За един мандат повече

Хитър ход и празнота в закона може да бетонира Александър Воденичаров като декан

Вече девет години абсoлвентите от ПИФ ръкопляскат на своя декан проф. Воденичаров
Вече девет години абсoлвентите от ПИФ ръкопляскат на своя декан проф. Воденичаров
Вече девет години абсoлвентите от ПИФ ръкопляскат на своя декан проф. Воденичаров    ©  Надежда Чипева
Вече девет години абсoлвентите от ПИФ ръкопляскат на своя декан проф. Воденичаров    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентарното лоби на Воденичаров*

НДСВ

А. Тюркеджиев, А. Първанова, Б. Владимиров, Б. Ботев, В. Драганова, Г. Петканов, Д. Станчева, Д. Арсенова, Й. Митев, К. Касабова, К. Цонев, М. Кънева, М. Костадинова, М. Дикова, М. Ангелиева-Колева, М. Спасов, О. Герджиков, О. Кътев, П. Попов, П. Моллов, С. Гроздилова, С. Паси, Я. Янев

БСП

А. Мерджанов, Г. Юруков, Г. Атанасов, Д. Гущеров, Л. Корнезов, М. Манолова, Р. Иванов, С. Витанов

ОДС

А. Михайлова, Д. Димитров, Д. Йорданов, И. Колчаков, И. Сотиров, Й. Бакалов, Я. Попвасилев

ДПС

А. Имамов, А. Агуш, Д. Осман, Е. Хаджиев, Е. Ахмедов, И. Мустафов, Й. Цонев, К. Дал, Л. Местан, М. Сюлейманов, М. Метин, Н. Али, Н. Узун, Н. Джафер, Р. Аталай, Р. Аблеким, Ф. Илияз, Ф. Беев, Ф. Шабанов, Х. Адемов, Х. Бисеров, Х. Хамди, Ч. Казак, Ю. Хатиб, Ю. Лютфи, Ю. Таким, Ю. Джемил, Я. Янков

БНС

Б. Ячев

АТАКА

Г. Димитров, И. Илиев, М. Димитров, О. Шопов, С. Станилов, Т. Батилов, Х. Попов

Независими

Георги Георгиев, Йордан Величков, Павел Чернев, Петър Берон, Станчо Тодоров, Христо Величков

*Депутатите, подкрепили поправката в Закона за висшето образование, която предвиждаше премахването на ограничения брой мандати за деканите

Опитайте се да направите с нас следната сметка. Разделете 9 (години като декан) на 4 (продължителността на един мандат). Получава се 2.25 (мандата). Сега погледнете Закона за висшето образование: "Лицата, избирани на ръководните длъжности ректор, декан, директор на департамент, филиал и колеж, и техните заместници не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата на една и съща длъжност." Не е трудно да стигнете до логичния извод, че четвърт мандат е в повече от законното.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
109 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  внимателен читател

  Браво на Капитал, че след Дневник и той повдига тази тема. Трябва още много материали да бъдат написани, за да се разкрият всички машинации, манипулации и мрежи на лицето Воденичаров. Наглостта с деканството му обаче е направо изумителна. Да правиш на идиоти толкова хора - напуснах, дойдох, победих и да искаш да ти ръкопляскат е дебелащина, на която малцина са способни. Чудно е само как го търпят в ЮЗУ. На всеки университетски преподавател е ясно, че ако напусне университета, не може да се върне и хей-така да се кандидатира за декан. Как за десет дни напусна, назначиха го отново, че и го избраха на всичкото отгоре? А къде отиде двуседмичният срок, който е необходим от свикване на Общо събрание до избора? Очевидно е, че версията е съшита с бели конци. Само не знам защо преподаватели, ректор, министър, се правят, че й вярват? Няма ли кой ясно да каже, че професор по право фалшифицира избори и да го даде на съд? Къде гледат министри, парламентаристи, юристи?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-(
  студент
  • - 1

  Вижте Национална музикална академия "Панчо Владегеров"
  ректор главен-мениджър Георги Костов от 09.11.1989 г.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  student - SWU

  Професор Воденичаров е обичан от студентите си, а предполагам и от преподавателите в ЮЗУ. Така че не е чудно, че го избират!

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  сеирджия

  Професор Воденичаров е направил услуги на много хора - услуги, които са отвъд границите на закона. Сега те не само са му "благодарни" - те зависят от него. Такива хора има в Народното събрание, в съда, в медиите, какво остава за преподавателите и студентите в ЮЗУ. Затова го "избират".

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Nabliudatel

  Че всичко е съшито с бели конци е ясно. Но защо един министър ни правеше на луди това не го разбрах. И депутати стоят и слушат. И зашо само "Дневник" и "Капитал" пишат? А къде са другите медии? Воденичаров е огромно социално зло, което разяжда всичко.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-?
  математик

  Колко ли са фалшивите дипломи,които е издал тоя?!

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  преподавател

  Има нещо много важно, за което Капитал не пише. Професорът явно е намерил вратичките в закона, за да си удължи деканството. Но същинският проблем е в друго - вратичките не са му били достатъчни и той е фалшифицирал собствения си избор. Присъствалите на историческото събрание в Бояна са категорични, че са гласували вот на доверие, също както и на 12 декември 2004. Което показва, както и цитираната тука реч, че никакви комунистически пройоми не са чужди на мастития професор. Затова има разминавания в датите, във версиите, в оправданията.

  Нередност?
 • Петър Дошков

  Отговорът на мин. Вълчев е в наша полза. Първо, всички факти са явни. Второ, от фактите става ясно, че не е прекъсван мандатът на ОС на ПИФ. Трето, мандатът ФАКТИЧЕСКИ е на Воденичаров, защото е бил декан на ПИФ 4 години без 5 дена. Няма значение , че е прекъсван за 5 дена. Значи му е втори мандат. Четвърто, Воденичаров не е могъл да се кандидатира за декан на 29 юни 2005г., понеже с напускането на ЮЗУ е загубил членството си в академичния състав на ПИФ, респ. и на ЮЗУ. Пето, не може да се кандидатира за декан, без да се върне в ПИФ с конкурс. Шесто, чл. 26 от Закона за висшето образование казва, че ОС избира декан от членовете си. Тоест не можеш да се кандидатираш, без да си на работа. Воденичаров и Гюдженов са нарушили Закона за висшето образование: първият, понеже се е кандидатирал за декан, без да работи в ЮЗУ; Гюдженов, понеже е подписал трудовия договор на Воденичаров. Престъпление е извършил и Контролният съвет на ЮЗУ, тъй като очевидно е констатирал законосъобразност на избора на Воденичаров, без да е налице членство в академичния състав на Пиф...

  Нередност?
 • Петър Дошков

  ... Частични изводи: министърът е уязмим, понеже непроизнасянето за нелегитимността на Воденичаров е престъпление по служба. Не могат вече да измислят факти. Интелуктуалният багаж на привържениците на Воденичаров и Мирчев не е за завиждане. Продължаваме. Сезирам за корупция на висшите етажи на изпълнителната власт ЕК (Фратини). Ще искам констатация, че Мирчев е незаконен ректор. Остана малко и злото ще бъде изтласкано от ПИФ и ЮЗУ. Министърът губи с такова интелектуално недоносче отговор. Успехът е неминуем.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  вечерник

  Браво КАПИТАЛЦИ отстоявайте истината и законността. Колкото и да е силна дадена персона влезе ли на хората в устата рано или късно се срива. А след срива реваншизмът идва на дневен ред за нея и обкръжението.

  Нередност?
Нов коментар