Стачка на кръстопът

Учителската стачка продължава, но обществените настроения вече са различни

Исканията на ученици, учители и синдикати започнаха да се разминават
Исканията на ученици, учители и синдикати започнаха да се разминават    ©  Надежда Чипева
Исканията на ученици, учители и синдикати започнаха да се разминават
Исканията на ученици, учители и синдикати започнаха да се разминават    ©  Надежда Чипева

След един месец стачка, два национални митинга и почти договорено споразумение между протестиращите учители, синдикатите и правителството стана ясно, че учениците няма да се върнат в класните стаи в първия ден на новата седмица, а техните възпитатели остават на площада за да стачкуват "до победа".

Така кризата се върна в началната си точка. Но тя вече изглежда по друг начин. Нещо, което митингуващите в центъра на столицата педагози и синдикални активисти, изглежда, все още не осъзнават в пълна степен. В последната седмица се промениха много неща. На първо място губещото по точки правителство, спря да гледа на стачката като на "седянка", която може да се саморазтури и сложи на масата за преговори реално предложение, с което успя да обърне мача и обществените настроения в своя полза. Синдикатите все още свирят сбор на площада, но симпатиите категорично не са тяхна полза.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


83 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  bylgarin

  Все повече отрасли ще стачкуват,защото правителството на Станишев е правителство на измамата.
  От една страна нямало пари за заплати,от друга има пари за скъпи мерцедеси и беемвета,както и за военни контингенти в Ирак на стойност 1 млрд. лв. годишно.

 • 2
  Avatar :-P
  axa

  Ами объркали се хорицата от синдикатите, не искайте повече от тях - за толкова имат акъл.

  Ама защо учителите пращат такива жалки нещастници да преговарят от тяхно име?!

 • 4
  Avatar :-|
  Родител

  Реформата трябва да засегне и родителите- аз съм настоятел в училищата на децата си и знам точно на колко хора им пука за развитието на училищните дела. Лесно е да играеш ролята на ангажиран родител пред медиите- но реалното е там на заседанията на настоятелите. Без активното участие на родителите- без осъзнаването, че бедността е порок и не може децата ни да са с 50 лева в джоба а учителите да броят някакви жалки левчета на опашката в барчето до тях все ще сме си жалки хорица. Общественото образование е незаменимо като среда за поемане на социални роли. Учителстването е социална роля и нека тя да не бъде пародийна.

 • БЕЗПАРТИЕН

  Че синдикалните лидери са едни посредствени хора, две мнения няма.
  Но аз не виждам членовете на правителството да ги превъзхождат с нещо по отношение на професионализма. Освен с професионалното бавене на топката. Само че и в политиката, както и във футбола това носи успех до определен момент. И накрая идва 96 минута и гол на Жиняк - мисля, че феновете на футбола ме разбират.
  Добре, сега правителството може и да спечели. Но ще има други протести, просто защото когато управлява БСП резултатите винаги са плачевни - Лукановата зима, Виденовата СПолука, а сега предстои и поредната катастрофа, подготвяна този път от Сергей Дмитриевич - човекът, който няма и 1 минута трудов стаж в някаква област. Е, как може такъв келеш да управлява държава ? А министрите му от сорта на П. Димитров, Орешарски, Масларова, Р.Петков, Е.Етем и други подобни недоразумения са истински срам за България. Едва ли и в най-пропадналите африкански държавици има подобни екземпляри.
  И ако проявавахме към министрите същата критичност, с която отнасяме към учителите и техните синдикални лидери, то изгонването им с камъни от МС би било най-меката ни реакция !

 • 6
  Avatar :-|
  1234

  Реформата на правителството в областта на образованието ще повтори едно към едно тази в сферата на здравеопазването.

  На част от учителите - тези в елитните училища - ще бъдат дадени добри заплати днес, за да млъкнат, а останалите - в западналите населени места - ще бъдат обречени на вегетиране, защото пак никой няма да посмее да закрие училищата с малко деца.

  След една година издръжката на един ученик ще спре да бъде индексирана и системата ще изпадне в окончателен финансов колапс.

  На общините ще се вмени задължението да организират безплатен транспорт, ремонт на училищата и всичко останало без да им се даде истинска финансова самостоятелност с право сами да работят с данъците на хората.

  Общините ще прехвърлят задълженияга си на училищата и накрая ще се повтори ситуацията с болниците, които трябва да се ремонтират и преоборудват с пари по клинични пътеки, които са системно недофинансирани с около 30% процента и въобще не отчитат нуждите от инвестиции в материалната база.

  Министърът ще стане бог и ще спасява закъсалите училища, които слушкат управляващите и се намират в "нашите" общини, с пари от бюджетния излишък.

  Те така са я замислили реформата управляващите. От положението, в което ще изпадне образованието, спасение с тези управляващи няма да има, както няма спасение и за здравеопазването.

  Реформата е замислена добре, но само ако размерът на финансирането се уреди със закон, приет с консенсус на политици и граждани. Начинът, по който е пресметната издръжката на един ученик, трябва да се разпише в закона. Разходите за заплата, ток, вода, отопление, тоалетна хартия, транспорт да са съобразени с реалните цени на пазара. Недопустимо е, при липса на пазар за образователните услуги, сумата за издръжка на един ученик да си я изсмукват от пръстите някакви чиновници от МОН и МФ, както сега се случва с НЗОК, и да се изключва доплащане от родителите при недостиг на средства.

 • 7
  Avatar :-|
  Ангел Александров

  Знаете ли колко получава една проста машинописка в окръжна следствена служба - 500 лв. основна заплата + клас + разни + премии /?!/
  И така трябва да бъде - на правоохранителните органи, които се справят блестящо с престъпността големите пари, а на даскалите среден пръст, тяхната мама алчна !

 • 8
  Avatar :-|
  doktor

  Да им имам капиталните коментари. Всеки от изказалите се във форума е по-актуален и по-интересен. Вестникът се изказва като български бизнесмен. Не го питй не само за първия милион, но въобще за милионите...То е срамна история без край.

 • 9
  Avatar :-?
  янев

  Колко получават учителите:заплата+клас+преии за 24май 15 септември + 2минимални работни заплати за облекло. Всички работим минимум 1900 часа на година , а колко са работните часове на учителите?

 • 10
  Avatar :-|
  doktor

  Колко получават учителите трябва да се преценява по презумпция по това, че са учители на ДЕЦАТА ни, а не колко часа работят. Не може двата сектора, върху се гради едно общество, защото отразяват ценността на човека за това общество - ЗДРАВЕ и ОБРАЗОВАНИЕ, да са в днешната срамна ситуация. Впрочем може в Бай Ганьовска Република България. Цяла народолюбива статия, която лансира реформата с икономически доводи (т.е.сметки), а една учителка, която казала, че силно я вълнува заплащането, което получава (т.е. сметки) е обществен враг.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход