Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
63 21 дек 2007, 17:17, 13303 прочитания

Конкуренция под ножа

Или как бездействието на МВР доведе до кървав сблъсък на интернет пазара във Варна

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Кои са "Интербилд"

Фирмата "Интербилд", която "Спектър нет" посочва като автор на нападенията, е собственост на приближените до бившата СИК бизнесмени Анжел Георгиев и Бойко Ангелов. Ангелов е бивш съдружник на разстреляния преди години сикаджия Милчо Бонев-Бай Миле - Шаг. От свои източници, "Капитал" научи, че собствениците на "Интербилд" са били близки и до взривения в асансьор наместник на СИК Йордан Марков.

В качената в интернет сайта на "Интербилд" обява за работа едно от изискванията към кандидатите е да са "спортни натури".
Тази седмица Варна откри машината на времето. И се върна 15 години назад. В най-мрачните години на прехода. Онези с бухалките и рекета. Мутрите, които се чувстват над закон, полиция и прокуратура, оставят онова усещане за дирижирано безсилие. Във времената, когато пазарните принципи бяха снижени до законите на джунглата. Тази седмица, след като два месеца един интернет доставчик се опитваше да обясни на длъжните да го защитават държавни структури, че конкуренти унищожават инфраструктурата му, не чак дотам неизвестни лица пребиха и намушкаха с нож "за сплашване" негов служител. Ей така - да се защитят от конкуренция. Ей така - защото са сигурни, че правовият ред и гаранции са нещо относително.

Началото

Историята започва в средата на октомври тази година. Ще я разкажем подробно, защото в нея няма празни факти и случайни събития. Интернет доставчикът "Спектър нет"* започва да полага кабели за оптично трасе във Варна. Още на следващата сутрин обаче се оказва, че на същото място шахтите са отворени, а кабелите - прерязани. Следва първа жалба в полицията. "Същия ден, управителят на варненския офис на "Спектър нет" Иван Дочевски е заплашен от собственика на конкурентния интернет доставчик "Интербилд" Анжело Георгиев", разказва Теодор Захов, изпълнителен директор на "Спектър нет". Той допълва: "Ясно и недвусмислено му е обяснено как мрежата на "Спектър нет" ще бъде унищожена и няма да може да се възстанови за по-малко от месец. Малко по-късно следва второ обаждане до управителя на "Спектър нет" във Варна, като този път заплахата е лично към него." Още на следващия ден обещанието е изпълнено - вечерта е прекъсната цялата действаща мрежа на "Спектър нет". Проверка на фирмата установява, че 15 нейни шахти са отворени и са прекъснати магистрални оптични кабели. Намиращите в съседство шахти на други оператори са непокътнати. След като за два дни щетите са почти възстановени, работници на фирмата получават нови заплахи: "Посетени са от двама биячи, разпознати като лична охрана на Анжело Георгиев", разказва Теодор Захов. Отмъкват специална машина на стойност близо 20 хил. лева. Следва втора жалба в полицията.


Вечерта на същия ден мрежата на "Спектър нет" е възстановена напълно. "В резултат на този агресивен конкурентен акт са нанесени сериозни щети на партньори и клиенти на компанията в града - големи корпоративни клиенти, институции, администрация, както и множество домашни потребители. Приблизителната им стойност е 60-70 хил. лв.", разказва Захов. За месец нападенията върху мрежата са преустановени.

Атаката продължава

В средата на декември агресивните действия продължават. На 13 декември вечерта мрежата на "Спектър нет" е прекъсната на четири различни точки. Следва поредна жалба в полицията (ако сте изпуснали бройката, ще ви подскажем - трета). "По рано през деня служител на "Интербилд" се е свързал с управителя на "Спектър нет" - Варна, с наглия въпрос защо фирмата ни не е уведомила "Интербилд" къде ще изгражда кабелни трасета", разказва събитията през деня Теодор Захов.

На следващия ден, когато мрежата на доставчика е прекъсната на над 50 места: "Има свидетел, който е видял хора да се качват в кола на "Интербилд" с техни надписи", разказват от "Спектър нет". Случката се повтаря пак ден по-късно, като кабелите са прерязани на още едно място. Четвърта жалба до полицията. Същевременно щети са нанесени и на мрежите на "Херос комюникейшънс", "Ариел ТВ", "Варна нет", "Ариа нет"."Ако може медиите да насочите общественото мнение, че рязането на кабел засяга всички, включително и потребителите, които губят от услугите", коментира за "Капитал" Живко Янов, управител на "Варна нет". По думите му, "за да може да се смаже конкуренцията, се вземат по-крути мерки". "Мислех че с влизането в ЕС и с влизането на кабелите под земята всичко ще отмре, но...", каза още той и завършва: "Трябва да има нетърпимост към такива прояви."

"Това са свинщини, дори и да е имало някакви конкурентни отношения, не трябва по този начин да се решават нещата", е позицията на Иван Николoв от провайдъра "Херос кейбъл".

"Недопустимо като поведение и като акция на определени групировки", казва и Тодор Видев от интернет доставчика "МТ ЛИНК". Той коментира още: "В годината, в която сме - като член на ЕС и като бизнес отношения в България, подобни действия са недопустими."

Съсобственикът на "Интербилд" Анжел Георгиев отрече да има нещо общо с инцидентите: "Как мога да заплашвам някого, който не ме познава и аз не го познавам. Ние също сме потърпевши от рязането на кабели."

В началото на тази седмица Теодор Захов организира среща с директора на областната дирекция на полицията във Варна Димитър Димитров, като идеята е била да се съберат и с представители на другите пострадали доставчици. "Още същия ден някои интернет доставчици са били предупредени от името на "Интербилд" ООД да не ходят на срещата, за да нямат проблеми", разказва Захов.

Побоят

И тук във всяка нормална държава скандалът трябваше да приключи. Защото, ако бездействието на полицията, довело до арогантността на нападенията, бе породено от немарливост на ниските полицейски нива, сега случаят става проблем на полицейски началник. Но не... Ден след срещата с полицията - сряда вечерта, техническият директор на фирмата Иван Чeвчибашиев е пресрещнат, докато се прибира с приятелката си, от трима маскирани с качулки нападатели. В момента, в който излиза от колата си, е повален на земята и наръган на три места. По думите на Теодор Захов Чeвчибашиев е бил пряк свидетел на отправените предишния ден заплахи към служители на "Спектър". На следващия ден Чeвчибашиев бе изключително уплашен и не желаеше да коментира случката.

Повече от показателно е, че МВР така и не намира за необходимо да изнесе официално информация за случая. Така за варненската полиция (която нашумя това лято с идеята да образува разследване за тенденциозна журналистика срещу репортерите на Би Би Си, които осветиха схема за продажба на деца) се оказва много по-важно да информира за заловен с алкохол пиян шофьор, отколкото за наглото нападение. От пресцентъра на МВР така и не отговориха на изпратените от "Капитал" въпроси защо случаят не е бил разгласен.

По-притеснително обаче е друго. Въпреки изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс варненските полицаи така и не намират за необходимо, повече от 12 часа след инцидента да докладват материалите на прокуратурата.

"Разбирам за случая от медиите", каза за "Капитал" зам.-окръжният прокурор на града Стефка Якимова. За инцидента не знаеше и районният прокурор Цветанка Гетова. В същото време дежурният прокурор отрече да му е бил докладван подобен казус.

"Твърдението, че е намушкан, е преувеличено, все пак пострадалият е могъл да ходи", коментира съвсем сериозно говорителят на варненската полиция Калинка Пенчева. Тя каза още, че жалбите не са много, а само шест. По думите й пострадалият е бил докаран насила в полицейското управление, за да напише обяснения, и разказал, че може да е нападнат заради лаптопа си. Теодор Захов категорично отхвърля подобна хипотеза. Той допълни: "Подадените общо 7 жалби до полицията във Варна с надеждата за ефективни действия срещу извършителите до този момент са без резултат."

Ден след побоя над служителя на "Спектър нет" позициите са еднозначни. От Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) заявиха, че осъждат категорично този престъпен и вандалски акт и след като компетентните органи си свършат работата, при установяване по категоричен начин на подбудителите и извършителите КРС ще се разгледа мерки и санкции срещу подобен тип намеса на пазара и увреждане на конкуренцията и може дори и да отнеме лиценз за далекосъобщителна дейност.

Изводите от мрачната случка се вадят лесно и никак не са обнадеждаващи:

1) Дори член на Европейския съюз, в България някои процеси са по-несигурни и отпреди 15 години.

2) Правоохранителните органи не могат да бъдат гарант за елементарна атмосфера на сигурност.

3) Конкуренцията спокойно може да се отстранява с нож. В буквалния смисъл на думата.

*"Спектър нет" е 50% собственост на дъщерното дружество на "Алфа финанс холдинг" "Алфа телеком". Акционер в холдинга е един от издателите на "Капитал" - Иво Прокопиев. Това не променя нито описаните в материала факти, нито редакционната ни позиция по случая
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

KBC очаква свиване на българската икономика с 10% KBC очаква свиване на българската икономика с 10%

Оптимистичният вариант е за спад само с 4%, а най-лошият – за 12%

1 апр 2020, 2153 прочитания

Вечерни новини: Още месец извънредно положение; Първи случай на COVID-19 в парламента Вечерни новини: Още месец извънредно положение; Първи случай на COVID-19 в парламента

И още: Бюджетът излезе на дефицит през март; Производствената активност в еврозоната е намаляла рязко през март

1 апр 2020, 4726 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Годината на първа

2007 според заглавните страници на "Капитал"

Още от Капитал
Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Ричард Грийвсън: Дълбока рецесия е най-вероятният сценарий за региона

Заместник-председателят на Виенския институт за международни икономически изследвания wiiw пред "Капитал"

Емисия "Добри новини"

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10