ГЕРБ в идеалния свят

Икономическата програма на Бойко Борисов е почти перфектна. Но нека да се закълне

Представете си, че съществува идеалната икономическа програма за управление на страната. "Егоистична" - в пълна полза на успяващите и предприемчивите, солидарна само до ръба на бедността, либерална и проста до безкрай. Тя вече е факт - програмата на... ГЕРБ*.

Малко ни в клин, ни в ръкав и на принципа "Нероден Пет­ко" (все пак се задават местни, а не парламентарни избори) през седмицата столичният кмет Бойко Борисов избра да представи вижданията си за управление на България. Направи го всъщност финансовият секретар на ГЕРБ Стоян Мавродиев. Ден по-късно на въпрос на "Капитал" дали лидерът на партията наистина застава зад толкова радикална програма, след като дори не е присъствал на представянето й, Мавродиев беше категоричен: "Разбира се." Кметът дори настоял документът незабавно да бъде качен и на уебсайта на ГЕРБ като твърда заявка.

Странният избор да представят визия за национално управление точно преди старта на кампанията за местни избори от партията на Борисов обясняват като своя стратегия. "От БСП и ДСБ непрекъснато говорят как нямаме програма, че сме популистка партия. Как сме всеядни - към ляв електорат, към десен, как нямаме собствено лице и не сме дясна партия. Този документ ясно показва, че имаме философия и тя е дясна. Аз не знам някой да е извадил толкова десен продукт", обяснява Мавродиев и допълва, че тази седмица ще бъде представена и програма за управление на София.

Всъщност най-напред "библията" на ГЕРБ е била представена преди седмица пред Европейската народна партия, където формацията на Борисов е вече със статут на кандидат-член. (Макар че с философията си документът много повече би подхождал на "Движението за европейски реформи", инициирано от лидера на британските консерватори Дейвид Камерън.)

Ако сега, следвайки собствената си програма, столичният кмет трябва да попълни един от онези тестове, които да го поставят на скалата на икономическата свобода, резултатът му щеше да се "удари" в крайното либертарианство. Водещите принципи в програмата на ГЕРБ са максимална свобода и минималната намеса на държавата в икономиката. Леко учудващо за политик, който само преди няколко месеца е подкрепил непазарното и прието под натиск повишаване на заплатите на шофьорите в губещия градски транспорт. Поканен да коментира това разминаване, Мавродиев обяснява, че принудата за непазарно увеличаване на доходите сега идва от дълго отлаганите реформи в публичния сектор. Ако реформите, които предлагаме, бъдат направени, подобни отстъпки няма да се налагат, продължава финансовият секретар на ГЕРБ.

Борисов, изглежда, е успял да върне практиката за колективно писане на икономически програми с помощта на комбинация от независими "мозъчни тръстове", така както се случваше в ранните години на демокрацията. В текста на документа лесно се различават тезите на либералните икономисти, много от тях чести автори в "Капитал". Мавродиев, който е "продуцирал" програмата, потвърждава тази констатация.

В програмата има много конкретни числа - как ви звучи формулата 3Х10%, а именно 10% корпоративен данък, 10% подоходен и 10% социална осигуровка. При това с 1000 лева необлагаем минимум и същият максимален осигурителен доход. Пред "Труд" депутатът от БСП Добромир Гущеров го определя като "утопия... перпетуум- мобиле, нещо, което не съществува". Въпреки че по същия начин се говореше и за първите два компонента от формулата, които именно правителството на Станишев революционно въведе.

Въпреки това много от конкретните предложения в документа на ГЕРБ предизвикват логичния въпрос доколко лежат на разчети, за да се смята, че са реалистични. "Разработили сме обща концепция, философия. По-нататък ще навлезем в детайлите. Целта е да се стимулира дискусия", обяснява Мавродиев с уточнението, че програмата ще се развива, коригира и детайлизира. С което засега замразява всякакви въпроси, свързани с една дузина редакционни неточности и честата необходимост на всеки, който чете документа, да пита как.

Ако наистина става въпрос за философия, която самият Борисов и хората от партията му автентично споделят, началото е много добро. С подобен документ, който да следват последователно политиците отпреди 10-15 години, вече щяха да са гарантирали много по-различен облик за България.

Но кметът първо ще трябва да убеди избирателите си, че изборът на толкова радикална и либерална програма не е само политически маркетинг, равен по тежест на това да определя ГЕРБ като дясна формация. Може би на първо време Борисов ще трябва лично да сложи ръка на произведения документ и най-буквално "да се закълне". А ако се оправдаят социологическите прогнози, че той с прилично свое мнозинство ще управлява София, генералът ще може и да започне да прилага програмата си най-малкото в частта за пълната прозрачност на общинските поръчки, равния достъп на частния бизнес и разумното управление на публичните средства.

Дотогава обсъжданията по неговата програма си струват главно като предизвикателство към сегашните управляващи.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


37 коментара
 • 1
  Avatar :-P
  Читател

  Вижте истинската програма на Бойко на сайта за него: http://boikob.blogspot.com

 • 2
  Avatar :-|
  t

  vyprosyt ne eda se zakylne, a da kazhe ot kyde ia e vzel i dali ima nou hau da ia osyshtestvi.

 • 3
  Avatar :-|
  N

  Не откъде я е взел, а колко е платил - този нали бил продуцент на програмата :-) ха сега да я изпълнят. Сигурно търсят безстрашни изпълнители да продуцират комедия на грешките. Ще бъде цяло щастие да е 1000 минималната заплата...

 • 4
  Avatar :-|
  Anton K

  Така като гледам г-н. Борисов ще посреща бъдещата си колежка г-а Клинтън след няколко години. Биха станали прекрасна извънбрачна двойка. Ще има да си разправят невероятните планове. Американците имат една много хубава поговорка: shit in one hand and wish in the other, then see which one gets full faster......

 • 5
  Avatar :-|
  Георги Д.

  Много е вероятно програмата на Бойко Борисов да е последната възможност на България да живне, защото без сериозна промяна, тази земя я очаква измиране на българите последвано от тотална циганизация за вечни времена. По-добре да се въведе една програма, която е близо до програмата, която превърна Ирландия от много бедна и изостанала страна в много богата и развита страна, отколкото да чакаме и наблюдаваме неминуемното при сегашната "програма" (по-точно при сегашния хаос) изгасване и изчезване на народа към който принадлежим.

 • 6
  Avatar :-|
  k

  абе програма, вече като го написали и аре все едно ще го изпълни...

 • 7
  Avatar :-(
  Mechta

  Мечтаех си за страна в която хората да се усмихват един другиму.Да карат нови коли по истински безопасни магистрали.Да живеят в квартали планирани и построени от поне кадърни ако не гениални архитекти и инженери.
  Аз живея в такава страна но тя не е България...
  Какво се случи че стигнахме дъното?
  Кой ни осъди на ненавист и самоунищожение?
  Кой ни превърна от прусаците на Балканите в просяците на Европа?
  Това са въображаемите ни братя славяни които ни бяха необходими като слънцето и въздуха за всяко живо същество.
  Какъв би бил нашия живот ако през последната Световна Война немците бяха стигнали до Урал и бяха освободили Европа от комунистите...
  Ами....нямаше да се натискаме да емигрираме в Германия!

 • 8
  Avatar :-|
  Маргарит

  Има ли смисъл ГЕРБ от програма след като за един ден Бойко може да си смени ДЕСЕТ ПЪТИ мнението по даден въпрос ?

 • 9
  Avatar :-|
  mavro

  мавродиев си беше добре като висеше по цял ден в ливинг руум, за кво му е ГЕРБ

 • 10
  Avatar :-|
  mavro

  => от кафето директно в министерски съвет! браво и тичайте към урните !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход