С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
164 11 яну 2008, 15:41, 32382 прочитания

120 милиона от батко

Шефът на пътния фонд възлага на брат си да ремонтира и чисти снега

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Имотите на пътния бос
Шефът на пътната агенция привлече вниманието на медиите с имотната си декларация за 2005 г. Оказа се, че той се е сдобил с 13 парцела - повечето от които са земеделски земи и ниви в района на Нова Загора. Вестник "Стандарт" описа придобивките на Георгиев под заглавие "Шефът на пътищата кандидат за "Гинес", а вестник "24 часа" изчисли, че въпросните имоти ще донесат печалба от 6-7 млн. евро на пътния бос, ако новото трасе на автомагистрала "Тракия" мине покрай тях. Тогава Георгиев обясни, че е купил земите, за да ги използва като кариера за добив на инертни материали от фирма "Биндер", чийто шеф беше по това време. Но надали би било случайно "бинго", ако тези земи се окажат приятно близо до бъдещи пътни трасета, чието проектиране е в правомощията на Веселин Георгиев.
Тези, които след миналата снежна седмица са се усъмнили, че в чистенето на пътищата из страната има "нещо гнило", са били прави. Фирмите, които строят, ремонтират и подържат шосета, се наемат от фонд "Републиканска пътна инфраструктура", а както се оказа, неговият шеф Веселин Георгиев има интерес в същия бизнес. По-точно фирмата, която управлява единият му брат, е получила от фонда поръчки за 120 млн. лева, включително за чистене на сняг. Фирмата, водена от другия му брат, пък продава материали за строеж на пътища.

При това положение за 2500-те (!) служители във фонда надали е възможно честно да защитават обществения интерес, като контролират изкъсо дружествата изпълнители. А когато компромисите са възможни за този, който "командва парада", те са норма в целия отрасъл. Впрочем пътната инфраструктура се очаква да погълне най-много средства от бюджета и европейските фондове през следващите години. Веселин Георгиев е човекът, който трябва да ръководи процеса.


Челен конфликт на интереси

"Биндер" АД е регистрирана в Сливен. Един от управляващите й допреди две години е бил самият Веселин Георгиев. След като е поел държавния пост, позицията му заема неговият по-малък брат Емил Георгиев. В последните години бизнесът на фирмата се развива стремително нагоре. Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че "Биндер" АД е между често предпочитаните изпълнители на проекти за строителство и рехабилитация на пътища. Най-големите проекти с нейно участие са ремонтите на Твърдишкия проход, пътя Омуртаг - Котел, участъци от пътя Сливен - Хасково, както и рехабилитацията на пътя Гурково - Нова Загора.

Същата фирма (заедно с "Пътни строежи" - Велико Търново) е изпълнител и на ремонта на Прохода на републиката Хаинбоаз. Поръчката е за ремонт на близо 23 километра от пътя Велико Търново - Гурково, а стойността й е за 19.3 млн. евро, или близо по 850 хил. евро на километър. Това е най-високата договорена цена на километър път у нас от проведените търгове по програма "Транзитни пътища IV", която се кредитира от Европейската инвестиционна банка. Високата цена беше обяснена със сложното трасе - минава се през планински терен и тунели. За сравнение - средната цена за всички търгове по програмата е три пъти по-ниска.Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че "Биндер" е получател и на голям брой от т.нар малки обществени поръчки за ремонти на второкласни и третокласни пътища, чийто възложител отново е била агенция "Пътища" и наследникът й фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (виж таблицата).

Единият възлага, другият строи, третият продава материали

Самият Веселин Георгиев не вижда нищо нередно. Шефът на пътния фонд заяви, че няма конфликт на интереси, и добави, че договорите не се подписват от него, а от началниците на областните пътни управления. "Не мога да знам в 27 области какво правят нашите директори", заключи шефът на пътната агенция.

Според Георгиев семейството няма собственост в "Биндер" АД, а по-малкият брат Емил само управлява дружеството. Което впрочем е достатъчен конфликт на интереси според Етичния кодекс на лицата, заемащи висши длъжности в изпълнителната власт.

Друг е въпросът, че според публичните документи Веселин Георгиев има и миниатюрен дял (под 1%) в една от компаниите - акционери в "Биндер". Неговият адвокат твърди пред "Капитал", че когато е заел поста, шефът на пътния фонд е прехвърлил участието си, без да уточни на кого. Това засега не е отразено в официалните регистри (БУЛСТАТ на Националния осигурителен институт).

Нещо повече, според регистрите Веселин Георгиев и сега е мажоритарен собственик (през фирмата "Балмат") в добивното дружество "Инмат", което се управлява от другия му брат - Бойко Георгиев. "Инмат" и още няколко свързани фирми се занимават с добив на инертни материали, използвани в строителството на пътища.

Може би е важно да се отбележи, че споменатите досега фирми са част от консорциума "Тера груп", който нашумя покрай активния бизнес, който развива в Казахстан. В структурата на консорциума влизат над 40 фирми с различен предмет на дейност - от отглеждане на свине до медии (негова собственост е кабелната телевизия "EBF икономика"). "Тера груп" и нейните дъщерни дружества са сред най-големите производители на инертни материали, използвани при строителството на пътища в България. Една част от кариерите за добив на трошен камък и пясък се държат от самата "Биндер". Тя разполага и с няколко асфалтови центъра. Друга част се управляват от "Инмат". Кариерите, стопанисвани от дружеството, са разпръснати в пет области - Сливен, Хасково, Ямбол, Стара Загора и Бургас.

Представител на пътностроителна фирма твърди пред "Капитал", че много фирми от отрасъла са принудени да купуват материали от дружествата на братя Георгиеви, за да си гарантират поръчки за ремонти от пътния фонд. Той обаче пожела да остане анонимен. До редакционното приключване на броя не успяхме да потвърдим тази информация, която Веселин Георгиев определи като смешна и клеветническа.

И малко чистене на сняг


Семейния кръг функционира и в областта на зимната поддръжка, където фирмата "Биндер" също е активен участник. Тя има договори за чистенето на пътища в две области - Сливен и Стара Загора.

В тази връзка шефът на фонда възложител се оказа в любопитна ситуация през седмицата. След гафа с почистването на участъци от магистрала "Тракия" директорът на пътното управление в Стара Загора Динко Георгиев обяви, че четирите фирми, които подържат Старозагорска област (включително тази, свързана с шефа му Веселин Георгиев), ще бъдат глобени заради затворените пътища. Санкциите щели да бъдат между 30 и 100 процента от стойността на договорите, а при повторно неизпълнение поръчките ще бъдат прекратени.

Тази информация съвпадна със разпространеното съобщение, че самият Динко Георгиев е бил наказан от шефа на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" с последно предупреждение за уволнение. Как да се тълкува фактът, че Веселин Георгиев наказва подчинен, който заплашва със санкции фирмата, управлявана от неговия брат?

Морал и право

Пак според Етичния кодекс на високите държавни лица шефът на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" е в конфликт на интереси, който е длъжен да декларира пред своите началници. В случая това са финансовият министър (като председател на управителния съвет на фонда), строителният и транспортните министри и премиерът.

В строителните среди се смята, че към момента на появата си във властта Георгиев е бил приближен до министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, който е бивш кмет на Сливен - градът на "Биндер". При преструктурирането на бившата агенция "Пътища" (и преименуването й в "Републиканска пътна инфраструктура") по-висш началник на Георгиев се оказва финансовият министър.

На въпрос на "Капитал" от финансовото министерство казаха, че при тях не е подадена декларация за конфликт на интереси. До редакционното приключване на броя не получихме отговор от останалите институции, но съдейки по изявленията на самия Георгиев, такъв документ надали съществува. В интервю за вестника той каза, че е направил всичко необходимо по закон и не се притеснява от никакви проверки срещу него.

Етичният кодекс не е закон, но е морално обвързващ. Той беше приет от кабинета като част от антикорупционните мерки наложени от еврокомисията. В него се казва, че на служителите, които го нарушават, може да бъде поискана оставка. Чакаме министрите и премиерът да преценят и да уведомят публиката.
От Етичния кодекс
(на лицата, заемащи висши длъжности в изпълнителната власт)
Конфликт на интереси е ситуация, в която служебните задължения и личните интереси се преплитат по начин, който може да доведе до вземане на решение не в обществен интерес.
Личен интерес e реалистично очакване, че служител или свързано с него лице може пряко или косвено да се облагодетелства или да претърпи загуба в зависимост от изхода от дадена ситуация. Той може да е паричен или непаричен.
Роднини са роднините по права линия без ограничения, а по съребрена и по сватовство - до четвърта степен включително.

Лицата заемащи висши длъжности:
- Длъжни са да избягват, а когато това не е възможно - да декларират писмено, конфликтите си на интереси. Задължението за деклариране възниква непосредствено след появата на обстоятелство или ситуация, при които би могъл да възникне конфликт на интереси.
- При декларирането на конфликт на интереси отчитат и интересите на своите близки и роднини.
- След декларирането не могат да участват в процеса на вземане на решениe освен с писмено и мотивирано разрешение на прекия си ръководител.
- Подават оставка, когато министър-председателят или прекият им ръководител прецени, че те са нарушили този кодекс, и поиска това от тях.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: ЕК предлага да падне мониторингът за България, арести в Несебър преди местния вот Вечерни новини: ЕК предлага да падне мониторингът за България, арести в Несебър преди местния вот

И още: Хърватия ще получи покана за Шенген; Увеличават се държавните разходи за здраве и пенсии

22 окт 2019, 1221 прочитания

Дни преди изборите кметът на Несебър може да бъде арестуван Дни преди изборите кметът на Несебър може да бъде арестуван

Специализираната прокуратура иска още четири задържания на участници в местния вот в града. Акцията може да помогне на конкурентите от ГЕРБ и партията на Диневи

22 окт 2019, 1262 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Заради мен брат ми без работа ли да стои?

Веселин Георгиев, изпълнителният директор на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура"

Още от Капитал
Rifiniti отскочи на глобално ниво

Българско-американският стартъп е купен от FM:Systems - един от световните лидери в мениджмънта на работното пространство

В милиардната паяжина на Спайдърмен

Sony и Disney първо се скараха, а после се разбраха за филмовите права върху комиксовия герой

Максимилиан Калед: Даваме на клиента бърз външен поглед за 48 часа

Съоснователят на рекламната агенция Pop Up Agency пред "Капитал"

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Kалендар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Книга: Олга Токарчук - "Бегуни"

Една от ключовите книги на полската писателка, която получи Нобелова награда за литература

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10