Нов стил вдясно

Екстравагантният Мартин Заимов обедини ДСБ и СДС за кметския вот в София

Мартин Заимов не е от онези, които ще помислят, ще пресметнат и ако видят, че нямат шанс, елегантно ще се оттеглят.

Той се съгласи да бъде общият кандидат-кмет на десните в София дни преди старта на кампанията, при минимум обществена подкрепа за старите сини и срещу най-сигурния от всички в състезанието за местната власт - Бойко Борисов. За човек с по-приятни алтернативи от софийската политика решението на Заимов е екстравагантно. Много повече от това да "браузва" София на сегуей - самобалансиращата се машинка на две колела, която е неизбежен реквизит на всеки негов вестникарски портрет.

В биографията на 45-годишния кандидат на десните бизнес позициите преобладават, но той винаги е на ръба между бизнеса и обществените каузи.

Заимов говори добре няколко езика, чете, не приема съждения наготово, готов е да спори разпалено и е нетолерантен към "униформи", досиета и контрол. За тези, които не са сигурни, че го харесват, е странен, луда глава и твърде директен. Приятелите му биха казали - различен и бунтар. До степен, че през далечната 1997 г. решението му да приеме въздългия шестгодишен мандат на подуправител на БНБ (и шеф на управление "Емисионно", медийно наричано валутния борд) изглеждаше неестествено за него.

Не е съвсем съвпадение, че преди две години като кандидат на ДСБ за София и съперник на Борисов се оказа Светослав Гаврийски - гуверньорът на БНБ по времето на мандата на Заимов, избран от същото мнозинство на ОДС. Въпреки че звучи като дежа вю, разликите са важни:

# Заимов има това, което толкова липсваше на Гаврийски - харизма

# този път СДС и ДСБ играят заедно

# а БСП влиза в състезанието почти без амбиции за победа.

Мартин Заимов е последният, който може да бъде наречен човек от народа - с цялата тежест на тази присъда за един мажоритарен кандидат.

Кратки факти:

* Потомък е на известния род Заимови. Дядо му е царският генерал Владимир Заимов, разстрелян през 1942 г. с обвинение за шпионаж в полза на Съветска Русия. Прадядото на Мартин е Стоян Заимов - активен участник в Освобождението на България от турско робство и в строителството на съвременна България.

* Роден е в Женева, има магистърска степен по макроикономика от "Лондон скул ъф икономикс". В ранните си години е работил за френските компании "Бис" и "Луи Драйфус". * През 1992 г. заедно със сегашния шеф на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян основават "Българска одиторска компания", която впоследствие е купена от Coopers&Lybrand. * В служебното правителство на Стефан Софиянски е зам.-министър на търговията. * Беше член на Демократическата партия, която напусна в знак на несъгласие с политиката на сегашния й лидер Александър Праматарски.

* След БНБ работи като изпълнителен директор на Пощенска банка, в последните години се занимава с инвестиции в недвижими имоти и учредява "Парк" АДСИЦ. От няколко месеца е в борда на Сосиете женерал Експресбанк.