Познай какво ти откраднах

Познай какво ти откраднах

България ще трябва да отгатне кои архиви да поиска от Русия за да ги получи. Евентуално.

4047 прочитания

© Надежда Чипева


помняте ли си онази руска приказка, в която главният герой трябва да отиде "не-знам-къде и да донесе не-знам-какво", за да спаси живота си и заживее щастливо с красивата си съпруга. В същия абсурден сюжет, но съвсем наистина е на път да се окаже и България в опитите си да си върне архивите, които съветските войски са прибрали грижовно след края на Втората световна война "през девет планини в десета".

При посещението си в България миналата седмица, руският президент Владимир Путин каза, че очаква от българката страна да направи официално искане, в което да посочи кои документи точно желае да получи от руските архиви. Според мнението на историци обаче документите са конфискувани "под дулото на автомата", не са правени описи и реално не се знае какви са точно архивите, какъв е техният обем и къде въобще се намират в Русия...

Архивите са изключително ценни, защото съдържат ключови детайли за събитията около встъпването на България във Втората световна война и целия период до установяването на комунистическия режим.

За завръщането на българските документи, които се намират в руския архив вече половин век, се заговори в края на миналата година, когато фондация "Свободна и демократична България" организира петиция, с която поиска връщането им в България. За по-малко от месец, апелът бе подкрепен от 2500 души. "Проблемът отдавна е достояние на професионалната общност, но чак сега за него бе информирано и гражданското общество и за това се вдигна такъв шум", разказа за "Капитал" д-р Боряна Бужашка, председател на Държавна агенция "Архиви".

Какво има в архивите?

Това е въпрос, който няма точен отговор. "През годините след 1990 наши експерти са работили в руските архиви и са откривали български документи там. Така че имаме известна представа за това, което можем да изискаме" разказва Боряна Бужашка. Тя пояснява, че става дума за документи, създадени в периода 1939 - 1944 г. "Можем само да гадаем какво има в тези архиви", разказва изпълнителният директор на "Свободна и демократична България" Ленко Ленков и риторично пита "Как ще кажем какво искаме, при положение, че не е описано".

По-конкретен е доц. д-р Лъчезар Стоянов от "Нов български университет". По думите му конфискуваните от съветски войски документи съдържат "около 40 стенограми от заседания на Министерски съвет, които се отнасят до изключително важни решения относно ключови проблеми", "документи свързани с разследването на регентите и правителството на Муравиев", както и "документи свързани с дейността на Коминтерна в България и събитията през 20-те години на XX в." Лъчезар Стоянов не изключва възможността сред архивите да има и компрометиращи съветската държава документи.

Затрудненото сътрудничество

Самият доц. д-р Стоянов е работил в руските архиви в средата на 90-те години и познава добре проблемите при работата там: "Съществува двойнствена позиция - от една страна се дистанцират от комунистическото си минало, от друга, гледат с гордост на наследството си от съветския режим." Именно тази особеност на руските архивари притеснява българските експерти. "В нашия случай ще се приложи Федералният закон за културните ценности, преместени в СССР в резултат на Втората световна война и намиращи се на територията на Руската федерация", разказва д-р Боряна Бужашка. По думите й обаче съществува вероятност да се стигне до неяснота, тъй като статутът на България (вражеска или приятелска страна) може да се тълкува и в двете посоки. "Ние приветстваме изказването на г-н Путин, който каза, че законът ще се приложи доброжелателно", индиректно я допълва Ленко Ленков.

"Следва да се направи официално искане на ниво правителство" маркира бъдещите действия по прибирането на архива д-р Бужашка. Тя обаче не иска да се обвързва в срокове, но е категорична, че страната ни трябва да действа проактивно и да изпрати експерти на място, които да получат пълен достъп, за да проучат какво има във фондовете. По думите й: "тези архиви трябва да се върнат, тъй като са част от българската история, национална памет и държавност". "За България е важно е да възстанови историята си, и това да стане не само чрез емоционални спомени, но и на базата на документи", допълва я индиректно доц. д-р Стоянов.

Руската приказка за "отиди не-знам-къде и донеси не-знам-какво" завършва с happy end. Краят на тази с българските архиви обаче все още не е ясен и зависи изцяло от благоволението на Москва. Парчетата българска история могат и да запълнят липсващите части от и без това разпиления пъзел на случилото се в средата на миналия век, но могат и да оставят българското правителство в ролята на герой от друга приказка - Иванушка глупака...

акцент - Архивите са изключително ценни, защото съдържат ключови детайли за събитията около встъпването на България във Втората световна война и целия период до установяването на комунистическия режим.

помняте ли си онази руска приказка, в която главният герой трябва да отиде "не-знам-къде и да донесе не-знам-какво", за да спаси живота си и заживее щастливо с красивата си съпруга. В същия абсурден сюжет, но съвсем наистина е на път да се окаже и България в опитите си да си върне архивите, които съветските войски са прибрали грижовно след края на Втората световна война "през девет планини в десета".

При посещението си в България миналата седмица, руският президент Владимир Путин каза, че очаква от българката страна да направи официално искане, в което да посочи кои документи точно желае да получи от руските архиви. Според мнението на историци обаче документите са конфискувани "под дулото на автомата", не са правени описи и реално не се знае какви са точно архивите, какъв е техният обем и къде въобще се намират в Русия...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-?
  boby1945

  А защо собствено ви е нужен този архив драги Росене, чиито обем сами не знаете? Аз например ще ви кажа какво съдържа този архив, то е разнообразно но не е много: простотия, крайна простотия, лакомия, не е..ване на политическите приоритети на демократичните страни преди войната, надеждата че ще се размине, надеждата че войната може да е "символична" всичко това обилно посипано с патриотарство, националистическа риторика, царедворско подлизурство, каквото наблюдавеми и днес, "мъдри приказки" от един нерешителен и объркан монарх от типа "като се задава буря направи вада за пороя, за да не ти залее цялата градина!!??!!", лигавене и слюняване по "новия ред" който щял да ни реши извечните национални приоритети! Нищо ново под слънцето!! Резултатът го знаем! 45 години комунизъм!
  И затова толкова шум? Някой да не се е почерпил яко по Нова година?
  Ако на някой му трябва този архив моля разходите да си ги плати от джоба!
  Йок плащане на данъци за политиканство, имаме си по сериозни приоритети!!!

 • 2
  Avatar :-|
  Иван

  Боби194519451945, звучиш като Сергей Станишев по темата за досиетата. "Кой нормален човек се интересува от досиетата?", бяха думите му.

  Ти не си чел тези архиви, но знаеш, че няма нищо интересно в тях. Хахахахаха!

  Представям си едно ченгенце, което се рови, рови из разни архиви, и после надига невинно поглед, бузките му руменеят, и то съобщава "ребята, разотивайте се, няма какво да гледате тук, нищо интересно". И после си представям друго ченгенце, което няма достъп до архивите, а само задачата да повтаря "разотивайте се, нищо интересно тук, разотивайте се".

  Авторът на статията е написал по-горе, дори и по два пъти, защо тези архиви са важни. А именно:

  "Архивите са изключително ценни, защото съдържат ключови детайли за събитията около встъпването на България във Втората световна война и целия период до установяването на комунистическия режим."

  "конфискуваните от съветски войски документи съдържат "около 40 стенограми от заседания на Министерски съвет, които се отнасят до изключително важни решения относно ключови проблеми"

  "...документи свързани с дейността на Коминтерна в България и събитията през 20-те години на XX в."

  "...не изключва възможността сред архивите да има и компрометиращи съветската държава документи.

  "тези архиви трябва да се върнат, тъй като са част от българската история, национална памет и държавност". "За България е важно е да възстанови историята си, и това да стане не само чрез емоционални спомени, но и на базата на документи"

  Мога да ти го кажа и с мои думи. Архивите трябва да се върнат

  1) Защото са български
  3) Защото са откраднати
  4) Защото трябва да се знае, какво се е случило
  5) Защото руснаците са наглеци
  6) Защото съветите са били престъпници
  5) За да няма място за хора, които да пробутват своята версия, по начина, по който ти пробутваш твоята
  6) За да те е яд

  Разбира се, отделен въпрос е, дали руснаците ще предоставят цялата информация (най-вероятно не) и каква ще е съдбата на архивите, ако стъпят на българска земя. Според мен, колкото повече нормални хора се интресуват от тях, и настояват за цялостно публикуване, толкова по-голяма е вероятността да разберем важни факти. • 3
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  Напразно се фичкаш Иване, напразно! Всички тези "важности" описани по-горе са от частен иследователски интерес или любопитство. Много от глупостите свършени от тогавашните "учени" управници може да прочетеш в спомените на Б.Филов, Мушанов, Буров и други. Какво каша забъркаха тези дето управляваха България до 09.09.1944 и какво последва в следващите 45 години, знаят и котките по улицата!
  А какви са руснаците отделен въпрос, победителите не ги съдят, особено пък победените по глупост, къса памет и липса на въображение!

 • 4
  Avatar :-|
  bg

  България не е имала в своята история по страшен подъл и коварен враг от Русип.
  Русия иска това да стане ясно на всички българи.
  Ще стане.

 • 5
  Avatar :-|
  гарабед

  Положително ще скрият, че Кимон е бил техен шпион. Сръбски тоже.

 • 6
  Avatar :-|
  гарабед

  Тия са свили не само архиви на МС, на МВнР, на Двореца, но също и на МВР, на Гешев, на нашето разузнаване. Там има инфо не само за голямата политика на царството, а и за конкретни лица. Преди десетина години БНТ показа за части от секундата един сисък на сръбски шпиони от 1936. Мярна ми се името на Живко Сталев.

 • 7
  Avatar :-|
  .

  В един магазин казваш какво искаш ,а не, дайте си моето!

 • 8
  Avatar :-|
  до горния

  А на стадиона казваш "искаме гол". Какъв магазин сънуваш, какво общо има това със статията ?

 • 10
  Avatar :-|
  ?!

  Какъв "цар" бе, чичка?!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход