Сделка или да

С "Южен поток" България влиза в схема на "Газпром", която ще елиминира възможните алтернативни доставчици

Споразумението за "Южен поток"

"Проектът "Южен поток" няма как да бъде лош за България. Въпросът е до каква степен е позитивен той за България." Това прозрение на бившия енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ стана повод за иронични подмятания в политическите среди и в медиите, и то съвсем справедливо. Защото, ако този проект се окаже с минимални икономически ползи за страната, в което все повече се убеждаваме, той си е направо вреден от гледна точка на нейното европейско бъдеще.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boby1945 avatar :-?
  boby1945

  Галина, Галина не я научи тази енергетика и това си е! А толкова усилия положи в последните 15 години!
  Ами защо не поставиш въпросът по правилният начин, какво ни дреме на нас българите, дали Европа ще има алтеративни източници на газ /визира се проектът Набуко, който струва майка си и баща си и започва от размирния Иран/
  Самата Европа не си мръдва пръста да намали зависимостта си от природен газ, като например премине към икономия на енерго ресурси, строеж на атомни станции, използване на въглища и прочие "отживелици" според европейските експерти. Не си мръдва пръста и да финасира проектът Набуко, ако й е толкова важен. В него участвуват България, Турция, Унгария и още няколко такива "десето степенни" икономически сили!
  И защо аз българинът с 3.4 млрд.нм3/год потребление на газ при европейско от 450 млд.нм3/год/и това ни е много, ама нейсе/ ще се дървя на проектите на ГАЗПРОМ, които са ФИНАНСОВО подкрепени от самата тази Европа /ЕНИ е огромна италиянска държавна компания, а Италия, доколкото съм учил политическа география е в ЕС далеч преди нас и капиталите са точно европейски/
  Оше повече за какво полза "за държавата, вероятно разбирате фиска" говорим, от който и да е проект за транзит на горива, когато правилата на ЕС са пределно ясни, плащат се стоки, услуги, разходите за застраховка и цената на вложения капитал, ако има такъв! Географската позиция не се признава за "стока" в Европейския съюз! Нито настроението на пресата или общественото мнение! Ако едно правителство на европейска държава не може да си "управлява" общественото мнение то просто си ходи!

  Нередност?
 • Hemy VARNALIS

  www.heritage.varnalife.com

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  айсайдер


  Алтернатива има!За Газпром.На изток,към Китай,очаква се потреблението на течни горива в азиатския колос да се удвои.От една страна Китай го натискат разни еколози,да спре или поне намали използването на въглища-в Китай са най-големите световни запаси,но с тях той замърсява природата.От друга страна концесионерите на находища в Сибир и Сахалин имат изгода руската държава също да започне да търси диверсификация и да се ангажира с поглед на изток....Да не забравяме кой има изгода от целия тоя шум против проектите на Газпром към Европа.Ако газовия гигант само погледне с едно око към Китай,ползвателите в Европа наистина ще се окажат в "енергийна зависимост" Италия от Либия,Германия-от Иран...и тогава,тогава,предричам такъв живот!
  Лобистки са си тия статии,лобистки.
  Не Европа значи,а Китай!Тогава България печели,а?!

  Нередност?
 • 4
  boby1945 avatar :-?
  boby1945

  айсайдер България никога не може да спечели от този бизнес защото няма нито газ /петрол, каквото още се сетиш/, няма свободни капитали, географското положение на Балканите не е "стока", само по себе си, според правилата и добрата практика на Европейския съюз още от времето на Помпиду!
  Ако проектите тръгнат ще получаваме примерно същите транзитни такси /за 1000 нм3/км/, които получава и Словакия /пренася примерно 100 млрд.нм3/година до Западна Европа/ Това е идноственото на което може сериозно да се надява фиска. Другото е приходи за българи и български компании които успеят да продадат стоки и услуги по време на строежа и по време на експлоатацията.
  А що се отнася до Русия тя произвежда по-малко газ от колкото се търси на пазара на изток и на запад и няма проблем от тази гледна точка.
  1.5 млрд. Китай едва ли някой може да го натисне да "мине" от въглища /сега потребява повече от САЩ, ЕС и Япония взети заедно и факелът от китайските централи вече достигна Скалистите планини/ на природен газ, щото някои еколози и политици са кахърни от глобалното замърсяване. Първо ще трябва да се понахранят /1.5 млрд хора, като мен и теб/ пък после ще видим! :-))

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  айсайдер

  За Китай не си прав,чети,вече се разработвят варианти и за нефтопроводи и газопроводи за натам.Ако наистина руските инвестиции тръгнат на изток за нас-транзитни такси-йок,а и Европа какво печели от обвръзка с Иран-на мен ми е неясно...
  Но си прав,че и с газопровод и без...основно печелят италианците от провода,защо им се слагаме,не знам....за нас и за Газпром ни е почти все тая!

  Нередност?
 • 7
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  айсайдер № 5. Нямаш представа колко си далеч от истината! В 2002 Китай потребяваше 1400 млн. тона въглища!!! И това представлява 66% от използваните в страната ресурси.
  Ако всичкият произвеждан в Русия природен газ /~ 500 млрд.нм3/година/ отиде директно в Китай, всички други забравят за него, това ще покрие 2/3 от това потребление на въглища. В Китай всяка седмица се въвежда в експлоатация една централа ~ 1000 МВт на въглища, която изгаря ~ 2.7 млн. тона качествени въглища или половината от произвежданите у нас м Марица изток лигнитни въглища /22 млн. тона/година/ Колко са седмиците в годината и колко години има напред?
  Така че Европата, трябва да защото се стегне одма, вече се е нахендрила в яка енергийна криза, ама много яка и Путин е най-малко виновен за това!
  Природният газ е като черният хайвер, малко и за малкото много богати хора, за останалите тарама! :-))

  Нередност?
 • 8
  charlyb avatar :-|
  charlyb

  Румен Овчаров, с присъщата за български социалист циничност, казва истина. Козметично изменена, разбира.
  Изказването му трябва да се чете така:
  "Проектът "Южен поток" няма как да бъде лош за мен. Въпросът е до каква степен е позитивен той за България."

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  айсайдер до boby19451945

  Що да съм далеч? Китай е най-големият потребител на горива в Азия,и най-големият на въглища в света,като на ок.5 г. си удвоява потреблението!
  Газта е по-удобна и по-технологична,но Китай просто не може да се захрани с газ и работи с каквото има,гласовете за мрежа проводи за нефт и газ от Русия към Китай не са един и два,чети например в "Народ.ру".
  Натискът и върху Китай,за спазване договореностите по парниковите газове е огромен,рано или късно ще се намали процентът на въглища използван там.
  Газпром да се обърне към Китай е въпрос на време.....и въобще скоро не ние,а Китай да сме енергийно зависими,ще си стане реалност,просто жълтурите ще имат свободни долари и ще плащат все по скъпите горива...Направо камък ще ни падне от сърцето,а?

  Нередност?
 • 10
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  № 9 Това ти обяснявам, всичкият руски природен газ не стига за да "направи" китайската енергетика по-чиста. В този смисъл пътя който сме поели в ЕС не ми изглежда разумен /е например приказките на Барозу от преди една седмица/
  Затова и САЩ, които имат и въглища и газ и петрол и пари и акъл и свобода на инициативата на всяко едно ниво в бизнеса /много рядко срещана комбинация/ засега стоят настрана и не си поставят такива амбициозни екологически задачи, а харчат 28% от енергията в Света.
  Така че като цяло приказките за зависимост от Русия са празни приказки, все едно да говорим че някой е зависим от одставките на чер хайвер. Като не ти бендисва минаваш на тарама :-))

  Нередност?
Нов коментар