С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
44 2 ное 2007, 16:23, 18365 прочитания

1987 – Предупреждението: Лавината на външния дълг идва

За пръв път достоверни данни за икономическото досие на комунизма

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
От понеделник в. "Дневник" започва да публикува документалното разследване "Икономическото досие на комунизма", базирано на най-мащабното разследване в историята на България - дело №4/1990, известно като делото за икономическата криза. В близо 1200 тома са събрани най-секретни документи за истинското развитие на икономиката при комунизма, които разкриват, че комунистическото управление е фалирало тайно през 1960 и 1987, а през 1978 е спасено със съветски кредити. За пръв пък се разкриват подробности за външния и вътрешния дълг, за оръжейната търговия, за дълговете на развиващите се страни към България, за електрониката, за тежкото машиностроене. В показанията си представителите на тогавашния партиен, държавен, банков и стопански елит не само признават несъстоятелността на комунистическата система, но и посочват конкретните грешни решения. Представяме една част от разследването, която се отнася до ключовата 1987, когато реално страната вече е била във фалит.
"Разчетените погашения на основния дълг (главницата) по кредитите от чужбина на страната до края на деветата петилетка са следните: 1988 - 1900 млн. валутни лева; 1989 - 2100 млн. валутни лева; 1990 - 1950 млн. валутни лева, или общо до края на петилетката - 5950 млн. валутни лева.

Разчетените плащания на страната за лихви по кредитите от чужбина за същия период са: 1988 - 440 млн. валутни лева; 1989 - 440 млн. валутни лева; 1990 - 420 млн. валутни лева, или общо до края на петилетката - 1300 млн. валутни лева (1 валутен лев е 1.50 лева, а коефициентът за преизчислението му в долари е 1.23 - бел. авт.). Общата сума на задълженията на страната в несоциалистическа валута в края на 1987, тоест непосредствено преди разглеждания период 1988 - 1990, ще възлезе на около 6000 млн. валутни лева."


Документът, очертаващ мрачната перспектива пред фалиралото управление на България, е подписан от тогавашния председател на БНБ Васил Коларов и е предназначен само за един-единствен човек - Тодор Живков, 76-годишния генерален секретар на БКП. Справката съдържа информация как в следващите две години неизбежно ще се стигне до официалното обявяване на банкрута. Той обаче отказва да приеме най-важните мерки на БНБ за промяна на цените и на валутния курс (по това време левът е изкуствено надценен спрямо щатския долар - 1 към 1.23, липсва реален валутен пазар, а на черния 1 долар се обменя на 4 лева). Вместо това е удължена агонията на онова, което по това време управляващите в България комунисти наричат развит социализъм, чрез поддържане на илюзията за евтин живот и ниски цени. По същото време пропагандата в България промива мозъците, че под вещото ръководство на Живков БКП успешно изгражда развито социалистическо общество. Истината е съвсем друга - България е изпаднала в тежка финансова и икономическа криза. И ако при предишните кризи през 60-те и 70-те години ръководството на БКП е могло да се опре на Москва и да измоли допълнителни финансови кредити, този път ситуацията е неспасяема. Разпадът на комунистическата планова икономика е започнал още през 1980 с банкрута на Полша, а в средата на десетилетието СССР вече мисли за собственото си спасение. В България милиардите външен дълг са една от най-големите тайни на комунистическото управление. За тях знаят само Живков и неколцина висши партийни функционери. В документа на председателя на БНБ до Живков не е спестено нищо: "В заключение струва си да се отбележи, че и при най-благоприятния вариант общите годишни плащания за основния дълг и за лихвите по кредитите от чужбина на страната вече са прекалено големи. С други думи, през последните години единственият начин да можем да обслужваме нормално задълженията си е да ползваме за цялата сума на годишния ни внос, както дори и за непокритата сума плащания за главницата и за лихвите по стария дълг нови кредити. За сведение ще споменем и това, че е прието за нормално плащанията за основния дълг и за лихвите на една страна да не надхвърлят 25 на сто от общите й валутни постъпления. У нас вече те са повече от 100 на сто."

Данните в справката разкриват, че още през 1987 банкрутът на комунизма в България е реален факт. Илюзията за комунизма ще се поддържа през следващите две години чрез натрупването нови външни заеми. Катастрофалното положение е станало необратима тенденция след 1985, откогато финансовите и икономическите резултати стремглаво вървят надолу. "От 1986 ние се оказахме с празни ръце - нямаше какво да изнасяме, за да получим валута", ще опише картината по-късно Георги Атанасов, министър-председател в периода 1986 - 1990. Ревизията на Българската външнотърговска банка, извършена от "Банков надзор" на БНБ през 1993, посочва причините за тежкото икономическо положение:

"От началото на 1986 до края на 1989 непрекъснато нараства отрицателното салдо в платежния баланс в конвертируема валута с несоциалистическите страни. През 1989 се приключва със значителен дефицит в платежния баланс в конвертируема валута от 1114 млн. долара. Влошаването на платежния баланс ясно се откроява и при съпоставка между приходите и разходите от цялостната дейност по вноса, износа, нестоковите и кредитните операции.Основни причини за влошаването на платежния баланс в конвертируема валута са дефицитите в търговския баланс на България и отрицателният резултат от нестоковите операции в периода 1985 - 1989.

Друга причина е пасивното валутно салдо от предоставени и погасени държавни кредити от България на развиващите се страни в несоциалистическа валута.

След 1985 търговският баланс на страната започва рязко да се влошава. Този отрицателен резултат се дължи на трудното и почти невъзможно поддържане на равнището на износа в сравнение с тенденциите на непрекъснато нарастване на вноса, чиито стойности се движат от 3.6 млрд. долара през 1985 до 4.3 млрд. долара през 1989. Докато през 1989 приходите от износа са в размер на 2637 млн. долара и са на равнището на 1981, то разходите по вноса са в размер на 3685 млн. долара и са 1.4 пъти по-големи от осъществения през 1989 износ. Тези резултати са следствие на спадането на износа на български стоки, значителен ръст на вноса за задоволяване основно на недостига от консумативни стоки за вътрешния пазар, разходи за внос на инвестиционни съоръжения и други."

Най-печелившите отрасли по това време - електрониката и военнопромишленият комплекс, отчитат спад в приходите. Българското оръжие се купува само с отпускането на кредити от страна на България, в резултат на което бързо се натрупва близо 1. 5 млрд. долара дълг на развиващите се страни към страната, който не е изплатен и до днес. СССР намалява българските доставки на електроника поради ниското качество и завишените цени. Кризата в селското стопанство принуждава правителството да осъществява внос на селскостопанска продукция за над 600 млн. долара годишно. Приходите от химическата промишленост след 1985 намаляват с около 400 млн. долара поради рязкото поевтиняване на петрола на международните пазари. Заводите за тежко машиностроене и металургичната промишленост работят на дотации. Какво предлага реалният социализъм на обикновените българи най-обективно разкриват специалните поверителни справки, с които седмично е захранван ЦК на БКП и в които не е спестено нищо от действителното положение в страната. В една от тях от 1987 се посочва: "Затрудненията в снабдяването на населението със стоки продължават. Не е добро снабдяването с долен трикотаж, детски стоки, обувки, бойлери, газови печки, хладилници, цветни телевизори, мебели. На редица места още от началото на годината не достигат бутилираните растителни масла, месо и месни произведения, риба и рибни продукти, мляко, пиво и други. Не се гарантират и необходимите количества асортимент безалкохолни напитки. Въпреки навреме дадените заявки все още не са доставени за учениците всички номера гуменки, анцузи, ученическо облекло и други, а също така и трикотажни изделия за всички възрасти. Особено остър е проблемът със снабдяването с капачки за буркани. В магазините за железария не достигат стоките, необходими за извършващите се ремонти в домовете - бои, лепила, тапети, фаянсови плочки и други. Изразява се тревога, че при сегашното равнище на заплатите цените на стоките са високи, включително и на детските изделия, а се разпространяват слухове за увеличението им от януари 1988."

Още през 1987 Коларов открито предупреждава властта: "При тази валутоемкост на производството у нас се получава така, че всяко ограничаване на вноса в несоциалистическа валута води веднага до забавяне на темповете на растежа и до забавяне или задържане на подобряването на жизненото равнище на народа. Но в същото време не може да не виждаме, че новото влошаване на платежния баланс ще влоши допълнително още утре платежоспособността на страната. Натрупването на чистите задължения на страната вече започва неудържимо да набъбва като снежна лавина, която, както добре се знае, от известно място нататък не може да бъде спряна."

Живков обаче не се отказва да се раздели с илюзия, градена 40 години - че социализмът гарантира ниски цени, евтин живот и благосъстояние. Българската нация и днес продължава да плаща сметката, завещана от банкрутиралия комунистически експеримент.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Фандъкова поиска четири имота в Борисова градина да станат отново общински Фандъкова поиска четири имота в Борисова градина да станат отново общински

Предложението е от "Софийски имоти" да се отнемат "Капитолия", "Веселото село", "Маймунарника" и "Лодки"

25 юни 2019, 71 прочитания

ГБС подписа договор за 143 млн. лв. за 6 километра от Околовръстното ГБС подписа договор за 143 млн. лв. за 6 километра от Околовръстното

Строителството няма да започне в близките месеци, тъй като предстои да се избира надзорна фирма

25 юни 2019, 481 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
По-малки квоти, по-високи цени

Арабаджиеви: След арест - продажба

Арестуваните Ветко и Маринела Арабаджиеви са продали "Виктория палас" в Слънчев бряг. Фирмата купувач се свързва с Красимир и Николай Маринови, по-известни като братята Маргини.

Поизтънелите възглавници на банките

Показателите за капиталова адекватност се понижават заради ръста в кредитирането, раздаваните дивиденти и нови регулации

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица

Power to the Robots

Албена Баева, артист и куратор на първата изложба в България на произведения, създадени в колаборация с изкуствен интелект