Премълчаната истина

Не дъждът, а човешка немарливост причини трагедията в Цар Калоян

- Образувани са дознания

Разградската прокуратура образува девет дознания срещу "неизвестен извършител". Осем от тях са за смъртта на всяка една от жертвите в Цар Калоян, а последното е по член от Наказателния кодекс, който предвижда от 10 до 15 години затвор за причинено наводнение, довело до значителни вреди и човешка смърт. Дознателите имат за задача да определят какво е било количеството паднал дъжд, колко висока е била вълната, защо са се скъсали язовирните стени и колко са били пълни водоемите преди това. За целта ще бъде назначена и експертиза. В групата ще има хидролог, геолог и инженер. Няма да бъдат ползвани експерти от "Басейнова дирекция" и Гражданска защита, защото може да се окаже, че техни служители също носят вина за занемарения вид на водоемите.

- Кои са концесионерите

Най-малкият от трите водоема е "Каяджик" - бивш язовир, превърнат в рибарник. Той се държи от Бричан Карахасан, но формално концесионер е фирмата на жена му - ЕТ "Гюла - Гюлвер Карахасан". Договорът за концесия е за 25 години и е бил подписан от сегашния кмет Ахмед Ахмедов. Преди това Бричан е ползвал водоема под наем. Вторият по големина язовир е "Езерче 2", който се държи на концесия от ЕТ "Ахемон - Ахмед Пюскюлю". Договорът е за 15 години и е бил сключен от по-предишния кмет на града Неждет Джинали.

Най-големият язовир е "Цар Калоян 3", който се държи от ЕТ "Ханс - Христо Иванов" по 25-годишен договор за концесия, сключен от предишния кмет на града Нигяр Сахлим. Фирмата е собственост на русенския бизнесмен Христо Иванов.

- След дъжд качулка

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров заповяда спешна инвентаризация на всички микроязовири. В повечето случаи те са общинска собственост, но са отдадени на частници под формата на концесия. Оттук тръгват всички проблеми, тъй като водоемите поначало не са проектирани за рибарници, а за напояване. Много от тях нямат действащ основен изпускател и преливник. Концесионерите нямат интерес да поддържат съоръженията в изправност, те се интересуват само от бизнеса си. За да има повече риба, е нужно да има много вода, а това намалява възможността на язовира да поема допълнителни количества при силни дъждове. Така се стига до ситуации като в Цар Калоян, когато стените не издържат на притока и се пропукват.

В Цар Калоян властта се държи изцяло от ДПС. През последните три мандата кметовете на лудогорското градче са само от движението на Ахмед Доган.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
36 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  bylgarin
  • + 2

  Правете си изводите братя българи,докога ще подкрепяте с пасивността или с конюнктурната си нагласа дейността на сепаратистката протурска партия ДПС,която вилнее из Родината ни!

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Spiegel
  • + 1

  Добра статия, но много добре знаем че няма достатъчно инерция? за промяна на положението с ДПС или ДС. Народонаселението не иска да живее достойно, то иска лесното и удобното.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Carina
  • + 2

  Браво за материала! Единственият подробен по въпроса. Осем човека се удавиха, ние си приказваме за Гоце, бунгала и джипа на Максим. Поздравления още веднъж и на следващите избори гласувайте.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  питанка
  • + 1

  "Така над 13 хиляди тона риба избягала. "Долу хората с каруци събираха риба. Аз ги гоня, те идват от другата страна", тюхка се мъжът и добавя, че загубите му са най-малко за 80 000 лева."
  Някой май не може да смята???
  Или да редактира?

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  батачанин
  • + 2

  Адмирации за материала. Имате потенциала да върнете блясъка и смелостта на "Капитал". Абе българине 500 год. не ти ли бяха малко, че сега да попадаш отново под робство вече и ромско. Айде, усещай се. Събуди се! Тая сган водена от ДПС се самозабрави.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  http://www.24chasa.blogspot.com/

  http://www.24chasa.blogspot.com/

  Нередност?
 • Случаен...

  Написах под първата статия по темата във в "Дневник" на следващия ден след трагедията: "Седем трупа, а няма виновни?!"

  Сега труповете са осем, а "отговорните фактори в държавата" мълчат или се оправдават с ведър тон...

  Мисля за нормално да очаквам и изисквам (като гражданин и данъкоплатец) оставките на поне двама министри (като израз на политическа отговорност, защото "моралните актове" са трудно съвместими с меркантилното им поведение) и най-вече бързи и адекватни следствени действия от органите на досъдебното производтсво, които в кратко време да се увенчаят с внасянето на обвинителни акотве в съда. Не настоявам за "лов на вещици", който да успокои обществото, че има наказани, а за разследване, което да обхване всички отговорни лица, включително и длъжностните...
  Такова би било нормалното и очакването поведение от представителите на публичната власт в една демократична държава.

  А онези господа (и дами!), които се оправдават с лошото време, нека не забравят, че според НК на РБ осъдителни са не само действията, но и бездействията, причинили вредоносен резултат. В настоящия случай "вредоносният резултат" е съвсем конкретен: осем човешки жертви и значителни материални щети. Би било логически и правен абсурд да няма виновни.

  Не на последно място, ще ми се да отбележа още нещо: Като изразявам мнението си, дори повтаряйки го многократно тук и другаде, нямам за цел да "изпускам клапана" на напрежението, а да покажа НЕДОВОЛСТВОТО СИ от бутафорията на демокрация, в която съм принуден да живея.
  Аз съм не просто недоволен. АЗ СЪМ ГНЕВЕН!

  Зная, че форумите се четат от представители на так.нар. "политически елит" и приближената му обслужваща клика. Зная, че не са ентусиазирани от мненията, които мнозинството от нас изразяват и от тона, с който го правим. Отношението ни едва ли ги притеснява, но със сигурност ги дразни, затова колкото по-често присъстваме под подобни критични материали, толкова по-голям дразнител ще бъдем за онези, които се ползват от статуквото.

  Затова, читателю,

  ако се колебаеш да оставиш част от мислите си под тази статия, не отминавай, а отдели няколко минути и напиши онова, което ти се иска да изкрещиш на глас!

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  д-р Стоилов

  Винаги има и Човешка Грешка

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Петър Бонев

  Когато стане белята и има жертви,тогава българина се обединява - мисловно и практически! От 1990 год., българските политици,се заеха с голямо дело-преустройство във всички области на живота.Но важният елемент от това преустройство е разграничаването на функциите на партията и държавата,усъвършенствуваето на работата на държавните органи,борбата с бюрокрацията.Няма напредък в това отношение,нито се постигна търсенето и отчитането на собствените и чужди грешки. В личностен план обикновеният човек/народа/не се опита да си обесни защо е разочарован и по-важното - да си зададе въпроса - какво действително става из "коридорите на властта",като със своя вот при избори контролира нещата. След като се изпусне подходящият момент,започва словестно да се критикува, начина, по който действува механизма на управление. Не трябва се отправя критика срещу огромното мнозинство държавни служители,които работят от много години усърдно и лоялно,защото и те са жертва на шепата политици,стоящи на върха на властта,както и на самата система. Ако усилията на теория,които се полагат за управлението държавата са единственото мерило,то тогава ще трябва да се приеме,че държавата ни се управлява наистина добре. С викове и крясъци по улиците, положението няма да се оправи,нужно е от човека на човека,чрез спокойни разговори,всички да стигнат до единното мнение,че когато се гласува да се мисли и гласува разумно! Фактите отдавна са очевидни,но способността да им се откликне по съответният начин липсва.Ако надникнем поне за малко в потискащите житейски статистики до днешно време,ще достигнем до характеризирането на житейският упадък на обикновеният човек/народа/! Сегашните политици/днешните/все още не са се пригодили за жестоката житейска действителност......

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  ПАИСИЙ

  О неразумни и юроди най-после проумейте и гласувайте за България без дпс,бсп и ндсв.

  Нередност?
Нов коментар