С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
 • K:Reader - изданията
74 18 яну 2008, 18:09, 13980 прочитания

Неморално, а може би и незаконно

Министрите обещаха до седмица да се произнесат за конфликта на интереси в пътния фонд

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Решението, с което съдът вписва Емил Георгиев на мястото на неговия брат Веселин Георгиев в ръководството на фирмата "Биндер" АД

Увеличаване

Договорите може да бъдат обявени за нищожни

"Капитал" се обърна официално за коментар на казуса към изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки Миглена Павлова. След консултация с юристите на агенцията тя потвърди, че е налице нарушение на закона. "Ако действително Емил Георгиев и Веселин Георгиев са братя, то считаме, че е налице нарушение на чл. 47, ал. 5 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). При тези обстоятелства фирмата "Биндер" няма право дори да участва в процедури за възлагане на поръчки, а какво остава да бъде изпълнител", коментира тя. Според нея агенцията е в правото си да поиска нищожност на договорите, след като бъдат събрани по надлежния ред доказателства за това. Фактът, че братът на Веселин Георгиев е вписан в ръководството като представител на юридическо лице, не променя ситуацията. "Все пак правата на фирмата се реализират от физически лица. ЗОП също говори само за свързаност на физически лица", допълни тя.

Гагаузов за журналистиката и икономическите интереси

В интервюто си за "Неделя 150" Асен Гагаузов отправи намек, че зад разкритията на "Капитал" стоят настъпени "икономически интереси". След като думите му бяха тиражирани от вестниците в началото на седмицата, редакцията се обърна официално към министъра с въпроса дали продължава да стои зад тях и готов ли е да докаже твърдението си. Два дни по-късно министърът определи тиражираните му думи в медиите като "недоразумение". В сутрешния блок на bTV той каза, че не обвинява конкретно вестника, а имал предвид, че по принцип в строителството на пътища има големи интереси.

Министрите Гагаузов, Орешарски и Мутафчиев, които са в управителния съвет на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", поискаха седмица отсрочка, за да се произнесат дали неговият изпълнителен директор Веселин Георгиев работи в конфликт на интереси и дали е нарушил Етичния кодекс на висшите служители в изпълнителната власт. В сряда се очаква заседание на борда, на което Георгиев ще трябва да даде обяснения във връзка с публикацията на "Капитал" от миналия брой (още за реакциите - в съпътстващия текст). В нея разкрихме, че фирмата "Биндер" АД, чийто шеф е неговият брат Емил Георгиев, е получила договори за ремонт и зимно почистване на пътища на обща стойност над 120 млн. лева. След публикацията ни юристи коментираха пред вестника, че освен неморални договорите с фирмата може да се окажат и незаконни. Причината е текст в Закона за обществените поръчки, влязъл в сила от средата на 2006 г. Той забранява участието в търгове на фирми, в чиито управителни и контролни органи участват хора, които са свързани лица с възложителя или "служители на ръководна длъжност в неговата организация".

Още факти

Въпреки твърденията на Веселин Георгиев, че той няма заслуга за възхода на фирмата, управлявана от брат му, фактите показват обратното. Справка в регистъра на обществените поръчки сочи, че за цялата 2005 г. "Биндер" има сключени договори с тогавашната агенция "Пътища" на обща стойност 5.8 млн. лева. По това време директор на "Биндер" е бил самият Веселин Георгиев. След като в края на годината той е назначен за шеф на пътната агенция, бизнесът на "Биндер" тръгва по нов начин и за 2006 г. договорите вече са на стойност 108.4 млн. лева. Това прави близо 20 пъти ръст в обема на поръчките за една година.


В интервю за "Капитал" преди седмица самият Веселин Георгиев заяви, че договорите се сключват от директорите на областните пътни управления. Истината обаче е, че по закон възложител на обществени поръчки е фондът, а не подчинените му структурни звена, и отговорността би следвало да се носи от неговия изпълнителен директор. Той има правото да назначава и уволнява шефовете на областните пътни управления, да определя бюджета и програмата им. На практика местните пътни управления не са нищо повече от регионални представителства, които са на негово пряко подчинение.

Очевидно е, че като шеф на пътния фонд Веселин Георгиев може да влияе директно върху всички търгове, организирани от неговите подчинени. Трябва да се има предвид и фактът, че в списъка от поръчки за "Биндер" има и такива, които са възлагани без търг или конкурс. Според регистъра на обществените поръчки това е станало в поне четири случая, при които избраните процедури са "договаряне без обявление" или "договаряне с покана". Всеки в бизнеса със строителството на пътища знае, че дори и при открити търгове или конкурси съществуват начини за предопределяне на победителя. Като се почне с включването на неизпълними за другите участници условия в тръжната документация и се стигне до елиминиране на участници заради формални нарушения на процедурите.

Конфликтът на интереси може да се прояви и на етапа изпълнение на договорите. Известно е, че изплащането на извършените ремонти много често се забавя поради липса на финансиране. Възможността да плащат избирателно за извършени дейности е още един инструмент (освен избора на изпълнители), чрез който шефът на пътния фонд може да влияе върху целия отрасъл. Това е още една причина Веселин Георгиев да бъде сменен при доказаните интереси на неговото семейство в бизнеса с пътища.Договорите - незаконни?

Законът за обществени поръчки не допуска за участие в процедури "кандидати или участници, при които член на управителен или контролен орган, както и временно изпълняващ такава длъжност, е свързано лице... с възложителя или със служители на ръководна длъжност в неговата организация" (чл. 47, ал. 5). Наличието на подобен конфликт на интереси е задължително условие за декласиране на участника - така както до търгове не се допускат фирми, в чието ръководство участват лица, осъждани за престъпления, обявявани в несъстоятелност или ликвидация.

Посочено е също и кои лица се смятат за свързани. Начело в списъка логично са поставени роднините по права линия (родители, деца, братя или сестри). За да удостоверят липсата на такъв конфликт на интереси, управителите на фирмите са длъжни да попълват декларации. Шефовете на "Биндер" би трябвало също да са попълвали такива декларации при участия в търгове за обществени поръчки. При положение че братът на Веселин Георгиев официално е в ръководството на фирмата почти от момента на неговото назначаване за шеф на агенция "Пътища", логично би било да се смята, че съществуващият конфликт на интереси е бил прикриван. Ако се установи, че подадените от сливенската фирма декларации за липса на свързаност са документи с невярно съдържание, на нейните шефове може да се търси отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс. Той предвижда лишаване от свобода до три години.

Ограничението за свързани лица се отнася и за подизпълнителите на обществени поръчки. Изпълнителният директор на фонда Веселин Георгиев би се намирал в конфликт на интереси и с всяка друга фирма, която ползва услугите на "Биндер" или "Инмат" - фирмата, която се управлява от другия брат на пътния бос - Бойко Георгиев. Ако се установи, че има договори, сключени в нарушение на закона, тези обществени поръчки могат да бъдат обявени за нищожни от изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки. В практиката на агенцията вече има такъв прецедент, а скоро предстои да бъде внесен и втори иск по подобен казус, съобщи изпълнителният й директор Миглена Павлова.

Адвокатски хватки

Според адвоката на Веселин Георгиев в случая не може да става дума за нарушение на закона, тъй като в съвета на директорите на "Биндер" не участва брат му, а фирмата "Перфект инвест холдинг" като юридическо лице. Изпратеното от него съдебно решение показва, че Емил Георгиев е вписан "като физическо лице, упражняващо правата на "Перфект инвест холдинг". Затова според адвоката не било нужно да се декларира свързаност при кандидатстване за участия в търгове.

Тези обяснения обаче не са състоятелни според юристите, към които "Капитал" се обърна за коментар. При положение че Емил Георгиев е вписан като физическо лице за представляващ дружеството, той е този, който гласува в съвета на директорите и слага подписа си под вземаните решения. Логично е, че юридическото лице няма как да носи наказателна отговорност. Носи я този, който гласува и подписва протоколите от заседанията на борда. Такава е и съдебната практика в аналогични казуси, заяви юрист, помолен от "Капитал" да коментира въпроса.

Съдебното решение гласи "вписва Емил Райчев Георгиев като физическо лице, упражняващо правата на "Перфект инвест холдинг" АД; дружеството ще се представлява от изпълнителните си директори Динко Иванов Пенев и "Перфект инвест холдинг" АД, представлявано от Емил Райчев Георгиев, заедно и поотделно". От този запис очевидно следва, че братът на строителния шеф е член на управителния орган на фирмата. Нещо повече - изразът "заедно и поотделно" му дава правото еднолично да представлява "Биндер" АД.

Независимо от юридическите хватки, с които си служи адвокатът на Веселин Георгиев, конфликтът на интереси е повече от очевиден. Още повече че самият той, преди да стане шеф на пътищата е бил управител на "Биндер".

Въпросът обаче не е само за бъдещето на Веселин Георгиев като директор на пътната агенция, а за ситуацията, в която може да се окаже България, ако Европейската комисия реши да възложи проверка на изнесените данни за "братските" отношения при възлагането на поръчките. Тогава не само тримата министри в управителния съвет, но и самият премиер Сергей Станишев ще поемат отговорността, защото вече няма как да са "подведени" или "неинформирани". Едно е сигурно - при такъв сценарий пасивите от евентуалното замразяване на парите от еврофондовете ще бъдат сметка на българската икономика.

Правителството - в размисъл

През седмицата потърсихме коментар по случая с шефа на пътния фонд от министрите в управителния съвет на институцията и от премиера Станишев, с когото е съгласувано назначаването на Веселин Георгиев.

Въпросите ни бяха:

1. Смятате ли за редно фирма, управлявана от брата на г-н Георгиев, да е изпълнител на обществени поръчки от същия този фонд?2. Според вас това не е ли нарушение на Етичния кодекс на лицата, заемащи висши длъжности в изпълнителната власт?3. Ако не - защо? Ако да - какво смятате да предприемете?4. Ще поискате ли оставката на Веселин Георгиев?

До четвъртък от пресофисите на министрите Асен Гагаузов (строителството), Пламен Орешарски (финансите) и Петър Мутафчиев (транспорта) отговориха, че са свикали заседание на управителния съвет идващата сряда. На него ще изслушат изпълнителния директор на фонда и след като се запознаят с фактите, ще обявят позицията си по случая. "При наличие на неоспорими доказателства за вината на Веселин Георгиев има разследващи органи, които да се произнесат", се казва в отговора от кабинета на министър Мутафчиев.

От пресцентъра на министър-председателя Сергей Станишев също поискаха няколко дни отсрочка и обясниха, че премиерът ще изчака заседанието на ръководството на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", преди да се произнесе.

Временно отклонение от тази позиция демонстрира единствено Асен Гагаузов. Още миналата неделя той побърза да защити шефа на пътния фонд. В предаването "Неделя 150" на националното радио ден след публикацията на "Капитал" той заяви: "Няма конфликт на интереси, братята му се занимават с бизнес от много дълго време, подобен, който обаче не е така, както е описано в самия материал." По думите на Гагаузов през последните две години и половина фонд "Републиканска пътна инфраструктура" работел така добре, както никога досега. По-късно през седмицата обаче от кабинета на министъра също потвърдиха, че той ще има позиция след заседанието на управителния съвет на фонда.

Междувременно реагираха от опозицията. Заместник-председателят на "Демократи за силна България" Иван Иванов отправи парламентарно питане към Гагаузов. Депутатът настоява той да обясни на базата на каква информация е заявил в националния ефир, че в случая няма конфликт на интереси. "От кого е поискана и проверена ли е нейната достоверност", пита Иванов. Той припомня и изискванията на Етичния кодекс на лицата, заемащи висши длъжности в изпълнителната власт, приет по настояване на Европейската комисия. В него изрично е записано, че лицата, заемащи висши постове, са длъжни да избягват, а когато това не е възможно, да декларират писмено конфликтите си на интереси, като при това отчитат и интересите на своите близки и роднини. Засега от никоя държавна институция не са потвърдили Веселин Георгиев да е подавал подобна декларация.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Полфрийман е свободен да напусне Бусманци, но не и България 1 Полфрийман е свободен да напусне Бусманци, но не и България

Според дирекция "Миграция" той има забрана да напуска страната от 2011 г., която обаче трябва да е отпаднала автоматично

15 окт 2019, 1181 прочитания

Вечерни новини: България е против санкции срещу Турция, Борислав Михайлов подаде оставка 1 Вечерни новини: България е против санкции срещу Турция, Борислав Михайлов подаде оставка

И още: Слави пуска телевизия "7/8TV"; Франция блокира Северна Македония и Албания за ЕС; БНБ разреши на Пощенска банка да погълне "Пиреос"

15 окт 2019, 1734 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Бабин ден икономикс

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма