С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
36 17 авг 2007, 0:00, 25235 прочитания

Премълчаната истина

Не дъждът, а човешка немарливост причини трагедията в Цар Калоян

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Хронология на трагедията

Увеличаване- Образувани са дознания
Разградската прокуратура образува девет дознания срещу "неизвестен извършител". Осем от тях са за смъртта на всяка една от жертвите в Цар Калоян, а последното е по член от Наказателния кодекс, който предвижда от 10 до 15 години затвор за причинено наводнение, довело до значителни вреди и човешка смърт. Дознателите имат за задача да определят какво е било количеството паднал дъжд, колко висока е била вълната, защо са се скъсали язовирните стени и колко са били пълни водоемите преди това. За целта ще бъде назначена и експертиза. В групата ще има хидролог, геолог и инженер. Няма да бъдат ползвани експерти от "Басейнова дирекция" и Гражданска защита, защото може да се окаже, че техни служители също носят вина за занемарения вид на водоемите.

- Кои са концесионерите
Най-малкият от трите водоема е "Каяджик" - бивш язовир, превърнат в рибарник. Той се държи от Бричан Карахасан, но формално концесионер е фирмата на жена му - ЕТ "Гюла - Гюлвер Карахасан". Договорът за концесия е за 25 години и е бил подписан от сегашния кмет Ахмед Ахмедов. Преди това Бричан е ползвал водоема под наем. Вторият по големина язовир е "Езерче 2", който се държи на концесия от ЕТ "Ахемон - Ахмед Пюскюлю". Договорът е за 15 години и е бил сключен от по-предишния кмет на града Неждет Джинали.

Най-големият язовир е "Цар Калоян 3", който се държи от ЕТ "Ханс - Христо Иванов" по 25-годишен договор за концесия, сключен от предишния кмет на града Нигяр Сахлим. Фирмата е собственост на русенския бизнесмен Христо Иванов.

- След дъжд качулка
Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров заповяда спешна инвентаризация на всички микроязовири. В повечето случаи те са общинска собственост, но са отдадени на частници под формата на концесия. Оттук тръгват всички проблеми, тъй като водоемите поначало не са проектирани за рибарници, а за напояване. Много от тях нямат действащ основен изпускател и преливник. Концесионерите нямат интерес да поддържат съоръженията в изправност, те се интересуват само от бизнеса си. За да има повече риба, е нужно да има много вода, а това намалява възможността на язовира да поема допълнителни количества при силни дъждове. Така се стига до ситуации като в Цар Калоян, когато стените не издържат на притока и се пропукват.

В Цар Калоян властта се държи изцяло от ДПС. През последните три мандата кметовете на лудогорското градче са само от движението на Ахмед Доган.

Сегашният кмет Ахмед Ахмедов е областен лидер на ДПС. Допреди две седмици той беше спряган като почти сигурен кандидат на партията за нов кмет на Разград.


Неговата предшественичка на кметския пост в Цар Калоян - Нигяр Сах­лим, в момента е депутат. Съпругът й Мехмед Али Джафер беше заместник-министър на отбраната от квотата на ДПС. Неговото име нашумя преди две години покрай скандала с голямо количество резервни части за БТР-и, изнесени контрабандно в Сирия от държавната фирма "Терем". След като беше освободен от поста си, Джафер се захвана с частен бизнес. Той притежава фирмата "Екофрут" ООД, която държи фабрика за точени кори и други сладкарски изделия в Цар Калоян.

Именно в неговата фаб­рика откриваме Маринка Тихчева - скромна женица на възраст около 50 години, която видимо се притеснява от журналистическите въпроси към нея. И има защо. Точно от нея тръгна информацията за рекордно измерените количества дъжд от 291 литра на квадратен метър, паднали в Цар Калоян на 6 и 7 август. Именно с тези 291 литра Емел Етем обясни многото жертви и гигантските щети от наводнението.

На следващия ден синоптиците отрекоха в Цар Калоян да е паднало такова количество дъжд. Шефът на звеното "Оперативни прогнози" в Научния институт по хидрология и метеорология на БАН Латин Латинов заяви, че е невероятно в градчето да са паднали за няколко часа 291 литра/кв.м. Той посочи, че най-интензивният валеж в света за едно денонощие е 930 л/кв.м. "Излиза, че за много по-кратък период у нас са се събрали огромни водни количества. Така ще излезе, че този валеж е едва ли не най-интензивният в света", каза Латинов.Синоптикът добави, че в Разградска област има 12 измервателни станции на БАН. Те са в радиус от 40 км от Цар Калоян. Единствено във Ветово, което е на петнайсетина километра от градчето, били измерени 85 л/кв.м. За учените от БАН толкова голямо разминаване в замерванията е абсолютно неправдоподобно. "Вероятността да падне такъв валеж не е нулева, но тези данни не са достатъчно достоверни. Има вероятност от техническа грешка. За мен има съмнителни неща", допълни Латинов.

Собственикът на частната метеорологична агенция "ТВ Мет" Петър Янков също се усъмни в цитираните данни. От обработката на сателитните снимки се виждало, че валежите там не може да са надвишавали 80 л/кв.м за денонощие. Доста по-големи били показателите за Врачанско (200-240 л/кв.м), където няма жертви от дъждовете.

Така постепенно се родиха две версии за потопа в Цар Калоян. Официалната, лансирана от министър Емел Етем още от първия ден след потопа. И другата - на местните хора, които отказват да повярват на твърденията, че само дъждът е виновен за сполетялото ги бедствие, което отне живота на осем души.

Кой казва истината

Леля Маринка не е метеоролог. Тя само измерва дъждовете в Цар Калоян и праща всяка сутрин дан­ните в Разград. "Няма станция, един варел е", отговаря тя на въпроса ни дали измервателната станция е оцеляла от пороя. След което обяснява, че при дъжд нейната работа е да изпразва варела. Водата се налива в колба. Десет чертички са равни на един литър. Колкото чертички покаже - значи толкова дъжд е валяло. Чисто и просто.

Самият варел побира 12 литра, затова при голям дъжд се налага да бъде изпразван по-често. Във фаталния понеделник Маринка на два пъти мерила дъжда. До 18 часа, когато двуметрова вълна удари къщите в Цар Калоян, нейната "измервателна система" показала 189 литра. На сутринта "уредът" вече сочел споменатите 291 литра. "Като децата съм си смятала в тет­радката колбичките", добавя разтревожената жена. И се кълне, че до вечерта на следващия ден числото набъбнало до невероятните 412 литра.

Засега нейните показания са единственото доказателство за версията на Емел Етем, която е много удобна и за местните управници от ДПС. Защото дъждът не е човек - не можеш да го обвиниш по нито един член на Наказателния кодекс. Той не може да отговаря защо не са били взети мерки срещу преливането на язовирите и защо никой не е предупредил хората в Цар Калоян да се евакуират навреме. Тук е моментът да споменем и фактa, че два от микроязовирите над Цар Калоян са били дадени за рибарници от предишния кмет - сегашната депутатка Нигяр Сахлим, чийто съпруг Мехмед Али Джафер се явява работодател на леля Маринка. След като стана белята, жената била извикана на разпит. Икономическа полиция поискала да покаже дневника, в който описва валежите. Сега вече разбирате защо дребничката женица ни гледа толкова уплашено. Едва ли е само от неудобство пред репортерския касетофон. Изглежда, че страхът в очите й се дължи на друго. Тя знае, може да загуби работата си, ако каже нещо неуместно. После кой ще помага на двете й деца, чиито къщи също са сред най-пострадалите в Цар Калоян? Затова Маринка внимава какво говори. "От дъжда е, всичко е от дъж­да. Той понеже от един път се изсипа. То дъжд, то вятър, то градушка, то беше нещо... ад, бе, ад", продължава да повтаря "синоптичката" на Цар Калоян.

Точно обратното твърдят хората от града. За тях истината е друга - че виновни за трагедията са концесионерите на двата микроязовира над града, които не искали да ги източат, за да не избяга рибата. "Цяло лято напълниха двата язовира догоре, зарибиха ги, искат да печелят постоянно. Язовирите бяха пълни пос­тоянно. И вече туй преля чашата", твърди Христо Гинев от българската махала. Намираме го да разчиства къщата си половин час след посещението на Сергей Станишев. "За да не си задушат рибата, не са изпускали цялото лято. И като почнал дъждът, отварят шлюза на язовирите, а другият се скъса", убеден е мъжът. "Те са мафия, бе, играят наедно всичките тука. Ядат риба, пият там вечерта", допълва го негов съсед.

В "турската" част на града също са убедени, че язовирите са причината за потопа. "Четири часа валя, а водата стигаше само до прага на къщата. После изведнъж дойде вълна, висока четири метра. Все едно морето идва", разказва Юмер Хюсеинов, който е убеден, че голямата вода е дошла от скъсаните язовирни стени. Неговата къща е точно до река Хлебаровска. Когато водата придошла, мостът се запушил от дънери и тиня. Получило се нещо като бент, който поч­нал да връща струята и вълните избили настрани - в къщите. Семейството му се качило на покрива и така се спасило.

Бракуваният язовир "Каяджик"

Бричан Карахасан не се смята за виновен. Той е концесионерът на единия от двата микроязовира над Цар Калоян, чиито стени поддадоха след големите дъждове и водата от тях изтече заедно с рибата в близкото градче.

Неговата лична трагедия от събитията на 6 и 7 август е свързана с връщането на теглените кредити.

Бричан го спечелил с конкурс през 2003 г. Срещу него наддавал митничар от Русе, но Бричан платил 40 000 лева наведнъж и го взел за 25 години. Напълнил го с шаран и толс­толоб. Гледал ги три години и тъкмо станали за продан, когато станала белята. Така над 13 хиляди тона риба избягала. "Долу хората с каруци събираха риба. Аз ги гоня, те идват от другата страна", тюхка се мъжът и добавя, че загубите му са най-малко за 80 000 лева. Навремето на това място имало язовир - "Каяджик", но в началото на 90-те бил оценен като неблагонадежден и бил бракуван. При ликвидирането на местното АПК водата била изпразнена, а стената била срязана с багери и булдозери, за да не може да се използва наново. Пет-шест години язовирът стоял безстопанствен, когато някой решил, че може в него да развъжда риба. Вместо изпускател била монтирана отточна тръба. А на мястото на липсващата стена била струпана пръст, която утъпкали с булдозер. Именно на това място зейнала огромната дупка в стената след дъждовете.

По време на трагедията Бричан не бил на язовира. Пробвал да се свърже с пазача, но мобилните телефони нямали покритие. Няколко часа по-късно вечерта се обадил синът му, който казал: "Татко, дигата е разсечена."

Карахасан отрича версията на местните хора, че язовирът му бил пълен с вода преди дъждовете и затова е прелял. По думите му водата не е била повече от три метра заради голямата суша преди това. Твърди, че пуснал отточната тръба още преди месец и половина, за да поддържа нивото на долния рибарник, който също е негов. Според концесионера причината за отнасянето на стената е само големият дъжд. Водата първо преляла през стената, след което почнала да "яде" малко по малко от нея. "Тя, ако се беше спукала отвед­нъж, бараките на долните рибарници щяха да бъдат отнесени", разсъждава на глас Бричан.

Факт е обаче, че ако стената на рибарника беше издържала, близо 200 хиляди куб.м вода от него нямаше да се излеят към Цар Калоян. Водата от дъж­да може би пак щеше да залее града, но постъпателно, а не отведнъж. След скъсването на стената тя е дошла внезапно и с голяма разрушителна мощ, което е било фатално.

Ахмед, който спасява рибата си

Язовирът "Езерче 2" се намира съвсем близо, само че от другата страна на пътя за Разград. По документи той е три пъти по-голям от рибарника на Бричан. Държи го Ахмед Пюскюлю, който е собственик на кафе-аперитив "Хюс­тън" на централния площад в Цар Калоян.

Заварваме 45-годишния мъж, докато копае нов канал встрани от почти пресушения водоем. Там смята да изсипе малкото останала риба, тъй като от "Басейнова дирекция" му заповядали да източи язовира до дъно. Неговата стена също не издържала на натиска и се е спукала в първия ден на пороя. Заради зейналата пробойна в стената имало риск от ново заливане на града.

Ахмед твърди, че пуснал изпускателя три дни по-рано, след като видял прогнозата за времето по телевизията. Тръбата обаче е малка и язовирът все още бил доста пълен, когато завалял дъждът. След като видял, че водата ще прелее през стената, концесионерът отворил крана докрай, но вече било твърде късно. Тогава почнал да звъни на кмета и на Гражданска защита. Преливникът на язовира е работил, което личи от няколкото големи кратера в скалата, които силната струя е издълбала.

Ахмед не отрича, че язовирът му е допринесъл за наводнението в Цар Калоян, но не смята, че именно оттам е дошла голямата вълна. Доказателство за него са двата оцелели фургона, които се намират в нивите под язовира. "Ако имаше голяма вода, щеше да ги отнесе като кибритени кутии", казва Пюскюлю. Той също отрича да е бил предупреждаван за задействане на аварийния план.

"Имахме късмет, че не стана през нощта"

Може да прозвучи цинично, но всеки от жителите на Цар Калоян има защо да благодари на своя бог - независимо дали той се казва Господ или Аллах. Ако язовирните стени се бяха спукали няколко часа по-късно, вълната щеше да връхлети лудогорското градче през нощта. В тъмницата жертвите щяха да бъдат десетки. А може би и стотици.

Не по-малко чудо е, че в деня на трагедията детската градина била празна. Затворили я няколко дни преди това, за да я ремонтират, и това спасило живота на децата. Голямата вода удря следобед - точно когато те обикновено са по леглата за следобеден сън. На първия етаж били яслите. "Най-малките щяха да се издавят, докато спят", проплаква директорката на градината Румяна Неделчева. И поглежда към разрушенията в детската градина, която носи иначе хубавото име "Слънчево детство".

Най-гузен от случилото се би трябвало да е кметът Ахмед Ахмедов, когото мнозина от жителите на Цар Калоян обвиняват за тежките поражения и загубените човешки животи. В деня преди потопа в родния му град той и още няколко души са празнували до късно вечерта празникът на руския град Орел. Официална причина за посещението им била идеята за побратимяване на община Цар Калоян с Болховски район. Делегацията била водена от областния управител на Разград Наско Атанасов, а групата включвала и кметовете на общините Самуил и Лозница - Недим Мустафов и Айхан Хашимов, също избрани от листата на ДПС. В най-критичните часове на трагедията кметът на Цар Калоян все още летял за България. Затова телефонът му бил изключен и никой не могъл да се свърже с него. Отпочиналият от петдневния престой в Руската федерация кмет научил ужасната новина в чакалнята на софийското летище. Ахмедов успял да пристигне в Цар Калоян малко преди полунощ, когато трагедията вече била факт.

Макар че задължение на кмета е било да провери дали концесионерите са изпълнили заповедта за привеждане на аварийните планове, кметът на Цар Калоян чистосърдечно признава, че не знае колко вода е имало в тях преди големия дъжд. "Не, няма никаква отчетност колко вода е имало. Тях ги проверяваха от Гражданска защита - ей тъй, периодично си минават. И ако има нещо, те си пишат предписания. Знам, че април месец имаше една проверка, при мене няма никакви предписания, значи са били изрядни", заявява Ахмедов.

"Вина не изпитвам, но нося отговорност", казва пред репортерския касетофон кметът на потопения град седмица след случилото се. "Тука населението е такова, че просто има повече Хасановци и Мехмедовци. Той, дъждът, изобщо не пита българин ли си или турчин. Всички са пострадали." С тези думи кметът отговаря на въпроса дали ДПС носи политическа вина за случилото се, след като управата на общината е от движението.

Така единственият заподозрян за трагедията в Цар Калоян засега остава дъж­дът. Той е и единственият, на който не може да се търси отговорност. Удобно, нали?
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 януари 2019г.
София Хотел Балкан

capital.bg/governmentevent

13-ТА ГОДИШНА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С ПРАВИТЕЛСТВОТО


Пътят на България към еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът

Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


 • Важните стъпки към Еврозоната
 • Какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството
 • Колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България
 • Политики и реформи, които ще доближат България до Еврозоната
 • Ефектът на еврото върху бизнеса
 • Как членството в Еврозоната ще се отрази върху икономиката и как бизнесът да се подготви

Към регистрацията

Прочетете и това

Рекордно предлагане на ток понижи рязко борсовата му цена Рекордно предлагане на ток понижи рязко борсовата му цена

Цената за сряда е наполовина на тази от предишния ден. Причината - държавата започна да продава повече количества

22 яну 2019, 456 прочитания

Вечерни новини: За какво говори Давос, край на българското гражданство срещу инвестиции Вечерни новини: За какво говори Давос, край на българското гражданство срещу инвестиции

И още: Работодателите искат данъчна и енергийна реформа; Брюксел глоби Mastercard с 570 млн. евро; Кои са номинираните за оскари 2019

22 яну 2019, 365 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Пак ни осъдиха

Решенията на Европейския съд в Страсбург рядко впечатляват властта

Може ли Лондон да излезе от ЕС с "гръм и трясък"

Вероятността Великобритания да напусне ЕС с едностранно решение засега е малка, но в Брюксел вече кипи подготовка

Какво ще стане с кюрдите след изтеглянето на САЩ от Сирия

Кюрдските съюзници на Америка не са единствените, които ще пострадат от зигзагообразните ходове на Тръмп

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Льо Корбюзие, който живее на покрива

Домът-ателие на френско-швейцарския архитект Льо Корбюзие в Париж отваря за посетители след двегодишна реставрация

Книга: Тара Съливан - "Златното момче"

Дебютният роман на американската писателка ни представя историята на дете-албинос в Африка

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 19.01.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: За какво говори Давос, край на българското гражданство срещу инвестиции

Емисия

DAILY @7PM // 22.01.2019 Прочетете