Толкова познато

Заедно с кариерата си в разузнаването Бриго Аспарухов не изпуска и политиката

Бриго Аспарухов е прекалено публичен за човек от тихия фронт. В кариерата му на разузнавач В него има всичко от реквизита на разведките - оръжейна афера, отравяне, кражба на исторически паметник, подслушване, унищожаване на досиета...

Започва кариерата си в Първо главно управление на Държавна сигурност (ДС), където постъпва веднага след Института за икономика и световно стопанство. И така почти 30 години - разузнавач в страната и зад граница. За директор на Националната разузнавателна служба (НРС) го наз­начава президентът Желю Желев и Аспарухов остава на този пост от 1991 до 1997 г. Сега оценява това време като "голямо предимство". Обратната страна обаче е, че тъкмо тогава важни за страната събития се случват с негово скандално участие - през 1992 е главно действащо лице в т.нар. Македонска афера, която свали правителството на Филип Димитров. Аспарухов е топразузнавач и - нещо невиждано - обявява, че съветникът на премиера Филип Димитров - Константин Мишев, е замесен в сделка с оръжие за Македония. После пак публично се извинява, но как - "не знаел, че съветникът действа по нареждане на министър-председателя". Скандалът е в момент, когато въпросът за мястото на спецслужбите е базов между премиер и президент. Филип Димитров обвинява Аспарухов, че "НРС се занимава със съзнателно търсене на провокации". Отговорът е остра атака - Боянските ливади на президента Желю Желев, малко след които правителството на СДС падна от власт.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  БЕ СЕ ПАР

  Мале, мале до къде го докора нашата партия да не може да излъчи един читав човек? Виж грандомани и парвенюта за евтина слава и шумотевица около тях винаги ще се намерят. Пожарникаре Честито.

 • 2
  Avatar :-|
  victor troska

  че то вашата партия само такива има бе мой.

 • 3
  Avatar :-|
  кадем

  Нарцис, грандоман,интригант,безхаберник в ииномиката - това е Бригадира.

 • 4
  Avatar :-P
  Бря,брех,брех

  Някакви игри разиграва ДС пак зад гърба ни.
  Напуснал Б(к)СП пък бил само командирован по служба при царствения идиот!??
  Айде бе!
  Търся Партия само от ченгета,ДС,КДС,КГБ,ЦРУ,Моса!
  Може и при Кадафито-гения...Вместо 300 милиона ни изхака със 1,8 МИЛИАРДА харизани!
  Там ми се членува!!!
  За по-голяма сигурност.
  А Вие си хрупкайте свежа тревица!
  Разрешава ви се веднъж дневно по едно "Бее..." но не силно!

 • 5
  Avatar :-(
  Леля ви

  18 години минаха от поврата на България към нов тип държава. Към социална държава, с правов ред, с нова Конституция, нови съюзници и нова политика.
  18 години хора като Бригадир Аспарухов, Башикаров, Пирински, Велчев и хиляди други издънки на живковата номеклатура като тях, не проумяха и не искат да приемат промяната. Вероятно смятат, че животът им би се обезсмислил, ако активната им политическа дейност спре дотук. Така е. Но политическата дейност и животът и на други, расли при "социализъмът" на Тато също се обезсмислят, тези хора отдавна са на пазара на труда, без да се виновни за каквото и да блило, защото са били винаги вън от политиката - и преди, и сега. Но те - забележете - плащат с живота си и с разочарования, защото такива "кадровици" като горецитираните другари продължават да им определят съдбата. Каква наглост!
  Ако има промяна в държавата, тя изисква старт от нулата. От 10 Ноември 1989 година до днес трябваше да има еднакви стартови условия за всеки български гражданин. Но другарите наложиха други правила - вън от всякаква световна практика. Вместо да минат в сянка, вместо да дадат отчет с какво са полезни за демократична /не за НРБ/ България, те продължават нахално да кадруват, да са на всяко възлово място, да сеят връзкарство, корупция, ламтеж за лесни пари. Нещо повече - сега отиват отново на избори. Какво ще ръководят те?! Какви граждани ще водят след себе си? Към какво - към до под дъното, до което ни докараха ли? Няма ли сила, която да ги узапти, да охради мераците им, да ги нкара да проумеят, че това е ДРУГА БЪЛГАРИЯ, не онази на ДС и на АОНСУ, а друга - същата, против която те се бориха така настървено при Тато.
  Жалко за българите, жалко за този опростачен народ, за нацията, която отново е под влестта на кърджалии - по стара историческа прокълната традиция. Така не се отива в Европа, така не се става равноправен член на ЕС, така не се живее! ВСЕКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТГОВОРЕН ЗА ДЕЛАТА СИ И ЗА ПРИНОСА СИ ЗА ТАЗИ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Това е нашата родина, а не завоювана територия, не полигон на КГБ или на когото и да било отвън. Бриго и Сие не са ни повече необходими. Стига ни!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата