически е невъзможно, тъй като, когато заповедта е издадена, такава карта не е имало. Не е имало и законово изискване за точното посочване на въпросните граници", коментира за "Капитал" висш магистрат, пожелал анонимност. "Най-спорната част в решението е обявяването на акт за нищожност" - е позицията на правозащитника адвокат Йонко Грозев. За да бъде провъзгласен един акт за нищожен, той трябва да е издаден от некомпетентен орган, да не е в подходящата форма или пък да няма законово основание. "Всяка от тези хипотези в случая не е налице", категоричен е адвокат Грозев. В този дух е и особеното мнение на съдия Ковачева.

"Повтарят случая с Камчийски пясъци", коментира Тома Белев, председател на асоциацията на парковете. Миналата година защитената местност Камчийски пясъци също беше обявена за нищожна от ВАС със същите мотиви и отново под председателството на Андрей Икономов.

След дъжд - качулка

Каквито и да са мотивите на ВАС - правилни или грешни, решението му вече е факт. Сега единствената надежда за парк "Странджа" е решението на тричленния състав на ВАС да бъде отхвърлено след обжалване пред финалната инстанция - пет­членен състав на съда. В случая с Камчийски пясъци петчленният състав потвърди решението на тричленния, което не дава особени надежди и за парк "Странджа".

Веднага след решението на ВАС екоминистърът Джевдет Чакъров заяви, че ще го обжалва възможно най-скоро. В четвъртък той представи пред Министерския съвет информация за предприетите от него действия по казуса.След което обеща и да поиска съгласието на колегите си да наложи забрана за строеж на територията на парк "Странджа", както направи това преди близо година в Иракли. Ако тези действия не помогнат, има възможност "Странджа" да бъде преобявен за природен парк с нова заповед, заяви екоминистърът. "Ще използвам цялата сила на законодателството, включително и мораториум върху строителство, за да се запази природен парк "Странджа", добави Чакъров. Според него експерти на министерството вече изготвят правен анализ на цялото екологично законодателство с цел да се закърпят "дупките" в нормативната уредба, които позволиха на казуса "Странджа" да вземе такъв плашещ развой. От МОСВ обявиха още, че "Странджа" е потенциална зона от екомрежата "Натура 2000" и всички проекти в нея подлежат на допълнителна екооценка. Според еколози обаче това няма да е достатъчно да спаси природния парк, защото защитните режими по "Натура" са много по-малко взискателни и позволяват застрояване.

Още преди година еколозите предложиха на парламента да гласува закон, с който заповедите за обявяване на защитени територии да не подлежат на обжалване. До момента политическа воля за такова решение нямаше, но сега този вариант отново се обсъжда.

Горещият картоф на вината

Според екоминистъра Джевдет Чакъров това са всички възможни действия, които МОСВ има правомощията да предприеме. По думите му главният виновник за създалата се ситуация е община Царево и кметът й Петко Арнаудов, защото поставят местните интереси над общонационалните. Арнаудов пък заяви, че той не е враг на природата и не е искал премахването на парк "Странджа", а само уточняване на границите му и премахване на 40 хил. декара земеделски земи от територията му, които са общински. Арнаудов поиска от МОСВ Странджа да бъде обявена отново за природен парк възможно най-скоро, но с точни граници. Така той прехвърли горещия картоф на вината за създалата се ситуация на ВАС. В четвъртък председателят на ВАС Константин Пенчев пък заяви, че ВАС не може да е за застрояването на парка или против него, а може само да се произнесе дали заповедта за обявяването му е законосъобразна. Така отново отговорността е размита.

* -Продава се!

Средният процент на защитени територии като природни паркове по света е 17%. В България е едва 5%. Или поне беше. Скоро те най-вероятно ще са само 4%.

Конкретната причина за това е решението на Върховния административен съд (ВАС) от миналата седмица, с което най-голямата защитена територия на Балканския полуостров - природен парк "Странджа", беше практически заличена от картата на България. Създаде се прецедент, по който може да се оборят границите и на всички други над 250 защитени територии в страната. Затова са основателни твърденията, че от решението по казуса "Странджа" зависи съдбата на българската природа. За да се стигне дотук, бяха използвани пропуски, вратички и направо огромни ями в нормативната база, които размиват отговорността между разнообразни институции и контролни органи и стимулират беззаконието.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

62 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Шпигел

  Има ли съмнение вече че комунистите са опасни за България...дори света - всичко ще унищожат, дори себе си, защото не могат да кажат бяло от черно...челите Айн Ранд знаят още по-добре за какво става въпрос.

 • 2
  Avatar :-|
  Gyzar

  Ами готино си е комплексчето, кво. Бих си купил два апартамента, ей така, да ви бъркам в гъза.

 • 3
  Avatar :-P
  gabrovec

  ами ако аз ти бръкна в твоя...като си ''ГЪЗар''иди и си купи в 4ужбина-може на ривиерата,а
  може и в монте карло.по-ще ти подхожда...на гъза!

 • 4
  Avatar :-P
  Стария рибар

  Голяма е радостта от воплите на еколозите и най-вече на всичколозите ,
  като повечето от тях Странджа и на картичка не са я виждали дори !!!

  Ало еколозите - като ви е мила Странджа толкоз много , едно време вашите родители и по-големите от вас да бяхте отишли в Републиката на Младостта . Др. Живков обещаваше
  много неща на тези които ще идат там . И сега щяхте да имате възможност като едни хайдути даже воеводи да браните Странджанските баири !

  Гъзар браво !

 • 5
  Avatar :-|
  sls

  Рибар - стой си вкъщи теб никой не те пита и изобщо няма значение кой колко знае за странджата след като има воля да направи нещо относно тази несправедливост която засяга всички ни.
  ти като видиш някой да краде нещо от твой съсед нищо ли няма да направиш само защото не можеш да си спомниш фамилията му?

  Гъзар - провокиран съм.

 • ПРИРОДОЗАЩИТНИКА

  А,БЕ РЕДАКТОРА НА ВЕСТНИКА,ЩО СИ МИ ИЗТРИЛ МНЕНИЕТО ОТ СНОЩИ.ИЛИ ИСТИНАТА ЗА СТРАНДЖА МАЙ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОКАЗВА,А?
  ПАК ЩЕ ГО НАПИША.
  В СЪРЦЕТО НА СТРАНДЖА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО СМЕТИЩЕ НА ЮЖНА БЪЛГАРИЯ.
  ДА,ТАМ ЩЕ ВИДИТЕ КАК ДИВИ И ПОЛУДИВИ ПРАСЕТА ВЕДНО С РОМИТЕ ОТ КОТЕЛ,СУНГУРЛАРЕ СЕ РОВЯТ В БОКЛУЦИТЕ.
  ДА,ИСТИНА Е,ЧЕ БАБИТЕ ГИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА АТРАКЦИЯ НА РАЗНИ ЧУЖДЕНЦИ КАТО ГОРДО СЕ БИЯТ В ГЪРДИТЕ,ЧЕ ТОВА Е БИЛ ЖИВОТА НА БЪЛГАРИНА ПО ТУРСКО,МИЗЕРИЯ МИЗЕРИЯ И ПАК МИЗЕРИЯ.СНИМАТ ГИ В КЪЩУРКИТЕ ИМ ПОДОБНИ НА КОЧИНИ И СЛЕД ТОВА СЕ КЕФЯТ,ЧЕ СРЕЩУ 2-3лв,ДАДЕНИ НА ТУРОПЕРАТОРИТЕ СА ВИДЕЛИ НЕЩО УНИКАЛНО ДИВО.УНИЗИТЕЛНО,ОТВРАТИТЕЛНО,ПОДЛО,ГАДНО.
  ЕКОЛОЗИ,КОИТО НАИСТИНА НЕ ЗНАЯТ КЪДЕ СЕ НАМИРА СТРАНДЖА,ПРОТЕСТИРАТ В ЦЕНТЪРА НА СТОЛИЦАТА.АМА В СОФИЯ ДА ПРОТЕСТИРАТ ЗА СОФИЯ.ИМАТ СИ ДОСТА НЕЩА ТАМ ДА ОПРАВЯТ.ЗАЩО НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ,ТАКА НАРЕЧЕНИ ЕКОЛОЗИ,НЕ Е ДОШЪЛ ТУК.
  АКО И ТОЗИ ПЪТ МИ МАХНЕШ МНЕНИЕТО,ЩЕ СИ ПОТЪРСЯ ПРАВАТА.
  НЕ МОЖЕ САМО ЕДНАТА СТРАНА ДА ИМА МНЕНИЕ.
  ВИЕ ЛИ СТЕ ОБРАБОТВАЛИ ТАЗИ ЗЕМЯ.НА ВАС ЛИ Е БИЛА ОТНЕТА 60ГОДИНИ ОТ ЕДНИ БАНДИТИ,НАРЕЧЕНИ КОМУНИСТИ?!НА ВАС ЛИ СА ОТНЕТИ КЪЩИТЕ И ЖИВОТНИТЕ,ВАС ЛИ ОСТАВИХА В В МИЗЕРИЯТА ДА ГНИЕТЕ 60ГОДИНИ.
  КОИ СТЕ ВИЕ,ЧЕ ЩЕ ТРЪГНЕТЕ ДА РЕШАВАТЕ СЪДБАТА НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ??????

 • 7
  Avatar :-|
  sls

  нищо не разбираш, някой да го изтрие пак, моля.

 • 8
  Avatar :-|
  Демократес

  До номер 5. Този който краде и вика дръжте крадеца са Екоорганизациите набутали земеделските земи в Паркове с измислени заповеди за щепа сребърници. Заради 5% земеделски земи забравихте за останалите 95%...!!! Забравихте и за хората от Странджа, които имат право на живот не по-лош от този в Европа!!! Вие "спасителите на Странджа" крадете от чуждото...Както вие си заключвате вратите на автомобила и апартамента, така правим и ние... защото имаме правата на собственици!

 • 9
  Avatar :-|
  sls

  значи заради шепа алчни и нагли селяни да дадем път на багерите? а децата на всички ни нямат ли право да наследят поне малко природа? спрете да гледате единствено в собственото си канче, ужасно алчни сте и се опитвате да забогатеете бързо. и разберете, че т.нар еколози не са точно еколози а млади хора главно между 20 и 30 години които нямат нищо общо с никоя организация. еколози е дума която медиите използват незнайно защо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.