Отровено село
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Отровено село

За незапознатия посетител тези отпадъци са стъклена вата. Бляскавите нишки по склона на Обручище съдържат азбест

Отровено село

Гълъбовското село Обручище въстана срещу смъртоносни отпадъци

Десислава Николова
5460 прочитания

За незапознатия посетител тези отпадъци са стъклена вата. Бляскавите нишки по склона на Обручище съдържат азбест

© Цветелина Николаева


Едно българско село е подложено на истински екологичен геноцид. От април тази година хората в Обручище, малко селце в община Гълъбово, живеят в страх от отравяне с изключително опасния минерал азбест. Седем пъти над нормата е съдържанието на веществото в почвените проби в сметище непосредствено над самото село.

Пътят на опасния боклук

В началото на пролетта кметът на община Гълъбово Николай Тонев издава на компанията "AES Марица-изток 1" разрешение да транспортира и складира на това място земни маси, омесени със строителни отпадъци от ремонта на централата. Теренът е собственост на AES. Според заповедта на кмета боклукът ще се използва за изравняване на терена.

Още при минаването на първите камиони село Обручище е засипано със стъклена вата, която предизвиква остри алергични реакции и астматични пристъпи, разказва председателят на инициативния комитет за решаване на екологичния проблем Иван Габровски. Повечето хора в района знаят как са строили преди време централите и подозират, че обявените за напълно безвредни строителни отпадъците съдържат азбест, използван за огнеупорните плоскости. Започва епична битка с институциите, за да се разбере дали тези подозрения са верни. Едва тези дни 2300-те жители на селото най-после получиха еднозначен отговор - протокол от изследването на почвени проби в Националния център по опазване на общественото здраве показва, че те наистина съжителстват с опасния минерал.

Според анализа на Националния център за опазване на общественото здраве пробитe, взети от почвата в сметището на различни дълбочини, показват съдържание на азбест - 0.15% ww на дълбочина 0.25 м и около 0.7% - на дълбочина 0.75 м. Азбестовите влакна са свързани в циментова матрица или с текстилни влакна. В действащото национално законодателство за предотвратяване и намаляване на замърсяването на околната среда с азбест (Наредба №5 на Министерството на околната среда и водите от 2003 г.) няма хигиенна норма за замърсяване с азбестови влакна. "На базата на публикувани в съвременната литература данни от проучвания върху азбестовото замърсяване на почвите и околния въздух нивото на безопасност за съдържание на азбестови влакна в почви се очертава на 0.1%", е записано в протокола от изследванията на Националния център за опазване на околната среда. Ако това се приеме за норма на безопасност, сметището над селото я надвишава 7 пъти.

Войната на Обручище

След като резултатите виждат бял свят, жителите на Обручище заплашват да заведат индивидуални искове за нанесени вреди върху здравето им и преди дни дадоха тримесечен срок на институциите да премахнат сметището. В противен случай те ще започнат със свои средства и възможности да извозват канцерогенните вещества и да ги складират пред общината в Гълъбово и на площадката на "AES Марица-изток 1".

"Кметът на община Гълъбово е издал заповед за превоз на опасни отпадъци, което е извън правомощията му", твърди Габровски. Според хората в селото и адвоката им Йонко Грозев сметището е незаконно и не отговаря на изискванията за съхранение и обезвреждане на опасни отпадъци. Те настояват кметът незабавно да отмени решението си за депониране на отпадъци край селото и да му бъде потърсена отговорност за това решение.

"Инвеститорите имат разрешение за превоз на земни маси, омесени със строителни отпадъци, и изравняване на терена. Според документите те не са имали достъп до производство и опасни отпадъци", опонира кметът на Гълъбово Николай Тонев.

"AES знае, че в село Обручище има сформиран инициативен комитет. Целта на комитета не е известна на AES, но имаме информация, че той е отправил някои необосновани обвинения относно компанията и строителната ни дейност. В AES не са получавани официални запитвания от членове на този комитет, нито е информирана директно за което и да било от тези твърдения и поради тази причина не сме в състояние да ги коментираме", се казва в официално съобщение от компанията. В него се сочи също, че "дружеството притежава необходимите разрешителни за строителните дейности, които извършва и е извършило до този момент, и ще продължи да спазва изискванията, упоменати в тези разрешителни и в българското законодателство". Редовните проверки от упълномощените органи потвърждават съответствието с тях, се твърди в съобщението.

"Ако някой се опитва да ме атакува, че не съм си свършил работата, трябва да знае, че всяко мое действие е съгласувано с юристи. Районът е замърсяван повече от 50-60 години и сега, когато идват инвеститори с нови методики за производство, се намират хора, които имат интерес да се противопоставят. Проектът, който е представен пред общината и държавата, е съобразен с европейските изисквания." Така гълъбовският кмет и депутатът от Стара Загора доц. Атанас Щерев (НДСВ) повдигат завесата пред по-големия проблем -


Екокатастрофа около комплекса "Марица-изток"

Когато човек погледне тъмния задушлив пушек, засипаните с прах дървета и храсти и види, че сред тях се разхождат майки с бебета, се чувства като в роман на Стайнбек", разказва доц. Щерев. Според него азбестът е само върхът на айсберга от замърсявания в региона. "Обстановката в региона може да се окачестви като екологична катастрофа - замърсяванията тук са трупани с години, премълчавано е, не са взимани мерки и така се застрашават животът и здравето на хората. Има нужда от бърза реакция от страна на институциите и компаниите, които участват в приватизационни процедури и инвестират в района, трябва да бъдат облекчени по всякакъв начин, за да могат да вземат спешни мерки и да инвестират в отстраняване на екологичните щети", казва той.

Според доклада за здравето на нацията старозагорският регион е един от най-замърсените. Във въздуха се измерват пъти над допустимите прах, въглероден двуокис, серни и азотни оксиди. От своя страна те предизвикват масово белодробни и сърдечни заболявания, както и рак. В подпочвените води, които не са питейни, но се използват за поливане, има нитрати и сулфати, допълва Щерев. Те пък предизвикват масово алергии, разстройства на функциите на щитовидната жлеза, стомаха и рак на дебелото черво. Нитратите са особено опасни при малките деца. "Живея от 50 години тук, явен пример е, че само моята собствена градина "порасна" с 15 см прах само през последните 10 години", отбелязва кметът на Гълъбово и допълва, че на територията на общината живеят над 16 хиляди души. Всеки ден още около 15 хил. идват там, за да работят в енергийния комплекс. "Всички са изложени на замърсяването и трябва да се вземат спешни мерки", казва Тонев. Той обаче не можа да определи какво точно и в какви срокове трябва да свърши общината, за да организира интереси - публични и частни, за решаването на екологичните проблеми. Не каза нищо конкретно и как ще решава съвсем конкретния проблем с азбеста - щял да се запознае отново с пълната документация по случая, след като официално встъпи във втория си мандат.

Дотогава хората ще дишат отровния прах и ще се разболяват. И ще планират милионни искове за щети, които могат и да се сбъднат.

Едно българско село е подложено на истински екологичен геноцид. От април тази година хората в Обручище, малко селце в община Гълъбово, живеят в страх от отравяне с изключително опасния минерал азбест. Седем пъти над нормата е съдържанието на веществото в почвените проби в сметище непосредствено над самото село.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  N

  Азбестът е изключително опасен, трябва да се опише малко по-детайлно мъчителната смърт от колега лекар. Но явно всички са чували...
  Най-лошото е, че всички в такива региони около големи промишлени предприятия си мълчат, за да не си загубят работата. Всички софиянци си мълчим за убийствения ефект на Кремиковци,защото там работят много хора, но никой не се замисля в какви условия работят. Докато някой не си потърси правата и не е напълно ясно как точно се боледува, нищо няма да се промени. Очаквам жителите на отровеното село да го направят, искам да мисля, че и жителите на гара Яна примерно ще го направят. Не съм голям оптимист, но все пак поне се появяват статии като тази, може и да се случи.

 • 2
  Avatar :-|
  boby1945

  Азбестът е опасен само когато е разпрашен във въздуха. И само тогава. Щото и ЕТЕРНИТОВИТЕ ТРЪБИ по които тече питейната вода на голяма част от София например, също съдържат азбест, само че свързан в "циментова" матрица. Надявам се да не се създаде и комитет против ЕТЕРНИТОВИТЕ тръби, например в София.
  Затова и "няма хигиенна норма за замърсяване с азбестови влакна" както се отбелязва в статията.
  Стъклената вата си е общоприет изолазионен материал, който се използва масово.
  А въпросът със замърсяването от промишлените предприятия, било в София - Кремиковци, било в Старозагорско комплекса марица изток, било в Бургас Нефтохима, е зададен много късно, трябваше на Априлския пленум 1954, да го поставите.
  Щото тези предприятия хранят стотици хиляди, включително и като им гарантират достъп до здравни грижи (чрез парите които заработват). Така че на въпроса каква е ползата от файдата, като няма сметка от келепира, не е толкова просто да се отговори.
  Най-малко ще помогне на хората в Обручище раздухването на вероятно, на проблема с немарливото депониране на строителни отпадъци, до всенародно обсъждане "За и Против индустриализацията"! Тя вече я има, без нея не можем!
  В този смисъл смешен е и мерака на архитекта на София да "строи" бизнес центрове и градове на площадката на Кремиковци. Ама може би толкова му е акъла щом е разрешил да се строи нова сграда с 14400 м2 офиси на мястото на хотел България (къде смята да "паркира" офисмените и уоманите?, може би в 6 етажен гараж на мястото на Двореца или мавзолея?.

 • 3
  Avatar :-|
  еко

  Пострадавшо не е само село Обручище, Гълъбовско!!! След като кмета на община Гълъбово и жителите на Обручище спряха трупането на опасните отпадъци преди близо 1 година, ТАЙНО същите отпадъци се извозват и складират на сметище между селата Полски градец и Маца в община Раднево. Ако сте журналисти на място, разровете този проблем и напишете за ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО на кмета на община Раднево, което върши спрямо жителите на тези две села!!!

 • 4
  Avatar :-?
  оптимист

  Докато има журналисти,които не се страхуват да пишат по такива проблеми,ще ни бъде.Вярно е,че през рудниците,опасните отпадъци,се извозват вече,на територията на община Раднево.И знаете ли къде-на сметище,стопанисвано от сина на кмета на Раднево.Елате и вижте.Сметището се охранява,все едно е секретен обект.И като си помисли човек,че за да ни тровят


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK