С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
12 5 окт 2007, 18:02, 4108 прочитания

Кметът на София Бойко Борисов: Дори да стана премиер, няма да предам софиянци

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил
Бойко Борисов е кмет на София. Беше избран на поста на частичните кметски избори преди две години, след като Стефан Софиянски стана депутат. Борисов беше главен секретар на МВР в правителството на Симеон Сакскобургготски. Напусна поста малко след парламентарните избори през 2005 г. През декември миналата година учреди партията си ГЕРБ и стана неин неформален лидер. Кандидатира се отново за кмет на предстоящите местни избори.
Колко сте сигурен, че отново ще бъдете избран за кмет?

- В изборите като преди всяко състезание няма нищо сигурно. Затова забраних на хората от ГЕРБ да гледат социологическите агенции, а и мисля, че това ни вреди. Защото голямата преднина демотивира хората и те може да не отидат да гласуват. А това е голям проблем.


Какво успяхте да свършите за двегодишния си мандат?

Всичко, което трябваше да бъде направено, е направено. Много други неща са започнати. Аз изкарах половин мандат с чужд общински съвет. Представете си как би се чувствал като премиер Сергей Станишев без парламентарно мнозинство. Аз работих без общински съвет, с 24 районни кметове от други политически сили, с 42-ма директори на общински предприятия, назначени по партиен принцип. Реално времето за работа беше около година и половина, защото първите три месеца нямаше бюджет, последните пък всички мислят за избори. Най-важното е, че не допуснахме за две години криза с боклука, въпреки че заварих над 160 хил. бали и нито един квадратен метър узаконена площадка за съхранението им. Стартирах предпроектните проучвания, направи се конкурс, избра се фирма и в момента ние отиваме на следващия етап - подготовката на тръжните документи.

Заварихме южната дъга на околовръстното шосе, наджвъчкана е точната дума, от двете страни със складове, бензиностанции, магазини и хора, които изкарват пари на гърба на шофьорите. Успяхме да отчуждим терените. Намерихме общ език с премиера част от парите да бъдат дадени от правителството и ако имаме късмет, в началото на ноември четири от пътните платна на южната дъга ще бъдат пуснати.В момента готвим проектите за "Кремиковци". На мястото на комбината планираме изграждането на съвременния бизнес център на София. Това са стратегически неща, които сме направили.

И все не са достатъчни обаче...

Трябва да намерим по-добър диалог с премиера. Защо? Защото за град като София с такова огромно струпване на инвестиции, над 2 млрд. лв., трябва да има дългосрочна държавна и местна политика, която трябва да работи в синхрон, независимо коя политическа партия управлява. Когато станах кмет, заварих не дупки, а ями по улиците. Направихме над 640 хил. кв.м ремонти на над 20 булеварда. По повод спекулата с "Цариградско шосе": твърдя, че ако сравним "Цариградско" с който и да е друг булевард в София, той ще е по-добър. Но въпреки това аз глобих фирмата изпълнител със 150 хил. лв. и до този момент не съм им платил една стотинка, докато не си го отремонтират.

Защо все пак се получи така с "Цариградско шосе"?

Защото фирмата не е спазила всички технологични норми. А след като не ги е спазила, си носи отговорност. Ето дори и тук има разлика между мен и останалите. В договорите ние винаги включваме минимум пет години гаранция след изпълнението. А и виждате, че фирмата не протестира за глобата. Друго нещо, което направих: заварих две концесии, отвратително направени с един Румен Гайтански-Вълка, струваше ми огромни усилия, но Гайтански вече го няма в боклука на София. Дойде "Икуест" и в момента не може да се отрече, че започва машинно чистене и метене на улиците. Проблемът е, че София се разрасна много. В една къща, когато се увеличат членовете на семейството, се цапа повече, а ние не даваме повече пари за чистота.

Колко пари дава сега общината за почистване, след като концесионерът беше сменен?

Преди са се давали 60-70 мил. лв. Сега се дават 45 млн. лв. Знаете, че допреди мен детските градини, площадките и спортните зали се даваха на реститути или се приватизираха чрез заменки. Ние направихме детски градини за над 1200 деца. Гордея се, че успяхме да си откупим зала "Триадица" и тя да остане за общината. Осигурихме повече средства за бюджета с прозрачните продажби на имоти на цени, нечувани досега в София. Не случайно кредитният рейтинг на общината се вдигна, а това означава, че тя работи добре. Благодарение на проверките и разкриването на корупционните схеми в общинските дружества два-три пъти вдигнахме приходите им въпреки ръководствата им. Резервът там е огромен.

Защо не успяхте да доведете докрай битката си с Общинския съвет за намаляване на хората в бордовете на тези дружества?

Въпреки всичко ги намалихме наполовина. Примерът, който дадохме ние като партия ГЕРБ, е, че нямаме нито един човек в квотите. Другите партии да поемат сега ангажимент и от следващия общински съвет няма да има партийни назначения. Защо само ние да го правим? ГЕРБ е единствената партия, която няма нито един партиен клуб, взет от общината. В София общината е дала под наем срещу 8 стотинки на кв.м над 300 офиса на другите партии. Затова, когато говорят за популизъм, трябва да гледат реалността. Не можеш да вземаш общинско имущество, да го даваш след това под наем за фризьорски салон и да казваш, че ГЕРБ е популистка партия. Ние ще продължи битката за бордовете. Назначенията трябва да стават след конкурс, за да може дружествата да се управляват от мениджъри. Освен това те трябва да се преструктурират в общински предприятия, защото тогава са подчинени на кмета. Сега те не са подчинени на кмета. Успях да наложа и смяната на районните кметове на Слатина и Витоша,, които бяха обвинени в корупция и нямаше как политическите партии да ги запазят.

В много случаи общинският съвет беше на обратното мнение ...

Ще дам един елементарен пример, защото софиянци трябва да знаят колко пари влязоха в бюджета на София след онзи скандален общински съвет, когато се обиждахме. По-точно аз ги обидих, защото не ми приемаха наредбата за строителните такси и разрешителни. Ами след като тя беше приета, в общината досега са влезли около 28 млн. лв. За сравнение преди са влизали 1 млн. лв.

Каква е обаче гаранцията, че ако бъдете избран за кмет, няма да се повтори същата ситуация с общинския съвет?

Надявам се, че софиянци са разбрали за тези две години кой какво прави и че няма да допуснат да влязат такива шарени съветници. Защото, ако влязат отново, ще започнат пазарлъците. На ГЕРБ са необходими 32-ма съветници, за да можем да изпълняваме политиката си. Надявам се, че с общинските съветници на СДС и ДСБ след изборите ще можем да направим мнозинство и то да бъде в полза на града. Надявам се тогава Пламен Юруков да се отметне от думите си, че застава зад мене.

Част от хората на СДС в листата са известни като представители на модела "Софиянски". Как ще работите с тях?

Мисля, че е грешно да се говори за модел "Софиянски", защото има модел "Костов". Не трябва да забравяме годините, когато Командира тотално ръководеше цялата държава и цялата партия. Не може той да не знае какво прави партийната му организация в София, която му е под носа. Не може, като отива Костов на работа и се връща, да не вижда какво става в този град. Софиянски без Костов не можеше да направи нищо. Без партийната организация на СДС - София, също не можеше да направи нищо. Много е удобен сега Софиянски да му прехвърляш на него този модел.

Този модел на управление обаче остана и през последните две години...

Хората са едни и същи, но този модел в пъти, пъти беше развален. Предишният общински съвет на София е направил 160 заменки. В целия мандат на този общински съвет не знам дали има толкова. Аз съм обжалвал и върнал 28. Някои от тях пак бяха приети, но това, което сме могли да направим, сме го направили. Сега се опитват да кажат, че аз съм човекът, който пази модела "Софиянски", при положение че по никакъв начин не съм свързан с него.

Как ще гарантирате, че хората от вашата листа няма да продължат стария маниер на работа? Защото в нея има такива, които участваха в мнозинството на сегашния общински съвет.

Ние нямаме претенциите, че животът започва от днес и свършва с нас. В този общински съвет имаше хора, с които сме работили добре. Към тях ние също сме поемали ангажимент и е нормално те да останат. Хората, които ще влязат сега в общинския съвет от ГЕРБ, не познават работата на съвета, не знаят как е структуриран. Тези хора ще им помагат бързо да навлязат в работата. Но старите общински съветници са минимален процент от листата и не виждам смисъл този въпрос да се коментира. А и те не са били лидери на нещо от старото мнозинство.

Чувствате ли някаква лична вина за поети от вас ангажименти, които не сте изпълнили?

Лична вина ще чувствам, ако новите районни кметове и съветници не направят нищо, с което да променят мудността в работата на администрацията по райони. Вижте колко е несправедливо всичко. Питате за дупки, за реклама... Ами ето - всеки районен кмет примерно днес трябва да мине и да види булеварда си в какво състояние е, да види къде е буренясало, къде мантинелата е счупена, да види дали има поставен незаконен билборд. Това е работата на районния кмет. Сегашните райони кметове са от СДС, ДСБ, ССД. Тях няма ли някой да ги пита как са си свършили работата. Затова трябва зад всеки кандидат да стоят политически партии, да няма независими, да няма такива измишльотини, за да се носи отговорност.

Предизборната ви програма е с ясни ангажименти. Можете ли примерно да изберете пет неща от нея, за които да се закълнете пред избирателите, че ще ги изпълните безусловно, ако ви изберат за кмет?

Продължаването на ремонта на училищата и подобряване на материално-техническата им база. Асфалтирането, мантинелите, маркировката, булевардите. Продължението на околовръстното, довършване на булевардите "Каблешков" и "Сахаров", "Житница", "Сливница", "Данаил Николаев". Приватизиране на някои от общинските фирми, които в момента са на загуба и не се управляват добре. Говоря само за това разчетено, с парите от бюджета. Защото може да обещаеш, че и път до Космоса ще направиш, но в бюджета имаш само 40 млн. лв. за асфалтиране.

Какво от всичко това ще е валидно, при положение че очакванията са след две години да се борите за изпълнителната власт?

София е пряко свързана с изпълнителната власт. За София трябват не по-малко от 1.200 млрд. инвестиции, за да започне да придобива вид на град. Всичко останало са моментни решения на даден конфликт. В момента вървим след времето. Освен това съм доказал, че никога не предавам избирателите си. Така че ще намеря необходимите варианти софиянци да не бъдат предавани, а да се чувстват още по-добре.

Кмет ли искате да сте или премиер?

Не отговарям вече на този въпрос. Преди се хванах така на въдицата и всички ме питаха дали ще ставам президент. Тогава от всички партии ми викаха да си стоя кмет, защото съм бил много добър като кмет. Същите сега казват, че не се справям. Затова нека да вървим плавно по стъпките. ГЕРБ се развива добре. Пуснахме програмата си за дебат две години преди изборите. Тя е отворена за критики, за да можем да я поправяме така, че тя да стане изпълнима. Не искаме да лъжем като БСП, че ще увеличим пенсии, заплати и т.н. Ние пуснахме въдицата за плосък данък и те веднага се хванаха. Вижте ги сега... Коя друга партия е имала този медиен комфорт на третата година от управлението си, без да е направила нито една реформа?
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

26 март 2019
Sofia Event Center

capital.bg/smartcities

SMART CITIES AND MOBILITY FORUM


Запазете своето място сега


На 26 март форумът ще събере експерти от бизнеса и общините от Великобритания, Финландия, Германия, Чехия, Холандия, Австрия, които ще говорят за бъдещето на:


 • управлението на умните градове
 • зелената, електрическа, автономна мобилност
 • интелигентните комунални услуги
 • умните, устойчиви сгради и домове

Краен срок за регистрация до 24 март

Прочетете и това

Глобите за къмпингуване върху дюните бяха гласувани на първо четене в комисия Глобите за къмпингуване върху дюните бяха гласувани на първо четене в комисия

Министерството на туризма иска предварително изпълнение на заповедите на министъра за отдаване под наем на плажовете

21 мар 2019, 656 прочитания

Някой пак е раздразнил Бойко Борисов 9 Някой пак е раздразнил Бойко Борисов

Премиерът се нахвърли върху апартаментите и мерцедесите. Но на комунистите

21 мар 2019, 2292 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
"Бриз"-ът на абсурда

Бомбастични проекти и тривиални проблеми се сблъскват в предизборната кампания във Варна

Джейсън Кинг: Инвестицията на PPF в "Теленор" е дългосрочна

Главният изпълнителен директор на "Tеленор България" пред "Капитал"

Пусто лято

За първи път от няколко години летният сезон в морските курорти ще бъде по-слаб

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Ново място: "Такотека"

Появата на мястото е първа стъпка към дългоочакваното навлизане на мексиканската кухня в София

Господин Х

Голяма неоторизирана изложба в Мадрид представя работата на анонимния уличен артист Банкси

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 16.03.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Лихвите в САЩ замръзват до края на годината, ЕНП с шамарче към Орбан

Емисия

DAILY @7PM // 21.03.2019 Прочетете