Как се стигна дотук
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как се стигна дотук

Как се стигна дотук

"Краш 2000" се е опитала да използва всяка съществуваща дупка в законите

3067 прочитания

Строежът продължава

Въпреки че строителните работи в "Златна перла" са забранени от повече от шест месеца, на строежа редовно са засичани строителни работници. Собствениците на проекта не бяха смутени дори от протестите на еколози срещу решението за отмяна на статута на парк "Странджа". През седмицата телевизионни репортажи показаха как по обекта продължава да се работи. Пред "Капитал" управителят на "Краш 2000" Бахтишен Ехлиманова каза, че не става дума за довършителни работи, а за укрепващи дейности - работниците трябвало да запълнят изкопите, които били пълни с вода.

Странджа е обявена за народен парк със заповед на министъра на околната среда и водите през 1995 г.

"Според действащия тогава Закон за защита на природата решенията за създаване на природни и национални паркове не подлежат на обществено обсъждане, а единствено на съгласуване със "съответните ведомства", разказва Николай Мареков от "Програма достъп до информация", който провежда собствено разследване на проблема. Според горната заповед Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се задължава да разработи план за управление на парка. Такъв е съставен през 2003 г. Той обаче не е приет заради спорове между общините Царево, Малко Търново и ековедомството. След многобройни корекции през август 2005 г. най-накрая планът за управление на парка е внесен в МОСВ, където трябва да го разгледа и приеме Висшият екологичен експертен съвет. И досега документът "отлежава" в екоминистерството, без да има каквото и да било обяснение за забавянето. През 1998 г. влиза в сила Законът за защитените територии. "Тогава паркът е прекатегоризиран от "народен" в "природен", разказва Николай Мареков и пояснява, че "природен парк" е една от категориите защитени територии, която съдържа най-малко ограничения за ползване от страна на хората.

През 2005 г. фирма "Краш 2000" закупува два парцела от по осем декара земеделска земя и внася предложение в община Царево за промяна на статута й. Тъй като парцелите се намират в парк "Странджа", е необходим т.нар. ОВОС - оценка за въздействие върху околната среда. Фирмата обаче представя становище на зам.-министъра на околната среда и водите Йордан Дардов, според което подобна оценка не е необходима, тъй като промяната в предназначението на земите не попада в обхвата на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). През декември 2005 г. статутът на земите е променен. "Макар и промяната на предназначението на земята и Подробният устройствен план да не изискват ОВОС или екологична оценка, самото инвестиционно предложение за строеж на вилното селище със сигурност попада в обхвата на ЗООС", коментира Николай Мареков. И допълва: "Фирмата инвеститор се е опитала да заобиколи закона, като построи две вилни селища, всяко от които на площ под 10 декара, и по този начин да се изплъзне от обхвата на ЗООС, а от друга страна, становището на зам.-министъра на околната среда и водите се отнася единствено до промяната в публичния устройствен план, но не и до конкретното инвестиционно предложение."

В началото на следващата година главният архитект на община Царево Димитър Алексиев издава 10 разрешения за строеж на името на фирма "Краш 2000" ООД - за хотел, осем вилни сгради и панорамен бар, като всички тези сгради трябвало да обособят ваканционното селище "Златна перла". Обектът се намира по пътя между Царево и с. Варвара. Месец след началото на строителството Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) издава заповед за спирането му - причината е липсата на ОВОС. Фирмата обжалва заповедта, като ВАС първоначално я отменя, но с окончателното си решение от есента на 2006 г. спира строежа. "В решението ВАС обаче подсказва на фирмата и кмета на Царево, че има проблем със заповедта от 1995 г., което вероятно е довело до обжалването й", коментира адвокат Александър Кашъмов.

Междувременно през лятото на 2006 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на ДНСК да извърши проверка на законността на строежа, в резултат на което РДНСК отменя издадените разрешителни. Решението все още се разглежда в Бургаския окръжен съд. Прокурорската проверка обаче констатира, че по време на процедурата по стартирането на строителството "Краш 2000" са представили т.нар. съгласувателно писмо от МОСВ, според което проектът няма нужда от ОВОС. Под писмото, което по същество разрешава строежа, стои подпис на зам.-министър Йордан Дардов. Впоследствие се разбра, че подписът е фалшифициран. Продължава да е загадка обаче как собствениците на "Краш 2000" са се сдобили с него, тъй като писмото съдържа всички останали атрибути на истински документ. "Писмото сме го получили по етапния ред, както всички други документи, които сме получавали оттам. Ако има проблем, той трябва да бъде търсен в министерството", заяви по телефона от Лондон управителката на "Краш 2000" Бахтишен Ехлиманова. По информация на "Капитал" по случая тече разследване в "Икономическа полиция" - Бургас.

След като борбата на "Краш 2000" с узаконяването на разрешителните затъва, от фирмата предприемат нов ход - атакуват заповедта от 1995 г., като искат от съда да я обяви за нищожна... За целта подават жалба, която по-късно оттеглят, след като постъпва жалба и от община Царево. Основният мотив в жалбата е, че в заповедта за обявяване на Странджа за природен парк не са посочени ясни негови граници. Или, както се изразяват представители на екологичните организации, стратегията на общината и "Краш 2000" е аналогична на това "доказан от съда убиец след това да обжалва в съда акта за раждане на убития, за да докаже, че той не е съществувал".

Строежът продължава

Въпреки че строителните работи в "Златна перла" са забранени от повече от шест месеца, на строежа редовно са засичани строителни работници. Собствениците на проекта не бяха смутени дори от протестите на еколози срещу решението за отмяна на статута на парк "Странджа". През седмицата телевизионни репортажи показаха как по обекта продължава да се работи. Пред "Капитал" управителят на "Краш 2000" Бахтишен Ехлиманова каза, че не става дума за довършителни работи, а за укрепващи дейности - работниците трябвало да запълнят изкопите, които били пълни с вода.

Странджа е обявена за народен парк със заповед на министъра на околната среда и водите през 1995 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Боян, поздрави за Капитал!
 • 3
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина

  Стига с тези расистки изказвания! Няма никакво значение какво й е името - толкова е повсеместна корупцията в България, че няма какво да обвиняваме отделни етноси или раси.

 • 4
  jwalker avatar :-|
  Кулин бан

  ДПС тръгна от етническа партия и прословутото й отваряне към други етноси беше всъщност включване на мафиотите в структурата й. Това е партията на мафията в България, малко общо имат с нея обикновените хора в Родопите и Добруджа с нея. Така че наистина, да не правим тук расистки изказвания.

 • 5
  Avatar :-|
  АА

  "Под писмото, което по същество разрешава строежа, стои подпис на зам.-министър Йордан Дардов. Впоследствие се разбра, че подписът е фалшифициран. Продължава да е загадка обаче как собствениците на "Краш 2000" са се сдобили с него, тъй като писмото съдържа всички останали атрибути на истински документ."
  Зам.министърът подписва такъв документ само ако има решение на експертен съвет в МОСВ-той просто официализира документа.
  Зад едно такова писмо стои цяла папка с документи в МОСВ-входящи писма с номера и дати,изходящи писма с дати, протокол с решение и подписи на експертен съвет, подписан от счетоводството документ за платена такса за издаването му.Всички тези документи трябва да са в МОСВ,заедно с оригинала на това писмо,за което говорите(с "фалшифициран" подпис).НЕ Е ВЪЗМОЖНО такъв документ да е фалшифициран-зад него има предистория в МОСВ.А и в едно министерство има поне десет души,които могат да подписват-деловодството проверява подписа и слага печат,само ако подписът е със спесимент-може да пише едно име,а подписът да е на друг,който също има право да подписва.Следва изходящ номер и копие в архива.Проучвайте по-подробно нещата,не подценявайте читателите си-аман от спекулации в медиите с това писмо.Разчита се на това,че хората много-много не се замислят-фалшиво,значи фирмата е виновна.Подробно цитирате какво е мнението на едната страна,а какво казват от фирмата-няколко думи...без задълбочаване.
  А и кой проверява чий е подписът,когато получава документ от държавна институция с печат и изх.номер-нали не мислите,че фирмата трябва да знае подписите на всички,които имат право да подписват или да прави експертиза?
  Статията е предубедена,оставя впечатление за "страна" в конфликта.Срам за Капитал с тази статия...

 • 6
  Avatar :-|
  Има фалшиво писмо

  Официално съобщение на прокуратурата:

  Наред с това бе разпоредена и наказателна проверка, която се извърши от Окръжна прокуратура Бургас и послужи като основание за образуване на досъдебно производство, с оглед наличните данни за извършени престъпления по служба и документни престъпления. Разследването не е приключило, но е готова графологичната експертиза, която установява, че подписът в писмо изх. № НС-ЗП-5347/17.10.2005 г., издадено от името на зам. - министъра на МОСВ г-н Йордан Дардов, с което по същество се разрешава строителството на Ваканционно селище “Златна перла” е фалшифициран.

  За подправен подпис на Дардов е показала и назначената в НИКК експертиза на писмото


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.