Дим над страната

Въпреки добрата организация липсата на съвременна пожарогасителна техника се оказва пагубна за горските масиви

Дим над страната

Табелките "Не палете огън" отдавна не вършат работа

Калина ГОРАНОВА, Тодор БОЖИНОВ
2828 прочитания

Въпреки добрата организация липсата на съвременна пожарогасителна техника се оказва пагубна за горските масиви

© Красимир Юскеселиев


Жегата по улиците на Стара Загора е безмилостна. Подухването на вятър тези дни обаче не се счита за нещо добро.

В следобедните часове на 25 юли вятърът за пореден път довя лоша новина. Пак замириса на пушек. Старозагорци обаче са свикнали. Животът по улиците на града продължава по обичайния начин. Само пожарните коли летят напред-назад, а хората се чудят къде ли гори сега.

Пожарите около Стара Загора са почти овладени, но в районните служби напрежението все още не е изгаснало. В близките области се възпламеняват нови и нови огнища. С надеждата да получим повече информация за обстановката, пристигайки в града, отиваме първо в полицията и пожарната. "Да видим с кого от всичките началници да ви срещна", казва отегчено и с ирония униформен служител от бюрото за информация на РПУ - Стара Загора. Оказва се, че всички са на оперативка и няма към кого да се обърнем. "Може би в пожарната ще са по-осведомени", мислим, докато там ни посрещат с: "Какъв ви е проблемът?" И тук всички началници липсват, на терен са. Успяваме да се видим само с Йонка Георгиева - регионален говорител на МВР, - която ни съобщава, че до момента има 14 задържани за умишлен палеж, някои от които са хванати на местопрестъплението.

Жега или клечка кибрит

В общината изглежда по-спокойно. По нищо не личи, че оттук се координират дейностите по гасенето на всички пожари в региона.

"Прави ми впечатление, че горят само борови масиви, а не дъб или бук. Правете си изводите", подхвърля кметът на Стара Загора д-р Евгений Желев. Борът е известен с това, че при пожар изгаря само кората му, а дървесината вътре остава незасегната. "Само от жегата не може да стане пожар", категоричен е кметът.

Преди няколко години правителството издава забрана за износ на обгоряла дървесина.

Случайно или не, същата година пожарите намаляват. Ограничението обаче не важи за износа на обработен дървен материал, което е вратичка в държавните разпоредби, от която умело се възползват бракониерите в областта.

"Не може да се каже със сигурност, че пожарите са умишлени, но някой ще ги добива тези дървета", обяснява Ивайло Клисуров, директор на "рехабилитация и размножаване на редки видове" в "Зелени балкани". Хорската небрежност и незнание при боравене с огън е главна причина за огнищата според инж. Ярослав Ярославов, зам.-директор на Държавно лесничейство - Стара Загора. Според него високите температури са само предпоставка за възникването на пожари.

"Паленето на стърнища води до унищожаване на хумусния слой на почвата", коментира Ивайло Клисуров. По думите му безотговорното поведение на собствениците на земи, които палят стърнища с мисълта, че наторяват, може да е друга причина за многото пожари. "Не съм виждал да се тори с пепел", казва екологът.

Организация има, техника не

"Градът, а и цялата страна имат нужда от нова противопожарна техника", смята кметът на Стара Загора. Ивайло Клисуров, който е от доброволците, участвали в гасенето на пожара над с. Дъбрава, също разказва за лошата техническа обезпеченост на районните служби. Според него организацията по гасенето на пожара е била на ниво. "Ако не бяха самите пожарникари, които в действителност си вършат много съвестно работата, тези пожари още щяха да бушуват." Това, което Клисуров обаче счита за потресаващо, е липсата на най-елементарно оборудване като недостатъчния брой радиостанции, остарялото облекло и ограниченията в бюджета. "Не може ЗИЛ-ът да спира по пътя към пожара, за да му охлаждат бензиновата помпа с вода от цистерната. Институции като пожарна и полиция не може да нямат техника и да не са ефективни", възмущава се той.

На същото мнение е и Евгений Желев, който разказва за прословутия руски самолет Ил-76 с вместимост 42 т вода, благодарение на който пожарите са овладени не много късно. По думите на кмета, ако е трябвало да се справят сами, изгорелите масиви са щели да бъдат много повече.

Желев предлага да ни заведе на място, за да видим как се пазят от ново възпламеняване изгасените само преди една вечер хълмове над село Дъбрава. Посрещат ни 5-6 служители на Регионално звено "Пожарна и аварийна безопасност" плюс двама "доброволци" от програмите за временна заетост. "Правим просеки, за да излезем до чиста пръст, но под камъните остават да тлеят иглички и тор, които след време отново се възпламеняват", обяснява задъхан главен инспектор Петко Белчев. "Не мога да говоря, на пожар съм", отговаря полубуквално, полупреносно на телефонно обаждане, докато останалите се борят със спуснатия по хълма маркуч, с който поливат възможните за възпламеняване места. Прибягват и до хит­рости от рода на просеки и гасене чрез "лопатене". Единствената по-модерна техника, участвала в гасенето на пожарите в района, е руският самолет.

Именно на този самолет са благодарни и жителите на с. Дълбоки край Стара Загора. "И друг път е имало пожари, но такова чудо не бях виждала никога", разказва със сълзи на очи баба Денка. Преди почти 50 години тя и връстничките й са участвали в засаждането на боровата гора над селото. А миналата седмица е видяла как за около 3 денонощия най-големият пожар в Старозагорско е изгорил близо 30 хил. дка от гората.

Битката с огъня, продължила няколко денонощия над селото, е вече в миналото, но съмненията за причините за пожара си остават. "Може да се е запалило нещо от жегата, но в този вид, в който беше - не. Не е възможно", така поне смята Георги, също жител на селото. И докато на баба Денка й е жал, че цялата гора е изгоряла, Георги ще си търси по-хубаво село. И без това районът се замърсявал постоянно. Едно хубаво нещо имало за тяхното село - гората, тя пък се запалила. Ще си спомнят за нея, както и за притесненията си отпреди няколко дни огънят да не стигне до домовете им. "Цяла нощ дежурихме да не ни се запалят къщите. За гората не сме се притеснявали толкова."

Престъпление и наказание

Никой не отрича, че горите около Стара Загора се секат незаконно. "Да, имаме проблем с бракониерите", признава с видимо неудобство инж. Ярославов от Държавното лесничейство. Той обаче ни уверява, че непрекъснато се вършат дейности за ограничаването на незаконната сеч. За съществуването на дървена мафия приз­нават както кметът Евгений Желев, така и говорителят на МВР Йонка Георгиева.

Нагоре по хълмовете над село Дълбоки слънцето си пече, а пейзажът е зимен. От единия край на бившата гора до другия всичко се вижда ясно. Няма клони, които да пречат на погледа. И пушеците, които се вдигат от земята, добила откровено черен цвят, не могат да съсипят идеалната видимост. Вижда се всичко, но не е за гледане. Старателната обработката на гората с огън е дала резултат. Гора няма. Само обгорен дървен материал. От хълмовете над Дълбоки - направо в цеха. Онази гора на Любен Каравелов може и да е миришела на младост. Тази мирише на пърлено.

След пожара са останали само пепелищата и съмненията. На един от овъглените борове е побита самотна обгорена табела, наивно апелираща "Не палете огън". Опитвайки се да стигнем до "пресния" пожар до гара Дъбово, ни връщат още на изхода на Стара Загора - пътищата към новите пожари са затворени от полицията. Само огънят има достъп навсякъде.

Жегата по улиците на Стара Загора е безмилостна. Подухването на вятър тези дни обаче не се счита за нещо добро.

В следобедните часове на 25 юли вятърът за пореден път довя лоша новина. Пак замириса на пушек. Старозагорци обаче са свикнали. Животът по улиците на града продължава по обичайния начин. Само пожарните коли летят напред-назад, а хората се чудят къде ли гори сега.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Йоаница

  Пожарникарите са единствените от службите които си вършат работата.А и за разлика от военни или полицаи наистина си рискуват живота.

 • 2
  jwalker avatar :-|
  Кулин бан

  Колко хвалебствия и пропаганда за братската руска помощ при гасенето на пожарите се изляха по медиите, министър Р.Пет. се бута за снимки. А истинските въпроси са защо нашата противопожарна техника е морално остаряла, защо сме толкова безпомощни. --- Защото много се краде в нашата държава, и пожарите са умишлени, за да има нови кражби.

 • 3
  Avatar :-|
  Ало, натовците

  Стига с тоя руски--вземете учете натовски езици
  Македония получи помощ от Швеция..самолети, едно друго
  ама Петков нали е зает с пердетата на майка си, пак е пропуснал да каже на преводачката какво да пише. Е, мекерета. Много им висок рейтинга в акнетата на Капитал, обаче
  Народонаселението го тресе някаква еротична връзка с пожарната

 • Иво

  Хората са адски тъпи и не мислят за нищо! :( След толкова новини по телевизията за пожарите, вчера на Витоша, докато слизах от Златните мостове към Владая, преброих на 5 места запалени огньове от "почиващи си" семейства. Е, как няма да стават пожари?! А къде дремат тези от лесничейството?

 • -

  Очевидец разказа, че на 24 юли срай село Лесичево, Пазарджишко, от автомобил слиза тип, който хвърля увеселителна ракета в гората и избягва. Пожарът унищожи цялото гора, хиляди хектари, търпеливо отглеждана в последните 40 години на ХХ век. Включителна и 6,5 декара на пишещия тук абориген. А около селото сега са само черни овъглени баири, мъртви стволове на борове, чакащи камионите на мутрите, които да ги отсекат и изнесат в Гърция, при другите мутри.
  Ако ставаше дума за единични пожари, нямаше да е толкова страшно. Но в България има три хипотези, които се потвърждават със страшна сила:
  1. Пожарите са умишлени, причинени от малолетни , неподсъдни лица на дървената мафия, срещу 50 лева награда. Дървеният материал ще бъде продаван на безценица след като наредбата за износ на дървесина отпадна след 1 януари тг.
  2. Пожарите са умишлени и причинени от ислямистки фанатици с цел отмъщение на християните - тезата на Алкаеда и нова форма на превръщане на Европа в пустиня. Голяма част от тези пожари всяка година са в районите с турчеещи се българи.
  3. Пожарите - каквито и да са те, сриват имиджа на България като туристически обект за чуждестранните граждани, носещи милиарди евро на хазната. Страната бележи отлив на английски и немски заселници, които я напускат.
  Гората никога повече няма да бъде възстановена. Няма такова условно дясно правителство, което да направи каквото и да е за залесяване. Баирите ще останат мъртви, водата ще пресъхне, ще се появят свлачища, климатът ще стане още по-противен, фауната ще изчезне. Няма да има и материал за строителството, защото дивашката сеч изпревари всякакви разчети и планове.
  България се превръща в изпаднала, безспереспективна, болна и очевидно търпяща нови катаклизми държава без управление, без здрав смисъл, без логика и култура на европейска нация. Тя става това, което с мъка я удържаха да не бъде - средище на хулигани и лумпени.

 • 6
  Avatar :-|
  Anton K

  Много ми са чудни тези хора. Те ще стигнат дотам, че ще се самозапалят за да могат да се продадат после. Аман, пишман от далавераджии и гадни бракониери.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход