Да се храним или да се придвижваме?

В дългосрочен план цените на храните ще се повишават

Има два начина човек да разбере за инфлацията. Първият е фанатично да си води сметка по списъка си с покупки кое колко струва в супермаркета и как поскъпва с времето. Така например, ако миналата година е оставял по 300 лв. месечно в хранителните магазини, сега шансовете са сумата да е нараснала на 350 лв.

Вторият начин е да следи данните на Националната статистика (НСИ) за инфлацията. А тя е 11.6% за 2007 г., измерена спрямо хармонизирания индекс на потребителските цени (според методологията на Евростат). Близо 60% от нея се дължи на ръста на цените при храните, показват данните на НСИ и изчисленията на "Капитал". В България инфлацията е по-забележима, отколкото в еврозоната - 3.1%, заради високия им относителен дял в потребителската кошница. Влияние върху цените имаха както слабата реколта у нас и по света, така и изцяло нови фактори на пазара на храни. Нарастващата покупателна способност, високите цени на енергоносителите, глобализацията и урбанизацията трансформират търсенето и предлагането на пазарите на хранителни продукти, твърдят експертите от International Food Policy Research Institute (FPRI) в своя доклад "The World Food Situation: New Driving Forces and Required Actions".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boby1945 avatar :-?
  boby1945

  Достатъчно е да се разходиш по улиците на София или да се поблъскаш по градския транспорт /50% от пътниците "стърчат" от към задника от седалките/, за да разбереш че населението е твърде много затлъстяло и ще му е полезно да походи за да си осигури насъщния. Хем екология /биогорива/, хем здраве, пък и красота, строиният човек по лови окото, за секса няма да говорим, щото той иска енергия и пак опираме до папането!

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Трепетлика

  Е-й Боби пак извлече полза от добрите аспекти на инфлацията!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Bg zarwul

  В България тенденцията на покачване на цените е трайна, каквото и да стане на световните пазари, тука винаги ще бъде неоправдано по-скъпо. По две причини;
  1. В България никой не работи, особено това важи за селското стопанство;
  2. Българинът е цървул и такъв ще си остане завинаги.
  Справка: Цените по Коледа и за други празници винаги се покачват, докато в целия цивилизован свят падат и се правят невероятни разпродажби.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Мирчо

  Просто не ми е известно на кой му хрумна, че по целия свят цените по Коледа падали. Падат след Коледа. Няма вариант да има голямо търсене и цените да падат, просто няма.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  do Mircho

  Абе Мирчо, да си чул за така наречените коледни разпродажби ? С очите си видях такива разпродажби в Моловете в САЩ и другите търговски вериги. Да не говорим за супермаркетите им. И не само по Коледа. За тях разпродажбите са обичайно, ежедневно явление, в момента текат разпродажбите на зимните стоки, след това идва ред на разпродажбите за Великден, след това летните разпродажби и т.н. Да изброявам ли повече? И те са с 50,60,70 до 80% действителни, а не измислени като в България. Виждал ли си обувки и дрехи и то от известни марки, намалени от 80$ на 15$? Щото аз видях, и не само видях, ами си купих.
  Ти май си от тези търговци, дето обясняваха непрекаснатото покачване на цените с курса на долара, а сега със скъпото евро.

  Нередност?
 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  5> Видяла жабата че подковават вола! В САЩ това явление е включено в оборота на стоките и парите и затова по Коледа и нова година оборота на големите молове и магазини от край време е равен на този от останалите 11 месеца!! А у нас всичко е на "дребно" от днес за утре по схемата от преди освобождението - :-)) "дал Петко" "взел Петко"

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-(
  ;(

  България няма да се оправи скоро
  :)
  защо да са ниски цените
  и по коледа да се охарчваме по -малко, като може да са високи и да се разоряваме
  според мен икономиката на бг няма скоро да се стабилизира ако ще в 2 европейски съюза да влезем

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Ivanov

  Правилно казва статията - трябва да се либерализира селското стопанство.!

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  seljanin bez kolelo

  Абе к'во селско стопанство ви друса бе? Да сте видяли жив селянин на село дето да работи земята? Щото аз не съм видял такъв. И ви гарантирам, че в блиските 50 години и вие няма да видите, ако оцелеете разбира се.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  korella

  Господин селянин без колело, селата явно не са ти в маршрута! А след 50 години се надяваме не живи селяни да работят по земята (ако има живи ,разбира се), а машините да го правят,но това е една друга тема.

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал

Подкаст: Война на хоризонта

Подкаст: Война на хоризонта