И нека най-добрият "Майкрософт" спечели...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И нека най-добрият "Майкрософт" спечели...

Николай Василев прави всичко възможно, за да се предпази от безплатния софтуер

И нека най-добрият "Майкрософт" спечели...

Около 100 млн. долара ще струва държавният флирт със софтуерния монополист

5258 прочитания

Николай Василев прави всичко възможно, за да се предпази от безплатния софтуер

© Красимир Юскеселиев


Какво бихте си помислили, ако видите изречение, подобно на заглавието, в обявление за обществена поръчка? Най-вероятно, че победителят и цената са предизвестени. Колкото и абсурдно да звучи, подобен сценарий се развива в продължаващата вече пет години сапунена опера с доставката на софтуер за нуждите на чиновническия апарат, от която лъха силен привкус на корупция. По-малко от два месеца след като Съдът на европейските общности потвърди глобата, наложена на софтуерния монополист "Майкрософт" (от 497 млн. евро) за нелоялна конкуренция, Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) реши да продължи скандалния договор за доставка на програмни продукти "Майкрософт" за още четири години. Това стана ясно, след като ръководеното от Николай Василев министерство откри обществена поръчка за... "доставката на софтуерни продукти на Майкрософт." Ако досегашната цена бъде запазена, то това означава, че за девет години държавата ще плати близо 100 млн. долара за продукти на софтуерния монополист.

Флиртът

на властта и "Майкрософт" започва още през 2002 г. Тогава бившият министър на държавната администрация Димитър Калчев заобиколи закона за обществените поръчки и сключи без търг или конкурс договор за наем на софтуерни пакети (48 хил. на брой). Впоследствие в условията на пълна секретност са подписвани още пет анекса, а през май 2005 г. споразумението е продължено за още три години (до май 2008 г.). Въпреки че до ден днешен Николай Василев и Министерският съвет бранят условията в договора като държавна тайна, се знае, че годишният наем на софтуер излиза около 9.12 млн. долара. За посредник по сделката е определена близката до БСП фирма "ЦАПК Прогрес", която също бе избрана не с търг или конкурс, а с обяснението, че само тя може да продава софтуер на държавата (!). Сделката бе остро критикувана заради нейната непрозрачност, висока цена, тоталното погазване на конкурсното начало и пренебрегването на всякакви други алтернативни продукти (като софтуера с отворен код, който е практически безплатен).

Миналата година Николай Василев разшири контракта, като броят на наетите лицензи набъбна до 60 хил. Тогава в интервю за в. "Капитал" той заяви, че е бил задължен да подпише анекса, защото е бил "с вързани ръце". В същото време Василев бе категоричен, че няма да сключи други договори преди приключването на действащия в момента и ще проведе обсъждане за въвеждането на алтернативни решения. Незнайно защо около година по-късно, той промени мнението си и обяви

Нова поръчка

Тя е за 60 хил. лиценза и е със срок до 2011 г. Новото в поредния договор е, че след края на "рамковото споразумение", което е за срок от четири години, държавата ще има права върху софтуера. Също така за пръв път процедурата минава през Закона за обществените поръчки. На пръв прочит това звучи добре, но всъщност не съвсем. Според председателя на "Интернет общество" Вени Марковски "и по сега действащото споразумение между държавната администрация и ЦАПК "Прогрес" би трябвало да може да се купи, а не пренаеме софтуера". "Ако в сегашното споразумение няма такава клауза, това означава, че "Майкрософт" не е бил страна по договора, а ако има - не е ясно защо се налага отново да се подписва споразумение, при това с търг по Закона за обществени поръчки", коментира още той. Основателни критики има и към т.нар. обществена поръчка (ако можем въобще да определим така процедурата, която реално кани конкретен производител). "От заданието става ясно, че доставчикът трябва да е партньор на компанията", разказва депутатът от ДСБ Иван Иванов, който е един от най-острите критици на договора. Той допълва: "Така обявата за обществена поръчка се превръща в едно обтекаемо действие за по-нататъшното обвързване на държавата с "Майкрософт".

Много въпроси има и относно

Броят на наетите лицензи

които са 60 хил. "Абсурд. Защо не 59 892 или 60 004. Не може в администрацията да не знаят точната бройка на компютрите с Windows XP, Windows 98, Windows 2000 и Windows Vista", коментира Вени Марковски. Според годишния доклад за състоянието на администрацията общият брой компютри в чиновническите структури е около 71 хиляди, като от тях с процесори с работна честота над 600 мегахерца (т.е. отговарящи на изискванията за работа с последната версия на Windows, каквато ще бъде доставена) са 53 хиляди. С думи прости: или се закупуват 7 хиляди лиценза повече, или държавата ще има нелегален софтуер (на 11 хиляди компютъра), или някои от компютрите са били закупени с инсталиран софтуер. Според източници на "Капитал" последното твърдение е най-близко до истината, но проблемът е, че държавната администрация не знае колко е броят на компютрите, доставени с инсталиран Windows. Според Юрий Алкалай, директор на дирекция "Електронно правителство" в МДААР, такива не би трябвало да има такива след 2002 г. "Всеки, който си е купувал компютър, знае дали на него няма инсталирана легална версия на Windows", лаконично коментира Вени Марковски.

Без отговор остава въпросът какво би станало, ако държавата бе закупила софтуерните продукти още през 2004 г., вместо да ги наема. Същото се отнася и до постигната към този момент цена, която по думите на Илия Божинов (член на ВС на БСП и специалист по ИТ), е много по-висока от тази, която би била постигната, ако продуктите бяха закупени от който и да е магазин. При покупки на едро се достига до


90% намаление

го допълва индиректно Вени Марковски.

Едно от логичните обяснения за високата към този момент цена е фактът, че само три фирми са получили благословията да доставят "Майкрософт" на държавната администрация. От тях са известни имената на СТЕМО и "ЦАПК Прогрес". Източници на "Капитал" от технологичния бранш коментираха, че е най-вероятно само те да бъдат допуснати до участие в търга. Николай Василев е на друго мнение - според него цената е добра, защото е в долари, а наемът е по-доброто решение, защото държавата получава винаги най-добрия софтуер. Той мисли, че конкурсът е с широки критерии и че на него могат да се явят и европейски фирми. Не се притеснява и от факта, че в самото задание е изписано името на компанията производител, защото имало 1500 подобни договора в ЕС. Управителят на Майкрософт-Бълария Теодор Милев не отговаряше на мобилния си телефон.

По думите на Николай Василев подписването на споразумението за доставка на "Майкрософт" софтуер е основната причина България да бъде извадена от т.нар. черен списък на страните с широко разпространение на пиратството. Според министъра, ако България не беше прегърнала "Майкрософт", то тя нямаше да бъде приета нито в ЕС, нито в НАТО. Една малка подробност. България бе извадена от т.нар. списък 301, в началото едва на тази година. "Това стана в резултат от цялостното решение на САЩ да извади Европейския съюз от страните, поставени под наблюдение", коментира Вени Марковски.

Междувременно стана ясно, че страната ни не е предприела никакви действия срещу

Противозаконното пазарно поведение

на "Майкрософт". В средата на този септември Първоинстанционният съд на Европейските общности потвърди заключението на Европейската комисия, че "Майкрософт" е компания, която злоупотребява с господстващото си положение на пазара, като заключи, че използва зависимостта на потребителите си от операционните й системи, за да ги задължи да купуват други нейни софтуерни продукти и че има навика да прави малки и незначителни модификации на комуникационните протоколи на софтуера си с цел да затрудни или направи невъзможна съвместимостта му с други конкурентни продукти. Според Юри Алкалай противозаконните действия на "Майкрософт" не засягат българската администрация. Той също така индиректно каза, че не е съгласен отчасти с решението на една от най-големите съдебни институции в ЕС.

Николай Василев не се поколеба да обсъди и въпроса

Защо точно "Майкрософт"

трябва да доставя софтуер за българската администрация. Това е тема, която се коментира още от първия договор, защото безплатните алтернативи са факт. Така например, вместо да купува Microsoft Office, администрацията (или поне една голяма част от нея) съвсем спокойно може да използва Open Office, който се разпространява безплатно. По думите на Николай Василев в началото на декември ще се проведе обществено обсъждане относно алтернативните на "Майкрософт" решения, като например софтуера с отворен код. Според самия министър Василев, ако тогава някой успее да го убеди, че това е по-добрият вариант, той е готов веднага да прекрати процедурата. Това изказване само по себе си звучи супер несериозно - беседата ще се проведе буквално часове преди крайния срок за приемане на документи от кандидатите.

В същото време МДААР мотивират избора на "Майкрософт" със световната практика, според която "неголемият брой примери за миграции към други платформи засега показват необходимост от сериозен финансов ресурс, включително и за преобучение за работа с новите софтуерни системи, както и достатъчно дълъг период от време за тяхното внедряване". В разпространеното от министерството прессъобщение се дава пример с Белгия и Австрия. "Като са казали А, Б, да бяха продължили малко. Примерно до М като Мюнхен или П като Париж", коментира това твърдение Вени Марковски. "В тези градове се преминава към използване на софтуер с отворен код и свободен софтуер. Преходът у нас щеше да струва значително по-ниско от платените до момента над $ 44 милиона и на предстоящите да бъдат платени около $ 54 милиона", допълва той.

Какво бихте си помислили, ако видите изречение, подобно на заглавието, в обявление за обществена поръчка? Най-вероятно, че победителят и цената са предизвестени. Колкото и абсурдно да звучи, подобен сценарий се развива в продължаващата вече пет години сапунена опера с доставката на софтуер за нуждите на чиновническия апарат, от която лъха силен привкус на корупция. По-малко от два месеца след като Съдът на европейските общности потвърди глобата, наложена на софтуерния монополист "Майкрософт" (от 497 млн. евро) за нелоялна конкуренция, Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) реши да продължи скандалния договор за доставка на програмни продукти "Майкрософт" за още четири години. Това стана ясно, след като ръководеното от Николай Василев министерство откри обществена поръчка за... "доставката на софтуерни продукти на Майкрософт." Ако досегашната цена бъде запазена, то това означава, че за девет години държавата ще плати близо 100 млн. долара за продукти на софтуерния монополист.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

31 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Филип

  смяната на софтуера също няма да е евтино...
  но наистина нищо не пречи да се започне с Open Office, който дори е по-добър от MS офиса като съвместимост. и живот и здраве и кадърни политици (от къде ли ще дойдат!?) някой ден ще имаме e-правителство изградено с open source решения...

 • 2
  Avatar :-|
  Дядо Петър

  Дали ще видим някога Калчев, Бърборино и т.н. да получат възмездие?
  Или пак всичко ще се потули.
  От новоназначените прокурори, върховни съдии и т.н.
  Пак от същата комунистическа мафия.

 • 4
  Avatar :-|
  agro_berlin

  Не знам с какви компютри разполагат в държавната администрация, но това за минималнитото изискване от 600 мега-херца работна честота просто могат да го забравят що се отнася до уиндоус виста... Дори при изключен аеро, тая система работи изключително бавно на компютри с под 1 гб памет и по-малко от 1.6 гига-херца честота, поне така твърди нашият системен администратор тука и съм склонен да му вярвам... Та не знам, може скоро да очакваме и огромна поръчка за нов хардуер за държавната администрация, защото видите ли имаме чисто нов и лъскав уиндоус, ама той нещо не върви като хората. Много интересно кой ще получи поръчката... най-вероятно ще е фирма, която има изключителните права да доставя годни за виста компютри на държавата...

  Интересно е също така дали не сме първата държавна администрация, която ще въведе виста в толкова голям мащаб (или поне аз така разбрах "доставка на най-новата версия на уиндоус" в статията, поправете ме ако греша). Все пак тази система е доста нова, още не е готов първият сървис-пак!

 • 5
  Avatar :-(
  Гил Бейтс

  бързината на машините и използваната операционна система са неща, които зависят от работа, която трябва да свършат държавните служители.
  по моя преценка множеството от тях чисто и просто в момента сърфират из мрежата и се занимават с глупости. от време на време въвеждат някакви думички и някакви чисълца в някакви програми в някакви телевизори (там мониторите се наричат компютри).
  компютърът е нещо средно между токоизправител, стабилизатор или каквото и да е.
  според мен спокойно могат да използват Сусе Линукс, или още по-добре някоя друга полукомерсиална дистрибуция на БСД. и да не ми се оправдават, че нямало поддръжка. ще си наемат 100 програмиста, които да се занимават с това и ще са Ок.
  и като пари, и като сигурност, и като надеждност ще имат работеща информационна система в държавната администрация.
  с Gnome, KDE, Xfce, Open Office и т.н. има толкова много оупън сорс системи и софтуер, които могат да се използват и са надеждни и всичко останало.
  а Малкият Мук краде като разпран!

 • 6
  Avatar :-|
  agro_berlin

  Гил Бейтс е много прав... пълно е със солидни дистибуции на Линукс, които са напълно достатъчни за работата на голяма част от администрацията... освен Сусе, Дебиан ГНУ/Линукс и производните й Убунту/Кубунту и т.н. също са надеждни и зрели операционни системи.

  Има нещо вярно в това, че да преминеш от Уиндоус на Юникс-подобна система не е толкова лесно за обикновените потребители, но в случая на чиновниците това просто не толкова значимо, тъй като с управлението на системите и мрежите няма да се занимават потребителите (както е в домашни условия), а _професионални_ системни администратори и юзърите изобщо не би трябвало да забележат разликата! А и никой не е казал, че цялата система трябва да се промени изцяло и изведнъж... но нашите родни гении дори не са помислили да започнат да експериментират..., за да можем още дълго да плащаме монополни ренти на Мсфт и корупционни ренти на \quote{Малкия Мук} и обкръжение.

 • 7
  Avatar :-|
  sylph

  Хора, престанете да наричате управляващите до 89-а комунисти. Нелепо е. Комунизмът е преди всичко колективизъм. Тези хора са на диаметрално противополжния полюс. Това си беше чист тоталитаризъм, нищо че му бяха облекли червени дрешки. Как очаквате от бг политик да не се съобрази с интересите на едрия бизнес? Нали нямаше да е на този пост ако не се беше обрекъл във вярност на господарите си.. Поставяте под съмнение компетентността на "кадрите".. Каква компетентност търсите в коне с капаци. Те не са там в защита интереса на гражданите.. Те са там за да защитят интереса на капитала. Нали цялата тази шокова терапия с последвалата пазарна/структурна реформа имаше за цел да постави политическият и административен апарат под контрола на капитала. Илюзорно е да се говори за гражданство, функцията на индивида е сведена до участие в пазарни отношения. Софтуер с отворен код в държавната администрация може да навлезе само чрез самоинициатива на местната власт. Естествено напъна за центрлизирана доставка на хардуер и софтуер е стъпка в посока ограничаване на подобни инициативи..

 • 8
  Avatar :-?
  Гил Бейтс

  Агро Берлин,
  съгласен съм с теб. въпрос на стратегия е да се започне работа по постепенното преминаване към ГНУ/Линукс решения.
  там е работата, че няма воля за това.
  колкото до потребителите в държавната администрация... имал съм работа по някой друг проект с тях... повярвай ми, нивото на некадърност там е много високо и смятам, че мнозинството от тях няма да забележи разликата между MS Word/Excel и OpenOffice Writer/Calc.

  ако от министерството на Малкия Мук се "изцепят", че търсят операционна система със солидна поддръжка и други глупости и щуротии, на примависта предлагам Убунту и Сусе от Новел. малко след това мога да им изкарам и още малко ГНУ/Линукс дистрибуции, които се радват на добра популярност и солидна поддръжка от инженери по цял свят. и това е предимно за десктоп решенията им. нямат проблем за по-старите машини да използват и дистро с Xfce GUI. но както отбелязах по-горе, Малкият Мук не се интересува от такива неща.
  ако фактите в статията са проверени и верни, част от тези 100 милиона долара можеха да бъдат изразходвани по достатъчно на брой проекти в държавната администрация и да започнем проекти по въвеждането на операционни системи, сървърни решения и други с отворен код. тогава момчурляците на Бил Гейтс сами щяха да ни дойдат на крака и да ни дадат огромни отстъпки за използването на неговите продукти в държавната администрация. но къде ти държавническо мислене у тоя малък и нещастен и некадърен гном.
  изключително противно министърче е тоя нисичкия.

  нека отбележа, че не отричам използването на Уиндоус в държавната администрация. където наистина има нужда, нека си използват ХР, Виста, или каквото им трябва, но документо-оборотната работа, отчети, справки и друго, която се очаква да се върши в администрацията, спокойно влиза в полезрението на ГНУ/Линукс и ОпънОфис.орг.

  отделно от това и ГНУ/Линукс десктоп системите се радват на доста добра сигурност ;)

 • 9
  Avatar :-|
  sylph

  Може би сигурността е ключ към промяна.. Ако ги хакват редовно ще им припари на дупето и..

 • 10
  Avatar :-|
  Мартин

  Не одобрявам подновяването на договора с Майкрософт. Вместо дадени на Майкрософт, $100 млн. можега да отидат по проекта $100 лаптоп на дете. Доколкото ми е известно България не участва в този проект.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK