Планината е в ремонт

Строителството на "Супер Паничище" буди съмнения за нередности

Багери, циментовози и други туристи
Багери, циментовози и други туристи
Багери, циментовози и други туристи    ©  Надежда Чипева
Багери, циментовози и други туристи    ©  Надежда Чипева

Пътят - по ръба на парка и закона

При разширяването на пътя между Паничище и хижа "Пионерска" се навлиза в границите на парка. Това става ясно от предоставената ни от Катерина Раковска (от българския клон на световната природозащитна организация WWF) документация за "рехабилитацията и реконструкция" на трасето. В документите се вижда, че през май 2006 г. община Сапарева баня е поискала от екоминистерството съгласуване на начинанието. Тогавашният директор на парк "Рила" Васил Петров изразява становище, че подрязването на склона, което се предвижда в проекта, ще доведе до навлизането в парка и отнемането на близо шест декара горски фонд. Според него проектът се нуждае от оценка за въздействие на околната среда. Такава обаче до този момент не е направена, въпреки че реконструкцията е почти приключила.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Gorskia

  За подобно нещо ако го извърша аз ще стоя на топло поне 10 години, сега ще видим на какво основание Съда, ДНСК, МОСВ, ДНП Рила, РИОСВ София и Областният управител в Кюстендил няма да си мръднат пръста по случая, даже ще обяснят колко полезно за националният парк се е случило с прегазването на 5-6 закона от предствителите на руско-жълтата мафия.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  еко

  Материалът е добър и всички сме съгласни ,но тези,които са ходили по европейските планини са видели,че там има и лифт, и заслони,и хижи,но и възможност за маршрути без ползване на тези екстри-въпрос на предпочитания.Така трябва да бъде,не сме високите Хималаи!Но знаем също,от лош опит-Слънчев бряг,Банско и пр.,че българският начин за европейски подобрения е пагубен за природата-застрояването е тип кв.Младост1,2,3,4 в София и още много проблеми.Това е,което плаши и по-добре е да има забрана за строеж,отколкото бетонните кич и технически недомислици- например Варненският плаж целия във фекалии!Ясно е също,че тези застроявания са съмнителни като законност-строи се тоалетна ,която после се оказва хотел с басейн и пр.Бездарното застрояване винаги е "на ръба на закона",което не трябва да се допуска и в Рила!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Боян, до Росен

  Моите поздравления за актуалния материал!

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-P
  Добре

  хубаво заглавие

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-P
  super blunts

  Kade v normalnite strani ima takiva super prostotii? Horata pazyat prirodata ,posledstviyata v Bg-to shte sa katastrofalni.:(

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  tzirkov

  roska kurtish...

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Супер

  СУПЕР БЪЛГАРИЯ май искат да строят чуждите инвестиционни компании докато тук няма закон и ред...

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Плачийски

  Нещата са наистина абсурдни.
  Говорим за Национален парк и Натура 2000 място т.е. уникално от всчка една страна, а и това на всички е ясно. Ясно е и че се въртятя 100% незаконни дейнсоти. Тази година три пъти съм бил в парка и трите пъти съм ставал свидетел на незаконни дейности, които грубо нарушават режима на Парка. Кой трябва да следи и да санкционира нарушенията в парка - има си администрация Дирекция на НП Рила със регионалните и подразделения. Всичко е чсно, но нещата не седят точно така в България.
  Докато Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда (ПУДООС) финансира с парите от нашите данъци и такси проекти със съмнителен ефект върху околната среда (а и малцина хора знаят точно какво финансира и как се харчат парите) администрациите на парковете изнемогват. Опитайте се да разберете какъв бюджет имат парковете, кога идват средствата и за какви дейности се отпускат парите. Гарантирам че ще останете разочаровани. Основния процент от служителите на парковете взимат минимални заплати, ходят раздърпани, не са били на обучения от години насам, нямат почти никаква техническа база, нямат нужната защита в лицето на държавата. (видяхме какво стана с Директора на НП Рила и това не е инцидентен случай) Това на фона на мутрите, които влизат в парковете с джипове от по над 50 000 лв, моторни шейни и оръжие, на което само оптиката струва 5000 лв. От другата страна са строителните фирми, които няма нужда да ги коментирам видяхме черноморието, видчхме Банско, видяхме Пампорово, сега идва ред на Перелик и Хайдушки поляни и т.н и т.н.
  При тези условия уникалната ни пирода ще продължава да бъде ресурс и източник на средства за малцина хора, които грабят от Националното богатсво необезпокоявани. За нас ще остане да гледаме как местата на които сме се чувставли добре и които ни карат да се гордеем , че сме българи бавно изчезват и стават бащиния на съмнителни субекти, забогатяли за наша сметка.
  А какво правят държавните институции и политически персони за да отстояват националните интереси и тези на обществото?? за съЖаление - НИЩО. Това което правят е национално предателство и отдавна трябваше да падат глави на министърчета, които се гаврат с националните светини, като Рила, Пирин ...............
  Относно ползата за местните при развитието на тези курорти??
  Е, аз съм местен и Седемте езера са/бяха едно от местата, където наистина се чувствах у дома си. Вече започвам да изпитвам ужаса и дискоМфорта от тези ползи. "ПОЛЗИТЕ ЗА МЕСТНИТЕ ХОРА" тези хубави думи са единствено - ДОЛНА ЛЪЖА И СРЕДСТВО ЗА МАНИПУЛАЦИЯ.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Еко - Лок

  В статията има една съществена неточност, която би трябвало да направи впечатление на всеки, които познава тези места. Лифта, за който става въпрос е от х."Пионерска" до х."Рилски езера", а не до х."Седемте езера". Хижа "Седемте езера" е построена непосредствено до брега на второто езеро, докато х."Рилски езера" е доста отдалечена от самите езера.
  А построяването на въпросния лифт само ще спомогне за запазване на природата - защото сега хиляди туристи преминават пеша или с високопроходими коли през парк "Рила". И ако толкова години не се строеше този лифт, причините са не само липса на средства, а отпора на автомобилната мафия, която организира извозването на туристите срещу баснословни суми от Сапарева баня, Паничище и х."Пионерска" до х."Рилски езера" с едни раздрънкани УАЗ-ки и ГАЗ-ки по черен път, прокаран през същия този парк "Рила". И защо точно екозащитниците протестират срещу това????
  А и не без основание някои смятат, че протестите срещу проекта "Паничище - Кабул" се подклаждат от инвеститорите в Банско. Защото нормално е голяма част от сегашните туристи в Банско да предпочетат да отиват на ски на място, което е две-три пъти по-близо до София!

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Анге

  Природозащитниците които също са хора, граждани и данъкоплатци не са безразлични към преминаването през парка на УАЗ-ки и ГАЗ-ки. Вземайки предвид, че този транспорт се държи от същите фамилии и кръгчета, които инициират Супер Паничището и че от друга страна лифта ще доведе още повече хора и повече коли до началото си. Освен това ще започнат много последователните одобрявания на парче от колективния орган с колективна безотговорност - общински съвет Сапарева баня, на съоръжения и писти поотделно, без никакво уведомление или намеса на РИОСВ и на който и да било отговорен и с някакви измислени и манипулирани документи заместители, какъвто беше сценария в Банско.
  Между двете опции кола и лифт, стои идеята да се влиза в парка само пеш или с колело или кон или магаре ако щеш, та дори и с тибетски як, но най вече пеш, защото личното усилие доставя усещането за бъдене и съществуване на даденото място и е най-естествената рекреация. Другото са заместители или половинчати практики.
  А между другото проектантите на Супер Паничище са проектирали също TУП “ Ски зона Банско”; ОУП Туристическа и ски зона Добринище; Общ устройствен план на писти и съоръжения курорт “Пампорово”; ОУП на туристическа зона “Българка” община Трявна; Застроителни и регулационни планове (ЗРП) на местностите “Шилигарника, ”Бъндеришка поляна”, “Икрище” – от ски зона Банско. Лично съм разглеждал проекта за туристическа зона "Българка", в който пистите просто бяха едни нарисувани криви с помощта най-вероятно на инструмента Сплайн в АутоКад, който помага на неприятно начупените Полигони да станат приятни за окото криви. Тези криви безкомпромисно разсичаха едни групи дървета в най-високата част под билото на Стара планина, които са Защитена местност и са част от природния парк Българка, чийто граници дори не бяха отразени. Пренебрежението с което беше направено това подсказва за участието на възложителя и за съгласието на проектанта в една съвкупна небрежност, което означава чисто и просто незачитене на правилата, което води със себе си безумни решения и осакатяване на ценностите. Нека да изллязат на светло и да се спазват общите правила.
  Освен това подхода на тези пичове е цитирам: "тук гората е гъста, може нещо да ти се случи". Това ми беше казано от един от общинските съветници пред очите на полицай и Битиви журналистка миналата година Май месец пак там по повод присъствието ми на световния празник на парковете. Тогава същите пичове бяха дошли да врънкат дирекцията на парка, която обаче смело си отстояваше позицията за недопускане на строителство и спазване на приетия план за управление, твърдо защитавана от наскоро уволнения директор, без ясни мотиви.

  Нередност?
Нов коментар