Кмет на конци

БСП ще мисли след изборите дали да увеличи правомощията на районните кметове

Футболисти, журналисти, светски хроникьор и екстрасенс влизат в битката за кмет за 24-те района в София
Футболисти, журналисти, светски хроникьор и екстрасенс влизат в битката за кмет за 24-те района в София    ©  Красимир Юскеселиев
Футболисти, журналисти, светски хроникьор и екстрасенс влизат в битката за кмет за 24-те района в София
Футболисти, журналисти, светски хроникьор и екстрасенс влизат в битката за кмет за 24-те района в София    ©  Красимир Юскеселиев

·" - Другари! Риба!

- Риба, ама цаца.

- Цаца, ама риба!

- Е, риба, ама цаца.

- Цаца, ама РИБА!

- Риба… Ама ЦАЦА!

- Пфу! Другари, РИБА!"

Спомняте ли си комедията "Кит", в която рибари уловиха малка рибка, но съобщиха, че са хванали огромна скумрия. Докато стигнат до брега, рибата се беше превърнала в делфин, а накрая в кит. Нещо подобно е на път да се случи на предстоящите местни избори с районните кметове, които за пръв път от 1995 г. насам отново ще се избират чрез пряк вот. Става въпрос за трите големи градове София, Пловдив и Варна, които са с районно деление. За всички политически сили е ясно, че според сегашното законодателство кметовете на райони имат ограничени правомощия. В същото време партията, по чиято идея беше приета поправката в Закона за местните избори - БСП, все още няма предложения за промяна в останалите закони, които да дадат на тези кметове обещаните правомощия. Въпреки това напливът от кандидати да се пробват за този пост взе застрашителни размери. Рекордьор е София. За кметското място в 24-те столични района по данни на Общинската избирателна комисия ще се състезават общо 391 кандидати. Само в "Младост" мястото ще си оспорват 23-ма. Като партиите сякаш са се надпреварвали кой ще издигне най-екзотичния кандидат. Сред номинираните са бивши футболисти, журналисти, собственици на медии, хора на изкуството, светски хроникьор, шефка на модна агенция и дори екстрасенс.

Кмет, ама районен

Ако някой се позаинтересува какво точно прави районният кмет в София, ще се натъкне на следната картина: той няма собствен бюджет, т.е. разполага с толкова пари, колкото му е гласувал Столичният общински съвет (СОС). "За тази година бюджетът ни беше около 6 млн. и 500 хил. лв. От него около 70% отиват за заплати на учители и поддръжка на училищата. Останалата част е също строго разпределена по пера и ние на практика нямаме право да прехвърляме средства от една дейност за друга", казва сегашният кмет на "Оборище" Пенка Арменкова. И допълва, че парите, събрани от местни данъци и такси, наеми и глоби отиват директно в бюджета на Столична община, защото районните кметства нямат право на собствени приходи. В правомощията на районния кмет влиза да се грижи за благоустройството на района, но, ако например иска да ремонтира някоя улица в квартала, трябва да се надява общината да му отпусне средства. Същото се отнася и ако реши да озелени района си.

С една дума, при сегашното законодателство районният кмет има толкова правомощия, колкото му отпусне кметът на голямата община или общинският съвет.

Районен, ама кмет

Все пак постът си има и някои предимства. Кметът отговаря за стопанисването на общинските обекти на територията на района си. Издава разрешителните за търговска дейност и организира конкурси и търгове за по-малките обществени поръчки. Разрешава строителните обекти до шест етажа в района. Има право да сезира за незаконно строителство Дирекцията за национален строителен надзор. Може да предлага замяна на общинска собственост (т.нар. заменки), въпреки че одобрението минава през общинския съвет. Кметът сам избира заместниците си и структурата на кметската администрация на района си, макар че тя също се одобрява от СОС. Освен това отговаря за територия, чието на население е колкото един среден град. В най-големите столични райони - "Младост" и "Люлин" например живеят над 120 хил. души.

"Въпреки ограничените правомощия има вратички, които един кмет може да използва, за да осигури допълнителни средства. За тази година получихме немалко пари за основни ремонти от специалния приватизационен фонд, след като бяха одобрени проектите ни", казва Арменкова.


Другари, кмет!

БСП прокара промяната за пряк избор на районните кметове с обещанието впоследствие да им се дадат повече правомощия. Едното от тях е да разполагат със самостоятелен бюджет и да имат правото сами да определят размера на местните данъци и такси. НДСВ пък имаше идеята да предложи да се даде възможността на кметовете на райони сами да продават общинско имущество. За да стане това, трябва да се променят законите за общинските бюджети и за местно самоуправление и местна администрация. До този момент обаче в управляващото мнозинство все още няма яснота как точно ще стане това. "Ако социалистите имаха сериозно намерение да изпълнят обещанието си, трябваше вече да са внесли в парламента предложенията за промени в тези закони", коментира синият депутат Мартин Димитров. Подозренията на опозицията са, че от БСП изчакват местните избори, за да видят в колко района ще има свои кметове и в зависимост от резултата ще решат дали да увеличат правомощията им. Според народния представител от СДС Иван Сотиров причината за въвеждането на изборност на районните кметове е комплексът на социалистите от София, където не са печелили избори от десет години. "Така се надяват поне да имат свои кметове в някои столични райони", категоричен е Сотиров. По подобен начин десните обясняват и рекордно високия брой регистрирани кандидати. Една от целите е така да се мобилизират повече хора за подкрепа на листата за общински съветници на съответната партия. Пример в това отношение е ДПС, чиито кандидати за районни кметове (главно от средите на спорта и шоубизнеса) са и кандидати за общински съветници. А фактът, че изборът за кмет е мажоритарен, пък кара политическите сили да номинират публични личности с надеждата, че те ще съберат повече гласове. Постът е привлекателен и заради очакванията, че общините ще преразпределят голяма част от средствата, които ще постъпват по линия на еврофондовете.

Засега изборната надпревара за районни кметове остава малко встрани от вниманието на социолозите и е трудно да се прогнозира какви са шансовете за успех на подобни кандидати. Мненията на политиците за изхода от тази битка се разделят. Едни считат, че номинираните за поста публични личности нямат шанс да спечелят. "Това, че си известен, не е гаранция, че хората ще те изберат за кмет", коментира Иван Сотиров. Не е изключително обаче след вота изборната картина на столичните райони да се окаже пъстра, което със сигурност ще затрудни работата на новоизбрания софийски кмет. А ако на районните кметове им се даде правото да разполагат със собствен бюджет, те ще станат независими от него и от Столичния общински съвет.

Спортни дуели

Истински спортен сблъсък се очертава в столичния район "Подуяне". Сред имената на общо 13-те кандидати за поста са Нешка Робева и бившият футболист на ФК "Левски" Божидар Искренов (Гибона). Бившата треньорка на националния отбор по художествена гимнастика е номинирана от инициативен комитет, но зад кандидатурата й застана БСП. Известният като "радостта на народа" изненадващо беше издигнат за кандидат-кмет от ДПС. При откриването на кампанията си Гиби заяви, че не е политик, но стремежът му е "Подуяне" вече да не е мястото, където живее "кучето от крайния квартал". Пред в. "24" часа членът на централния съвет на движението Людмил Георгиев обясни номинацията на Искренов така: "Той е живял дълги години в САЩ и Европа, владее английски и италиански език и е доста добре запознат с оперативните програми и фондовете от гледна точка на развитието на общините." Футболен сблъсък се очертава и в район Панчарево. Там един срещу друг ще се изправят бившите съотборници в ФК "Левски" Георги Славчев и Емил Кременлиев. Славчев е номиниран от инициативен комитет и вече има четири години стаж като кмет, само че на с. Пасарел. Бившият футболист от националния отбор също ще се яви като независим, но зад него застава коалицията Съюз БГ ("Новото време", "Гергьовден", ЗНС). "Живея в този район, бизнесът ми е тук и познавам проблемите. Амбицията ми е с авторитета си да се опитам за помогна за решаването им", обясни Кременлиев пред "Капитал" мотивите си да се кандидатира за поста. Освен това той е и в листата на Съюз БГ за общински съветници. В редицата от бивши футболисти на синия отбор, които сега са кандидати за кметове, е и Емил Спасов. Той е номиниран от ССД за кмет на район "Възраждане".

Журналисти в "Лозенец"

Две представителки на журналистическата гилдия ще си оспорват кметското място в престижния столичен квартал в компанията на още 12 кандидати. ГЕРБ номинира за поста бившия генерален директор на БНР Поля Станчева, а ДПС издигна кандидатурата на бившата общинска репортерка от в. "Нощен труд" Петя (Патриция) Кирилова. В момента русокосата дама е собственичка на модна агенция "Евромоделс". Името на агенцията нашумя покрай скандала с "Булгартабак", когато се появиха информации, че 6 нейни манекенки са похарчили над половин милион лева в рекламна кампания на дружеството. Кирилова се изявява още и като светски хроникьор в списание "Плейбой" и водеща на предаването "Часът на блондинките" по кабелната телевизия BG-TV. Кабеларката е собственост на братята Димитър и Георги Бедникови, които също са кандидати за кметове от ДПС. Първият ще се бори за кметското място в район "Триадица", а другият - в "Красно село". Георги Бедников е по-известен като екстрасенс. За кметския пост в "Лозенец" ще се състезава и скулпторът Ставри Калинов, който е издигнат от партия "Камара на експертите". Същата партия номинира за районен кмет и известната преводачка Мариана Хил, която ще се бори за мястото в община "Слатина".

Информация на ухо

В кметската надпревара влиза и още един светски хроникьор. Иван Тенев, известен като агент Тенев, ще се бори за поста в централния столичен район "Средец". Той е номиниран от малко известната партия Средна европейска гласа. Тя беше създадена преди няколко месеца от бургаския бизнесмен Георги Манев. Изключително интересна интрига се очертава около кметската битка в родното място на столичния кмет Бойко Борисов - Банкя. Там ГЕРБ номинира за поста Рангел Марков. Той е треньор по тенис на кортовете в Банкя, където Борисов играе всеки уикенд. Срещу него обаче ще се изправи Георги Саздов, чийто брат Иван беше шеф на предизборния щаб на о.з. генерала от предишните избори.

Цвят в битката за кметове на столични райони ще придава бившият лидер на "Гергьовден" Любен Дилов-син. Той се кандидатира за поста в "Младост". Дилов беше кандидат за кмет на София на предишните избори, но влезе в кметството като общински съветник. Малко след това напусна, за да стане депутат от ОДС. Още един неуспял кандидат за кмет на столицата - Алеко Кюркчиев, сега ще се пробва в надпреварата за районен кмет. Бившият народен представител от НДСВ в предишния парламент е издигнат за кмет на район "Изгрев" от коалиция Съюз БГ.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  boby1945

  Поумняват хората, вместо да се занимават с одновният си бизнес, гледат да се докопат до "потока от пари" който покрай ЕС се завърта и къде нас. А какво по добре от това да станеш кмет или общински съветник. Няма да капе много, но пък е сигурно! Оти му трябва да д-р Кюркчийски да мирише акото на болните за 500 лв/месец в държавната или частната болница или да работи по 20 часа на ден в частната си клиника, като може да "седне" кмет в Изгрев и да завърти едни пари за старини /виж Валяка, ако и на две магарета сено не можеше да раздели, ама изкара един мандат в Изгрев и се пооправи човека за дълго/.
  А после улиците в Изгрев разбити, строи се "нагъсто" няма къде да се разминеш, зелени площи йок, кой му дреме, на гражданите от Изгрев най-малко!

 • 2
  Avatar :-|
  blumarine

  ама как така после ще мислят.. та те имат нужда от най-много правомощия..нали те трябва да бъдат най-близо до проблемите на гражданите, за да можем да участваме във взимането на решенията по време на общинските сесии, т.е. смислено е да има референдуми за проблемите, които ни засягат нас http://www.novotovreme.bg/?cid=53&spid=642

 • 3
  Avatar :-|
  някой

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход