Съдебна реформа извън работно време
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съдебна реформа извън работно време

Членовете в стария ВСС от паралентарната квота често раждаха скандали

Съдебна реформа извън работно време

Мнозинството вкара компрометирани магистрати във Висшия съдебен съвет

3570 прочитания

Членовете в стария ВСС от паралентарната квота често раждаха скандали

© Надежда Чипева


Магистратски надежди

Най-новата история на ВСС е показала, че членовете, излъчени от магистратурата, по-рядко са ставали обект на критика. При сформирането на новия ВСС магистратските среди оправдаха очакванията и излъчиха представители, ползващи се с доверие в съдебната система. Първи своята квота в съвета попълниха следователите. Втори бяха прокурорите. Техният избор бе определен както в прокуратурата, така и сред останалите магистрати като изключително успешен - обвинителите бламираха всички компроментирани кандидати. Последни своите представители във ВСС избраха съдиите. Въпреки че някои от номинираните бяха определени като близки до управляващите, изборът на членове от съдийската квота също бе определен като успешен.

Кой кой е в новия ВСС

* Иван Григоров (председател на ВКС), Константин Пенчев, (председател на ВАС), Борис Велчев (членове по право)

* Пламен Стоилов (следовател НСлС)

* Пенка Маринова, Радка Петрова, Цони Цонев, Вельо Велев (прокурорска квота)

* Иван Колев, Георги Шопов, Божидар Сукнаров, Сребрина Христова Галина Захарова. Цветанка Табанджова (съдебна квота)

* Петър Стоянов, Светла Данова (съдии, БСП), Марияна Дундова, Елена Митова-Стоянова (адвокати, БСП), Мая Кипринска (следовател, БСП)

* Анелия Мингова (депутат, НДСВ), Костадинка Наумова (фирмен съдия, НДСВ), Стойко Стоев (военен съдия НДСВ),

* Иван Димов (съдия, ДПС), Георги Гатев (адвокат, ДПС), Стефан Петров (следовател, ДПС)

Действащото Народно събрание често ражда абсурди. Една от запазените му марки е само да си въвежда срокове, които впоследствие или не спазва, или се чуди как да се вмести в тях.

Често това води до прибързани решения, които се взимат без обсъждане и оставят силно съмнение за ниско качество и задкулисни и нечистоплътни договорки. Точно по този сценарий се разви и попълването на парламентарната квота в кадровия орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС). Без да даде възможност за обсъждане, тристранната коалиция гласува и прие накуп 11 нови членове на съвета. Част от тях обаче не се ползват с добро име в гилдията, а други са неизвестни и с недоказани качества. Управляващите до такава степен бяха несигурни в избора си, че сами критикуваха предложението си. След като пренаписаха Закона за съдебната власт (ЗСВ), те решиха ВСС да стане постоянно действащ орган. Според закона той се председателства от министъра на правосъдието и има 25 членове - трима по право (главният прокурор и председателите на Върховния административен съд - ВАС, и Върховния касационен съд - ВКС), 11 от магистратските среди (съдии, прокурори и следователи) и 11 от парламентарната квота. До този момент ВСС заседаваше веднъж седмично, а членовете му съвместяваха кадровите си задължения с магистратските. Така кад­руването в съдебната система ставаше изключително повърхностно - ВСС гласуваше за хора, без да има време да ги проучи. Идеята за постоянно действащ съвет бе възприета добре и определена като гаранция за качествена селекция на магистрати. Преди лятната си ваканция парламентът прекрати мандата на сега действащия ВСС (в който мнозинството парламентарната квота бе на НДСВ). Тогава в преходните и заключителните разпоредби на ЗСВ депутатите сами разписаха, че парламентът трябва да излъчи своите представители до 28 септември. И ако съдебната власт подходи сериозно и безкомпромисно към задълженията си (виж карето), депутатите от мнозинството предизвикаха сериозни съмнения около новия съвет още преди да е заработил.

За преговори

между управляващите как да бъдат разпределени местата в съвета започна да се говори преди две седмици. Първоначално идеята е била да се приложи съотношението 5:3:2:1 (БСП - НДСВ - ДПС и едно място за опозицията), впоследствие обаче коалиционните партньори решили да лишат опозицията от място във ВСС, като го предоставят на ДПС. Първи станаха ясни кандидатите от квотата на НДСВ. По информация на "Капитал" имената са били лично посочени от лидера на партията Симеон Сакскобургготски. Той настоявал в съвета да влязат председателят на Софийския военен съд Стойко Стоев и фирменият съдия Костадинка Наумова. Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов каза в пленарната зала, че от личен опит знае, че Стоев е бил силно зависим от бившия главен прокурор Никола Филчев. Според Павел Шопов от "Атака" срещу съдия Наумова има образувани проверки в прокуратурата - факт, който е бил коментиран и от самите управляващи. Според царски депутати решението на Симеон Сакскобург­готски да изпрати председателката на групата Анелия Мингова е своеобразно наказание за това, че не е могла да се справи със скорошните бунтове срещу новото ръководство на партията. В това има основание, тъй като на мястото на Мингова в парламента ще влезе актьорът Андрей Баташов, приближен до новия силен човек на "Врабча" Милен Велчев. Сакскобургготски е отхвърлил и желанието на депутатите да изпратят в съвета колегата си Илко Димитров, бивш съдия, който се ползва с доверие сред магистратите. Не по-малко интрига имаше и в

Номинациите на ДПС

По непотвърдена от централата информация хората на Доган са предлагали кандидатурите на апелативния прокурор на Пловдив Росен Димов и председателя на Софийския градски съд Светлин Михайлов. От БСП обаче не са подкрепили идеята. Впоследствие ДПС замени Росен Димов със скандално известния бивш син депутат и в момента ръководител на Сливенския окръжен съд Иван Димов. "ВСС няколко пъти отказа да го повиши в ранг на върховен съдия. За него дори се получаваха критики от чужбина", разказа бивш член на съвета, пожелал анонимност. Освен него ДПС решават да номинира следователя Стефан Петров, чието име не говореше нищо на няколко висши магистрати, с които "Капитал" разговаря. Има информация, че той е бил посочен лично от приближения до Ахмед Доган бивш шеф на следствието Ангел Александров. Третият човек, предложен от ДПС, е адвокат Георги Гатев, който се определя като изключително добър избор.

Най-голяма конспирация имаше сред

Кандидатурите на БСП

които бяха пазени в тайна буквално до последния момент. Сред петте предложения има двама съдии (единият от които военен), двама адвокати и един следовател - Мая Кипринска, която ръководи Окръжната следствена служба в Благоевград. Тя стана известна с това, че защитаваше тезата, че убитият преди по-малко от две години в Благоевград Ангел Димитров-Чората е починал от кардиогенен шок. Впоследствие се оказа, че той е бил бит до смърт от полицаите, изпратени да го арестуват.

Въпреки че официално управляващите твърдят, че не е имало съгласуване между коалиционните партньори, източници на "Капитал" разказаха, че преговори е имало и те са били ожесточени - стигнало се е дори до заплахи с предсрочни избори. Целта е била да се постигне компромис и предложенията да се гласуват накуп, за да не се стигне до конфузната ситуация кандидатът на някоя партия да бъде бламиран в пленарната зала. Така проектът за членове на ВСС от парламентарната квота е внесен в четвъртък, след края на работното време на деловодството на Народното събрание, в 17.56. Преди него номинации са направили и представители на опозицията.

При разглеждането на предложенията в пленарната зала в петък (часове преди да изтече законовият срок)


Напрежението нарасна

чувствително - както между управляващите и опозицията, така и в самата тристранна коалиция. Филип Димитров от ОДС предложи всяка една номинация да се разгледа поотделно, но предложението бе отхвърлено. Последваха остри критики от различни депутати на опозицията, които посочиха компрометираните номинации и изразиха несъгласие с липсата на дискусия. Зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова каза: "Днешният ден прилича на поредния фарс на тройната коалиция, свързан със съдебната система." Червеният депутат и председател на правната комисия Янаки Стоилов призна, че сред предложенията на мнозинството "има имена, които най-малко не дават достатъчно убедителни доказателства за висока нравствена и професионална стойност". Изказването му обаче не промени готовността на коалиционните партньори да действат и няколко минути по-късно те приеха внесените предложения.

С решението на парламента новият ВСС практически бе съставен. Той би трябвало да започне да функционира още от следващата седмица. За съжаление обаче и този път това ще стане след компрометирани избор - нещо, което до известна степен убива надеждите за дългоочакваната реална реформа.

Магистратски надежди

Най-новата история на ВСС е показала, че членовете, излъчени от магистратурата, по-рядко са ставали обект на критика. При сформирането на новия ВСС магистратските среди оправдаха очакванията и излъчиха представители, ползващи се с доверие в съдебната система. Първи своята квота в съвета попълниха следователите. Втори бяха прокурорите. Техният избор бе определен както в прокуратурата, така и сред останалите магистрати като изключително успешен - обвинителите бламираха всички компроментирани кандидати. Последни своите представители във ВСС избраха съдиите. Въпреки че някои от номинираните бяха определени като близки до управляващите, изборът на членове от съдийската квота също бе определен като успешен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    Avatar :-?
    българин

    Всички управници начело с агента Гоце с всички сили и средства се мъчат да подчинят или да саботират дейността на съдебната система с напразната надежда, че няма да отговарят за безобразията които сътвориха в последните години. Нека не се заблуждават! Идва Денят, в който ще отговарят! Агент Гоце - ще отговаря пред народа за лъжите и доносите си! И нито скрития от него Филчев, нито назначения от него сегашен Велчев, ще могат да го спасят от това да понесе своята отговорност! Стълбата се мете от най-горното стъпало! Нека агент Гоце знае, че ще се започне от него! А след него и съучастниците му! Има Господ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK