Минимална заплаха

Общият десен кандидат Мартин Заимов наруши комфорта на сегашния кмет

Битката в София винаги е нещо повече от местни избори
Битката в София винаги е нещо повече от местни избори
Битката в София винаги е нещо повече от местни избори
Битката в София винаги е нещо повече от местни избори

Кметският пъзел за София се подреди. Вече като че ли не е чак толкова приятен за Бойко Борисов.

Само допреди седмица първенецът по рейтинг в държавата изглеждаше непобедим. След издигането на Бриго Аспарухов и Мартин Заимов обаче не може да се каже със същата убеденост, че преизбирането на Борисов е 100% сигурно. Перспективата пред кмета леко се обърна, защото изборите могат да бъдат мислени и през още една схема: Бриго Аспарухов обира само най-тесния партиен вот (за радост на Румен Овчаров), а Мартин Заимов спира традицията за балотаж "всички срещу кандидата на БСП" и я превръща в битка "всички срещу Бойко Борисов". Дори и само на ниво предварителен анализ, тази хипотеза вече влияе на поведението на сегашния кмет. От единствен десен кандидат довчера Борисов вече пренастрои аргументацията си и се определи за алтернатива на "червено-синята мъгла".

Всъщност това, което се случи, е, че публичното

Клише за "непобедимия Бойко"

беше разчупено.

В началото на процеса по номиниране на кандидат-кметове Борисов имаше шанса да се яви с подкрепата на СДС и НДСВ. Въпреки някои анонси обаче СДС смени линията, като издигна общ кандидат заедно с ДСБ. А НДСВ, както обикновено, шикалкави до последния възможен момент, раздирайки се от вътрешни противоречия между царската лоялност към Бриго Аспарухов и неизживения стремеж за дясноцентризъм. "Подкрепя се нещо, което се клати", коментира Борисов пред БНТ. Малко или повече обаче хоризонтът на кмета се стесни и той влиза в предизборната кампания притиснат от няколко страни. Досега Борисов плуваше в безпрецедентен медиен комфорт. Той не е свикнал да чува за себе си нещата, които Тити Папазов (кандидат на Демократическата партия) му хвърля на порции всяка неделя и възнамерява да го прави до края на кампанията. Още първата медийна изява на бас­кетболния треньор, в която той зададе на Борисов 10 въпроса за работата му като кмет, извади генералa от равновесие дотам, че да обяви Тити за агент на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Папазов няма какво да губи от сблъсъка си с кмета. За него битката за София е въпрос на спортна чест, на шоу и личен имидж­, а задачата му е ясна - да вкара в общинския съвет колкото се може повече съветници на Демократическата партия на Александър Праматарски.

Другият проблем на Бойко Борисов се казва Бриго Аспарухов. Драмата на кмета не е в това, че Аспарухов е по-голям генерал от него (двамата са равни по чин), а по-скоро в намека на бившия шеф на разузнаването, че знае за него неща, които не са широко известни.

Като например факта, че през 2001 г. Бойко Борисов става главен секретар на МВР благодарение на ходатайството на Аспарухов пред Симеон Сакскобургготски. "Имам заслуга за развитието на Бойко Борисов", каза кандидат-кметът на левицата в сутрешния блок на БНТ. "Той (Борисов - бел. ред.) имаше голямо желание да се върне в системата на МВР и това стана", обясни бившият шеф на разузнаването.

Според депутати от вът­решната комисия обаче първата препоръка на Аспарухов за Борисов е още в зората на демокрацията, когато Бойко напуска МВР (отказвайки да се деполитизира) и търси клиенти за охранителния си бизнес. Сред пазените от фирмата му "Ипон" политици са бившият държавен ръководител Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски по време на визитите му в България. Тоест все хора, които са представлявали интерес за службите. (Между другото в този период начело на разузнаването от 1991 до 1997 г. е бил именно Бриго Аспарухов.)

Сам по себе си изборът на Аспарухов за кандидат-кмет на социалистите е доста любопитен. Профилът му никак не се връзва със заявките на председателя на софийското БСП Румен Овчаров, които започнаха с амбицията да се издигне млад човек от бизнес средите, а след това прераснаха в дилемата силна партийна личност или кандидат с потенциал за широка подкрепа извън традиционния ляв електорат. Аспарухов не е нито едното, нито другото. Той е типичен

Кадър на генералското движение

което преди години помогна на Георги Първанов да стане председател на БСП. И което само преди няколко месеца скрои шапката на самия Овчаров, като допринесе много за свалянето му от министерския пост. Аспарухов обаче не е в добри отношения с президента Първанов, в този смисъл не може да мине за негова номинация. Издигането на бившия шеф на разузнаването много прилича на провокация на Румен Овчаров към ченгетата в партията. Защото ролята на Бриго Аспарухов ще е на загубилия и още по-лошо - това ще бъде, ако се случи още на първи тур. Така с един удар председателят на софийската структура на БСП ще си реши два проблема - едновременно с партийците от ДС и с Бойко Борисов, който може да се окаже в челен сблъсък с десния кандидат Мартин Заимов. "Предимството на Заимов е, че той е истинска обща дясна кандидатура", казват социолози, които са на мнение, че още е рано за прогнози. За разлика от Бриго Аспарухов бившият подуправител на БНБ има шанс да събере доста по-широка и разнородна подкрепа в ситуация на балотаж. Заимов се смята за еднакво близък до СДС и ДСБ, без да е член на нито едната от двете формации.

Още при обявяването на кандидатурата му обаче неговият десен профил, обявен за "алтернатива на генералското движение", беше противопоставен на

Семейната му биография

Дядото на Мартин Заимов е ген. Владимир Заимов, който е царски генерал, разстрелян заради шпионаж срещу хитлеристите в полза на СССР. Тази критика е колкото атака, толкова и реклама за пред червения електорат, без който няма как да се мине в битката срещу Бойко Борисов, ако се стигне до балотаж. Червеният общински съветник Борис Цвет­ков вече под­гря публиката, като внесе предложение до Столичния общински съвет парк "Оборище" отново да се казва "Генерал Владимир Заимов". В мотивите си Цветков пише: "Ген. Владимир Заимов е ярка личност, свързана с войните за национално обединение и с антифашистката борба на българския народ. (...) До 1992 г. името на този достоен българин носеха булевард и парк в центъра на София. За съжаление през мандата на СОС в годините 1991 - 1995 в условия на грубо идеологическо и политическо противопоставяне наименованията на бул. "Владимир Заимов" и парк "Ген. Владимир Заимов" бяха заменени с наименованието "Оборище". Считам, че 15 години по-късно българското общество е узряло за трезв прочит на своята история и за поправяне на тази несправедливост."

Комбинацията между Бриго Аспарухов като официален кандидат на левицата и Мартин Заимов като обща дясна кандидатура е недотам благоприятна за сегашния кмет. Кампанията вече тръгна като игра на нерви. На всичкото отгоре разкопаните софийски булеварди, вместо да впечатлят софиянци, могат да изиграят лоша шега на Борисов. Освен кандидат за София генералът е и лидер на партия, която за пръв път ще атакува местната власт. Досега подходът на Борисов беше концентриран главно в припознаване на чужди кандидати като свои и на колекционирането на хора, готови да влязат във властта чрез ГЕРБ. Оттук нататък обаче генералът ще трябва да влезе в конкретика и за разлика от частичния вот този път победата му няма да е толкова лесна, колкото запълването на онази легендарна дупка до НДК.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


49 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Читател

  Хора, вижте какво всъщност говори Бойко Борисов на специално посветения му сайт: http://boikob.blogspot.com

 • 2
  jwalker avatar :-|
  Кулин бан

  То и Жорж Ганчев беше алтернатива на "червено-синята мъгла", пък излезе, че бил от червената мъгла. Да не излезе същото и за Бойко Борисов.

 • 3
  Avatar :-|
  Питащ

  А, бе този Мартинчо защо не носи фамилното име на собствения си законен баща, а се кипри с фамилията на майка си? За привилегии по време на соца. Сега комунистическото отроче бил десен !!! ПРЕДАТЕЛСТВОТО е генетически заложено в този род!!!

 • 4
  Avatar :-|
  Отговарящ

  Сигурен съм, че ако носеше името на баща си, щяхте да го обявите за родоостъпник. Няма угодия...

 • 5
  Avatar :-|
  Отг2

  РодооТстъпник. И пак щяхте да кажете "предател".

 • 7
  Avatar :-|
  elmohicano

  Сибина, информацията, която поднасяш, вече сме я получили от вестниците през седмицата, а твърденията ти са ехо на коментари, вече направени в други анализи - тези на Веселин Стойнев, Бойко Пенчев, Огнян Минчев и пр.. Тоест, с една дума - да четеш вече прочетени неща е досадно.

 • 8
  Avatar :-|
  д-р Стоилов

  Ще се радвам Бат Бойко да се срине !
  И така,да се срива всеки,който се мисли,че е хванал Господ за... !

 • 9
  Avatar :-|
  Статията

  съвсем, ама съвсем не се припокрива с тези на Стойнев, Минчев и т.н., но за една категория люде (силно активизирани напоследък) каквото и да се напише по темата, все ще е непоносимо.

 • 10
  Avatar :-|
  Jorko

  Хубаво де, нека е комунист. Стават трима от трима.
  Само дето между пожарникар, дс агент и икономист с ЛСЕ зад гърба си, май знам за кой да гласувам.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход