Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Зелените партии никнат като гъби

Партии без бъдеще

Когато зелената тема намери заслуженото си място в програмите на всички големи политически сили, зелените партии ще станат излишни

3090 прочитания

Зелените партии никнат като гъби

© Надежда Чипева


Доскоро в България имаше само една зелена партия. Основана в зората на прехода, тя участва сама на избори за първи път тази година.

Без успех. Винаги досега е била част от десни или леви коалиции. Преди месец-два по уличните билбордове се появи и нова формация - "Зелена България". А преди няколко дни стана ясно, че хора от неправителствени организации инициират създаването на трета зелена партия. Така малкото зелени избиратели, които не се доверяват лесно на политици, ще имат избор от три партии. За да спечелят трудния зелен вот, трите политически формации ще имат тежката задача да комуникират ясни идеи, да правят компетентни изказвания, да имат смислени програми, да са прозрачни, отворени, да излъчат харизматични и убедителни лидери. Дори и да го направят, което в момента изглежда почти невъзможно, те пак ще останат маргинални. Има ли смисъл от тях в такъв случай? Няма ли само да размажат зеления пейзаж?

Първата екопартия

в света е била спонтанно основана през 1972 г. в Австралия и е просъществувала само пет години. Истинският бум на зелените настъпва през 80-те години. Тогава зелени партии се появяват във всички европейски държави и в Америка. Първата истински успешна Зелена партия е германската. На изборите през 1983 тя печели 27 места в Бундестага благодарение на кампанията си против атомната енергия, замърсяването и против НАТО. Германските зелени в коалиция със социалдемократите са в правителството от 1998 до 2005. Изцяло тяхна заслуга е краят на зависимостта на Германия от атомната енергия. Това е и първата партия, която използва думата зелен (Grun). Заедно с цвета те се съгласяват и върху четири основни принципа за зеленото политическо движение, които стават задължителни за всички зелени партии, появявали се в цял свят. Тези четири принципа са екология, социална справедливост, гражданска демокрация (grassroots democracy) и пацифизъм, вдъхновен от Ганди. През 2001 г. германските зелени нарушават последния принцип и подкрепят Герхард Шрьодер за войната в Афганистан. Така поставят началото на едно голямо разтягане на понятието зелен. Днес можеш да си зелен и да си на тотално противоположно мнение по повечето политически въпроси с други зелени. И все по-трудно се намират принципи, общи за всички зелени.

През 80-те години основният екологичен проблем е замърсяването. Обезлесяването и загубата на биоразнообразие са второстепенни теми, а глобалното затопляне и изчерпването на ресурсите са ексклузивитет на няколко учени в специализираните издания. Оттогава светът се променя значително, мисленето също. Замърсяването постепенно преминава на втори план на фона на промените в климата, изчерпването на ресурсите, кризата с питейната вода, опустиняването. Обхватът на тези проблеми е толкова голям, че засяга всички сфери на живота - от малките ни ежедневни жестове, през бизнеса и икономическите модели, до световния ред и мира. Всеки един от тези проблеми има различни решения и за повечето от тях няма консенсус. Дори и за най-спешните.


Липсата на консенсус

по екологичните проблеми прави невъзможно дефинирането на зелената кауза като сбор от мерки и решения за проблемите. Така зеленото вече не е кауза, а тема, която може да съдържа различни и противоречиви идеи. Днес тази тема е абсолютно задължителна за програмите на всички политически партии. Както образованието, здравеопазването, сигурността, свободата. Ще гласувате ли за образователна или здравна партия? Ако преди време големите партии са си измивали ръцете с две три общи приказки за залесяването или замърсяването (както е все още в България), в момента политическият дебат за глобалните екологични кризи е много по-сериозен и задълбочен. Този дебат вълнува почти всички избиратели, защото ги засяга по някакъв начин. И тъй като зелената тема постепенно се превръща в приоритет на всички големи политически сили, зелените партии от своя страна стават излишни.

Въпрос на време е и в България политиците да понаучат нещо за глобалната екологична криза и да започнат да предлагат решения. Тук просто нещата се случват със закъснение. Когато това стане, нишата на зелените партии съвсем ще отеснее. Така зелените ще останат маргинални, без никакъв шанс за политическо влияние. Вижте какво става в Европа - всички големи партии - и десни, и леви, са поставили зелената тема сред основните си приоритети. Какъв шанс има зелената партия в Англия, след като и консерваторите, и лейбъристите са поставили екологията и климата на едно от първите места в програмите си, а всеки английски политик знае толкова по темата, колкото и най-запалените еколози.

В Англия зелените НПО-та са истински силни политически. Организации като Friends of the Earth или Кралското общество за защита на птиците имат милиони членове и са много по-влиятелни от зелената партия. Те не пропускат повод да окажат


Натиск върху управляващите

независимо дали са леви или десни. Управляващите от своя страна се стараят по всякакъв начин да получат подкрепата им. Неправителствените зелени организации ще имат много важна политическа роля. Тези организации имат капитал от доверие, който политиците все по-трудно ще си осигуряват. Последните избори във Франция са прекрасен пример за това. Най-популярният лидер на неформалното зелено движение, телевизионният водещ Никола Юло, написа "екологичен пакт" и събра подкрепата на няколко милиона французи. С този пакт той се срещна с всички кандидати за президент и всички те го подписаха. И промените в климата бяха в първите няколко изречения на първата президентска реч на Саркози.

В България има още какво да се желае от неправителствения зелен сектор. Все още няма организация с капацитета да събере около зелената идея голяма членска маса. Все още няма популярни лидери. Последните години НПО-тата се занимаваха с писане на проекти и търсене на финансиране, а не с търсене на обществена подкрепа. В този смисъл европейските фондове не се отразяват добре на гражданските организации. Спонтанните протести против застрояването на природните паркове показват, че съществува тази свободна гражданска енергия, на която залагат новите зелени партии. Но тя няма да се насочи към тях, защото тези хора не вярват в партиите, а в думите на Джоузеф Хелър: "Самият факт, че са се захванали с политика, ги прави негодни за това."

*авторът е съосновател на gorichka.bg


24 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  8 защото не 6

  И съзряха заплаха другарите,и захванаха строеж на лабиринт от зелени партии - за заблуда на желаещите да се отърсят от неизменните досега лъжци.Схемата нали я видяхте: милиционер,роднина,милиционер,роднина....То пък и тоя дето го изигра това се падна от ония.Статията сигурно е написана от ТАМ.Май са прави външните наблюдатели за провалената държава-то като се огледа човек само провалячи вижда на места от който зависи оправянето.Но от друга страна "оправяне"си звучи и по друг начин.......А бе ......

 • 2
  Avatar :-|
  keen

  Въпросната партия "Зелена България" се оказва, че е отроче на хора и организации, нямащи нищо общо със "зелените" идеи. Напротив! Те са от редиците на вредители като "Български зелен кръст", "Зелен алианс" и "Движение за зелена България".
  Тази партия е параван зад който се таят немалко "инвеститорски" интереси, особено такива, за които ГОЛФЪТ (това не е модел автомобил на VW, за друго става дума) трябва да стане национален спорт...

  А за зелената идея по принцип - ами тя сега прохожда в България, нищо не се знае.
  Иначе "образователна" и "здравна" партии не е много подходящо да има, защото за целта са по-подходящи браншови организации.
  Докато ЗЕЛЕНАТА ФИЛОСОФИЯ е нещо друго, това е понятие от ранга на "либерализъм", "демокрация", "социализъм" и т.н. И както има либерални, демократични и социалистически партии, така е съвсем в реда на нещата да има и зелени партии (макар някои от тях, като например тази с обсъждания билборд, да са фалшиви).

 • 3
  Avatar :-?
  Васил Къдринов

  Авторът е или неинформиран или представя желанот от него за дествително. Зелените партии в Европа далеч не са в упадък. Даже в задръстената от партии-имитации - създадени от бивши комунистически агенти Източна Европа зелените пробиха наскоро в парламенитете на Чехия и Естония. В България такива зелени партии -имитации са: партията с председател Александър Каракачанов / вече 17 години имитираща зелена партия, в действителност работеща в полза на бившите комунисти в БСП; наскоро появилата се партия Зелена България, в която имитацията на защита на околнта среда е съчетана с атакистки и патриотрски елементи за съхраняван на българския дух на нашите градове и села ... Познат рефрен от репертоара на ДС - патриотите, издаващ какви са и спонсорите на билдбордовете с кръстовете. Кукловдите на двете имитационни партии са забравили и хич не им се иска да забележат, че европейските зелени са за демокрация, категорично против всеки тоталитаризъм / бил той нацистки или комунистически /, че освен за околната среда се застъпват и за човешките права. Все неща за които в България има още много да се работи, а работещите не са чак толкоз много. Но това е целта на имитаторите - Ал.Каракачанов, офицерите около него, а отскоро - и на лъскавите "природозащитници" с мастити спонсори от Зелена България - целта им е да няма истинска, съвременна зелена партия в България. Но такава ще има. В България демократите и честните природозащитници не са се свършили. Слуховете за нашата преждевременна смърт, които авторът на горната статия се опитва да пуска, са силно преувеличени !

 • 4
  Avatar :-|
  Чехи и естоци

  Чешката зелена партия е спечелила 6% на последните избори, а естонската 7%. Това е голям успех. Съдейки по прочетеното в интернет и двете партии са по-скоро десни и приоритет им е качеството на живот на чехите и естонците. Това е нова ниша за зелените. И десните зелени явно се справят по-добре от левите зелени, каквото и да значи това.

 • 5
  Avatar :-P
  Истинските Зелени

  Нервно ли ви е? Имаше един много стар български виц - "Недей яж лайна - яж бонбони" :)

 • 6
  Avatar :-|
  Пич

  Малко ми стана нервно.
  WTF?

 • 7
  Avatar :-|
  д-р Стоилов

  Когато ДЕМОКРАТИЧНАТА тема намери заслуженото си място в програмите на всички големи политически сили, ВСИЧКИ партии ще станат излишни

 • 8
  Avatar :-|
  keen, ногу си забавен, пич

  Социализмът и зеленото никога не са били в една група. Дори да говорим за изми.
  Да се чете Третият Път и да не се цитира наизуст.
  Написах ви го в Дневник, ще ви го поддесеторя и тук : с фото на скъпи велосипеди и тениски прада от "флеш мобове" симпатията не се печели.
  Напротив.
  Дотук безброй блог анонси, та да има какво да отчитат за дейност униформените читатели-фенове на Мишел и всичко музикално одухотворено.

  поне един свестен концерт да можеха да организират т н зелени радетели на бг природа  Играя голф от 1998
  Не се произнасяй за неща, от които не разбираш, ок

 • 9
  Avatar :-|
  OMO

  БЪДЕЩЕ БЕЗ ПАРТИИ

 • 10
  Avatar :-|
  keen

  До #8,
  Знаеш ли, това, че си ГОЛФ-аджия не те прави умен - приеми го чистосърдечно.
  Нито присъствието на "Третия път" в библиотеката ти.
  Апропо, като видя как си разбрал написаното от мен, смея да съдя как се справяш с разбирането на текст (включително и текстовете, събиращи прах в библиотеката ти). Нека обаче предотвратя срама ти пред друга аудитория, като те посъветвам да се поинтересуваш от значенията на думите "ранг" и "група".


  А ако ти трябват сейрджии, потърси ги другаде (ок...).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK