Санитарен студен душ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Санитарен студен душ

Санитарен студен душ

Ветеринарното дело в България се финансира по непрозрачен и малко комичен начин

Петър ГАВРИЛОВ
3252 прочитания

© Капитал


"С какво пръскате?"

"?!?!?!" "Питам с какво пръскате колите"
"Това е дезинфекция" "Добре, но с какво?" "Хлорен разтвор"
"И това за четири лева?"

"Миии, колкото-толкова..."

Този разговор тип "Мечо Пух" се проведе на ГКПП Калотина във втората седмица след Нова година. Събеседник (по нежелание) беше служител на Дирекцията за граничен ветеринарен контрол, която има за цел да пази родината и ЕС (или родния ЕС) от всякакви щамове, бацили и зарази, върлуващи в околните държави, които нямат привилегията да са членове на същият този съюз. Това става по начин, който леко изненадва.

Идеята за този текст се появи, след като в рамките на месец оставих близо 20 лева за "обезпаразитяване" на личното ми МПС, с което преминавах границите на България (и Европейския съюз съответно) със страни нечленки. Така възникна и логичният въпрос: "Тези там какво точно правят, с каква цел и за какво искат парите?"

Частичен отговор

на тези въпроси дойде от Министерството на земеделието и продоволствието (МЗП), на чието подчинение е Националната ветеринарномедицинска служба. Според д-р Дако Даков, директор на Граничния ветеринарномедицински контрол, тези мерки се налагат от факта, че "епизоотичната обстановка по отношение на болестите шап по чифтокопитните животни, чума по дребните преживни животни, шарка по овцете и козите в страните от Близкия изток и в съседната на България Република Турция е постоянно неблагоприятна. По данни на службата "неблагополучна е епизоотичната обстановка и в съседните на страната ни Република Сърбия и Бивша Югославска Република Македония по отношение на заболяванията бруцелоза по преживните животни, класическа чума по свинете, нюкасълска болест по птиците". Д-р Даков добавя, че дезинфекционният препарат, който се използва, съдържа активен хлор и има "антибактериално, вирусоцидно и фунгицидно действие", без да дава конкретна информация за конкретните разходи, свързани с процедурата по обезпаразитяване по границата. "Събраните финансови средства от тази дейност са част от средствата, осигуряващи дейността на Националната ветеринарномедицинска служба", добавя директорът на Граничния ветеринарномедицински контрол.

Националната ветеринарномедицинска служба има задължение да опазва здравето на животните и да предпазва на хората от зоонози (заболявания, които се предават от животни на хора), както и да опазва на територията на страната хората и животните от заразни и паразитни дейности. Службата осъществява и ветеринарен контрол върху вноса, отглеждането и търговията с животни, продукти от животински произход и фуражи, тества качеството на ветеринарномедицински препарати и здравословното състояние на животните, както и би трябвало да се грижи за хуманното отношение към животните (на последното ЕС особено много държи). И тъй като България е държава, която е външна граница на Европейския съюз, тази служба има наистина реални функции за опазването на останалите страни от зарази и болести по животните. Вероятно и ветеринарните органи в останалите 26 страни членки считат, че това е така. При наличие на евентуални пропуски в тази защита и опасности за европейския едър, дребен и всякакъв друг добитък много е вероятно тази служба също да получи предпазна клауза и нейните контролни функции да бъдат иззети от Европейската комисия, както това се случи с Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА) преди повече от година.


"Сложната епизоотичната обстановка"

Снабдени с информацията за "сложната епизоотичната обстановка" по външните за ЕС граници, налагащи постоянен контрол, решаваме да направим "проверка" на санитарното съоръжение при Калотина на границата с Република Сърбия. Преминаването през подобно съоръжение на ГКПП Капитан Андреево в дните непосредствено след Нова година (и една година след влизането на България в ЕС) показа липса на видими резултати от дезинфекцията с хлорен разтвор. От прокопана напреки на пътя шахта (покрита с решетки) на определени места (не по цялата ширина на платното) вертикално нагоре пръска слаба струя течност, която според МЗП извършва "душово опръскване на ходовата част на леките автомобили и душова система за цялостно опръскване на товарните автомобили". Въпросната инсталация е изградена, финансирана и проектирана по Програма ФАР на ЕС. Преди тези системи да бъдат инсталирани, дезинфекцията по границите се състоеше от преминаване през локва с неясно съдържание, която след Н брой коли добиваше съответен кален цвят, откъдето идва и прозвището й: "калната локва". Беше по-евтина - само 2 лева на преминаване.

Подобен (на практика нулев) резултат показа и дезинфекцията след посещението в Република Сърбия, когато се проведе разговорът, цитиран в началото на текста. От друга страна, Калотина изглежда са преценили, че усилената борба с корупцията е далеч по-важна от пръскането на ходовата част с хлор. За това говорят и окачените в сръбското ГКПП Градина плакати с надписи "Koрупциja je кривично дело", които леко развеселяват процедурата по проверка на документите. Като цяло сърбите не изглеждат особено притеснени от върлуващите в тяхната страна остри заразни болести по едрия и дребния рогат добитък и не намират за необходимо да мият влизащите и излизащите МПС-та.

След приключването на проверката на паспортите при напускане на Сърбия следва влизане в България (ЕС). На преден пост е разположена "системата за душово опръскване". Същата (както на Капитан Андреево) шахта с решетки и пръскалка, която анемично изстрелва струя течност там, където се предполага да минават гумите на колата и отново ни "дезинфекцира". Температурата навън е минус четири градуса по Целзий и ако някой коварен вирусен щам се е спотаил в амортисьорите, вероятно ще бъде довършен от замръзването на хлорната течност, освен ако концентрацията на обезпаразитяващи субстанции не го е унищожила незабавно. Иначе зимно-мръсният вид на автомобила изглежда ненакърнен. Разделяме се с поредните 4 лева и преминаваме към съществената част - проверка на паспортите и митнически контрол, където винаги питат за алкохол и цигари дори малолетните граждани. Няколко души преминават границата пеша и тяхната "ходова част" (обувки) видимо не изглежда дезинфекцирана. Те явно не са опасни за разлика от моя автомобил, който не е слизал от асфалта на сръбската пътна мрежа.

Цялото това преживяване оставя у страничния наблюдател впечатление за

отбиване на номера

- имало е едни пари за усвояване, усвояваме ги за изграждане на система за "душово опръскване". Дали и как тази система върши работа не е ключовият въпрос. Важно е, че "собственикът" на душа взима пари за работа, от която всяка квартална автомивка би се срамувала, но пък има количество "клиенти", за чийто брой могат да завидят всички автомивки в България. Бърза проверка на цените показва, че за сумата от един до пет лева има различни варианти за външно измиване на автомобил, които са доста по-хигиенизиращи от обезпаразитяването на българската граница. За цена от един лев клиент на автоматична пароструйка получава струя топла вода с добро налягане в продължение на 90 секунди, резултатът от което поне видимо е по-добър от всяко "плакнене" с хлорен или варов разтвор.

Въпросът колко точно пари прибира държавата от т.нар. обезпаразитяване до голяма степен е обвит в мистерия. Земеделското министерство и ДВСК не дават конкретни числа, така че може могат да се правят догадки и груби сметки. Двете ключови за автомобилния трафик КПП-та са Капитан Андреево и Калотина. Броят на колите, камионите и автобусите, които преминават оттам, осигуряват постоянен приход, който финансира дейността на НВМС според Закона за ветеринарномедицинската дейност и Тарифа, одобрена с Постановление на МС N352 от 20.12.2006 г. Тези пари отиват в бюджета на НВМС, който през миналата 2007 г. е имал близо 31 млн. лева приходи. 99 на сто от тези средства са се формирали от държавни такси и е много е вероятно това да е сумата, събрана от преминалите границите коли, умножени по четири лева. Разходите на НВМС за същия период са били в размер на 64.229 млн. лева. За 2008 г. НВМС като второстепенен разпоредител с бюджетни средства няма утвърден бюджет, а разходите и отново се покриват от МЗП и таксите за "душово опръскване". И както казва Мечо Пух - "колкото повече, толкова повече". Добре е все пак качеството на това "опръскване" поне малко да си струва парите. Важно е и управлението на тези средства да става по по-прозрачен начин и да не си остава строго пазена тайна на НВМС . Поне част от тези пари могат да бъдат изразходвани за нов сайт на дирекция "Граничен ветеринарен контрол" - с по-смислена навигация и информация. Сегашният, който може да се види на адрес www.nvms-gvc.com, е в същото състояние, в каквото и системата за дезинфекция на МПС по границите. Плачевно. Или комично. Зависи от гледната точка.

"С какво пръскате?"

"?!?!?!"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    Avatar :-|
    ot HLOR

    Абе защо само на журналистите им прави впечатление подобно "ужилване" на обикновените
    граждани на ЕС, в случая на гражданите влизащи и излизащи то БГ? Изводът е, че може би обикновените граждани вече са претръпнали към всякакви рекетьорски номера от страна на държавата, наречена БГ. И тая мижава решетка, наречена с гръмкото име "система за "душово опръскване", просто нямам думи. Представям си колко пари е глътнала тя и къде са потънали другите пари от еврофонда!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK