Вдигат здравната вноска, реформата - после
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вдигат здравната вноска, реформата - после

Вдигат здравната вноска, реформата - после

Тепърва предстои да се решава как ще бъде преструктурирана мрежата от лечебни заведения

Десислава Николова
1965 прочитания

© ISTOCK PHOTO


Здравната вноска ще бъде вдигната от сегашните 6% на 9% от работната заплата. Това вече може да се смята за решено, след като министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски го съобщи официално през седмицата. Добрата новина е, че общата осигурителна тежест няма да се повиши, защото скокът при здравните вноски ще бъде за сметка на намаление на другите социални осигуровки. Има обаче и лоша новина - не е ясно кой и при какви условия ще получи допълнителните средства, които може да достигнат половин милиард лева годишно.

Тепърва ще се решава накъде ще се тръгне при промяната на модела на здравното осигуряване, колко и какви здравни каси ще има. А също как ще се преструктурира мрежата от лечебни заведения в страната, как ще се подобри управлението им и ще се подобри контролът върху разходите. Едва когато се изясни това, може да бъде направен коректен анализ за нуждите от допълнителни средства в системата и да се предприемат мерки за осигуряване на допълнителни средства. В случая правителството май е готово да впрегне каруцата пред коня - първо вдига вноската, без да знае дали тези пари няма да се окажат много или пък, както досега, няма да стигат.

Здравната каса или здравни каси

Два са вариантите за промяна в системата за здравно осигуряване. Според единия от 1 януари 2009 г. държавната здравна каса (НЗОК) трябва да бъде демонополизирана и да се конкурира на равни начала с частните здравни фондове, а гражданите сами да избират къде да отиват вноските им. Другата възможност е да се копира моделът на пенсионната система - здравната каса да представлява първи солидарен стълб на общественото здравно осигуряване и там, както и в момента, да отиват шест процента от осигуровката. Задължителните частни здравни фондове ще са втори стълб и ще получават другите три процента. Там всеки осигурен ще има индивидуална партида и ще може да контролира натрупването и харченето на средствата в нея. Дружествата ще могат, както и досега, да извършват и доброволно здравно осигуряване. При този вариант още от 1 юли увеличението ще се натрупва по избор в посочения от пациента здравен фонд. Според здравния министър ще има изключително строги критерии за финансова стабилност на частните здравни каси и вероятно на пазара ще могат да работят 6-7 такива. Как ще се развиват зависи от личния избор на пациентите - ако ги изберат повече осигурени, те ще могат да предлагат и повече услуги.

Тук болница, там поликлиника

Очакванията, че въвеждането на Националната здравна карта ще реши един от големите проблеми на здравеопазването - излишните болници, които "изяждат" значителна част от парите за здраве, изглежда, няма да бъдат оправдани. В подготвения проект закриване на лечебни заведения не се предвижда. Болниците ще бъдат разделени на четири нива (както е и в момента). 52-те клиники в най-малките населени места (общини с под 25 хил. жители) ще бъдат преструктурирани в обединени центрове за медицинско обслужване, в които ще има филиал на спешна помощ, медицински център с легла за краткосрочен престой и общопрактикуващи лекари. Болниците в общините над 25 хил. души ще бъдат задължени да разкрият поне четири отделения, за да продължат да работят. Клиниките в общини с население над 40 хил. души ще трябва да разкрият отделения поне по шест специалности и спешни кабинети. На върха на пирамидата ще бъдат областните болници и университетските клиники. Именно те ще бъдат високотехнологичните клиники, в чието обновление държавата ще продължи да инвестира.

Сеч ще има само сред лекарите-специалисти в доболничната помощ (вътрешни болести, гинекология, ендокринология с договори с НЗОК), които са два пъти повече от необходимото - от 8277 ще паднат на 5000. Според проекта на здравна карта те не са изиграли ролята на филтър за излишен прием в болниците - при намаляващо население броят на лекуваните болни през 2006 г. е 1.644 милиона - близо 30 хиляди повече спрямо предишната година и 35% ръст спрямо 2000 г.

Личните лекари пък ще преживеят своеобразен ренесанс на поликлиниките. Те би трябвало да се обединят в групови практики от поне 8-10 души, включително педиатър и акушер-гинеколог, и да осигуряват денонощни дежурства и лечение при неотложни състояния. В страната в момента има 5128 лични лекари, но 83% от тях са в индивидуални практики. Проблемът освен неравномерното териториално разположение на докторите е и чисто законов. Те са длъжни да са на разположение 24 часа. Доколко са на разположение показва статистиката на Спешната медицинска помощ - обикновено от следобедните часове там започват да звънят пациенти, които не се нуждаят от линейка, а от преглед. През 2006 г. 192-та филиала на Спешна помощ са извършили над 612 хиляди прегледа, които представляват 70.6% от тяхната дейност.

Има ли начин реформата да тръгне

Председателят на лекарския съюз д-р Андрей Кехайов подкрепи увеличаването на здравната вноска и средствата за здраве, но отказа да коментира проекта за здравна карта, тъй като не го е виждал. От Сдружението на общопрактикуващите лекари призоваха проектът за карта да бъде представен за обществен дебат. "Системата на здравеопазването не е казарма, в която да заповядаш всички да се строят и да направят взводове от по осем души. Когато има труден район за обслужване, трябва предварително да бъдат оповестени стимули един лекар да бъде привлечен да работи там, а не да изглежда, че нещо може да се случи по командно-административен път", казва д-р Любомир Киров, председател на сдружението.

По мнението на икономически анализатори най-после има назряващ политически и експертен шанс реформата да тръгне и да се разбие монополът на Националната здравноосигурителна каса. Според Лъчезар Богданов, управляващ директор на Industry Watch, освен приватизацията трябва да се разреши болниците да бъдат закривани. За да заработи системата, трябва да има механизъм, който предполага конкуренция. "Ясно е например, че лекарите в доболничната помощ не действат като филтър, защото няма ценова конкуренция - за да го правят, болничното лечение трябва да е по-скъпо от доболничното и човек да е възпрепятстван да влиза в болница. Иначе всеки при равни други условия би отишъл в най-добрата болница в София при най-добрия професор, и то без да е нужно", допълва той.

Ябълката на раздора

Странното искане на БСП Националната здравна карта да бъде задължителна стана причина обсъждането й в коалицията да бъде отложено. "Настояваме картата да има задължителен характер, иначе тя няма да бъде въведена в действие. Няма да бъдат дискриминирани частните лечебни заведения, но все пак трябва да отговарят на европейските критерии, за да могат да имат право да сключват договор със здравна каса", казва здравният министър Радослав Гайдарски. На практика Националната здравна карта би имала смисъл само ако помогне да се отсеят жизнеспособните болници и практики и останалите да бъдат закрити. Щом като това няма да се случи, напразно ще бъдат похарчени близо 400 млн. лв., колкото ще струва въвеждането й и преструктурирането на здравната система. А ако стане задължителна, това ще деформира пазара на здравни услуги. "Не би трябвало да има задължителна здравна карта, трябва да се плаща за извършена дейност", смята Лъчезар Богданов. Хората сами могат да решат къде да се лекуват, а и ако има избор и на здравните каси, няма нужда някой друг да решава кой да получава пари.

Пари ми дай

Какво искат съсловните организации на медиците? Както излиза - само повече пари. Това впечатление остави конференцията, организирана от лидерите на съюзите на лекарите, медицинските сестри и фармацевтите, на която те трябваше да обсъдят заедно с поканените представители на ресорното министерство и депутати проблемите на здравеопазването. Всъщност гостите повече от два часа трябваше да слушат монолозите на съсловните деятели, а деловата атмосфера и претенциите за диалогичност изчезнаха в дюдюкания и коментари на висок глас от лекарско-сестринските агитки при презентацията на министър Радослав Гайдарски. Едно от най-острите обвинения към него беше, че купува апаратура за университетските болници, вместо да даде парите на директорите и те да ги разпределят за възнаграждения на персонала. Сред много шум Гайдарски отговори с числа на обвиненията за липса на пари. По данни от самите болници средните заплати на лекарите са се увеличили с 20% за последната година, на сестрите с близо 60%, а в здравната система само през тази година средствата се увеличават с 400 млн. лв.

Здравната вноска ще бъде вдигната от сегашните 6% на 9% от работната заплата. Това вече може да се смята за решено, след като министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски го съобщи официално през седмицата. Добрата новина е, че общата осигурителна тежест няма да се повиши, защото скокът при здравните вноски ще бъде за сметка на намаление на другите социални осигуровки. Има обаче и лоша новина - не е ясно кой и при какви условия ще получи допълнителните средства, които може да достигнат половин милиард лева годишно.

Тепърва ще се решава накъде ще се тръгне при промяната на модела на здравното осигуряване, колко и какви здравни каси ще има. А също как ще се преструктурира мрежата от лечебни заведения в страната, как ще се подобри управлението им и ще се подобри контролът върху разходите. Едва когато се изясни това, може да бъде направен коректен анализ за нуждите от допълнителни средства в системата и да се предприемат мерки за осигуряване на допълнителни средства. В случая правителството май е готово да впрегне каруцата пред коня - първо вдига вноската, без да знае дали тези пари няма да се окажат много или пък, както досега, няма да стигат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  натрупване

  контролира натрупването и харченето на средствата

  Какво натрупване при тази неизбежна, планирана, догонваща инфлация от над 10% в бъдещите 5-6 години?
  В чий джоб ще трупаме?

 • МИСЛЕЩА

  9-те години на реформа в здравеопазването показаха ясно, че липсва воля и мисъл за такава. Налична е само потресната ни вече обсесия за ограбване на малкия нещастен човечец в държавицата ни. Напор на сериозни финансови играчи с разнообразно политическо представителство е истинската причина в напъните за "реформиране" в здравеопазването... Нека само някой ми посочи - кое начинание би получило шанс в безумно /не просто безхаберно и некомпетентно/ регулирани условия, извън конкурентната пазарна среда ? Та няма как и в здравеопазването да се случи. Особено ако властимащите не спрат да си опипват джобовете... А иначе има и ТРЕТИ ВАРИАНТ В ЗДРАВЕОПАЗНАТА РЕФОРМА, при който всеки би бил удовлетворен – ПАРЛАМЕНТЪТ ДА ИЗРАБОТИ И ГЛАСУВА, А МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО УТВЪРДИ ПО-ПРЕЦЕНЕН ПОЗИТИВЕН ЛЕКАРСТВЕН СПИСЪК, но също НАИСТИНА МИНИМАЛЕН ОТ ПАКЕТ ОТ ЗДРАВНИ УСЛУГИ, КОИТО ДА БЪДАТ ЗАПЛАЩАНИ ОТ ДЪРЖАВНАТА ЗДРАВНА КАСА, но след остойностяване, а не под себестойност, каквато е практиката до момента и в крайна сметка В ОБЕМА НА НАСТОЯЩИТЕ ПОСТЪПЛЕНИЯ ОТ 6%-ТНА ЗДРАВНА ВНОСКА. След което ЗА СМЕТКА НА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ 3% ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ, успешно се включат ДОБРОВОЛНИТЕ ЗДРАВНИ ФОНДОВЕ, ДРУЖЕСТВА ИЛИ КАСИ, КОИТО ДА ОСИГУРЯТ ОСТАТЪК ОТ ОСНОВНИ ЗДРАВНИ УСЛУГИ ИЗВЪН ГАРАНТИРАНИЯ МИНИМАЛЕН ПАКЕТ, разбира се също предварително коректно остойностени и разчетени. А ДОПЪЛНИТЕЛНО ДОБРОВОЛНО ОСИГУРЯВАНЕ ДА ПРЕДЛОЖИ ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ ГАМАТА И ДАЖЕ ЕКСТРИТЕ В ЗДРАВНИТЕ ГРИЖИ. Иначе приказките за стълбове и колони в здравеопазването са си една гаща-плява и по същество ще вземат много и донесат твърде малко за всеки от нас, още по-малко реформа за и без това сгърченото нашенско здравеопазване. По повод на учудването,че различните съсловни организации говорили за пари, ще призная, че съм и действащ лекар, и действащ менажер в здравеопазването. И с риск да ви ядосам, ще се съглася, че ПАРИТЕ НЕ СА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ, защото смятам е редно и съвсем обосновано вложените средства за образование /първо подходящо средно, после висше, след което една и повече специалности, но и продължаващото обучение в списания, симпозиуми, конгреси/, закупуване на кабинет, обзавеждане, инструментариум, апаратура, лицензии, разрешителни, персонал, консумативи и още, и още, да бъдат възвърнати, че даже и отгоре... НО НЯКОЙ Е ПРОПУСНАЛ УРОЦИТЕ ПО ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ЩОМ НЕ ВИЖДА В РЕАЛНИЯ ПАЗАР ЕДИНИСТВЕН РЕГУЛАТОР И НА ЗДРАВНИТЕ УСЛУГИ, с който поставени в конкурента среда, отделните лечебни заведения ще отпадат или завоюват все по-голям брой потребители... САМО ТАКА БИ СЕ СЛУЧИЛА РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО и дай Боже! Не че откривам топлата вода, но при толкова достъпен световен опит, натрупан личен и предвид родната действителност и вече често коментираните ни социално-антропологични особености, се надявам да Ви убедя, че изводът е повече от логично изведен. П.П. Текстът е вече публикуван, но достъпен за малка аудитория и наистина се надявам да го прочетете с надежда, че може да сте онзи, който ще помогне!

 • 3
  Avatar :-|
  ЕДИН

  много са хубави идеите за групови практики ,но как практически ще стане това.Аз съм лекар от 15 години в населено место отдалечено от голям град на около 25 км и обслужвам практика от няколко хиляди души в града и 4 населени места с радиус 30км.Персонала ми е средно между 8и 12 човека в зависимост от текучеството ,като от 15 години не е дошъл нито един лекар за по дълго,а са преминали около 10 лекари за по месец -2 или 3 -фалират и си заминават.Така аз се превърнах в монополист на този пазар и се стремя да осигуря невъзможното за пациентите -24 часовото дежурство,а здравната каса ми плаща за неблагоприятни условия и много неосигурени и роми огромната сума от 120 лв.7 години назначавам хора ,които да поемат това дежурство особено през нощта и празниците -фелдшери и лекари и така не мога да достигна до този момент ,в който назначения от мен човек да поеме денонощната си смяна.Обикновено на първата или втората седмица ,или след първата заплата нещата се изкривяват и този когото съм назначил се превръща в началник и работи обикновено от 9 до 12 като преглежда вместо мен пациентите ми ,а аз се занимавам с организацията и бумащината ,защото се оказа ,че не може да се намери грамотна мед.сестра да организира писмената дейност така както изисква НЗОК и на електронни носители -та се налага аз да пиша денонощно на компютъра ,а сестрите и фелдшерите да преглеждат в кабинета ми пациентите и то с години вече.На този фон се стегнаха изискванията на НЗОК и ни принудиха и да назначим 2 и 3ти лекар на договор ,защото пациентите са много и на 1500души трябва лекар и допълнително среден специалист .И какво става практически ,аз като луд обикалям близки и познати да моля ,някой да се съгласи да дойде да работи по селата или поне да си даде дипломата ,защото НЗОК изисква втори лекар и ме глобява ,а от друга страна ме задължават служебно да взема съседните практики ,които са свободни от 7 години и никой не ще да ги обслужва.Така аз вместо да бъда стимулиран и да мога да назначавам поне среден персонал да се грижи за болните в тези бедни райони , се принудих да вадя по 600 лв на лекари -заплата и осигуровка и да им ги давам за да ползвам дипломата им ,а те обикновено идват за 3 часа два пъти седмично ,не ми преглеждат нищо от това което на мен ми изискват -като имунизации на деца ,диспансерни и профилактики и така аз се принуждавам вече да фалирам поради неуредиците на системата.Сега с новите идеи на Гайдарски почнаха веднага да ме облъчват специалисти кардиолози и аг -които да ме питат кога ще направим груповата практика и колко пари ще отделя за ценната им помощ.Аз ги попитах нещо просто -ще носят ли съгласно изискванията денонощни дежурства по селата и в събота и неделя ,на което те ми се изсмяха , но аз не се нуждая от ортаци ,а от колеги да поемат денонощните дежурства,защото за последните години почти няма ден в който да съм почивал или отсъствал вкл събота и неделя и празниците.Така сега ме принуждават вече да закрия наистина практиката си и да изляза на частния пазар и мисля ,че това е целта на НЗОК и на гайдарски -да разсипят практиките в малките градове и селата и като лишат там хората от реален достъп до лекар да се натоварят празните клиники на университетските центрове ,където наблюдавах по време на моето следване как 18 души доктори цяла сутрин обсъждаха 1 болен в клиника ,дето беше припаднал по тривиална причина и нямаше никакъв проблем за диагнозата му и лечението му.Същото беше и в други клиники например 6 етажа отеления 30 лекари и още толкова персонал и само ?????5 лежащо болни -и всички лекари там бяха безкрайно негативно настроени към ОПЛ ,защото имали пари и нищо не разбирали ???Сега разбрах как са решили да оправят нещата -просто ще разсипят практиките извън градовете отново провеждайки "реформа " което значи нова пререгистрация ,такси и т.н,включително нови ортаци ,които едва ли ще се съгласят да дойдат по селата да работят практически -нов шев на груповата практика с икономическо образование и здравен мениджмънт и да не забравим партиен секретар ,които ще определя кой колко ще взема според заслугите към партията . Практически за мене това е вече фалит и няма да се занимавам с тази професия ,защото ми омръзна да изпълнявам идиотски изисквания и да си давам парите за глоби ,такси ,данъци ,пререгистрации и да думкам тъпана денонощно ,а чиновниците дето цял ден стоят в канцелария в центъра на града ,само да ме изправят на нокти и да треперя ,че това не си направил ,онова си сгрешил ,а заплатите им и харчовети им по големи от моите-затова Майната ви -вървете вие вече лекувайте и правете каквото искате,аз си заминавам от тук ,защото живота ми не е толкова дълъг за да експериментират с него дебилни същества като комунисти и депесари и тем подобни твари.

 • 4
  Avatar :-|
  Веселин

  Искренно съчувстам на Един! Явно това е човек "врял и кипял". Специалист на който явно му "пука" за хората които лекува, не само за печалбата. Много съжалявам че още един очевидно умен и талантлив Българин тегли майната и си хваща шапката. От статията ми прави впечатление следното: Секторът се пука по шевовете от регулация върху регулация върху регулацията. Системата явно не работи поради прекалено регулиране. Реформата пак предлага схеми, карти, регулации, брой клиники, брой лекари, практики и т.н. и т.н. Има един регулатор и той се нарича СВОБОДЕН ПАЗАР! И още нещо. Здрвната реформа беше започната от правителството на Костов, цял мандат правителството на Симеон Борисов не направи нищо. Сега накрая на мандата си правителството на Станишев още няма ясна идея какво да прави. Ако не направят нищо до края на мандата си (най вероятният вариант) моят въпрос е следният: Следващото правителство пак от нулата ли ще започне? Пак със обсъждане на стратегии и карти ли? И ако така я караме всяко правителство, то кога ще се проведе най-накрая реформата? Моят отговор: НИКОГА!

 • DUBLIN

  ЗАМИСЪЛЪТ И ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЗДРАВНАТА "РЕФОРМА" Е-ГОЛЕМИТЕ,ТЕЗИ КОИТО СА НАД ЛЕКАРИТЕ ДА МОГАТ ДА СИ УЗАКОНЯТ КРАДЕНЕТО 4РЕЗ ПО-ВИСОКИ И ВИСОКИ ЗДРАВНИ ВНОСКИ, И ПОНЕЖЕ ЗА ЛЕКАРИТЕ ОСТАВАТ ТРОХИТЕ, А ТЕ ЕСТЕСТВЕННО НЕ СА СЪГЛАСНИ "ГОЛЕМИТЕ" ИМ РАЗВЪРЗВАТ РЪЦЕТЕ ЗА РУшВЕТИТЕ ОТ БОЛНИТЕ И НУЖДЕщИ СЕ ПАЦИЕНТИ-ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОВА:
  1.ЗАщО ОТ КАКТО ТРЪГНА ЗДР. РЕФОРМА ЛЕКАРИТЕ ПРИЛАГАТ ХИЛЯДИ ХВАТКИ ЗА ДА ВЗЕМАТ РУшВЕТИ.?
  2. ЗАщО ГО ПРАВЯТ БЕЗ ДА ИМ ПУКА ОТ НИКОИ И ОТ НИщО?
  3. КОЛКО ОСЪДЕНИ ЛЕКАРИ ИМА ОТ ХВАНАТИТЕ С ПОДКУП,ЗАщОТО ТОВА СИ Е УГЛАВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,А МИНИСТЪРА ИМ КАЗВА,4Е ГО ПРАВЕЛИ С ЦЕЛ-ПО ДОБРО ОБСЛУЖВАНЕ?
  4.ЗАщО ПОСТОЯННО СЕ ВОДИ БИТКА ЗА ПО-ВИСОКИ ЗДРАВНИ ВНОСКИ И ПОСТОЯННО СЕ ТРЪБИ 4Е ПАРИТЕ НЕ СТИГАТ?
  ОТГОВОРИТЕ СА ЗА ВАС-ДА МУ МИСЛЯТ БОЛНИТЕ,СТАРИТЕ И БЕДНИТЕ, А ТЕ СА МНОГО В Б.-ТАКА 4Е щЕ ИМА ЛАПАНЕ,НО ЗА НЯКОИ.

 • 6
  Avatar :-(
  Колега

  Осем години ни правят на луди .Касата и МЗ настройват едни срещу други ОПЛ специалисти от доболнична и болнична помощ и пациенти.Да иползуваме техния девиз колеги от всички нива обединете се!

 • 7
  IvaHristova92 avatar :-|
  IvaHristova92

  Искам да се оплача от гинеколожката Доктор Любомира Икономова, според мен тя не трябва да работи с хора, защото може наистина да ги докара до стерилитет. Тази жена е опасна и се подиграва с клиентите си.

 • 8
  RalicaK avatar :-|
  Ралица Кирова

  Тази гинеколожка е страшно нагла и невъзпитана. Заяви, че синът ми ще стане обратен, понеже го кърмя твърде дълго. Арогатното й отношение ме притесни безкрайно много.

 • 9
  DeqnVasev avatar :-|
  Деян Васев

  След като жена ми отиде на рутинен преглед, се оплака, че е получила толкова грубо професионално отношение от гинеколожката, че цяла седмица след прегледа имаше зверски болки заради действията й. И за капак, Икономова изобщо не си направи труда да й обясни какъв проблем има, а директно й изписа супер скъп антибиотик – за 60 лева. При положение, че има подобен, струващ едва 10 лева. Плюс допълнително 60 лева за пробиотик. Очевидно гинеколожката е избрала тази иначе благородна професия не, за да помага на жените, а само и единствено с цел да печели. Нещо, което очевидно й се получава.

 • 10
  boo23681102 avatar :-|
  Севда Кротнева

  Д-р Любомира Икономова е по известна с прякорът си д-р Франкенщайн сред бившите си клиенти. Срещу докторицата са подадени цял куп жалби. Действия по тях обаче все още няма, тъй като Икономова очевидно си има стабилен гръб в Българския лекарски съюз. Е от отговорност може и да избяга, но от прякорът си няма да може. Скандалната Д-р Франкенщайн, която докарва жени до стерилитет.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK